Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

Witam. Rozumuję podobnie tylko nie wiem co się stało, bo poprzedniej zimy tego nie zauważyłem dopiero tej zimy. Resetuję sterownik jak widzę że zmierza niżej 6P i to w zasadzie wystarcza, ale były też sytuacje że będąc na 10P po kilku godzinach znalazł się na minusie. Sterownik ma idealne warunki - ciągła praca pompy CO, brak zaworów termostatycznych, brak termostatu pokojowego, brak stref czasowych, nie grzeje CWU czyli tak naprawdę nic się nie zmienia a on i tak potrafi wywijać takie numery a najgorzej że nie ma tego jak uzasadnić.

Nie ma to miejsca w jakiś krótki czas po zmianie nastawy temperatury wody wyjściowej z kotła?

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie ma to miejsca w jakiś krótki czas po zmianie nastawy temperatury wody wyjściowej z kotła?

Obecnie kilka dni żadnych zmian nie robiłem, po resecie pozostawiam zgodną temp. zadaną z mierzoną czyli sterownik nie potrzebuje specjalnie zmieniać temp. i tylko ta jego wada że jak obierze kierunek <6P to go już nie zmieni a przy -7P wyłączy kocioł /raz miałem takie "szczęście", że doszedłem do sterownika, widzę - 7p temp. o 5 st. niższa od zadanej i obciążenie kotła 6/16 a po paru sekundach nastąpiło wyłączenie - temp nie rośnie/. Natomiast jak sterownik obierze kierunek >6P to nawet jak dojdzie do 16P to potrafi się wycofać na 10 P i tam najczęściej się znajduje - mam nastawioną niską moc kotła podawanie/przerwa 5/40

Ponieważ skazani jesteśmy na domysły więc się domyślajmy. Piszesz: "mam nastawioną niską moc kotła podawanie/przerwa 5/40.Z twojego opisu może wynikać, że pracujesz w większości czasu z temperaturą mniejszą od zadanej (dmuchawa na większych obrotach- sterownik próbuje dojśc do temp. zadanej) a problemy zaczynaja się, gdy temperatura wody wyjsciowej z kotła przekroczy temperaturę zadaną. Wtedy sterownik zaczyna hamować i już po wyhamowaniu nie zwiększa obrotów dmuchawy ("obciążenie kotła 6/16 ") w wystarczająco krótkim czasie. Może więc problemem jest sam alarm? Czy w parametrach jest jakiś sposób, żeby wydłużyć czas jego wystąpienia?

Ponieważ skazani jesteśmy na domysły więc się domyślajmy. Piszesz: "mam nastawioną niską moc kotła podawanie/przerwa 5/40.Z twojego opisu może wynikać, że pracujesz w większości czasu z temperaturą mniejszą od zadanej (dmuchawa na większych obrotach- sterownik próbuje dojśc do temp. zadanej) a problemy zaczynaja się, gdy temperatura wody wyjsciowej z kotła przekroczy temperaturę zadaną. Wtedy sterownik zaczyna hamować i już po wyhamowaniu nie zwiększa obrotów dmuchawy ("obciążenie kotła 6/16 ") w wystarczająco krótkim czasie. Może więc problemem jest sam alarm? Czy w parametrach jest jakiś sposób, żeby wydłużyć czas jego wystąpienia?

Rozjaśniam domysły. Niska moc oznacza że kocioł nie ma dużej nadwyżki mocy i rzadko wchodzi w podtrzymanie. Nie pracuje w większości czasu z temp. niższą od zadanej. Kocioł osiąga temp. zadaną i ją b. dobrze utrzymuje. Nie występuje zjawisko podbicia temp. i nic nie trzeba hamować,czasem kocioł przekroczy o 0.5 st. i tylko tyle. Sterownik pięknie steruje dmuchawą - 12% przy podawaniu i 10% przy podtrzymaniu - ja ustalam te parametry i takie są. Obniżanie obciążenia jest związane nie z rosnącą temp. bo ona właśnie wtedy spada, a z spadającym P które to przy wartości -7 powoduje rozbieżność pomiędzy temp. zadaną a mierzoną ok 5 st. i tu pytanie dlaczego sterownik świadomie obniża moc i skutkiem tego temperaturę, czy spadająca wartość P to wymusza i dlaczego ona spada. Zmniejszanie tej wartości P następuje też gdy zapalimy na awaryjnym ruszcie ale wtedy to jest logiczne. Pomimo że mam pewne doświadczenie przy układach regulacyjny w przemyśle, to tutaj nie mam żadnej koncepcji aby to zrozumieć. Albo się coś spitoliło, albo spitolone było.

W sumie trochę innymi słowami ale napisaliśmy to samo. Teraz uważam, że to P to wewnętrzne przesunięcie temperatury zadanej. Sterownik notuje, że ma większą temperaturę na kotle od zadanej (zmniejsza P poniżej 6) , gdy ma mniejszą temperaturę na kotle zwiększa P powyżej 6. Ponieważ jak piszesz : "Nie występuje zjawisko podbicia temp. i nic nie trzeba hamować,czasem kocioł przekroczy o 0.5 st. i tylko tyle" więc przez przeważającą większość czasu masz P>=6.

Reasumując - wymień czujnik temperatury kotła

Edytowane przez Wojtek_mazury
późna pora pisania.

Witam, wreszcie udało mi się przebrnąć przez 11 już stron wątku... ufff :)

jestem użytkownikiem Kotła SKAM P-Premium 25kW z COBRĄ, świadomie używam ich od początku tego sezonu.

Moja instalacja wygląda w skrócie tak:

kocioł-CWU- bezsesnowny zawór 4d rozkręcony na maksa -wymiennik- za wymiennikiem podłogówka na zworze z siłownikiem sterowanym eurosterem11M oraz grzejniki ( zawór 3d rozkręcony na maksa)

INSTALACJA Jacek i Agatka.JPG na schemacie brakuje wielu szczegółów, oraz są takie, które w rzeczywistości trochę się różnią, wybaczcie, ale już mnie mdli od tego tematu i straciłem ochotę na ciągłe modyfikacje...

Pod Cobrę podłączyłem pompę CWU oraz pompę podającą na wymiennik

Po walce z błędami w instalacji, i doprowadzeniem jej do "w miarę" akceptowalnego stanu, przegryzam się ze sterownikiem.

W tej chwili wiele rzeczy się rozjaśniło, ale pozostaje jeszcze kilka nurtujących mnie pytań, o tym niżej.

Powierzchnia jaką grzeję tego sezonu to ok 280 m2 ( z tego 80 m2 piwnicy grzejnikami, parter i piętro podłogówką), gazobeton ocieplony 15 styropianu i prawie 40 wełny w skosach+ 40 strop.

Nastawy jakie mam u siebie:

CO 55st bez stref

CWU 50 st ( grzane dwa razy w ciągu doby)

podajnik zaleceń Jareckiego , góra dmuchawy 80 dół 5

min. moc kotła 1 %

przedmuch wyłączony

Póki co najbardziej zastanawia mnie stabilne zużycie niezależnie od tego czy na zewnątrz jest -20 czy +5, podajnik starcza na 4-5 dni.

Dylemat mam także z ustawieniem pomp, mianowicie w instalacji mam model WILO STRATOS Pico, same pompy maja ustawienie pracy zilustrowane wykresem prostej płaskiej oraz wznoszącej się, do tego posiadają również możliwiej pracy nocnej(?) wilo-stratos-pico-display.jpg

zastanawiam się jak to ustawić, żeby współgrało z ustawieniami w COBRZE, tj. skokowo czy płynnie, dotychczas pracują w trybie płynnym, zarówno CWU jak i wymiennik na wysokość ponoszenia 1m.

btw

zgadzam się z wypowiedzią Jareckiego, dotyczącą SHARKa, sam chętnie korzystałbym z takiego gadżetu ( do kotłowni schodzę średnio 5 razy dziennie :) )

Uważam,że brakiem monitoringu on-line (oprócz tych kilku kotłów pracujących na starym buranie) i choćby opcja wyboru takiego czujnika tracisz Włodku sporo z możliwości analizy i podglądu dużej ilości sterowników. Tak, wiem,że możesz mieć dostęp do plików archiwum z pracujących sterowań Puma, jak Ci użytkownik dośle, ale to nie jest to samo narzędzie do analiz. Jakbyś zmienił kolejność priorytetów i wypuścił ten moduł shark, to byłoby Ci łatwiej z analizą i poprawkami, to wszystko by przyspieszyło.

IMG-20130203-00029.jpg

IMG-20130203-00024.jpg

IMG-20130203-00025.jpg

wilo-stratos-pico-display.jpg

INSTALACJA Jacek i Agatka.JPG

IMG-20130203-00029.jpg

IMG-20130203-00024.jpg

IMG-20130203-00025.jpg

Edytowane przez locaj85

Włodek już na kilku watkach pisał jak sterować jakimi pompami. zwykłe na płynnej a energooszczedne na skokowej maja pracować.

nie ma to znaczenia dopóki CWU poniżej CO ale jak ustawisz wyżej to wtedy ster przerzuca więcej na zasobnik kosztem układu i wtedy właściwy tryb pracy pomp ma znaczenie

po wykresach widac że kocioł przeciaga, spróbuj mu obniżyć odrobinę moc maksymalną i górę nadmuchu ale delikatnie.

dym w otwartym podajniku przy pracującym wentylatorze pojawia się każdemu, przed otwarciem sugeruję wyłączyć i odczekać z minutę

jak w domku ciepło to możesz też z zadana zejść niżej np do 52 lub nawet 50st. jeśli domek nowy i grzejesz pierwszy sezon to będzie więcej pochłaniał.

spróbuj korekt

Tak na serio to dopiero pierwszy sezon grzeje skamP25kw+cobra +wymiennik+3D z aligatorem

Wg mnie kierunek na pulsacyjne to jest to.

Od 2 tygodni pracuje z softem z pulsacyjnym sterowaniem do Cobry.

Kocioł idealnie utrzymuje temp zadaną a i zużycie opału leciutko niższe:

Zdj&#281;cie1320.jpg

Bez pulsacyjnego było spore falowanie temp. na PID.

Druga sprawa to moduł internetowy - bardzo by się przydał

Mam jeszcze mały pomysł na zachowanie sterownika przy termostacie pokojowym.

Mianowice można by obniżać zadaną temp na kotle - tak jak przy strefie

Taki sobie pomysł do rozważenia, nie wiem czy to miałoby sens - doradźcie

W sumie trochę innymi słowami ale napisaliśmy to samo. Teraz uważam, że to P to wewnętrzne przesunięcie temperatury zadanej. Sterownik notuje, że ma większą temperaturę na kotle od zadanej (zmniejsza P poniżej 6) , gdy ma mniejszą temperaturę na kotle zwiększa P powyżej 6. Ponieważ jak piszesz : "Nie występuje zjawisko podbicia temp. i nic nie trzeba hamować,czasem kocioł przekroczy o 0.5 st. i tylko tyle" więc przez przeważającą większość czasu masz P>=6.

Reasumując - wymień czujnik temperatury kotła

Zaskakująca diagnoza - może jakieś przemyślenia na uzasadnienie.

Zaskakująca diagnoza - może jakieś przemyślenia na uzasadnienie.

Proszę bardzo. Opieram swoją radę na następującym rozumowaniu.

1. Jak pisałem zakładam, że wartość P to wewnętrzne przesunięcie temperatury zadanej. Dla wartości temperatury wody z kotła mniejszej od zadanej P>= 6. Dla wartości temperatury wody z kotła większej od temperatury zadanej P<6. Stosownie do obliczonego P zmieniana jest moc kotła.

2. Ponieważ jak piszesz problem jest gdy P<6 więc jest tak wtedy, gdy temp. wody w kotle > temperatura zadana.

3. Żeby jednak nie było zbyt łatwo sam jak piszesz widziałeś, że pomimo iż temperatura wody z kotła była o około 5 stopni niższa niż zadana to P wynosiło -7, więc było NIEADEKWATNE do warunków panujących w kotle (powinno być większe niż 6). Ale skolei wartość mocy BYŁA ADEKWATNA DO P.

4. Czy taka sytuacja mogła by mieć miejsce gdyby czujnik temperatury wody z kotła MIAŁ PRZERWĘ?. Tak, wtedy pomimo, że temperatura wody z kotła była by niższa od zadanej sterownik odczytywał by temperaturę wyższą na skutek uszkodzenia czujnika.

5. Ponieważ jednak jak piszesz sterownik WSKAZUJE prawidłową temperaturę (przy tym pozostawaniu z P= -7), więc wyglada na to, że czujnik działa prawidłowo.

Z tych dwóch sprzecznych objawów można wyciągnąć dwa wnioski:

1. Wina algorytmu - niewiele sam zrobisz.

2.Uszkodzenie czujnika polegające na czasowej (krótkiej przerwie skutkujące wpisaniem błędnej wartości z której sterownik nie potrafi wybrnąć - pomoże wymiana taniego czujnika co jesteś w stanie sam zrobić

Witam

Wprawdzie jest to wątek o sterowaniu i jego niuansach, ale mam nadzieję że jestem " typowym, przeciętnym użytkownikiem - niekoniecznie zaś miłośnikiem spędzania czasu w kotłowni" i jako taki pragnę podzielić się swoją opinią nt używanego przeze mnie sterownika.

Swojego skam-p premium 12kW z Cobrą zainstalowałem przed ostatnim sezonem grzewczym.

Dom - ściany 24cm gazobeton + 10 cm styropianu,

posadzki i strop także 10 cm styropianu,

100 m grzejniki z termostatami, ale używanymi raczej on/off,

20m podłogówki włączanej ciągle w czasie większych mrozów / poniżej - 10stC /

Na wyjściu pieca zawór 4d, a przed nim odejście z pompą na CWU

za zaworem 4d - pompa CO i zawór termostatyczny na podłogówkę

Moje nastawy to;

podawanie / przerwa dla 100% to 4 / 24

minimalna moc kotła 1,5%

przedmuchy wyłączone

temp zadana na kotle 55st C

woda na grzejniki / zawór 4d / około 40st C

CWU 45st C, bez stref dla CO i CWU - praca pompy CO ciągła, CWU bez priorytetu.

Dodam, że jestem pozytywnie zaskoczony zużyciem groszku - do połowy listopada wynosiło około 13kG/dobę, a do 20 stycznia br około 18kG/dobę.

Przypomnę, że mam komin o przekroju 110mm z kwasówki / pozostałość po OO / i nie zauważam zatykania się komina z wyjątkiem odcinka od kotła do komina - około 1,5 m pod kątem ok. 15st w górę - ten odcinek czyściłem dwa razy.

Temperatura w domu 22,5 do nawet 24stC / bywają malutkie wnuczki /

Kilka razy zdarzył się brak prądu po 5 -6 godzin co nie zrobiło na piecu większego wrażenia. Podnosił się bez problemu i nigdy nie zauważyłem nadmiernego wzrostu temperatury ponad zadaną.

Podczas normalnej pracy / histereza 2st C / przeciąga czasem o max 5 stC / wykres/ - dla mnie nie stanowi to problemu.

Od chwili odpalenia pieca nie mam żadnych problemów, o których czytam na FM. Albo jestem mało wymagającym użytkownikiem, lub co bardziej prawdopodobne jest to zbiegiem okoliczności; instalacji kotłowni którą wykonałem sam na podstawie lektury FM / mam na myśli konfigurację elementów regulacyjnych/, optymalnemu dopasowaniu mocy kotła do powierzchni ogrzewanej / ukłon dla kol. jareckiego / odpowiedniemu opałowi - retopal Piast, oraz innych okoliczności których nie znam.

Pomimo dobrej opinii wystawionej skampowi i Cobrze, czuję się zawiedziony brakiem realizacji netu sterownika. Swoją decyzję o zakupie podjąłem słysząc zapewnienie o prowadzonych pracach nad tym tematem /kolega Jarecki posiada korespondencję przedsprzedażowąna ten temat.Gdybym dzisiaj kupował piec - na 100% wybrałbym e-coala. Mieszkamy z żoną tylko we dwójkę, i pomimo że mam dobrego sąsiada / ma klucze do kotłowni i również pali groszkiem /, czuję się niekomfortowo nie mogąc sprawdzić stanu pieca.

Nie wnikam kto, dlaczego jest winien takiej sytuacji, ale myślę, że wiele osób dało się złapać na obietnicę rychłego podglądu i sterowania przez sieć.

Chodzi mi nawet po głowie pomysł wymiany Cobry na e-Coala, ale pomijając dostępność tego ostatniego, w grę wchodzą jeszcze koszty - chyba że któryś z kolegów reflektuje na zamianę...

Internet do sterownika

Tak, wiem, obiecywałem i go nie ma. Posypuję głowę popiołem.

Byłem trochę niegrzeczny - miałem pracować nad Internetem,

a pracowałem nad czymś zupełnie innym... :) Nad czymś, co

uważałem i uważam za znacznie ważniejsze.

Mam nadzieję, że wykażecie zrozumienie.

[

Moim skromnym zdaniem możliwość podłączenia sterownika do sieci, to w dobie wszechobecnego internetu niemal konieczność.

Proszę pomyśleć o takich jak ja, którzy przechodzą z bezobsługowych kotłowni na OO, prąd, lub gaz na paliwa stałe, rozstających się z luksusem niemyślenia o dozorowaniu kotłowni.

Niewątpliwie dużo klientów nie decyduje się na zakup bardzo dobrych sterowników Cobra / tego znam / i Puma, zwracając się w stronę możliwości jakie daje np.e-coal, czy Bruli. Moich dwóch znajomych tak właśnie zrobiło.

SMSy to za mało.

Ja rozumiem - ale jednak czuję niedosyt.

Dlatego i ja Włodku teraz nie chętnie podchodze do przejścia na Cobrę choć byłem z jej pracy zadowolony.

W domu zostają rodzice staruszkowie już a ja w pracy. Ze dwa miesiące temu coś wlazło do ślimaka, dostałem SMSa o wygaszeniu kotła.

Zadzwoniłem do sąsiada, ruszył ślimakiem przez klucz, założył śrubkę ( zawleczkę jak kto woli ) resztę zrobiłem z telefonu bo on sterownika nie dotknie.

Za tyle czasu nie zdąży wygasnąć palnik, czujnik temp. spalin nie wykazuje przyrostu i wywala alarm czyli zdążymy założyć zanim wygaśnie.