trammel 05.01.2015 22:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Palisz teraz na PID-zie, czy na dwustanie? Trochę nie kapuję, dlaczego tak się ta instalacja po drugiej stronie ( układ zamknięty ) wymiennika wychładza. Ja mam zawór 4 drożny całkowicie otwarty , na kotle 50 stopni a temperatura na powrocie 47 stopni...I też podłogówka i grzejniki. Jaką masz temperature w domu? Edytowane 5 Stycznia 2015 przez trammel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karas22 05.01.2015 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Teraz pale na PID-zie W domu mam 22 st Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 05.01.2015 22:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Wbij na Cobrze kod "1982" i odczytaj jaka jest temperatura powrotu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karas22 05.01.2015 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 30.3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 05.01.2015 22:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 No to masz gdzieś bardzo duże straty ciepła. Kocioł zalewa chłodna woda i dlatego z trudem dochodzi do zadanej temperatury.Jak dasz większą moc na kotle - to będzie szybciej dochodził , ale też dużo więcej palił.Trzeba by się zastanowić gdzie to ciepło ucieka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karas22 05.01.2015 23:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Powinno być tak jak mówi kobra64 aby całe ciepło szło na wymiennik(pomijając cwu) a ciepło ucieka przez 3D na powrót. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 05.01.2015 23:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 No tak, ale gdyby całe ciepło wracało przez zawór na kocioł, to kocioł z łatwością osiągnąłby temperaturę zadaną i wszedł w podtrzymanie. A tobie tej temperatury nie może osiągnąć jak piszesz. Jakby nie było odbioru to w 10 min miałbyś zadane 50 stopni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karas22 05.01.2015 23:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 Faktycznie masz racje, bo jak zamkne 3D to szybko dochodzi do zadanej. Ale mam przeczucie że jest coś skopane w instalacji. Ręce rozkładam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
trammel 05.01.2015 23:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2015 (edytowane) Jaka by ta instalacja nie była - przy takich różnicach w zasilaniu i na powrocie - są gdzieś straty ciepła. Może jakieś grzejniki w garażu, jakichś pomieszczeniach gospodarczych które z natury są chłodniejsze. Może gdzieś hydraulicy zapomnieli założyć izolację na rury w posadzce. I grzeje się niepotrzebnie fundament.Możliwości błędów jest trochę. Może za mało styropianu pod podłogówką. Trzeba by podejrzane obwody sieci CO odłączyć i wtedy zobaczyć co się dzieje. Edytowane 5 Stycznia 2015 przez trammel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karas22 06.01.2015 00:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 styropian pod rurami od 10 do 12 cm. Grzejniki i podłogówka tylko w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karas22 06.01.2015 16:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2015 Zrobiłem tak; Zwiększyłem dawkę podawania na 13 pauza na 60 i dwustan. Zadana temp to 50st. Piec dochodzi do 50 i spoczywa. W tym czasie spoczynku dobija sobie do 51,5 i schodzi do 48st. Powrót mam w granicach 43st. Zawór 3D mam ustawiony na 3 i za wymiennikiem płytowym mam 30st. W domu 24 stopnie. Jeśli zawór 3D przestawie na 4 to w chacie sauna. A jeśli otworze go na full to szybko spada temp na kotle. Za kilka dni załącze termostat i pobawie się pompami. Jestem tylko ciekawy spalania. Ale wyczytałem że trzeba być cierpliwym a korekcje wprowadzać minimalnie i czekać. Dzięki wszystkim. Jestem z wami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ERECIK 08.01.2015 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Witam wszystkich formowiczów.Mam Putanie. Jestem posiadaczem kotła 21kw z Pleszewa oraz sterownika Ognik plus Pid 2, całość zakupiona w kwietniu 2014r. jak sprawdzić jaki mam wgrany soft. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 08.01.2015 09:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Zrobiłem tak; Zwiększyłem dawkę podawania na 13 pauza na 60 i dwustan. Zadana temp to 50st. Piec dochodzi do 50 i spoczywa. W tym czasie spoczynku dobija sobie do 51,5 i schodzi do 48st. Powrót mam w granicach 43st. Zawór 3D mam ustawiony na 3 i za wymiennikiem płytowym mam 30st. W domu 24 stopnie. Jeśli zawór 3D przestawie na 4 to w chacie sauna. A jeśli otworze go na full to szybko spada temp na kotle. Za kilka dni załącze termostat i pobawie się pompami. Jestem tylko ciekawy spalania. Ale wyczytałem że trzeba być cierpliwym a korekcje wprowadzać minimalnie i czekać. Dzięki wszystkim. Jestem z wami. Na podłogówkę masz zawór trzydrogowy termostatyczny przed skrzynką rozdzielacza. Jaką masz na nim ustawioną temperaturę? Grzejniki masz z głowicami termostatycznymi czy non stop grzeją? Jaka przy takim ustawieniu 3D jest temperatura na zasilaniu wymiennika? Wydaje mi się że ten 3D obniża przepływ z kotła przez wymiennik na tyle skutecznie, że zamknięta strona instalacji nie ma z czego odebrać więcej ciepła i stąd Ci wychodzi tak niska temperatura na zasilaniu instalacji. No ale jeżeli to wystarcza do komfortu a spalanie jest w porządku - to nie ma co się z tym bawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.01.2015 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Witam wszystkich formowiczów. Mam Putanie. Jestem posiadaczem kotła 21kw z Pleszewa oraz sterownika Ognik plus Pid 2, całość zakupiona w kwietniu 2014r. jak sprawdzić jaki mam wgrany soft. Wyłącz sterownik i go ponownie załącz, przez chwilę na wyświetlaczu będzie numer softu. np. SL.47 albo SL.54.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ERECIK 08.01.2015 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Do p. Jarecki79Dziękuje panu za tak szybką odpowiedz.Mam jeszcze do Pana jedno pytanie. Przeglądałem Pana wcześniejsze fora i wpisy. Sugerował Pan nastawy na PID 1, jak nastawiłem u siebie pid 1 ni3 to podajnik podawał z częstotniwością co 3,30m paliwo, czy tak powinno być? wedle instrukcji podawać powinien co ok 19,4m. Może przestawić coś w menu serwisowym?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.01.2015 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 ?? Jaki to jest Ognik tłokowy czy ślimakowy?Sprawdź jaka tam siedzi wersja softu Pierwsze literki SL - softy ślimakowe, TL - softy tłokowe W zależności od wersji softu możemy dalej rozmawiać, bo w zgadywanie, to czasu nam nie starczy do wieczora.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ERECIK 08.01.2015 09:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Podam że ogrzewam dom kostka gierkowska nie ocieplony, nowe okna, około 140m podpiwniczony piwnica nie ogrzewana. nastawy:PID 0ni 4pp -6 dmuchawa 70%ekogroszek czeski spalanie przy temp. - 5 ok 35 kg. przy temp + ok 28 - 30kg. myslę że to dobry wynik. czy da się jeszcze troszeczkę obniżyć spalanie??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ERECIK 08.01.2015 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Dziękuje za zainteresowanie sl 47 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 08.01.2015 09:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 W Elektro-miz twierdzą,że sl.47 jest dobrym softem do ślimaków, do tłoków wgrywają z kolei bodajże tl.54 jak masz dobrze zrobiona instalację, która nie szarpie, to warto pracować z pid-emTrzeba go jednak dobrze ustawić wyjściowo do danego palnika, dmuchawyTrzymając guzik minus wyskoczy Ci napis CODEpotwierdź środkowym i wbij numer kodu 3111zmień tylko parametr P.35 (fabryczna nastawa) na P.45więcej w tym menu nie kombinuj- przeleć do końca i tyle.... możesz jeszcze raz wbić menu kodowe i wbij kod 1709tym razem zmien tylko parametr PnC.0 na PnC.1 - na wyświetlaczu będzie Ci zamiennie pokazywać %wykorzystania mocy Dla węgla kamiennego już w normalnym menu daję wyjściowo:PP.-5 pod PP-7 (co daje odpowiednio czas podawania 10sekund lub 8sekund) d.82 pod d.85 dla WBS6aALni2 pod ni.3 Dla czeskiego możliwe,że wówczas PP będzie 0 lub na wartości plusowejNie bawiłem sie czeskim na ogniku przy ślimaku, więc nie wiem, kwestia próby Praca na PID.0 jest dla ciężkich opałów, trudnych w spalaniu i spiekających lub na skitrane instalacje szarpiące mocą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ERECIK 08.01.2015 10:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2015 Czyli jak zmienie w menu tak jak pan podał to zostać na PId 0? Jak zmienie ekogroszek na lepszy to PId 1/ Chyba dobrze zrozumiałem. Dziękuje Panu jeszcze raz. o efektach napewno poinformuję na forum. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts