Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...
Czy jak na sterowniku Puma PID (palnik Ekoenergia) dla danego okresu czasu (np od 23 do 9 rano) zejdę z zadaną temperaturą zarówno dla co i cwu poniżej 45 stopni Celcjiusza (czyli na stop) to piec będzie pracował w podtrzymaniu czy wygaśnie ????????

Stop grzanie to jest przy temp. poniżej 40st. C. Ja w lato grzałem 43stC i tylko CWU i nie gaśnie więc zimą tym bardziej nie powinien gasnąć na gorszym węglu. Problem jedynie w tym, że będzie smoła na ścianach kotła, szczególnie wokół ślimaka. Taka niska temperatura nie wypali smoły ze ściany musisz ją sam zdrapać lub podnieść temperaturę.

Jak masz lepszy węgiel bardziej kaloryczny 28-29MJ np. pieklorz to może wygasać i być b.dużo spieków przy 40 kilku stopniach Celsjusza bo piec szybko osiągnie tak niska temperaturę i będzie przechodził w długi okres uśpienia po którym się już mu nie uda rozpalić przy tak słabo niespalonym węglu.

Edytowane przez Mician

Witam serdecznie. Jestem tu nowy,ale zasiąde tu na długo. Mój problem to duże spalanie i ciężko dochodzi do zadanej temp. Dom 130 metrów parterowy okna 3 szyby, ściany 24 cm +17cm styropian, poddasze 20cm wełna.W układzie 6 sekcji podłogówki + 4 grzejniki + bojler 140 litrów. Piec Gregor 19KW. Podajnik Slimak który wysuwa groszek na palenisko (nie retorta).Sterownik Cobra pid na sofcie A33f. Podłogówka i grzejniki są na układzie zamkniętym, a bojler na otwartym. Na podłogówkę i grzejniki są osobne pompki i zawory zwrotne.Nad piecem jest trzecia pompka i na bojler następna. Zamieszkałem już prawie w kotłowni od zeszłej zimy. Ustawienia miałem różne i nic. Aktualnie mam temp.zadana 40st podawanie 7 pauza 60 went. 80/10 moc kotła 4. Termostat pokojowy odłączony i jedzie na ADC. Zawór jest 3 drogowy. Spalanie przy plusowej temp 20kg/doba. http://fotoo.pl//out.php?i=930041_imag0938.jpg , http://fotoo.pl//out.php?i=930040_imag0937.jpg , http://fotoo.pl//out.php?i=930039_imag0936.jpg , http://fotoo.pl//out.php?i=930038_imag0933.jpg ,

IMAG0931.jpg

IMAG0934.jpg

IMAG0936.jpg

IMAG0937.jpg

Mam podobny dom, podobną instalację, kocioł z palnikiem rynnowym i Cobrą, bojler też 140l - i spalanie również w okresie świątecznym 17-23 kg. A parę dni było z temperaturami ujemnymi + silny wiatr. W domu - 23-24 st.

W tych warunkach uważam spalanie za bardzo satysfakcjonujące.

Podniósłbym temperaturę na kotle ( ja mam 50 st ) i wyłączyłbym ADC.

Podniosę temperaturę zadaną, włącze PID i termostat pokojowy. Zastanawiam się czy mam dobrze zrobioną instalację.
No troszkę Ci się mogą kłócić pompy o wodę. Trzeba by zajrzeć do tej skrzynki rozdzielacza od podłogówki - jak Ci się chce zrób zdjęcie jej wnętrza. No i masz tam przed wymiennikiem 3D w funkcji dogrzewania powrotu chyba ( myślę że taki był zamysł ), ale on może trochę przeszkadzać w tej instalacji. Spróbowałbym go otworzyć na max, tak żeby cała ciepła woda z kotła szła na wymiennik ( oprócz oczywiście tego co weźmie bojler ).

Twój 3D nie pracuje w funkcji mieszacza i nic nie obniża - on pracuje jako rozdzielacz bo jest za pompą ( mowa o tym przed wymiennikiem ciepła ). Część wody z kotła daje na wymiennik a część zwraca na powrót do kotła, ale jest to ciągle woda o temperaturze do jakiej nagrzał ją kocioł. Służy do dogrzania powrotu. W instalacji z wymiennikiem ciepła nie jest potrzebny, a zamontowany tak jak u Ciebie może wręcz trochę przeszkadzać ograniczając przepływ przez wymiennik. Dlatego otworzyłbym go na max - tak na próbę. Z rzeczy które jeszcze bym zrobił inaczej niż masz w tej instalacji - no to podłączenie bojlera. Masz wolny króciec zasilania przy kotle i ja bym bojler z tego króćca zasilił, żeby pompa CWU nie zabierała wody z zasilania wymiennika.

Najdziwniejsze jest to że; zasilanie do zaworu 3D ma powiedzmy 40st i przechodzi na wymiennik (lewa górna)prawą stronę wymiennika góra i dół zostawiamy bo to układ zamknięty. Powrót wymiennika (dół lewy) ma temp około 25st a ten powrót który podłączony jest do zaworu 3d ma około 35st. Dodam że 3D otwarty na full. Pomocy.

Nie wiem czy jasno to napisałem.