Wojtek_mazury 02.02.2013 18:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Witam. Rozumuję podobnie tylko nie wiem co się stało, bo poprzedniej zimy tego nie zauważyłem dopiero tej zimy. Resetuję sterownik jak widzę że zmierza niżej 6P i to w zasadzie wystarcza, ale były też sytuacje że będąc na 10P po kilku godzinach znalazł się na minusie. Sterownik ma idealne warunki - ciągła praca pompy CO, brak zaworów termostatycznych, brak termostatu pokojowego, brak stref czasowych, nie grzeje CWU czyli tak naprawdę nic się nie zmienia a on i tak potrafi wywijać takie numery a najgorzej że nie ma tego jak uzasadnić. Nie ma to miejsca w jakiś krótki czas po zmianie nastawy temperatury wody wyjściowej z kotła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 02.02.2013 18:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Włodku wybacz porównania ale wiem jak pracują oba sterowniki i stąd mój wpis Ależ nic się nie dzieje, pisz śmiało! Ja chętnie porównam moje pomysły z innymi rozwiązaniami ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 02.02.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Nie ma to miejsca w jakiś krótki czas po zmianie nastawy temperatury wody wyjściowej z kotła? Obecnie kilka dni żadnych zmian nie robiłem, po resecie pozostawiam zgodną temp. zadaną z mierzoną czyli sterownik nie potrzebuje specjalnie zmieniać temp. i tylko ta jego wada że jak obierze kierunek <6P to go już nie zmieni a przy -7P wyłączy kocioł /raz miałem takie "szczęście", że doszedłem do sterownika, widzę - 7p temp. o 5 st. niższa od zadanej i obciążenie kotła 6/16 a po paru sekundach nastąpiło wyłączenie - temp nie rośnie/. Natomiast jak sterownik obierze kierunek >6P to nawet jak dojdzie do 16P to potrafi się wycofać na 10 P i tam najczęściej się znajduje - mam nastawioną niską moc kotła podawanie/przerwa 5/40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_mazury 02.02.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Ponieważ skazani jesteśmy na domysły więc się domyślajmy. Piszesz: "mam nastawioną niską moc kotła podawanie/przerwa 5/40.Z twojego opisu może wynikać, że pracujesz w większości czasu z temperaturą mniejszą od zadanej (dmuchawa na większych obrotach- sterownik próbuje dojśc do temp. zadanej) a problemy zaczynaja się, gdy temperatura wody wyjsciowej z kotła przekroczy temperaturę zadaną. Wtedy sterownik zaczyna hamować i już po wyhamowaniu nie zwiększa obrotów dmuchawy ("obciążenie kotła 6/16 ") w wystarczająco krótkim czasie. Może więc problemem jest sam alarm? Czy w parametrach jest jakiś sposób, żeby wydłużyć czas jego wystąpienia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 02.02.2013 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Ponieważ skazani jesteśmy na domysły więc się domyślajmy. Piszesz: "mam nastawioną niską moc kotła podawanie/przerwa 5/40.Z twojego opisu może wynikać, że pracujesz w większości czasu z temperaturą mniejszą od zadanej (dmuchawa na większych obrotach- sterownik próbuje dojśc do temp. zadanej) a problemy zaczynaja się, gdy temperatura wody wyjsciowej z kotła przekroczy temperaturę zadaną. Wtedy sterownik zaczyna hamować i już po wyhamowaniu nie zwiększa obrotów dmuchawy ("obciążenie kotła 6/16 ") w wystarczająco krótkim czasie. Może więc problemem jest sam alarm? Czy w parametrach jest jakiś sposób, żeby wydłużyć czas jego wystąpienia? Rozjaśniam domysły. Niska moc oznacza że kocioł nie ma dużej nadwyżki mocy i rzadko wchodzi w podtrzymanie. Nie pracuje w większości czasu z temp. niższą od zadanej. Kocioł osiąga temp. zadaną i ją b. dobrze utrzymuje. Nie występuje zjawisko podbicia temp. i nic nie trzeba hamować,czasem kocioł przekroczy o 0.5 st. i tylko tyle. Sterownik pięknie steruje dmuchawą - 12% przy podawaniu i 10% przy podtrzymaniu - ja ustalam te parametry i takie są. Obniżanie obciążenia jest związane nie z rosnącą temp. bo ona właśnie wtedy spada, a z spadającym P które to przy wartości -7 powoduje rozbieżność pomiędzy temp. zadaną a mierzoną ok 5 st. i tu pytanie dlaczego sterownik świadomie obniża moc i skutkiem tego temperaturę, czy spadająca wartość P to wymusza i dlaczego ona spada. Zmniejszanie tej wartości P następuje też gdy zapalimy na awaryjnym ruszcie ale wtedy to jest logiczne. Pomimo że mam pewne doświadczenie przy układach regulacyjny w przemyśle, to tutaj nie mam żadnej koncepcji aby to zrozumieć. Albo się coś spitoliło, albo spitolone było. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_mazury 02.02.2013 23:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 (edytowane) W sumie trochę innymi słowami ale napisaliśmy to samo. Teraz uważam, że to P to wewnętrzne przesunięcie temperatury zadanej. Sterownik notuje, że ma większą temperaturę na kotle od zadanej (zmniejsza P poniżej 6) , gdy ma mniejszą temperaturę na kotle zwiększa P powyżej 6. Ponieważ jak piszesz : "Nie występuje zjawisko podbicia temp. i nic nie trzeba hamować,czasem kocioł przekroczy o 0.5 st. i tylko tyle" więc przez przeważającą większość czasu masz P>=6. Reasumując - wymień czujnik temperatury kotła Edytowane 2 Lutego 2013 przez Wojtek_mazury późna pora pisania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
locaj85 03.02.2013 01:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 (edytowane) Witam, wreszcie udało mi się przebrnąć przez 11 już stron wątku... ufff jestem użytkownikiem Kotła SKAM P-Premium 25kW z COBRĄ, świadomie używam ich od początku tego sezonu. Moja instalacja wygląda w skrócie tak: kocioł-CWU- bezsesnowny zawór 4d rozkręcony na maksa -wymiennik- za wymiennikiem podłogówka na zworze z siłownikiem sterowanym eurosterem11M oraz grzejniki ( zawór 3d rozkręcony na maksa) na schemacie brakuje wielu szczegółów, oraz są takie, które w rzeczywistości trochę się różnią, wybaczcie, ale już mnie mdli od tego tematu i straciłem ochotę na ciągłe modyfikacje... Pod Cobrę podłączyłem pompę CWU oraz pompę podającą na wymiennik Po walce z błędami w instalacji, i doprowadzeniem jej do "w miarę" akceptowalnego stanu, przegryzam się ze sterownikiem. W tej chwili wiele rzeczy się rozjaśniło, ale pozostaje jeszcze kilka nurtujących mnie pytań, o tym niżej. Powierzchnia jaką grzeję tego sezonu to ok 280 m2 ( z tego 80 m2 piwnicy grzejnikami, parter i piętro podłogówką), gazobeton ocieplony 15 styropianu i prawie 40 wełny w skosach+ 40 strop. Nastawy jakie mam u siebie: CO 55st bez stref CWU 50 st ( grzane dwa razy w ciągu doby) podajnik zaleceń Jareckiego , góra dmuchawy 80 dół 5 min. moc kotła 1 % przedmuch wyłączony Póki co najbardziej zastanawia mnie stabilne zużycie niezależnie od tego czy na zewnątrz jest -20 czy +5, podajnik starcza na 4-5 dni. Dylemat mam także z ustawieniem pomp, mianowicie w instalacji mam model WILO STRATOS Pico, same pompy maja ustawienie pracy zilustrowane wykresem prostej płaskiej oraz wznoszącej się, do tego posiadają również możliwiej pracy nocnej(?) zastanawiam się jak to ustawić, żeby współgrało z ustawieniami w COBRZE, tj. skokowo czy płynnie, dotychczas pracują w trybie płynnym, zarówno CWU jak i wymiennik na wysokość ponoszenia 1m. btw zgadzam się z wypowiedzią Jareckiego, dotyczącą SHARKa, sam chętnie korzystałbym z takiego gadżetu ( do kotłowni schodzę średnio 5 razy dziennie ) Uważam,że brakiem monitoringu on-line (oprócz tych kilku kotłów pracujących na starym buranie) i choćby opcja wyboru takiego czujnika tracisz Włodku sporo z możliwości analizy i podglądu dużej ilości sterowników. Tak, wiem,że możesz mieć dostęp do plików archiwum z pracujących sterowań Puma, jak Ci użytkownik dośle, ale to nie jest to samo narzędzie do analiz. Jakbyś zmienił kolejność priorytetów i wypuścił ten moduł shark, to byłoby Ci łatwiej z analizą i poprawkami, to wszystko by przyspieszyło. Edytowane 3 Lutego 2013 przez locaj85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
locaj85 03.02.2013 02:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
locaj85 03.02.2013 02:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 03.02.2013 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Włodek już na kilku watkach pisał jak sterować jakimi pompami. zwykłe na płynnej a energooszczedne na skokowej maja pracować.nie ma to znaczenia dopóki CWU poniżej CO ale jak ustawisz wyżej to wtedy ster przerzuca więcej na zasobnik kosztem układu i wtedy właściwy tryb pracy pomp ma znaczenie po wykresach widac że kocioł przeciaga, spróbuj mu obniżyć odrobinę moc maksymalną i górę nadmuchu ale delikatnie.dym w otwartym podajniku przy pracującym wentylatorze pojawia się każdemu, przed otwarciem sugeruję wyłączyć i odczekać z minutę jak w domku ciepło to możesz też z zadana zejść niżej np do 52 lub nawet 50st. jeśli domek nowy i grzejesz pierwszy sezon to będzie więcej pochłaniał.spróbuj korekt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maszkety 03.02.2013 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Tak na serio to dopiero pierwszy sezon grzeje skamP25kw+cobra +wymiennik+3D z aligatorem Wg mnie kierunek na pulsacyjne to jest to. Od 2 tygodni pracuje z softem z pulsacyjnym sterowaniem do Cobry. Kocioł idealnie utrzymuje temp zadaną a i zużycie opału leciutko niższe: Bez pulsacyjnego było spore falowanie temp. na PID. Druga sprawa to moduł internetowy - bardzo by się przydał Mam jeszcze mały pomysł na zachowanie sterownika przy termostacie pokojowym. Mianowice można by obniżać zadaną temp na kotle - tak jak przy strefie Taki sobie pomysł do rozważenia, nie wiem czy to miałoby sens - doradźcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 03.02.2013 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 pisałem już o tym do Włodka żeby strefe zrobić dla współpracy z termostatem, przyda się zwłaszcza jak domek dobrze ciepło trzyma i kocioł długie godziny z cykliczną pompą CO pracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sacha 03.02.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 W sumie trochę innymi słowami ale napisaliśmy to samo. Teraz uważam, że to P to wewnętrzne przesunięcie temperatury zadanej. Sterownik notuje, że ma większą temperaturę na kotle od zadanej (zmniejsza P poniżej 6) , gdy ma mniejszą temperaturę na kotle zwiększa P powyżej 6. Ponieważ jak piszesz : "Nie występuje zjawisko podbicia temp. i nic nie trzeba hamować,czasem kocioł przekroczy o 0.5 st. i tylko tyle" więc przez przeważającą większość czasu masz P>=6. Reasumując - wymień czujnik temperatury kotła Zaskakująca diagnoza - może jakieś przemyślenia na uzasadnienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_mazury 03.02.2013 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Zaskakująca diagnoza - może jakieś przemyślenia na uzasadnienie. Proszę bardzo. Opieram swoją radę na następującym rozumowaniu. 1. Jak pisałem zakładam, że wartość P to wewnętrzne przesunięcie temperatury zadanej. Dla wartości temperatury wody z kotła mniejszej od zadanej P>= 6. Dla wartości temperatury wody z kotła większej od temperatury zadanej P<6. Stosownie do obliczonego P zmieniana jest moc kotła. 2. Ponieważ jak piszesz problem jest gdy P<6 więc jest tak wtedy, gdy temp. wody w kotle > temperatura zadana. 3. Żeby jednak nie było zbyt łatwo sam jak piszesz widziałeś, że pomimo iż temperatura wody z kotła była o około 5 stopni niższa niż zadana to P wynosiło -7, więc było NIEADEKWATNE do warunków panujących w kotle (powinno być większe niż 6). Ale skolei wartość mocy BYŁA ADEKWATNA DO P. 4. Czy taka sytuacja mogła by mieć miejsce gdyby czujnik temperatury wody z kotła MIAŁ PRZERWĘ?. Tak, wtedy pomimo, że temperatura wody z kotła była by niższa od zadanej sterownik odczytywał by temperaturę wyższą na skutek uszkodzenia czujnika. 5. Ponieważ jednak jak piszesz sterownik WSKAZUJE prawidłową temperaturę (przy tym pozostawaniu z P= -7), więc wyglada na to, że czujnik działa prawidłowo. Z tych dwóch sprzecznych objawów można wyciągnąć dwa wnioski: 1. Wina algorytmu - niewiele sam zrobisz. 2.Uszkodzenie czujnika polegające na czasowej (krótkiej przerwie skutkujące wpisaniem błędnej wartości z której sterownik nie potrafi wybrnąć - pomoże wymiana taniego czujnika co jesteś w stanie sam zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 03.02.2013 12:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Temat : czujnik spalin i inne czujniki Czy ktoś używa lub widział RecalArt z czujnikiem żaru?To termopara umieszczona w retorcie. Jak to działa? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejm7 03.02.2013 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 WitamWprawdzie jest to wątek o sterowaniu i jego niuansach, ale mam nadzieję że jestem " typowym, przeciętnym użytkownikiem - niekoniecznie zaś miłośnikiem spędzania czasu w kotłowni" i jako taki pragnę podzielić się swoją opinią nt używanego przeze mnie sterownika. Swojego skam-p premium 12kW z Cobrą zainstalowałem przed ostatnim sezonem grzewczym. Dom - ściany 24cm gazobeton + 10 cm styropianu, posadzki i strop także 10 cm styropianu, 100 m grzejniki z termostatami, ale używanymi raczej on/off, 20m podłogówki włączanej ciągle w czasie większych mrozów / poniżej - 10stC / Na wyjściu pieca zawór 4d, a przed nim odejście z pompą na CWUza zaworem 4d - pompa CO i zawór termostatyczny na podłogówkęMoje nastawy to;podawanie / przerwa dla 100% to 4 / 24minimalna moc kotła 1,5%przedmuchy wyłączonetemp zadana na kotle 55st Cwoda na grzejniki / zawór 4d / około 40st CCWU 45st C, bez stref dla CO i CWU - praca pompy CO ciągła, CWU bez priorytetu.Dodam, że jestem pozytywnie zaskoczony zużyciem groszku - do połowy listopada wynosiło około 13kG/dobę, a do 20 stycznia br około 18kG/dobę.Przypomnę, że mam komin o przekroju 110mm z kwasówki / pozostałość po OO / i nie zauważam zatykania się komina z wyjątkiem odcinka od kotła do komina - około 1,5 m pod kątem ok. 15st w górę - ten odcinek czyściłem dwa razy.Temperatura w domu 22,5 do nawet 24stC / bywają malutkie wnuczki /Kilka razy zdarzył się brak prądu po 5 -6 godzin co nie zrobiło na piecu większego wrażenia. Podnosił się bez problemu i nigdy nie zauważyłem nadmiernego wzrostu temperatury ponad zadaną. Podczas normalnej pracy / histereza 2st C / przeciąga czasem o max 5 stC / wykres/ - dla mnie nie stanowi to problemu.Od chwili odpalenia pieca nie mam żadnych problemów, o których czytam na FM. Albo jestem mało wymagającym użytkownikiem, lub co bardziej prawdopodobne jest to zbiegiem okoliczności; instalacji kotłowni którą wykonałem sam na podstawie lektury FM / mam na myśli konfigurację elementów regulacyjnych/, optymalnemu dopasowaniu mocy kotła do powierzchni ogrzewanej / ukłon dla kol. jareckiego / odpowiedniemu opałowi - retopal Piast, oraz innych okoliczności których nie znam.Pomimo dobrej opinii wystawionej skampowi i Cobrze, czuję się zawiedziony brakiem realizacji netu sterownika. Swoją decyzję o zakupie podjąłem słysząc zapewnienie o prowadzonych pracach nad tym tematem /kolega Jarecki posiada korespondencję przedsprzedażowąna ten temat.Gdybym dzisiaj kupował piec - na 100% wybrałbym e-coala. Mieszkamy z żoną tylko we dwójkę, i pomimo że mam dobrego sąsiada / ma klucze do kotłowni i również pali groszkiem /, czuję się niekomfortowo nie mogąc sprawdzić stanu pieca.Nie wnikam kto, dlaczego jest winien takiej sytuacji, ale myślę, że wiele osób dało się złapać na obietnicę rychłego podglądu i sterowania przez sieć.Chodzi mi nawet po głowie pomysł wymiany Cobry na e-Coala, ale pomijając dostępność tego ostatniego, w grę wchodzą jeszcze koszty - chyba że któryś z kolegów reflektuje na zamianę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 03.02.2013 13:08 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Internet do sterownika Tak, wiem, obiecywałem i go nie ma. Posypuję głowę popiołem. Byłem trochę niegrzeczny - miałem pracować nad Internetem, a pracowałem nad czymś zupełnie innym... Nad czymś, co uważałem i uważam za znacznie ważniejsze. Mam nadzieję, że wykażecie zrozumienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejm7 03.02.2013 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 [ Moim skromnym zdaniem możliwość podłączenia sterownika do sieci, to w dobie wszechobecnego internetu niemal konieczność.Proszę pomyśleć o takich jak ja, którzy przechodzą z bezobsługowych kotłowni na OO, prąd, lub gaz na paliwa stałe, rozstających się z luksusem niemyślenia o dozorowaniu kotłowni.Niewątpliwie dużo klientów nie decyduje się na zakup bardzo dobrych sterowników Cobra / tego znam / i Puma, zwracając się w stronę możliwości jakie daje np.e-coal, czy Bruli. Moich dwóch znajomych tak właśnie zrobiło.SMSy to za mało.Ja rozumiem - ale jednak czuję niedosyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.02.2013 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Dlatego i ja Włodku teraz nie chętnie podchodze do przejścia na Cobrę choć byłem z jej pracy zadowolony. W domu zostają rodzice staruszkowie już a ja w pracy. Ze dwa miesiące temu coś wlazło do ślimaka, dostałem SMSa o wygaszeniu kotła.Zadzwoniłem do sąsiada, ruszył ślimakiem przez klucz, założył śrubkę ( zawleczkę jak kto woli ) resztę zrobiłem z telefonu bo on sterownika nie dotknie.Za tyle czasu nie zdąży wygasnąć palnik, czujnik temp. spalin nie wykazuje przyrostu i wywala alarm czyli zdążymy założyć zanim wygaśnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 03.02.2013 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Ja również żałuję, że wybrałem Cobre a nie Bruliego właśnie ze względu na internet. Bruli ma neta w standardzie a do Cobry nawet jak w końcu kiedyś wyjdzie przystawka, to trzeba będzie ładnych parę złotych dopłacić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts