Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Włodek, jak to Włodek, naobiecywał ... cisza od prawie dwóch lat ....

Jak to miło gdy używa się rozwiązań konkurencji i przygląda się powolnej agonii tych projektów (Puma/Cobra)

Puma jak stanęła z rozwojem tak stoi do dnia dzisiejszego, Cobra tak samo, miały być softy XYZ, robić cudowianki i co ? I kupa, nie ma nic ....

Podsumuje to tak, o pojawieniu się Pumy na rynku coś się działo z tym sterownikiem, zaczął on umierać gdy narodziła się Cobra.

Nie wiem czy to przez braku siły roboczej czy też czasu ale widać jedno, za czasu gdy głoszone było głośno że będzie dostęp do netu oba projekty zaczęły schodzić na psy a teraz umarły.

Wypuszczony aligator to totalna porażka, soft pod niego zrobiony "aby polska nie zginęła".

Brak stref, jakieś dziwne modulacje pompami przy zaworze gdy grzane CWU i inne cuda i cudowianki. Ktoś kto pisał ten soft po prostu nie ogarniał tego tematu i wyszło jak wyszło. To i tak cud że to w ogóle działa.

Gdybym miał prawo do zwrotu .... ehhh byłbym bogatszy o cenę aligatora + tę nieszczesną cobrę która i tak leży w szafie ... Konkurencja jednak nie śpi i ostro działa ....

Wszyscy zainteresowani, poczytajcie sobie moje posty w tym wątku z przed jakich niecałych dwóch lat, to był jeśli dobrze pamiętam początek 2013 roku. Od tego czasu nic ale to absolutnie nic się nie zmieniło.

A ja stanę w obronie Włodka ;)

Z tego co mi wiadomo producentem Pumy/Cobry/Skorpion jest Elektromiz i do niego trzeba by mieć pretensje ...

Włodek prowadzi zupełnie inną firmą i robi na zamówienie i zlecenie Elektromizu oprogramowanie do sterowników Elektormiza (i zapewne też zupełnie inne rzeczy). Więc to zleceniodawcą jest Elektromiz. Jak płaci to powstają nowe wersje oprogramowania i jest rozwijalny produkt.

Jak nie płacą , a firmie nie zależy na rozwoju swoich sterowników to produkt nie będzie się rozwijał ani nie powstanie NIGDY żadna nowa wersja sterownika , bo za darmo obca firma nic nie zrobi ...

Dla mnie największą wadą produktów Elektromizu jest to że nie mają własnych programistów i forum ...

To powoduje że rozwój i poprawa sterowników zależy od obcych firm , a jak wiadomo w czasach "cięć kosztów" ...

Dlatego uważam że zarówno SPP jak i Bruli/Ecoal mają prawdziwy "support" i widać że te sterowniki są rozwijane ....

Edytowane przez kaszpir007

Kolego Kaszpir007, proszę wybacz mi teraz moje lenistwo ale nie chce mi się kopać po tym 103 stronicowym wątku w poszukiwaniu posta Włodka gdzie w odpowiedzi na którąś z moich krytyk napisał coś ala "w moim sterowniku"

Tak więc proszę zostaw(my) ten wątek w spokoju, tak czy siak produkt(y) nie są rozwijane a jeśli nawet to nie nazbyt dobrze.

Kaszpir, nie odbierz tego jako osobisty atak ale, wujek google czasami w najmniej odpowiednim momencie potrafi zaskoczyć. Szukałem tematu zgoła odmiennego od tego wątku a tu masz, Twój post z 31-01-2013 #46, http://forum.muratordom.pl/showthread.php?211590-Sterowanie-wg-W%C5%82odka_PID&p=5788392&viewfull=1#post5788392 w którym to nie zostawiasz suchej nitki na Włodku.

Powiedz mi co takiego stało się że zmieniłeś tak diametralnie zdanie ? Tylko nie mów mi że Włodek jednak wpadł/wymyślił ten wspaniały algorytm o którym pisze we wcześniejszym poście. Pokazuje Wam jako użytkownikom że od dwóch lat nic się nic robi za wyjątkiem mydlenia oczu i obiecywaniu gruszek na wierzbie.

Edytowane przez NiePrzesadzaj

Kaszpir, nie odbierz tego jako osobisty atak ale, wujek google czasami w najmniej odpowiednim momencie potrafi zaskoczyć. Szukałem tematu zgoła odmiennego od tego wątku a tu masz, Twój post z 31-01-2013 #46, http://forum.muratordom.pl/showthread.php?211590-Sterowanie-wg-W%C5%82odka_PID&p=5788392&viewfull=1#post5788392 w którym to nie zostawiasz suchej nitki na Włodku.

Powiedz mi co takiego stało się że zmieniłeś tak diametralnie zdanie ? Tylko nie mów mi że Włodek jednak wpadł/wymyślił ten wspaniały algorytm o którym pisze we wcześniejszym poście. Pokazuje Wam jako użytkownikom że od dwóch lat nic się nic robi za wyjątkiem mydlenia oczu i obiecywaniu gruszek na wierzbie.

Ale ja nie zmieniłem zdania ...

Uważam dalej że każdy sprzęt bez odpowiedniego wsparcia technicznego to kawałek szmelcu ...

Ja trochę siedzę w rynku "informatycznym" i wiem że sprzet bez wsparcia jest kawałkiem złomu ...

Dlatego pozbyłem się Skorpiona , bo zobaczyłem że nie ma na co liczyć i szkoda czasu i nerwów ...

Jednak z tego co się dowiedziałem to pretensje powinny być do Elektormizu a nie Włodka , bo Włodek nie jest pracownikiem Elektromizu i jedynie robi to za co mu płaci Elektormiz ...

Jak nie płacą i firmę nie interesje rozwój swoich sterowników to Włodek nie będzie nic robił , bo to nie instytucja charytatywna ...

Więc uważam że skargu i pretensje powinny być w kierunku Elektromizu ...

Ale z drugiej strony masz rację. Klienta to nie interesuje , kto zajmuje się wsparciem technicznym byle było one jak najlepsze ...

Ja osobiście uważam że nie ma sensu obecnie kupować sterowników Elektormizu , właśnie z powodu braku supportu lub jego bardzo kiepskiego , bo konkurencja potrafi mieć jednak duuuużo lepszy support i "słuchać" klienta ...

Faktycznie, z jednej strony trzymasz stronę Włodka, choć z drugiej strasznie go kopiesz.

Słusznie zauważyłeś że zdecydowaną większość klientów nie interesują koneksje/powiązania Włodka z ElektroMizem. Gdybając można by również wyciągnąć wnioski że ma "działkę" ze sprzedaży ... Nieważne, za to ważne jest to że Włodek założył ten wątek, ważne jest to że podpisuje się pod tymi produktami jako jego, oraz gdybając dalej, bardzo ważne jest to że sam podejmuje decyzje co ma być w sofcie, jak będzie działać Cobra/Puma.

Kaszpir, pomyśl logicznie, firma A daje zlecenie firmie B na soft.

Wspomniałeś że siedzisz w rynku informatycznym, więc powinieneś wiedzieć jak to wygląda, i teraz najlepsze, firma A przychodzi z gotowym pomysłem gdzie soft ten musi działać tak i nie inaczej lub zleceniodawca czyli B, robi jakiś wstępny projekt przedstawia go A i ten go akceptuje, lub i nie.

A tutaj ? Włodek zarzucił temat na muratorze, zaczął dzielić na lewo i prawo softem który miał mi prawie że o mało co funkcję grilowania kiełbasek bez żadnych konsultacji, przyzwoleń, pozwoleń ze strony elektromizu?

Idąc dalej.

Czy wydaje Ci się że elektromiz zgodziłby się na takie praktyki ? Na support softu którego na oczy nie widzieli ? Teraz dzwoni Pan A i mówi - "Nawala mi jakaś tam funkcjonalność, a rozmówca na to, to nieee nasze, u nas tego nie ma" lub co gorsza "was is das". Wyobrażasz sobie to w życiu ? Ja nie.

Czy może jednak Włodek dzielił tymi softami bez zgody i wiedzy elektromizu ? Eeeeee sądem na kilometr to trąca.

Kończąc, czy myślisz Kaszpir że Włodek jako zleceniobiorca na soft przejąłby się na tyle swoim zleceniem że aż założyłby wątek na muratorze ?

Eeeee chyba nie, chyba patrzyłby jakby tutaj odwalić jaknajszybciej swoją robotę i zainkasować kasę, a tutaj Włodek jest jakby bardzo, trochę za bardzo, zaangażowany.

Ta historia to jak dobry film kryminalny, jest czy też nie jest ?

U konkurencji takich problemów nie ma, elektrosystem - sprawa czysta i klarowna, bolecki - jak dla mnie jeszcze bardziej czysta, a tutaj ?

Włodka, czy nie Włodka ... Włodka, czy nie Włodka .... ;)

Wiesz kolego, co do meritum się zgadzam, co do sposobu atakowania jakoś nie do końca.

E-S akurat też jakieś 3lata temu obiecywał sterowanie zaworem n-drogowym i się nie wywiązał, to tak dla równowagi.

Zgadzam się jednak co do:

- obiecany internet i go brak a wyszły w między czasie moduły gsm, mały, duży alligator (mi to zbędne i nie kumam,ale widać ktoś tak chciał i zamawiał)

Brakuje mi jasnego, klarowanego stanowiska - Włodek forum czyta, ostatnio w innych wątkach komentował.

Brakuje mi jasnych 2-3słów - zamiast obiecanek powiedzieć twardo, na dzisiaj internet nie ma, zlecenia z E-M na to brak i nie robię, jak to się zmieni, to firma E-M sama o tym poinformuje.

- nie wiem dlaczego nie chciał odpisać na maile, które wysyłałem z pytaniami od klientów, to uważam za niegrzeczne, można chociaż było napisać nie mam czasu, kontaktuj się Jarek z Elektro-Miz. Na stronie producenta softy testowe serii S są do kotła sztoker, oficjalnie jednak jest soft 33N a do sztokera chyba 33P z racji j.rosyjskiego czy ukraińskiego, bo tam sporo tego trafia.

Tak, forum E-S czy Boleckiego jest wsparciem dla użytkowników i tego też mi brakuje

Sam nie polecam już dopłat do cobry, bo nie widzę sensu, wcześniej trzymałem programistę za słowo z internetem, teraz to wygląda tak,że ludzie wybierają w kolejności Iryd, SPP+BET, BRuli a jak ktoś ma prostą instalację i nie potrzebuje wodotrysków idzie skorpion, skoro nie wodac różnicy - po co przepłacać... ostatnią cobrę u mnie ktoś zamawiał bodajże w lutym czy marcu.

Swoją cobrę sprzedałem, bo mi ręce już od czekania opadały, na instalacji ze zrównoważonymi przepływami uważam,że chodzi dobrze, tylko mi tego obiecanego netu brakowało.

Oczekuję jasnego stanowiska - nie, internetu nie ma i nie będzie, zlecenia brak. Tylko tyle, uczciwie i bez kręcenia.'Chcę się skoncentrowac na sofcie S i wystarczy.

Chciałbym też uzyskać jakąś odpowiedź na wysyłane maile, choćby taką, że mam się zgłaszać do E-M

Tyle Włodku moich uwag. Dodzwonić do Ciebie też się nie idzie, bo tel. poza zasięgiem, może zmieniłeś numer, trochę jestem zawiedziony.

Jarecki, zgadza się, sytuacji elektrosystem'u do końca nie znam, nie siedzę w branży kotlarskiej.

Ogólnie każdy coś ma za pazurami.

To dlaczego tak się wytrząsam na Włodku ktoś może zapytać.

Ano dlatego ponieważ zaczęło się od softu którego przy obecnej konstrukcji sterownika po prostu nie da się zrobić, doszły do tego obiecanki o których Jarecki wspomniał. Wszyscy tu obecni zamiast naciskać na Włodka to wtórowali mu.

Włodek należy do osób które bardzo ciężko przyjmują krytykę ale czasami krytyka ta mobilizuje do działań.

Jarecki, pamiętam Cię jako osobę stojącą po stronie Włodka gdy krytykowałem go za wciskanie ciemnoty że możliwe jest skonstruowanie takiego algorytmu dla sterownika który jest ślepy na to co się dzieje z kotłem aby działał "autonomicznie". Toć prawie by zakrawało na sieć neuronową z czujnikiem temp na kotle. I popatrz trzeba było prawie dwóch lat abyś zmienił stanowisko, sprzedał cobrę, odciął się od elektromizu.

Jarecki, swoją cobrę też oddam w dobre ręce, nie masz jakiegoś zbłąkanego usera (a i z chęcią dorzucę aligatora) ?

Włodek, brawo, klienci uciekają....

F

Kaszpir, pomyśl logicznie, firma A daje zlecenie firmie B na soft.

Wspomniałeś że siedzisz w rynku informatycznym, więc powinieneś wiedzieć jak to wygląda, i teraz najlepsze, firma A przychodzi z gotowym pomysłem gdzie soft ten musi działać tak i nie inaczej lub zleceniodawca czyli B, robi jakiś wstępny projekt przedstawia go A i ten go akceptuje, lub i nie.

A tutaj ? Włodek zarzucił temat na muratorze, zaczął dzielić na lewo i prawo softem który miał mi prawie że o mało co funkcję grilowania kiełbasek bez żadnych konsultacji, przyzwoleń, pozwoleń ze strony elektromizu?

Idąc dalej.

Szczerze mówiąc czas leci i "goi rany". Ja nie mam dobrych wspomnień ze sterownikami Elektromizu (Ognik , Skorpion) choć nie były to złe sterowniki , ale support kiepski i dla tego właśnie pozbyłem się ...

Co do rozwoju produktów to nawet wielcy producenci (HP i itd) mają po pewnym czasie "gdzieś" swoje produkty. Jak popsuje się po gwarancji , to proponują cenę naprawy ryczałtową , tak skalkulowaną że nie opłaca się naprawiać , bo naprawa kosztuje więcej niż warte jest urzadzenie.

Po pewnym czasie kończą definitywnie "support" dla danego urządzenia (skaner,drukarka i itd) i przy nowych systemach te urzadzenie nadaje się na śmietnik bo nie działa lub działa niepoprawnie lub nie wykorzystuje pełnych możliwości ...

Producenci co roku wydają jakiś nowy "model" a stary jest traktowany po macoszemu ...

To samo jest z oprogramowaniem. Czasami kupuję się produkt z wsparciem czasowym (np. rok aktualizacji) a potem trzeba płacić ...

Są też produkty których każda aktualizacja jest droga ...

Osobiście nic do Włodka nie mam , a nawet dobrze że udzielał się (udziela) na forum , bo nie wszyscy programiści chcą mieć kontakt z klientem końcowym.

Ale czas leci , rynek się zmienia ...

Kto nie potrafi lub nie chce dopasować się do wymagań i do rynku odpada ...

Ale czas leci , rynek się zmienia ...

Kto nie potrafi lub nie chce dopasować się do wymagań i do rynku odpada ...

Dobrze powiedziane, nawet w kontekście do całego Twojego postu.

Zapomniałeś powiedzieć jednej bardzo ważnej rzeczy, z zamian za zapomniany produkt wychodzi jego brat który ma ciut coś więcej. Coś co pozwala producentowi powiedzieć kupujcie teraz "to".

A jak to się ma do cobry/pumy ?

Wiele obiecanek i nic w zamian.

Oba produkty zostały zapomniane, być może cena była tutaj największym gwoździem do trumny.

Ja się nie odcinam od Elektro-Mizu, zawsze byłem zdania,że to klienci wybierają.

To wątek o produkcie E-M/Włodka, więc nie będę się w tym zakresie rozpisywał.

W każdym razie z czasem ludzie przestali wybierać np. Rt09pid i w to miejsce jest Iryd, który fajnie się rozwija

Nie ma ognika, w to miejsce jest Skorpion i tutaj jednak ludzie się decydują na ten sterownik

itd.

Swoją cobrę sprzedałem za 500zł, wspomniałem o tym gdzieś tutaj w jakimś wątku i dość szybko się jeden kolega odezwał

Ja mam zawór mieszający i na dom sterował mi nim Iryd PID, teraz Iryd powędrował na kocioł zakładowy a zaworem steruje produkt pronda- art-zw a do niego jest zapięty pilot g, którym moje Panie wolą się posługiwać. Wisi na piętrze i jak za zimno -podnoszą nastawę za zaworem a jak za ciepło obniżają. Moich Pań internet nie interesuje.

Ja lubię działać metodycznie i według jakiegoś planu

Mój punkt widzenia na ten wątek jest taki:

Włodek go założył, bo był "w gazie" z praca nad softem a na tym forum jest spora część użytkowników cobry,pumy,

uważam,że skoro wątek jest tematyczny to można rozwijac soft testowy, jest kontakt bezpośredni.

Czego oczekuję:

- jasnego stanowiska co do internetu

- jasnego planu dalszych działań, rozwijam myśl:

a) w tym sezonie mam zamiar ulepszyć jeszcze soft serii S w cobrze i na tym się skoncentruję

b) uważam,że soft S jest poprawny i jestem zadowolony z dotychczasowych efektów, zdania negatywne stanowią mały odsetek, nie poprawiam dalej a koncentruję się na przeniesieniu tego softu do Pumy

Skoro jest czas na zamieszczanie wpisów w innych wątkach, to wypada chyba w swoim wątku na pytania użytkowników odpowiadać

ps. w międzyczasie powstał nowy produkt multi-ster plus....

Edytowane przez Jarecki79

Jarecki79 Twoje postulaty są jak najbardziej słuszne. Nie wiem tylko czy miejsce i adresat są właściwe. Z tego co się orientuję Włodek jest tylko podwykonawcą Elektro-Mizu. Może pytania odnośnie dalszego rozwoju sterowników należałoby zadać bezpośrednio firmie Elektro-Miz. Tym bardziej że jest to kooperant i sąsiad firmy której jesteś przedstawicielem.

W funkcjonalności Cobry z softem S najbardziej brakuje mi stref czasowych. Dostęp przez neta traktuję jako gadżet, ale znając siebie pewnie bym na niego się skusił ;)

Przy stałym odbiorze ciepła (albo wolno-zmiennym) Cobra prowadzi proces spalania bardzo dobrze. Problem jest przy skokach odbioru ciepła. Wtedy sterownik daje odpowiedź oscylacyjną (przynajmniej w moim układzie). Być może jest to skutek nacisków użytkowników na Włodka by przyspieszyć regulator. Dla mnie priorytetem nie jest kreska na wykresie temperatury, ale raczej mocy.

Według mnie największym hamulcem w rozwoju sterowań kotłów podajnikowych są silniki dmuchaw. Bardzo trudno jest sterować obrotami, a tym bardziej wydajnością dmuchawy z silnikiem indukcyjnym. Falownik jest rozwiązaniem zbyt drogim. Przy tak małych mocach chyba najrozsądniejszym rozwiązaniem byłby silnik DC. Najlepiej z komutacją elektroniczną.

Edytowane przez an2lec

Obiecywał Włodek.

Dla mnie sens założenia wątku był taki,że można rozwijac soft testowy S przy konsultacjach z użytkownikami.

soft S jest jego dziełem, E-M oficjalnie ma instrukcje i soft do 33N czy w przypadku sztokera 33P

Tyle,że skoro się wątek zakłada i coś zaczyna, to trzeba się choć odezwać,że zawalony robotą jestem i chwilowo brak czasu,

Dzisiaj odbierałem z E-M skorpiona, jest w wersji v7 i ma z tyłu wyjście RS, pewnie nie oprogramowane, ale jest, coś tam zatem do przodu idzie.

Coś tam chłopaki wspominali o jeszcze jednej zmianie przy skorpionie, która się zbliża, ale wole przemilczeć- wejdzie, to będziemy pisać.

Mi jest szkoda,że Włodek wątek zaniedbał i szkoda,że nie chce się jakoś zdeklarować.Szkoda,że nie chce też odpisać.

Z kotłami wyjeżdżają u mnie od dość dawna skorpiony, także mnie zmiany tego wyrobu cieszą.

Cobrę nową (nie z kotłem) sprzedawałem chyba ostatnio w poniedziałek

Moja prywatna, używana trafiła do użytkownika Bruli oraz SPP, wiem od kolegi,że w kotle ma czysto, siwy nalot i jest zadowolony,

SPP powędrowało na jego drugi kociołek a Bruli monitoruje cobrę. Jak będzie chciał, to się sam pierwszymi doświadczeniami podzieli, ale nie musi.

ps. mam takie samo zdanie, cobra czy skorpion ładnie prowadzą kocioł jak nie ma gwałtownych zmian, jak zblokowałem swój zawór mieszający na jednej pozycji, to szło piko-belo, jak zaworem miał sterowac Iryd, to cobra robiła duże sinusoidy.

Też miałem początkowo problem z sadzą na sofcie serii S. Pomogło zwiększenie czasu pauzy w menu kodowym 3111 z 25s na 30s. Nie wiem czy spalanie jest teraz mniejsze czy większe. Trudno to ocenić przy ciągle zmieniającym się zapotrzebowaniu na ciepło. Na pewno mniej brudzi się wymiennik. Być może da się uzyskać jeszcze lepszą pracę kotła korygując parametry w w/w menu.

Witam.Jak mogę wejść na 3111 w sofcie S.Będę wdzięczny za wskazówki.Andrzej.

Włodek ?

To by wyjaśniało jego podejście do sprawy, jego teksty typu "w moim sterowniku".

Wystarczy uważnie przeczytać kilka początkowych stron i wszystko było by jasne. Tak właśnie Włodek robi elektronikę i oprogramowanie dla sterowników a Elektromiz całą resztą czyli sprzedażą, dystrybucją itp.