Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

Jeśli nadal utrzymujesz podawanie 13 to teraz zrobiłeś za duży skok. Nie wiem jak długo kocioł chodzi u ciebie w podtrzymaniu, ale na moje oko, podawanie co niecałe 7 min to może przesypać żar do popielnika.

Zacznij od powiedzmy niecałych 17 min (przerwa 50, moc 5).

Mi jak na razie Sztoker 15 chodzi stabilnie przy podawanie 5, przerwa 30, moc 3.

Ale pewnie jak znów przyjdą wiatry to mi zacznie wydmuchiwać żar w podtrzymaniu.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

teraz mam ustawienia ; podawanie 10, przerwa 50 moc 15 i jest ok, ale widzę że dużo zjada opału. Dobrze że tylko miałem 25 kilo tego groszku. Spala się super (dobry na duże mrozy), popiół jak z papierosa. Jutro wsypie eko i wrócę do normalnych ustawień. FTP jeszcze raz dzięki. Kto pyta nie błądzi.

Po czterech dobach ( żona w kotłowni ja na wyjeździe) spalanie w granicy 17-18 kg na dobę

Średnia temp w domu 22,5 C.

Wpadłem na taki pomysł tylko nie wiem co z tego będzie, ale zapowiada się dobrze.

Na kotle mam 2 wyjścia na termometr, do którego mam podpięty czujnik temp C.O.

Za zaworem 3D mam następne gniazdo z termometrem który pokazuje mi 6 stopni więcej niż na kotle.

Wobec tego czujnik od sterownika podpiąłem za zawór 3D. Pompy załączane sterownikiem pokojowym. ( + załączają się co 7 min na 2 min.)

Moje ustawienia to zadana 50 i wchodzi w podtrzymanie. Dobija sobie około 3 stopnie więcej i pomału maleje.

Spadnie do 51 i włączają się pompy. W tym przypadku ciepło pcha pompa kotłowa i wzrasta temperatura za zaworem co podnosi temp na 52.

Później znowu spada do około 48 i podnosi się po załączonej pompie.Takich cykli jest około 6 zanim spadnie do 47,9 i zacznie pracować.

Zostawie tak kilka dni i ocenie spalanie. Na tym sofcie mogę sobie kuknąć na spalanie w kilogramach - dzięki.

Myślę że napisałem to zrozumiale.

Po raz kolejny zwróciłem uwagę, że nie działa alarm "brak opału". Budzę się o 3 w nocy, kaloryfery zimne ale dochodzi mnie dźwięk pracującego podajnika... z wykresu wynika, że temperatura spada od dobrych dwóch godzin a podajnik nadal wywala groszek do popielnika bo kocioł chodzi na 100% próbując podnieść temp.

Pod 0000 sprawdzałem kilkukrotnie - alarm jest aktywny.

W razie czego to nie wiem czy może się skończyć przepchanie 40 czy więcej kilogramów opału :jawdrop:

karas

jak pisałem przestaw próg załączenia pompy na okolice 40st to ustabilizuje układ

potem zerknij w menu czy jest tam opcja regulacji temperaturą zadaną czy tylko możliwość wyłaczenia pompy przy współpracy z termostatem

z tego co kojarzę to w którymś sofcie(tylko nie wiem już w którym) była taka możliwość.

jeśli w tym jest to wykorzystaj i zamiast wyłaczać pompę to niech pracuje na niższej temperaturze, to również poprawi stabilność układu i sprawi że się tak mocno nie wychłodzi

• 1 month później...
  • 1 month później...

Czy można stworzyć automatyczny algorytm procesu spalania?

Oczywiście tak, ale jak na razie, nikt w to nie wierzy.

Wersja programu -S11u nie ma żadnych nastaw procesu spalania,

nawet nie ma nastawy podtrzymania ognia. Użytkownik może

korygować moc palnika - gdy w popielniku pojawia się niedopalony

opał, należy obniżyć moc palnika, a w przypadku spalania węgla

brunatnego lub biopaliwa - podnieść moc.

Jeśli nie wydarzy się nic niespodziewanego, w przyszłym roku

dojdzie funkcja automatycznej analizy paliwa - sterownik sam

dobierze moc palnika. Zniknie ostatnia nastawa.

Edytowane przez Wlodek_PID