Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

Palisz teraz na PID-zie, czy na dwustanie? Trochę nie kapuję, dlaczego tak się ta instalacja po drugiej stronie ( układ zamknięty ) wymiennika wychładza. Ja mam zawór 4 drożny całkowicie otwarty , na kotle 50 stopni a temperatura na powrocie 47 stopni...I też podłogówka i grzejniki. Jaką masz temperature w domu? Edytowane przez trammel

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jaka by ta instalacja nie była - przy takich różnicach w zasilaniu i na powrocie - są gdzieś straty ciepła. Może jakieś grzejniki w garażu, jakichś pomieszczeniach gospodarczych które z natury są chłodniejsze. Może gdzieś hydraulicy zapomnieli założyć izolację na rury w posadzce. I grzeje się niepotrzebnie fundament.

Możliwości błędów jest trochę. Może za mało styropianu pod podłogówką. Trzeba by podejrzane obwody sieci CO odłączyć i wtedy zobaczyć co się dzieje.

Edytowane przez trammel

Zrobiłem tak; Zwiększyłem dawkę podawania na 13 pauza na 60 i dwustan. Zadana temp to 50st. Piec dochodzi do 50 i spoczywa. W tym czasie spoczynku dobija sobie do 51,5 i schodzi do 48st. Powrót mam w granicach 43st. Zawór 3D mam ustawiony na 3 i za wymiennikiem płytowym mam 30st. W domu 24 stopnie. Jeśli zawór 3D przestawie na 4 to w chacie sauna. A jeśli otworze go na full to szybko spada temp na kotle. Za kilka dni załącze termostat i pobawie się pompami. Jestem tylko ciekawy spalania. Ale wyczytałem że trzeba być cierpliwym a korekcje wprowadzać minimalnie i czekać. Dzięki wszystkim. Jestem z wami.

Zrobiłem tak; Zwiększyłem dawkę podawania na 13 pauza na 60 i dwustan. Zadana temp to 50st. Piec dochodzi do 50 i spoczywa. W tym czasie spoczynku dobija sobie do 51,5 i schodzi do 48st. Powrót mam w granicach 43st. Zawór 3D mam ustawiony na 3 i za wymiennikiem płytowym mam 30st. W domu 24 stopnie. Jeśli zawór 3D przestawie na 4 to w chacie sauna. A jeśli otworze go na full to szybko spada temp na kotle. Za kilka dni załącze termostat i pobawie się pompami. Jestem tylko ciekawy spalania. Ale wyczytałem że trzeba być cierpliwym a korekcje wprowadzać minimalnie i czekać. Dzięki wszystkim. Jestem z wami.
Na podłogówkę masz zawór trzydrogowy termostatyczny przed skrzynką rozdzielacza. Jaką masz na nim ustawioną temperaturę? Grzejniki masz z głowicami termostatycznymi czy non stop grzeją? Jaka przy takim ustawieniu 3D jest temperatura na zasilaniu wymiennika? Wydaje mi się że ten 3D obniża przepływ z kotła przez wymiennik na tyle skutecznie, że zamknięta strona instalacji nie ma z czego odebrać więcej ciepła i stąd Ci wychodzi tak niska temperatura na zasilaniu instalacji. No ale jeżeli to wystarcza do komfortu a spalanie jest w porządku - to nie ma co się z tym bawić.

Witam wszystkich formowiczów.

Mam Putanie. Jestem posiadaczem kotła 21kw z Pleszewa oraz sterownika Ognik plus Pid 2, całość zakupiona w kwietniu 2014r. jak sprawdzić jaki mam wgrany soft.

Wyłącz sterownik i go ponownie załącz, przez chwilę na wyświetlaczu będzie numer softu. np. SL.47 albo SL.54....

Do p. Jarecki79

Dziękuje panu za tak szybką odpowiedz.

Mam jeszcze do Pana jedno pytanie. Przeglądałem Pana wcześniejsze fora i wpisy. Sugerował Pan nastawy na PID 1, jak nastawiłem u siebie pid 1 ni3 to podajnik podawał z częstotniwością co 3,30m paliwo, czy tak powinno być? wedle instrukcji podawać powinien co ok 19,4m. Może przestawić coś w menu serwisowym??

Podam że ogrzewam dom kostka gierkowska nie ocieplony, nowe okna, około 140m podpiwniczony piwnica nie ogrzewana.

nastawy:

PID 0

ni 4

pp -6

dmuchawa 70%

ekogroszek czeski

spalanie przy temp. - 5 ok 35 kg. przy temp + ok 28 - 30kg. myslę że to dobry wynik. czy da się jeszcze troszeczkę obniżyć spalanie???

W Elektro-miz twierdzą,że sl.47 jest dobrym softem do ślimaków, do tłoków wgrywają z kolei bodajże tl.54

jak masz dobrze zrobiona instalację, która nie szarpie, to warto pracować z pid-em

Trzeba go jednak dobrze ustawić wyjściowo do danego palnika, dmuchawy

Trzymając guzik minus wyskoczy Ci napis CODE

potwierdź środkowym i wbij numer kodu 3111

zmień tylko parametr P.35 (fabryczna nastawa) na P.45

więcej w tym menu nie kombinuj- przeleć do końca i tyle....

możesz jeszcze raz wbić menu kodowe i wbij kod 1709

tym razem zmien tylko parametr PnC.0 na PnC.1 - na wyświetlaczu będzie Ci zamiennie pokazywać %wykorzystania mocy

Dla węgla kamiennego już w normalnym menu daję wyjściowo:

PP.-5 pod PP-7 (co daje odpowiednio czas podawania 10sekund lub 8sekund)

d.82 pod d.85 dla WBS6aAL

ni2 pod ni.3

Dla czeskiego możliwe,że wówczas PP będzie 0 lub na wartości plusowej

Nie bawiłem sie czeskim na ogniku przy ślimaku, więc nie wiem, kwestia próby

Praca na PID.0 jest dla ciężkich opałów, trudnych w spalaniu i spiekających lub na skitrane instalacje szarpiące mocą.