FTP 21.04.2015 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Kwietnia 2015 Dobrej jakości przewód 0,5 mm2 ma rezystancję rzędu 30 Ω/km (30 mΩ/m), rezystancja czujnika KTY81-210 użytego w Sztokerze ma w 0°C ok 1750 Ω a przy 50°C będzie 2000 Ω.Przedłużenie kabla o te 10 m da max. +1°C a na takie wartości można wziąć poprawkę w sterowniku. Ja umieściłem czujnik w "zetce" doprowadzającej powietrze do kotłowni. Temperatura wpadającego powietrza w przybliżeniu odpowiada temp. w cieniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 22.04.2015 14:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 dla Włodka pidobraz pracy S 10u do - S 11u w S10uprzy parametrach -65 korekta 1,0 moc minimalna piec się odstawia w warunkach ok.+12 Cw tych samych warunkach pogodowych S11u przy par.18/3,0 i 75/5 wiatr i korekcie -30% pracuje ciagle z mocą od 65 do 90%podobnie można było ustawić S 10y tylko w nim miałem wrażenie że po ok. 2-3 tyg pracy program tak ustawiał sterownik aby nie osiągał zadanej temp. brakowało mu 1-2 st C , wyjściem z sytuacji był reset i wszystko wracało do normy . Mam pytanie jak dobrać korektę mocy aby było najekonomiczniej ,pomocna zapewne będzie wyświetlana moc chwilową % z jaką pracuje piec, jaka jest wartość optymalna obstawiam 65-80 % . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 22.04.2015 18:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Kwietnia 2015 Mam pytanie jak dobrać korektę mocy aby było najekonomiczniej ,pomocna zapewne będzie wyświetlana moc chwilową % z jaką pracuje piec, jaka jest wartość optymalna obstawiam 65-80 % . Ekonomiczne spalanie to ok 8...10% tlenu w spalinach. Na podstawie tego opisu nie potrafię powiedzieć, jak ustawić Twój kocioł. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 23.04.2015 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Ekonomiczne spalanie to ok 8...10% tlenu w spalinach. Na podstawie tego opisu nie potrafię powiedzieć, jak ustawić Twój kocioł. to jakie dane - parametry są potrzebne aby to optymalnie wysterować , może przebieg temp spalin na cyklu pracy bo nic innego mi nie przychodzi do głowy jest jeszcze sonda montowana na wylocie spalin ale takowej nie posiadam . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 23.04.2015 08:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 Ekonomiczne spalanie to ok 8...10% tlenu w spalinach. Na podstawie tego opisu nie potrafię powiedzieć, jak ustawić Twój kocioł. a 6% ? to będzie ekonomiczne, czy nieekonomiczne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 23.04.2015 18:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 a 6% ? to będzie ekonomiczne, czy nieekonomiczne? Drogi Jacku, Wasze zainteresowanie moim wątkiem wprawia mnie w lekkie osłupienie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 23.04.2015 19:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Kwietnia 2015 to jakie dane - parametry są potrzebne aby to optymalnie wysterować , może przebieg temp spalin na cyklu pracy bo nic innego mi nie przychodzi do głowy jest jeszcze sonda montowana na wylocie spalin ale takowej nie posiadam . Bez aparatury najprościej dobrać właściwe dawkowanie przez zmiany nastaw i obserwowanie zużycia opału. Opisywał to bodajże Zawijan2 na którymś wątku. Może któryś z forumowiczów pamięta, na jakim? Jednak do takich prób kocioł powinien grzać CO, co o tej porze roku jest bez sensu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zejman7 24.04.2015 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Tak Włodek, a świstak siedzi i zawija w te sreberka... Po pięciu dobach na sofcie SC sztoker 15 kW jest super.Zero niedopałów popiół drobniutki,komora spalania i wymiennik dużo czystrzy.Praca -50%.Z zużyciem zobaczymy w sezonie grzewczym. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 24.04.2015 19:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Jeden z użytkowników Sztokera podsuwa pomysł, aby wygaszaćekran po jakimś czasie od naciśnięcia klawisza, co poprawiżywotność diod LED od podświetlania. Chyba zrobię dodatkową nastawę "wygaszanie ekranu", kto będziechciał, włączy tą funkcję. Co o tym sądzicie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 24.04.2015 20:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Kwietnia 2015 Masz możliwość sterowania prądem zasilania diod podświetlenia?Jeśli tak, to może jeszcze opcja przygaszenia ekranu do wartości 3-6 mA. Mocno wydłuży żywotność a będzie alternatywa dla tych co nie chcą gasić ekranu. P.S. Jedyną opcją by uciszyć alarm "brak opału" jest wyłączenie sterownika? Testuję pogodówkę na nowym sofcie i zazwyczaj grzanie samego cwu kończy się wygaśnięciem. A po wyłączeniu tracę historię spalania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.04.2015 08:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Ja korzystam z różnych sterów i klienci mają wybór. Przy takim sterowniku Iryd czy przy sterowniku SPP wyświetlacz po chwili lekko przygasa, dla mnie to bardzo dobre i mądre rozwiązanie.Przy Irydzie z jego panelem domowym Pilot G jest jeszcze lepiej, bo jest czujnik zmierzchu i jak się robi ciemno można ustawić do jakiego poziomu podświetlenia ma się obniżać pilot, jak ktoś go wiesza w sypialni (a tak bywa, ma też tryb budzika), to można po chwili całkowicie wyłączyć podświetlenie, aby w nocy po oczach nie dawało tutaj mamy wyświetlacz w kotłowni, więc nie widzę powodu, aby non stop musiał na maxa świecić, jak nikogo w kotłowni większość czasu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 25.04.2015 11:49 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Myślę, że uda się zrobić przyciemnienie ekranu np. po 5 min od naciśnięcia klawisza.Alarm "brak opału" będzie można skasować przez naciśnięcie dowolnego klawisza.FTP, skoro na grzaniu CWU kocioł gaśnie, zrobię poprawkę w programie Dziękuję za uwagi! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 25.04.2015 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Włodek przyciemnianie ekranu swobodnie zrobić po 1minucie, (przyciemnianie to nie jest dla mnie całkowite wygaszenie) U mnie na samym cwu nie gaśnie, ale szału z poziomem paliwa na mikromocy też nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 25.04.2015 13:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Może to tylko u mnie wystarczy skorygować moc? Od 24h znów mam włączoną pogodówkę, od rana CW jest wyłączone. Przed chwilą zaglądałem, nie było widać żaru, w trybie ręcznym podmuchałem, podałem trochę opału i dopiero było widać, że 2-3 węgielki jeszcze się tlą (udało mi się to rozdmuchać). Jeszcze co ciekawego zaobserwowałem, będąc w menu kocioł zaczyna pracować - pierw załącza się wentylator (na słuch będzie to ok. 10% prędkości) a po chwili zaczyna podawać opał.https://youtu.be/DAiZEfTWEEg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sas741 25.04.2015 17:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Może to tylko u mnie wystarczy skorygować moc? Od 24h znów mam włączoną pogodówkę, od rana CW jest wyłączone. Przed chwilą zaglądałem, nie było widać żaru, w trybie ręcznym podmuchałem, podałem trochę opału i dopiero było widać, że 2-3 węgielki jeszcze się tlą (udało mi się to rozdmuchać) U mnie też gaśnie przy samym cwu i też muszę w trybie ręcznym przedmuchać i podać trochę opału zwłaszcza kiedy nie korzystam z ciepłej wody przez jakiś czas. Także korekta mocy minimalnej jak najbardziej wskazana. Poza tym soft lepszy od poprzedniego, kocioł bardziej dynamicznie reaguje na spadek temperatury. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 25.04.2015 18:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Korekta na plus czy minus? To że soft lepszy nie podlega wątpliwości. Dużo lepsze reakcje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sas741 25.04.2015 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Korekta na plus czy minus? To że soft lepszy nie podlega wątpliwości. Dużo lepsze reakcje. Korekta na plus, oczywiście mam na myśli moc minimalną teraz jest ustawiona na stałe 3 procent myślę że przy 4 procentach piec by nam nie gasł. Ale to już jest prośba do Włodka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 25.04.2015 20:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Kwietnia 2015 Wysłałem Jarkowi soft z poprawionym podtrzymaniem ognia.Dajcie znać, czy jest lepiej. Resztę będę robił w tygodniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 26.04.2015 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Gdzie się podział Jarek? bo mi zaraz zgaśnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sas741 26.04.2015 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Kwietnia 2015 Gdzie się podział Jarek? bo mi zaraz zgaśnie I ja czekam na ten poprawiny soft. Dałem namiary z rana i czekam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts