Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Krzysiek, ja nie mam teraz cobry i nie mam w związku z tym pogodówki ani tym bardziej alligatora.

Rok temu nie byłem zadowolony z S-ki i wolałem oficjalny soft, dla mnie na mojej instalacji z zaworem sterowanym wówczas przez Iryda PID soft oficjalny był o niebo lepszy, eska we współpracy z irydem i siłownikiem zaworu rozwalała mi się na łopatki.

Aktualnie mam eskę na nieco innym, nowszym sterze, on nie ma tego czujnika. Zaworem nadal steruje u mnie produkt pronda z algorytmem adaptacyjnym i tym razem nowa eska bardzo dobrze się z tym dogaduje. Przez jakiś czas jeszcze będę testował.

Patrząc z perspektywy czasu uważam,że te dodatkowe moduły to drogie przyjemności. Uważam, że projektując funkcjonalności bezpośrednio w sterze sporo się obcina z ceny a i sam soft jest wówczas pewniejszy, stabilniejszy, bo pisany "w jednym miejscu"

Dla mnie taka droga jest bardziej właściwa, czyli obsługa zaworu, danej ilości pomp w sterze a dodatkowo to ja sobie mogę dokupić jeden czy dwa czujniki i ostatecznie panel domowy,

z tego co piszesz wnioskuję ... może być ale po co skoro jest teraz dobrze .

u mnie jest w tej chwili S -standard- i 4-drogowy sterowany ręcznie + zawory termostatyczne na kalafiorach pracuje ładnie /stabilnie/ sezon zamknę w 3,1 -3,2 T ekoretu czyli ok 3.tys.zł .

założyłbym pogodówkę z czystej ciekawości tylko zastanawiam się gdzie schować czujnik bo wejście do kotłowni jest od strony poł-zach co generowałoby przekłamania , do ściany wsch-półn jest ok 10 m + 5-6 w kotłowni nie wiem czy taka dł. przewodu jest akceptowalna . Ile max mogę przedłużyć ?

i z innej beczki jak już piszę ma może ktoś z tym doświadczenie / sorki za ot /

http://www.polmar.net.pl/s,produkt,5.html

Edytowane przez k1krzysztof
uzupełnienie

OK .

400,ZŁ na na normalny komin

Cytat Napisał worch Zobacz post

Ja bym chetnie przetestował soft S

Wysłałem program do Jareckiego79. Krótki opis na moim wątku

Sterowanie wg Włodka_PID

Jarecki 79 jak jest opcja dla Sztokera 15 to poproszę , załaduje sie i sprawdzi co Włodek PID poprawił .

Dobrej jakości przewód 0,5 mm2 ma rezystancję rzędu 30 Ω/km (30 mΩ/m), rezystancja czujnika KTY81-210 użytego w Sztokerze ma w 0°C ok 1750 Ω a przy 50°C będzie 2000 Ω.

Przedłużenie kabla o te 10 m da max. +1°C a na takie wartości można wziąć poprawkę w sterowniku.

Ja umieściłem czujnik w "zetce" doprowadzającej powietrze do kotłowni. Temperatura wpadającego powietrza w przybliżeniu odpowiada temp. w cieniu.

dla Włodka pid

obraz pracy S 10u do - S 11u

w S10u

przy parametrach -65 korekta 1,0 moc minimalna piec się odstawia w warunkach ok.+12 C

w tych samych warunkach pogodowych

S11u przy par.18/3,0 i 75/5 wiatr i korekcie -30% pracuje ciagle z mocą od 65 do 90%

podobnie można było ustawić S 10y tylko w nim miałem wrażenie że po ok. 2-3 tyg pracy program tak ustawiał sterownik aby nie osiągał zadanej temp. brakowało mu 1-2 st C , wyjściem z sytuacji był reset i wszystko wracało do normy .

Mam pytanie jak dobrać korektę mocy aby było najekonomiczniej ,pomocna zapewne będzie wyświetlana moc chwilową % z jaką pracuje piec, jaka jest wartość optymalna obstawiam 65-80 % .

Mam pytanie jak dobrać korektę mocy aby było najekonomiczniej ,pomocna zapewne będzie wyświetlana moc chwilową % z jaką pracuje piec, jaka jest wartość optymalna obstawiam 65-80 % .

Ekonomiczne spalanie to ok 8...10% tlenu w spalinach.

Na podstawie tego opisu nie potrafię powiedzieć, jak ustawić

Twój kocioł.

Ekonomiczne spalanie to ok 8...10% tlenu w spalinach.

Na podstawie tego opisu nie potrafię powiedzieć, jak ustawić

Twój kocioł.

to jakie dane - parametry są potrzebne aby to optymalnie wysterować , może przebieg temp spalin na cyklu pracy bo nic innego mi nie przychodzi do głowy jest jeszcze sonda montowana na wylocie spalin ale takowej nie posiadam .

to jakie dane - parametry są potrzebne aby to optymalnie wysterować , może przebieg temp spalin na cyklu pracy bo nic innego mi nie przychodzi do głowy jest jeszcze sonda montowana na wylocie spalin ale takowej nie posiadam .

Bez aparatury najprościej dobrać właściwe dawkowanie przez

zmiany nastaw i obserwowanie zużycia opału. Opisywał to bodajże

Zawijan2 na którymś wątku. Może któryś z forumowiczów pamięta,

na jakim?

Jednak do takich prób kocioł powinien grzać CO, co o tej porze roku

jest bez sensu.

Masz możliwość sterowania prądem zasilania diod podświetlenia?

Jeśli tak, to może jeszcze opcja przygaszenia ekranu do wartości 3-6 mA. Mocno wydłuży żywotność a będzie alternatywa dla tych co nie chcą gasić ekranu.

P.S. Jedyną opcją by uciszyć alarm "brak opału" jest wyłączenie sterownika? Testuję pogodówkę na nowym sofcie i zazwyczaj grzanie samego cwu kończy się wygaśnięciem. A po wyłączeniu tracę historię spalania.

Ja korzystam z różnych sterów i klienci mają wybór.

Przy takim sterowniku Iryd czy przy sterowniku SPP wyświetlacz po chwili lekko przygasa, dla mnie to bardzo dobre i mądre rozwiązanie.

Przy Irydzie z jego panelem domowym Pilot G jest jeszcze lepiej, bo jest czujnik zmierzchu i jak się robi ciemno można ustawić do jakiego poziomu podświetlenia ma się obniżać pilot, jak ktoś go wiesza w sypialni (a tak bywa, ma też tryb budzika), to można po chwili całkowicie wyłączyć podświetlenie, aby w nocy po oczach nie dawało

tutaj mamy wyświetlacz w kotłowni, więc nie widzę powodu, aby non stop musiał na maxa świecić, jak nikogo w kotłowni większość czasu nie ma.

Może to tylko u mnie wystarczy skorygować moc? Od 24h znów mam włączoną pogodówkę, od rana CW jest wyłączone. Przed chwilą zaglądałem, nie było widać żaru, w trybie ręcznym podmuchałem, podałem trochę opału i dopiero było widać, że 2-3 węgielki jeszcze się tlą (udało mi się to rozdmuchać).

Jeszcze co ciekawego zaobserwowałem, będąc w menu kocioł zaczyna pracować - pierw załącza się wentylator (na słuch będzie to ok. 10% prędkości) a po chwili zaczyna podawać opał.

https://youtu.be/DAiZEfTWEEg