Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czy można stworzyć automatyczny algorytm procesu spalania?

Oczywiście tak, ale jak na razie, nikt w to nie wierzy.

Wersja programu -S11u nie ma żadnych nastaw procesu spalania,

nawet nie ma nastawy podtrzymania ognia. Użytkownik może

korygować moc palnika - gdy w popielniku pojawia się niedopalony

opał, należy obniżyć moc palnika, a w przypadku spalania węgla

brunatnego lub biopaliwa - podnieść moc.

Jeśli nie wydarzy się nic niespodziewanego, w przyszłym roku

dojdzie funkcja automatycznej analizy paliwa - sterownik sam

dobierze moc palnika. Zniknie ostatnia nastawa.

na każdym kotle, w każdym sezonie i przy zastosowaniu każdego opału może się wydarzyć coś niespodziewanego. Tak to już niestety jest. I żaden automat tego nie ogarnie.

Nie wiem czy pełny automat jest możliwy, ale cieszę się że projekt jest rozwijany. Obawiałem się że prace z jakichś powodów stanęły w miejscu.

Szkoda że nowa wersja nie pojawiła się trochę wcześniej bo można by ją przetestować w warunkach bardziej zimowych. Przy aktualnej pogodzie wykresy temperatury na kotle u mnie wyglądają tak:

1958.jpg1960.jpg1961.jpg1962.jpg1963.jpg

Wykres temperatury CWU jest bzdurny bo mam źle zamontowany czujnik.

Zakłócenia na wykresach temperatury CO są spowodowane głównie pracą zaworu 4d sterowanego aligatorem i termostatem pokojowym. Myślę że spowolnienie reakcji zaworu wygładziłoby wykres. Jak dla mnie płaski wykres temperatury nie jest priorytetem. Bardziej zależało by mi na wypłaszczeniu wykresu mocy. Najlepiej jak by kocioł nie wchodził w podtrzymanie (o ile w danych warunkach jest to możliwe).

na każdym kotle, w każdym sezonie i przy zastosowaniu każdego opału może się wydarzyć coś niespodziewanego. Tak to już niestety jest. I żaden automat tego nie ogarnie.

Rzeczywiście - automat nie ogarnie ekstremalnych przypadków. Idea

jest taka, że użytkownik ma sprawny palnik i opał, który można na tym

palniku spalić. Jak kupi kamienie, automat pewnie się nie sprawdzi.

Jednak jeśli uda się ułatwić życie chociaż 80% użytkowników, warto

pracować. A poza tym - pokusa napisania tego algorytmu działa na

mnie jak kocimiętka na kota....

Jak dla mnie płaski wykres temperatury nie jest priorytetem. Bardziej zależało by mi na wypłaszczeniu wykresu mocy. Najlepiej jak by kocioł nie wchodził w podtrzymanie (o ile w danych warunkach jest to możliwe).

Dziękuję za wykresy. W tym algorytmie, przy małym odbiorze mocy kocioł

będzie wchodził w podtrzymanie.

Płaski wykres temperatury cieszy oko, ale priorytetem jest zużycie paliwa.

eresz - to znaczy, że nie ma połączenia z dodatkowym modułem (Aligator, Ethernet, etc).

Ogólnie pierwsze wrażenia to dużo lepsza logika spalania. Parę dłuższych podań opału i przerwa 20 min podczas której spokojnie wyrównał spadek temperatury spowodowany włączeniem zasilania CWU.

Wykresy wrzucę jak będę miał dłuższe.

EDIT:

Pojawiła się "krzywa pogodowa" (o ile mogę to tak nazwać?) jaki czujnik jest potrzebny do aktywacji tej opcji?

Edytowane przez FTP

EDIT:

Pojawiła się "krzywa pogodowa" (o ile mogę to tak nazwać?) jaki czujnik jest potrzebny do aktywacji tej opcji?

Do tego we wcześniejszych softach serii S był wykorzystywany odczyt wcześniejszego czujnika powrotu.

Czyli musisz sobie przedłużyć i wystawić za okno czujnik z temp. powrotu, aby działała pogodówka.

Kojarzę,że miała być zmiana tego na czujnik wewnętrzny, to jednak wyjasni Włodek, bo nie miałem czasu sprawdzić a testowy, nowy sterownik, który aktualnie używam tego akurat nie ma.

Nie, tutaj są wykorzystywane KTY 81-210

przedłuż przewód do czujnika powrotu (2x 0,5mm kabel) i wystaw to za drzwi, to wystarczy

(czujka powrotu w sztokerze wychodzi z tego plastikowego pudełeczka pod koszem zasypowym i jest w tulejce tam przy dole kotła.)

tak miałem za oknem kotłowni jak testowałem wcześniej starszą S-kę na cobrze

DSC_1037.jpg DSC_1036.jpg DSC_1035.jpg DSC_1034.jpg

Wykresy z ostatnich 24h (przerwa na początku to przerwa na aktualizację). To jest bez Aligatora, dopiero teraz go włączyłem, z początku się dogadać nie mógł ze sterownikiem ale zatrybił po pierwszym ruszeniu podajnika.

Rozumiem, że sterownik nie potrzebuje do niczego temperatury powrotu i można bez konsekwencji "zabrać" go do pogodówki?

DSC_1034.jpg

DSC_1035.jpg

DSC_1036.jpg

DSC_1037.jpg

Krzysiek, ja nie mam teraz cobry i nie mam w związku z tym pogodówki ani tym bardziej alligatora.

Rok temu nie byłem zadowolony z S-ki i wolałem oficjalny soft, dla mnie na mojej instalacji z zaworem sterowanym wówczas przez Iryda PID soft oficjalny był o niebo lepszy, eska we współpracy z irydem i siłownikiem zaworu rozwalała mi się na łopatki.

Aktualnie mam eskę na nieco innym, nowszym sterze, on nie ma tego czujnika. Zaworem nadal steruje u mnie produkt pronda z algorytmem adaptacyjnym i tym razem nowa eska bardzo dobrze się z tym dogaduje. Przez jakiś czas jeszcze będę testował.

Patrząc z perspektywy czasu uważam,że te dodatkowe moduły to drogie przyjemności. Uważam, że projektując funkcjonalności bezpośrednio w sterze sporo się obcina z ceny a i sam soft jest wówczas pewniejszy, stabilniejszy, bo pisany "w jednym miejscu"

Dla mnie taka droga jest bardziej właściwa, czyli obsługa zaworu, danej ilości pomp w sterze a dodatkowo to ja sobie mogę dokupić jeden czy dwa czujniki i ostatecznie panel domowy,

z tego co piszesz wnioskuję ... może być ale po co skoro jest teraz dobrze .

u mnie jest w tej chwili S -standard- i 4-drogowy sterowany ręcznie + zawory termostatyczne na kalafiorach pracuje ładnie /stabilnie/ sezon zamknę w 3,1 -3,2 T ekoretu czyli ok 3.tys.zł .

założyłbym pogodówkę z czystej ciekawości tylko zastanawiam się gdzie schować czujnik bo wejście do kotłowni jest od strony poł-zach co generowałoby przekłamania , do ściany wsch-półn jest ok 10 m + 5-6 w kotłowni nie wiem czy taka dł. przewodu jest akceptowalna . Ile max mogę przedłużyć ?

i z innej beczki jak już piszę ma może ktoś z tym doświadczenie / sorki za ot /

http://www.polmar.net.pl/s,produkt,5.html

Edytowane przez k1krzysztof
uzupełnienie

OK .

400,ZŁ na na normalny komin

Cytat Napisał worch Zobacz post

Ja bym chetnie przetestował soft S

Wysłałem program do Jareckiego79. Krótki opis na moim wątku

Sterowanie wg Włodka_PID

Jarecki 79 jak jest opcja dla Sztokera 15 to poproszę , załaduje sie i sprawdzi co Włodek PID poprawił .