Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

zarzucony dam znać jutro.

"FTP" - już Ci zgasł ja przed chwilą zaglądałem to żar jeszcze jest, ale gdy postałem przez jakieś 10 minut przy piecu to ani razu nie włączyła się dmuchawa, podczas gdy w poprzednim sofcie włączyła by się z kilka razy... nie wiem może tak ma być, poczekam do jutra.

zarzucony dam znać jutro.

"FTP" - już Ci zgasł ja przed chwilą zaglądałem to żar jeszcze jest, ale gdy postałem przez jakieś 10 minut przy piecu to ani razu nie włączyła się dmuchawa, podczas gdy w poprzednim sofcie włączyła by się z kilka razy... nie wiem może tak ma być, poczekam do jutra.

Tak ma być. Dmuchawa włączy się przy podawaniu opału.

Dziękuję za zaangażowanie ;) zgłosiłem od razu problem do supportu, bo na żaden z moich adresów ".eu" nie dochodzą/wychodzą wiadomości.

k1krzysztof, dokładnie tak samo mam, na jednym grzejniku pracował 3 dni bez nadzoru, po powrocie i przełączeniu na CWU - padł. Nie robiłem żadnej korekty mocy.

Mam tylko 2°C histerezy i w nocy jak pogodówka zasilała CW (jedną drabinkę w łazience) było ładnie.

Od rana 4 godziny na samym CWU, raz podgrzał zasobnik i po kolejnych 2h już się nie paliło.

[ATTACH=CONFIG]314752[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]314753[/ATTACH]

-8h | +0h

A może to wina opału.U mnie od 7 dni chodzi kocioł tylko na ćwu i ani raz nie wygasł a mam mały pobór wody,2 osoby.

Mam tylko 2°C histerezy i w nocy jak pogodówka zasilała CW (jedną drabinkę w łazience) było ładnie.

Od rana 4 godziny na samym CWU, raz podgrzał zasobnik i po kolejnych 2h już się nie paliło.

[ATTACH=CONFIG]314752[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]314753[/ATTACH]

-8h | +0h

Zgasł Ci na tym poprawionym sofcie?

Ja też zmniejszyłem histerezę do 2 stopni i na razie się pali, ale zobaczę po nocy kiedy nie będzie odbioru cwu.

"Zejman7" jakiego softu używasz?

@zejman7 - opał mam b.db. z 52 worków wyrzuciłem 5 worków popiołu. Bardziej bym obstawiał, że jest za dobry na grzanie tylko CWU.

@sas741 - tak, na poprawionym.

Ale na co jest dobrze, więc to raczej nie opał.Zaobserwowałem u siebie, że od godziny 0.00 do godziny 6.00 podał tylko 0.1kg. opału a Włodek pisał, że dmuchawa włącza się przy podawaniu opału, z tego wynika, że niezbyt często się włączała.. . Szkoda bo to naprawdę dobry soft.

rozpaliłem o 14 ,00

dobił na Cwo zadanej 40 C przy 48 C na sterowniku , następnie przestój z temp. 40 Cwo i na sterze 40 od 18-20,3o / ostatnie podgladanie w kotłowni / histereza 2 C

w komorze mało widoczny żar . Opał Ekoret moc -65 soft S 11 w , oby wytrzymał do rana od 14 do 20 podał 0,7 kg opału .

Edytowane przez k1krzysztof