Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

@zejman7 - opał mam b.db. z 52 worków wyrzuciłem 5 worków popiołu. Bardziej bym obstawiał, że jest za dobry na grzanie tylko CWU.

@sas741 - tak, na poprawionym.

Ale na co jest dobrze, więc to raczej nie opał.Zaobserwowałem u siebie, że od godziny 0.00 do godziny 6.00 podał tylko 0.1kg. opału a Włodek pisał, że dmuchawa włącza się przy podawaniu opału, z tego wynika, że niezbyt często się włączała.. . Szkoda bo to naprawdę dobry soft.

rozpaliłem o 14 ,00

dobił na Cwo zadanej 40 C przy 48 C na sterowniku , następnie przestój z temp. 40 Cwo i na sterze 40 od 18-20,3o / ostatnie podgladanie w kotłowni / histereza 2 C

w komorze mało widoczny żar . Opał Ekoret moc -65 soft S 11 w , oby wytrzymał do rana od 14 do 20 podał 0,7 kg opału .

Edytowane przez k1krzysztof

rozpaliłem o 14 ,00

dobił na Cwo zadanej 40 C przy 48 C na sterowniku , następnie przestój z temp. 40 Cwo i na sterze 40 od 18-20,3o / ostatnie podgladanie w kotłowni / histereza 2 C

w komorze mało widoczny żar . Opał Ekoret moc -65 soft S 11 w , oby wytrzymał do rana od 14 do 20 podał 0,7 kg opału .

5,30 szybciutko do kotłownia a tam jest 38,5 na piecu i Cwo 38,5 czyli jest dobrze , przetrzymał noc .

Spalanie od 14,oo do 24,oo 1 kg srednia moc jaka była widoczna na wyświetlaczu to 3% .

tyle relacji na ''żywo'' ze Sztokera 15 na sofcie S 11 w .

mam pytanie z iinnej beczki czy można jakoś by podłączyć panel sterujący lub kontrolny pieca w mieszkaniu / wolałbym sterujacy - takie przedłużenie sterownika / i jakby jeszcze św Mikołaj mógł to bezprzewodowo .;)

5,30 szybciutko do kotłownia a tam jest 38,5 na piecu i Cwo 38,5 czyli jest dobrze , przetrzymał noc .

Spalanie od 14,oo do 24,oo 1 kg srednia moc jaka była widoczna na wyświetlaczu to 3% .

tyle relacji na ''żywo'' ze Sztokera 15 na sofcie S 11 w .

mam pytanie z iinnej beczki czy można jakoś by podłączyć panel sterujący lub kontrolny pieca w mieszkaniu / wolałbym sterujacy - takie przedłużenie sterownika / i jakby jeszcze św Mikołaj mógł to bezprzewodowo .;)

A mi znowu zgasł i też miałem ustawioną histerezę 2 stopni. Poczekam do środy na kolejną poprawkę.

Ja swoje uwagi zgłosiłem do Włodka, u mnie w ostatnich dniach, gdzie było ciepło i tylko nieznacznie przez noc podgrzewałem schodziło w granicy 7-9kg/24h, przy tej ilości nie gasło.

Nie mniej ostatnia poprawka przedobrzona, bo przydymiało i zrobiło się brudniej. Włodek musi przemyśleć w którą stronę pójść z korektą i stąd dajemy sobie czas do środy.

K1Krzysztof odezwę się na priva

"k1krzysztof " jakbyś coś wymyślił z tym sterowaniem na osobnym panelu to daj znać... chętnie bym zainwestował w takie cudo.

Mi dzisiaj w nocy też zgasł. Ale to przez korektę na -50, rano zmieniłem na -10 to po pracy zobaczę czy jeszcze działa.

Włodek, instalując te softy zgadzamy się (przynajmniej ja) na ewentualne problemy itp. Także nie mamy pretensji (bynajmniej nie ja) o to, że gaśnie ;)

Edytowane przez FTP
ts

Żadnych pretensji, soft jest bardzo dobry. Ja żeby nie gasło zrobiłem taką chytrówkę. Ustawiłem na sterowniku grzanie "co" na 50 stopni ale wyłączyłem aligatora, który zasila pompę "co" piec mi nie gaśnie i mam bardzo stabilną temperatuę.Spalanie od 5.00 do 17.00 - 2.2kg. korekta na - 50

"k1krzysztof " jakbyś coś wymyślił z tym sterowaniem na osobnym panelu to daj znać... chętnie bym zainwestował w takie cudo.

cierpliwości ... tak jak życzyłem sobie na Mikołaja .

FTP napisał:

]Mi dzisiaj w nocy też zgasł. Ale to przez korektę na -50, rano zmieniłem na -10 to po pracy zobaczę czy jeszcze działa[

a jaki masz opał , u mnie na -65 % idzie

FTP napisał:

Włodek, instalując te softy zgadzamy się (przynajmniej ja) na ewentualne problemy itp. Także nie mamy pretensji (bynajmniej nie ja) o to, że gaśnie

ma się rozumieć samo przez się :yes:

Instaluję go w ciemno, teraz i ewentualnie rano to moje ostatnie w tym tygodniu widzenie się z kotłem ;)

P.S. nastawy zapisują się w pliku .bin? Pytam bo nie wiem czy jest sens robienia kopii tego co kasuję ze sterownika.

Nie, plik .bin zawiera kod programu z domyślnymi nastawami.

no to poszedł nowy S 11 y dokładnie o 9,00

na S11 w za wczoraj przeleciało 6,80 kg na dobę zobaczymy co pokarze nowy ustawienia takie same pogoda podobna / zimno noc 3 dzien 15 C wiatr sredni w domu 23 C /

zauważyłem przygasanie ekranu :)

Panie Włodku czy można by było zwiekszyć w histori spalania ilość dni , lub zrobić tak jak jest to z temp. rozwiązane tylko zastąpić godziny - dniami i byłoby wtedy co analizować .;)

no to poszedł nowy S 11 y dokładnie o 9,00

na S11 w za wczoraj przeleciało 6,80 kg na dobę zobaczymy co pokarze nowy ustawienia takie same pogoda podobna / zimno noc 3 dzien 15 C wiatr sredni w domu 23 C /

zauważyłem przygasanie ekranu :)

Panie Włodku czy można by było zwiekszyć w histori spalania ilość dni , lub zrobić tak jak jest to z temp. rozwiązane tylko zastąpić godziny - dniami i byłoby wtedy co analizować .;)

Te dane są pamiętane w mikrokontrolerze - nie ma więcej miejsca,

więc nie da się rozszerzyć historii

SC 11y zainstalowany.Zmiany,które zauważyłem to przyciemnianie ekranu, rozjaśnianie podczas zmiany parametrów lub temperatury pieca. Brak wyświetlania mocy aktualnej z jaką kocioł pracuje. Podczas podtrzymania krótkotrwałe podawanie opału z jednoczesnym włączeniem dmuchawy lub chwilowe włączenie samej dmuchawy.

Na razie piec nie zamierza gasnąć.

Włodek bardzo dobra robota. Dziękuje za wzięcie pod uwagę naszych spostrzeżeń i uwag.