Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

Witam . Doszedłem do ładu z moim kociołkiem . Wina chyba była zapowietrzonego układu. Teraz mam taaki problem że włącza się ochrana kosza i wysuwa węgiel. za długo jest w podtrzymaniu i cofa się żar do podajnika. Cobra pid ustawienia na dwustanie. Co teraz zrabić jak przestawić sterownik

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam . Doszedłem do ładu z moim kociołkiem . Wina chyba była zapowietrzonego układu. Teraz mam taaki problem że włącza się ochrana kosza i wysuwa węgiel. za długo jest w podtrzymaniu i cofa się żar do podajnika. Cobra pid ustawienia na dwustanie. Co teraz zrabić jak przestawić sterownik

obniż moc w czasie pracy wydłużając przerwę i obniżając nadmuch

po osiągnięciu zadanej będzie miał mniejszy zapas na palniku i mniej przeciągnie ponad zadaną i na krócej się odstawi

i problem ustąpi

dodatkowo palnik jest chłodzony powietrzem z wentylatora w fazie pracy a rozgrzewa się od złoża w podtrzymaniu. jak praca krótka a podtrzymanie długie to sie nie zdąży wystudzić i rozgrzewa się coraz mocniej aż do alarmu

Ja bym jeszcze sprawdził, czy pokrywa zasobnika jest szczelna. Jeżeli nie będzie szczelna a jest mało paliwa w zasobniku - też może się cofać żar do podajnika. Jakimś rozwiązaniem może być też minimalne zwiększenie mocy minimalnej - np. na 2,5%. W podtrzymaniu wtedy ślimak trochę częściej podsunie dawkę paliwa w stronę rynny i przesunie tym samym zarzewie żaru w stronę kotła. Stratę w podtrzymaniu rekompensuje szybszy start palnika w trybie pracy i kocioł szybciej nabiera temperatury.Temperaturę podajnika możesz sprawdzić w menu "1982" Edytowane przez trammel

timon120777 bardzo Ci dziękuje za szybką i konkretną odpowiedz. Przerwe zwiększyłem na 50 a dmuchawe obniżyłem do 75.

to zbyt mała korekta

miałeś stosunek podawanie/przerwa 11/40((1:3,6)

zrobiłeś 11/50(1:4,5)

jak ma się uspokoić to zrób 1:8 czyli jakieś 11/90

dodatkowo zmniejszyłbym czas podawania zamiast 11 to 5sek i przeliczył przerwę aby została ta sama moc czyli zamiast 11/90 to 5/40-41

do tego obniżyć nadmuch do okolic 60%

myślę jednak że ten zabieg to jak wrócisz za 3 dni żeby małżonki nie zostawiać z ewentualnym problemem z niepoprawnym spalaniem

Wina sadzy to ekoret. Teraz pale zwykłym GROSZKIEM (nie eko). temperature osiąga błyskawicznie nie ma sadzy i przechodzi długo w podtrzymanie. Ale problem jest taki że szybko się spala i gaśnie w piecu. Jak ustawić sterownik aby w podtrzymaniu podał trochę węgla. Przypomnę że sterownik Cobra PID. Edytowane przez karas22

Nie wiem co masz tam za oprogramowanie bo ja już od dawna Cobrą się nie bawiłem ale kiedyś nie było takiego problemu. Zwiększałem minimalną moc, częściej podawała w podtrzymaniu i przedmuchiwała żeby utrzymać żar.

Jeśli obecnie takie działania nie przynoszą skutku, zmniejszyłbym moc kotła.

Jeśli chodzi na Pid zmniejsz nastawy wyjściowe dla 100% mocy, jeśli w dwustanie rozciągnij przerwą i zmniejsz nadmuch trochę.

Będzie dłużej pracował i mniej się opierdzielał ( stał w podtrzymaniu ) :)

Podawać musi. Pod kodem 1982 masz na samej górze ilość sekund do następnego podania.

Przerwa w podtrzymaniu = przerwa podzielona przez min. moc kotła * 100

Piszesz wcześniej, że przerwę zwiększyłeś na 50 a moc masz 2. Na podstawie ww. wzoru wychodzi, że w podtrzymaniu podaje co 41 min.

50 / 2 = 25 * 100 = 2 500 / 60 = 00:41:40

przykładowe nastawy dla min mocy dla przerwy 50 sec:

[moc]   [s]     [g:m:s]2,0	2500	00:41:402,5	2000	00:33:203,0	1667	00:27:473,5	1429	00:23:494,0	1250	00:20:504,5	1111	00:18:315,0	1000	00:16:40