Jarecki79 30.11.2014 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 NiePrzesadzaj Myślę,że to zniknięcie softu S to sprawa kierownika od kotłów w Komiz Chłopak konkretny i drażniło go,że wisi soft, do którego nie ma instrukcji, do niego jak ktoś dzwonił i mówił o eSce, to kazał to wyrzucać Gosia - te wybuchy to zapalały się gazy z odgazowania węgla... , nie cofa Ci się przypadkiem za mocno żar? Spróbuj wyjściowo zrobić tak w menu spalanie: podawanie 8sekund pauza 36sekund nadmuch góra 85%, dołem 3% minimalna moc kotła 3% jak masz opał, który na składach nazwyaja bardzo dobrym (28-30MJ), to będzie problem z jego spalaneim na sztokerze, szczególnie jak musisz grzac i podawać. Mało problematyczny dla początkujących użytkowników nie tylko kotłó sztoker jest opał o niższej kaloryczności, ale przede wszystkim niższej spiekalności. Czyli z kamiennego jak dom ocieplony, niewielki - Jaret (21-22MJ) Całą zime obiechac idzie Retopalem (24MJ) max. do sztokera brałbym pod uwagę Jaret-Plus (25-26MJ) ostatnio miałem tez próbkę fajnego ekogroszku z imex-piechota- elegancko się spalał a trafił u mnie akurat jak się zaczynały mrozy, nie było problemu, aby w niego gwizdnąć i fajnie popiołek był. Nazywa się ten ekogroszek Anmag. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
martinjulio 30.11.2014 22:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Jarecki79, gdzie kupiłeś ten Anmag? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.11.2014 22:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Nie kupiłem, dostałem do testówKupić można tutaj:http://imexpiechota.pl/sprzedaz/wegiel-i-koks/anmag-ekogroszek/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 30.11.2014 22:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2014 Jarecki79, gdzie kupiłeś ten Anmag? Trzeba było prędzej pisać o węglu. Byłem w zeszłą sobotę w Opolu zawieźć groszek na Ligudy, praktycznie naprzeciw składu Piechoty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartiwola 04.12.2014 18:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Czy mogę liczyć na pomoc ustawienia sterownika neon w kotle grobelnego 12 kw? obecnie mam włączony pid II podawanie 170 s moc dmuchawy 55 temp pieca 50 stopni moc kotła 6 temperatura wody 40 stopni , spalam bardzo dużo ekogroszku- nie wiem które parametry zmienić żeby osiągnąć lepsze efekty 20 kg idzie w 5-6 godzin bardzo proszę o wskazówki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 04.12.2014 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 Jaki to kocioł , mam ekt 15 kw , nie znalazłem nic z podajnikiem 12 kw , bardzo krótki tryb pracy , temperatura na kotle nie za niska ? Na powrocie masz na pewno poniżej 40 , powinieneś mieć powyżej 45 . Poniżej masz korozję niskotemperaturową . Ten opał nie jest przypadkiem mało kaloryczny ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartiwola 04.12.2014 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 tak piec 15 kw pomyliłem się, czyli spróbować podwyższyć temperaturę pieca i zwiększyć podawanie na większe? nie wiem w którą stronę regulować te ustawienia, jak zwiększałem czas podawania to piec nie mógł przez długi czas osiągnąć temperatury Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartiwola 04.12.2014 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 mógłbyś mi podać jakieś sprawdzone ustawienia ? może moc dmuchawy mam jeszcze zbyt dużą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 04.12.2014 20:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 W dalszym ciągu nie podałeś jaki to kocioł , ekt ? Czyjeś nastawy nie będą ci pasować .Na początek odżałuj 100 zł i zamontuj termometr w czopuchu , ustaw tak kocioł aby temperatura spalin była pomiędzy 120- 200 st . Powyżej masz stratę kominową , tracisz ciepło . Ja palę miałem . Dla przykładu w tamtym roku miałem miał dla którego cykl pracy trwał 274 sek , teraz mam inny opał i cykl pracy trwa 500 sek , miałem nawet 600 ale miałem problem w podtrzymaniu , dmuchawa za rzadko dmuchała , mam cobrę . Może masz jakiś lipny groszek , mało kaloryczny . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartiwola 04.12.2014 20:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 tak to jest kocioł ekt moc 15 kW producent Rafał Grobelny obecnie moje ustawienie 170 s moc 6 co powinno wg wzoru dać przerwę w podawaniu: 170/6% = 833 sek czyli 47 minut, a podajnik podaje przykładowo pomiary od godziny 21.25 do 12.00 z bardzo różnymi przerwami najdłuższa to 27 minut dlaczego tak się dzieje1.21,252.21.323 21.404.22.075.22.266.22.517.23.118.23.159.23.1910.23.2411.23.5112.23.59dmuchawa jak mówiłem ustawiona na 55 % rura do komina nie jest aż tak gorąca, ale skoro sugerujesz zamontować termometr to to w takim razie zrobię to jeśli pomoże mi to w ustawieniach. Eko groszek jest suchy i do najtańszych nie należał choć wszędzie znajdują się oszuści i być może jest faktycznie mało kaloryczny., Przy takich ustawieniach jak już pisałem wystarcza na jakies 6 godzin - 20 kg ekogroszku. Nie mam pojęcia który parametr zmienić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 04.12.2014 21:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2014 (edytowane) Aby zaoszczędzić opał / ograniczyć stratę kominowa musisz wydłużyć cykl pracy . Nie posiadając termometru nie wiesz jak bardzo możesz , musisz kupić taki http://kotly.com/Termometr_bimetaliczny_RT80_do_pomiaru_temperatury_spalin_150_mm,3245.htmlsą z mniejszym zakresem i tańsze , ale tamte łatwo spalić . Na te ich czasy nawet nie patrz , każdy opał inaczej się pali , zużycie opału masz masakrycznie duże . Kup na próbę kilka worków innego opału . Przeczytajhttp://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/9143-poradnik-jak-palic-w-kotle-z-podajnikiem-tlokowym/Jaką masz ustawioną moc minimalną ?Jaki masz nadmuch w podtrzymaniu ?groszek nie potrzebuje przedmuchu więc jeśli masz włączony to wyłącz . Edytowane 4 Grudnia 2014 przez mietek440 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bartiwola 05.12.2014 06:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 hmm nie widzę takiej opcji w neonie jak nadmuch w podtrzymaniu, mam tylko ustawioną minimalną moc dmuchawy na 0 i miałem max moc dmuchawy na 55% zmieniłem wczoraj ustawienia żeby wydłużyc czas podawaniapodawanie 190 smoc kotła 9dmuchawa min 0dmuchawa max 35temp wody 40temp pieca 52rezultaty: może troszkę mniej pali bo 20 kg starcza na ok 7-8 godzin - jeszcze muszę to sprawdzić ale tak mi się wydaje że to i tak ogromnie dużo, natomiast rura do komina jest bardzo gorąca i groszek się jakby nie dopala do końca, dziś kupię inny opał żeby zobaczyć jakie rezultaty przyniesie inny węgiel, ale wydaje mi się że przyczyna tkwi w ustawieniach pieca. Wydłużyć jeszcze czas podawania i zmniejszyć dmuchawę? l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mietek440 05.12.2014 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2014 (edytowane) tu masz instrukcję do sterownika http://www.grobelny-pleszew.com.pl/pliki/neon-grobelny-sterownik-do-kotla-z-podajnikiem.pdf Edytowane 5 Grudnia 2014 przez mietek440 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yerremi 09.12.2014 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Witam i od razu na wstępie przyznam się bez bicia że temat przeleciałem wyrywkowo (tylko pod kątem frazy "scorpion"). Pposiadam kocioł ze stąporkowa Termo-tech 26kW z roku 2006 na ekogroszek. Powierzchnia 180m2 budynek nie ocieplony, okna nowe. Nie dawno uszkodził mi się sterownik st37. Kupiłem używanego scorpiona z softem v P4.37.Mam w związku z tym faktem prośbę, aby ktoś pomógł mi trafnie skalibrować go ponieważ jest ustawiony pod inny piec.Pierwsze pytanie - czy warto wgrać nowy soft, co wniesie i z jakiej strony można go pobrać?Jakie czasy muszę ustawić pod Pid-a i czy mogę wyłączyć opcję CWU?Na razie chcę sterować tylko pompą CO ponieważ boiler CWU 80L mam w tej samej gałęzi co kaloryfery ( i czy w przyszlości zamiast dodatkowej pompy CWU mogę zastosować elektrozawór który był by zasilany z scorpiona poprzez wyjście cwu? ).Mam ogólną instrukcję obsługi ale jeśli chodzi o w miarę dedykowane ustawienia pod moje warunki to bardzo proszę was o sugestie.Pozdrawiam fachowców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.12.2014 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 Nowszy jest P.38, ale coś się nie mogę go doprosić od producenta. Raptem 1wyżej, nie wiem też co tam zmieniono, bo informacji takiej także nie dostałem.Softów do skorpiona na stronie nie dają, bo sa jeszcze różnice w budowie sterownika i wcześniej były dwie wersje tego samego numeru softu pod dany ster..... Skorpion - wejdź w menu spalanie, zadaj dla 100%mocy podobne parametry podawanie/pauza jak miałes na ST-37albo spróbuj wyjściowo 8sekund podawanie i 40sekund pauza, jak od tego dobrze dobierze pracę i nie będzie niedopału, to ok.Jak pojawi sie niedopał, to trzeba deczko pauze rozciągać. Nie wiem jaki masz wentyl (dmuchawę) pod te 36-40W góra nadmuchu 90-92%, dół 13-15% a pod dmuchawki 75-80W góra ok. 80-85% a dół 3%Generalnie dół ustawia się tak, aby się wirnik kręcił a nie stał na zwarciu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
yerremi 09.12.2014 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2014 (edytowane) Dzięki za szybką odpowiedź, już idę zmieniać ustawienia.Faktycznie zapomniałem napisać o dmuchawie ale i tak muszę sprawdzić moc.Jutro napiszę co z tego wyszło. edit: a co z CWU można wyłączyć?i co to jest pauza CO? Edytowane 9 Grudnia 2014 przez yerremi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickow69 13.12.2014 17:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 yerremi i co wyszlo, bo cisza, a moze mi cos podpowiesz w temacie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robek69 13.12.2014 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 moj brat cos mi wspominal, musze mu powiedziec zeby zajrzal tutaj sie czegos wiecej dowiedziec Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 13.12.2014 18:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2014 edit: a co z CWU można wyłączyć? i co to jest pauza CO? CWU - jak chcesz wyłączyć, bo nie używasz, to wystarczy nacisnąć najpierw guzik " - " (minus) i to jest nastawa temp. na bojler, schodzisz z nastawa do 40st.c i kolejne naciśnięcie w dół robi STOP grzania CWU jakby tej pompy nie było. pauza pompy c.o. potrzebna jest przy współpracy z termostatem pokojowym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mickow69 19.12.2014 22:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2014 mowiac termostatem rozumiem, ze masz na mysli grzejniki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts