k1krzysztof 30.04.2015 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Kwietnia 2015 Te dane są pamiętane w mikrokontrolerze - nie ma więcej miejsca, więc nie da się rozszerzyć historii a może kosztem pamięci temperatury tam trochę uciąć a tam dodać ..... tak mi się % pokazał mi w oknie historii temp. a w oknie zużycia opału aktualną wartość na dziś w kg zamiast % mocy kotła , ta moc to mogłaby zostać jak była bo wiadomo jest ile na danych ustawieniach / korekta mocy + - / mamy jeszcze zapasu , bynajmniej ja tak analizowałem i korygowałem wartość mocy . Popiół elegancki wykres fajny Coś mnie tchnęło bo dmuchawa stała , patrzę na korektę mocy a tam 0% przez 8 h połknął 1,9 kg , zmieniłem na -65 i zobaczymy czy zaoszczędzi choć w tej chwili widać że jest lepiej /ekonom/ ale to dzień i 18 C . wrócę do zużycia z takim pomysłem : może dało by się wpisywać ilość opału w "kg" w zasobniku lub dać wartość stałą choć opał jest różny wagowo i z tej pozycji by wartość szła w dół tak aby było wiadomo ile jeszcze pozostało / tak sobie kombinuje aby zrobić wagę choć jej nie ma / . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.05.2015 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Włodeku mnie wymiennik ok, opał spalony, nie gaśnie. Popiół bardzo dobry plus spieki, sa one spalone, ale figurki jednak istnieją.SPP na tym groszko-miale pracuje lepiej. Jeszcze do niedzieli coś tam popróbuję i musze zapytać do kiedy mogę tego testowego stera używać, wcześniej Grzesiek mówił,że ok.2tygodnie. Kolejna sprawa.Komiz, tj. Artur nie życzy sobie, aby użytkownicy sztokera robili doświadczenia, nie bierze odpowiedzialności za ślimak, kosz i nie życzy sobie telefonów z zapytaniami o menu, pogodówkę, bo nic o tym nie wie. Jak to określił, jak skończysz, dasz instrukcję, to wówczas można działać, do momentu, gdy nie ma nawet instrukcji nie chce żadnych telefonów. Z mojej strony zatem wysyłam tylko do FTP, Sas oraz K1krzysztof, czyli do osób, które w 100% są świadome, że to testowy soft.Jak mam wysłac do kogoś jeszcze, to Włodku musisz to ustalic z Arturem, bo nie chcę niczego robić za jego plecami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 01.05.2015 10:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Włodek u mnie wymiennik ok, opał spalony, nie gaśnie. Popiół bardzo dobry plus spieki, sa one spalone, ale figurki jednak istnieją. Dziękuję za informację! Komiz, tj. Artur nie życzy sobie, aby użytkownicy sztokera robili doświadczenia, nie bierze odpowiedzialności za ślimak, kosz i nie życzy sobie telefonów z zapytaniami o menu, pogodówkę, bo nic o tym nie wie. Ale pogodówka to chyba jest również w sofcie -A? Jak to określił, jak skończysz, dasz instrukcję, to wówczas można działać, do momentu, gdy nie ma nawet instrukcji nie chce żadnych telefonów. Jarku, nie chcę, żebyś robił cokolwiek wbrew woli Komiz'u. Jeśli sobie tego nie życzą, w żadnym wypadku nie rozsyłaj softu. Niestety, bez współpracy z użytkownikami nie da się tego softu skończyć. Bo jak inaczej testować pracę na różnych instalacjach i różnych opałach? Ale to już inna bajka, Ty się w to nie angażuj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.05.2015 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Z mojej strony wysyłam tylko do tych 3chłopaków, jest kontakt, odpisujemy w dwie strony i ok. Dalej nikomu nie wysyłam w kwestii kotłów Sztoker, bo taką dostałem sugestię. Nie mam zamiaru się z nikim kłócić. Do moich chłopaków z cobrami i kotłami skam-p oczywiście nikt mi zakazów robił nie będzie i jak będą moi użytkownicy chcieli próbować - będę wysyłał. Dla porównania: groszko-miał na palniku przy SPP, wygląd popiołu i wymiennika: groszko-miał i Twój soft S, popielnik wczoraj opróżniałem, bo wywozili śmieci, foty wymiennik nie robiłem, nie czyściłem hohoho albo jeszcze dalej, ale naloty są jasne i tutaj jest ok. nie ma frędzli sadzy itp. czarnych niespodzianek Różnicę widać, Twój soft jest teraz po poprawkach na granicy dobrego prowadzenia pod względem wysokości żaru (ciutkę wyżej mógłby być), te wcześniejsze przegrzały mi dół palnika. Twój soft robi mi figurki, po puknięciu się rozpadają i nie ma niespalonego czarnego węgla, ale jakby był tylko ciut bardziej spiekający to po takim sklejeniu miałbym wewnątrz niedopał. Jak widzisz wyżej ten sam groszko-miał można spalać równiej i z drobnym popiołem bez figurek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zejman7 01.05.2015 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Włodek u mnie wymiennik ok, opał spalony, nie gaśnie. Popiół bardzo dobry plus spieki, sa one spalone, ale figurki jednak istnieją. SPP na tym groszko-miale pracuje lepiej. Jeszcze do niedzieli coś tam popróbuję i musze zapytać do kiedy mogę tego testowego stera używać, wcześniej Grzesiek mówił,że ok.2tygodnie. Kolejna sprawa. Komiz, tj. Artur nie życzy sobie, aby użytkownicy sztokera robili doświadczenia, nie bierze odpowiedzialności za ślimak, kosz i nie życzy sobie telefonów z zapytaniami o menu, pogodówkę, bo nic o tym nie wie. Jak to określił, jak skończysz, dasz instrukcję, to wówczas można działać, do momentu, gdy nie ma nawet instrukcji nie chce żadnych telefonów. Z mojej strony zatem wysyłam tylko do FTP, Sas oraz K1krzysztof, czyli do osób, które w 100% są świadome, że to testowy soft. Jak mam wysłac do kogoś jeszcze, to Włodku musisz to ustalic z Arturem, bo nie chcę niczego robić za jego plecami Mam pytanie.Co Kamiz ma do mojego prywatnego kotła.Wydaje mi się że po okresie gwarancji mogę do swojego kotła założyć sterownik jaki mi się podoba, soft który mi pasuje a nawet silnik rakietowy.Jeżeli będzie potrzeba wymiana ślimaka lub kosza to kupię i wymienie.A może czegoś nie rozumiem?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.05.2015 11:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Zejman, dostałem burę i zwyczajnie nie chcę wysłuchiwać.Moje zdanie jest takie,że jak ktoś ma ochotę, to fajnie. Bez testów szybko się poprawek nie zrobi. Artur z Komiz nie życzy sobie telefonów, softu nie zna i do momentu jak nie ma instrukcji nie chce nic o tym słyszeć. Przyjąłem do wiadomości, rozumiem i nie komentuję. Zejman jak chcesz, mogę na Twoje życzenie też dosyłać do Ciebie, uwagi odpisujesz na wątku Włodka i kontakt jest z nim.Ja naprawdę nie chcę żądnych awantur, mam wystarczająco na głowie i kłótnie nie są mi potrzebne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 01.05.2015 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Różnicę widać, Twój soft jest teraz po poprawkach na granicy dobrego prowadzenia pod względem wysokości żaru (ciutkę wyżej mógłby być), te wcześniejsze przegrzały mi dół palnika. Twój soft robi mi figurki, po puknięciu się rozpadają i nie ma niespalonego czarnego węgla, ale jakby był tylko ciut bardziej spiekający to po takim sklejeniu miałbym wewnątrz niedopał. Jak widzisz wyżej ten sam groszko-miał można spalać równiej i z drobnym popiołem bez figurek Jarku, jak miałeś ustawioną korekcję mocy palnika? Ona właśnie do tego służy, sterownik sam nie potrafi ocenić, jaki jest popiół. Należy obniżać moc palnika tak długo, aż spieki znikną. Jeśli miałeś korekcję na 0, dałbym na początek -30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zejman7 01.05.2015 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Dzięki Jarecki.Sledzę softy od początku i widzę w praktyce że prace WŁodka idą w dobrym dla nas użytkowników kierunku,są efekty.Wiadomo że pełny obraz będziemy mieli w sezonie grzewczym i może trzeba będzie wrócić do wcześniejszego softu,ale jak się nie pobawimy to nie będziemy wiedzieli nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.05.2015 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Jarku, jak miałeś ustawioną korekcję mocy palnika? Ona właśnie do tego służy, sterownik sam nie potrafi ocenić, jaki jest popiół. Należy obniżać moc palnika tak długo, aż spieki znikną. Jeśli miałeś korekcję na 0, dałbym na początek -30. Przy -20 żar zapadał się mocniej i po otwarciu zaworu mocniej z temp. leciał w dół. Teraz mam -5 Koryguję pomalutku inaczej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.05.2015 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Włodek popraw mi jeszcze o te ostatnie korekcje soft pod cobrę dla moich chłopaków ze skamami Chciałbym im wieczorkiem puścić, póki weekend i ktoś siedzi w domu i ma czas zerknąć, to można coś sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sas741 01.05.2015 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Minęła doba na sofcie SC 11y. Na razie wszystko jest ok. Piec chodzi tylko na samym CWU i nie gaśnie, korekta na - 40, popiół ładny parę malutkich bryłek, które po dotknięciu się rozpadają ale na razie jest go zbyt mało żeby stwierdzić obiektywnie. Jak się uzbiera więcej to zrobię fotki. Spalanie dobowe to 3.3 kg. Wymiennik suchy jedynie nad ślimakiem trochę smoły ale to miałem też od początku na oryginalnym sofcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 01.05.2015 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Włodek popraw mi jeszcze o te ostatnie korekcje soft pod cobrę dla moich chłopaków ze skamami Chciałbym im wieczorkiem puścić, póki weekend i ktoś siedzi w domu i ma czas zerknąć, to można coś sprawdzić. Wysłałem -S11y z nastawami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RedEd 01.05.2015 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 WitamPanie Włodku proszę o testowy soft do Cobry, szczegóły na priv. Pozdrawiam RedEd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 01.05.2015 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Wysłałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 01.05.2015 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 (edytowane) praca na Sy korekta -65 czyli noc dość chłodna ok 2-3 C i dzisiejszy dzień ok 12 C piec się odstawiał praca znikoma , od 9-19 wczoraj Sy na korekta 0 - bardzo długie przestoje co jest zrozumiałe zużycie 1,9kg od 9-24 dzień 3,4kg temp do 18 C . Dzisiejsze zużycie do 19,30 4,7kg , popiół i środek pieca czyszczony dziś o 9,00 , opał to Ekoret w domu pracują 2-3 grzejniki temp. wzorcowa ok 23 C . myślę że jest lepiej ale przy moim opale sporo się odstawia przy takiej pogodzie a z mocą już niżej się nie da . spalanie za ostatnią dobę 6,4 kg w nocy 3 C Edytowane 2 Maja 2015 przez k1krzysztof uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 02.05.2015 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 Czasem może się okazać, że przy odstawianiu się kotła spalion mniej, niż przy pracy ciągłej, bo sprawność wymiennika spada przy małych mocach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 03.05.2015 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Tu nawet nie chodzi o okres po gwarancji i że można wtedy robić co się chce. Jak soft testowy (w teorii niedopracowany) zacznie się rozprzestrzeniać bez kontroli, na co wystarczy chwila nieuwagi, to się nad tym nie zapanuje. A telefony z pretensjami będzie dostawać producent bo ludzie nie wiedzą skąd soft pochodzi i do czego był przeznaczony - do testów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zejman7 03.05.2015 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Tu nawet nie chodzi o okres po gwarancji i że można wtedy robić co się chce. Jak soft testowy (w teorii niedopracowany) zacznie się rozprzestrzeniać bez kontroli, na co wystarczy chwila nieuwagi, to się nad tym nie zapanuje. A telefony z pretensjami będzie dostawać producent bo ludzie nie wiedzą skąd soft pochodzi i do czego był przeznaczony - do testów. Jak ktoś może mieć jakieś pretensje do producenta jeżeli sam zmienił soft.Może to być tylko matoł.Jeżeli mi nie spasuje soft testowy wracam do softu ze strony producenta.Dla mnie prosta sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 03.05.2015 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 jak mowa o teście 0 12.00 przełączyłem Cwo i zaglądam przed chwilą a tam alarm brak opału / wyłączenie sterownika i ponowne właczenie ucisza alarm / z historii temj . wynika że nie podjął pracy na Cwo bo wykres jest równią pochyłą bez "ząbków" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nela_32 03.05.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 A tak wygląda u mnie na tym sofcie. CO w strefach od 8-19 a tak tylko CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts