Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

rozpaliłem o 14 ,00

dobił na Cwo zadanej 40 C przy 48 C na sterowniku , następnie przestój z temp. 40 Cwo i na sterze 40 od 18-20,3o / ostatnie podgladanie w kotłowni / histereza 2 C

w komorze mało widoczny żar . Opał Ekoret moc -65 soft S 11 w , oby wytrzymał do rana od 14 do 20 podał 0,7 kg opału .

5,30 szybciutko do kotłownia a tam jest 38,5 na piecu i Cwo 38,5 czyli jest dobrze , przetrzymał noc .

Spalanie od 14,oo do 24,oo 1 kg srednia moc jaka była widoczna na wyświetlaczu to 3% .

tyle relacji na ''żywo'' ze Sztokera 15 na sofcie S 11 w .

mam pytanie z iinnej beczki czy można jakoś by podłączyć panel sterujący lub kontrolny pieca w mieszkaniu / wolałbym sterujacy - takie przedłużenie sterownika / i jakby jeszcze św Mikołaj mógł to bezprzewodowo .;)

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

5,30 szybciutko do kotłownia a tam jest 38,5 na piecu i Cwo 38,5 czyli jest dobrze , przetrzymał noc .

Spalanie od 14,oo do 24,oo 1 kg srednia moc jaka była widoczna na wyświetlaczu to 3% .

tyle relacji na ''żywo'' ze Sztokera 15 na sofcie S 11 w .

mam pytanie z iinnej beczki czy można jakoś by podłączyć panel sterujący lub kontrolny pieca w mieszkaniu / wolałbym sterujacy - takie przedłużenie sterownika / i jakby jeszcze św Mikołaj mógł to bezprzewodowo .;)

A mi znowu zgasł i też miałem ustawioną histerezę 2 stopni. Poczekam do środy na kolejną poprawkę.

Ja swoje uwagi zgłosiłem do Włodka, u mnie w ostatnich dniach, gdzie było ciepło i tylko nieznacznie przez noc podgrzewałem schodziło w granicy 7-9kg/24h, przy tej ilości nie gasło.

Nie mniej ostatnia poprawka przedobrzona, bo przydymiało i zrobiło się brudniej. Włodek musi przemyśleć w którą stronę pójść z korektą i stąd dajemy sobie czas do środy.

K1Krzysztof odezwę się na priva

"k1krzysztof " jakbyś coś wymyślił z tym sterowaniem na osobnym panelu to daj znać... chętnie bym zainwestował w takie cudo.

Mi dzisiaj w nocy też zgasł. Ale to przez korektę na -50, rano zmieniłem na -10 to po pracy zobaczę czy jeszcze działa.

Włodek, instalując te softy zgadzamy się (przynajmniej ja) na ewentualne problemy itp. Także nie mamy pretensji (bynajmniej nie ja) o to, że gaśnie ;)

Edytowane przez FTP
ts

Żadnych pretensji, soft jest bardzo dobry. Ja żeby nie gasło zrobiłem taką chytrówkę. Ustawiłem na sterowniku grzanie "co" na 50 stopni ale wyłączyłem aligatora, który zasila pompę "co" piec mi nie gaśnie i mam bardzo stabilną temperatuę.Spalanie od 5.00 do 17.00 - 2.2kg. korekta na - 50

"k1krzysztof " jakbyś coś wymyślił z tym sterowaniem na osobnym panelu to daj znać... chętnie bym zainwestował w takie cudo.

cierpliwości ... tak jak życzyłem sobie na Mikołaja .

FTP napisał:

]Mi dzisiaj w nocy też zgasł. Ale to przez korektę na -50, rano zmieniłem na -10 to po pracy zobaczę czy jeszcze działa[

a jaki masz opał , u mnie na -65 % idzie

FTP napisał:

Włodek, instalując te softy zgadzamy się (przynajmniej ja) na ewentualne problemy itp. Także nie mamy pretensji (bynajmniej nie ja) o to, że gaśnie

ma się rozumieć samo przez się :yes:

Instaluję go w ciemno, teraz i ewentualnie rano to moje ostatnie w tym tygodniu widzenie się z kotłem ;)

P.S. nastawy zapisują się w pliku .bin? Pytam bo nie wiem czy jest sens robienia kopii tego co kasuję ze sterownika.

Nie, plik .bin zawiera kod programu z domyślnymi nastawami.

no to poszedł nowy S 11 y dokładnie o 9,00

na S11 w za wczoraj przeleciało 6,80 kg na dobę zobaczymy co pokarze nowy ustawienia takie same pogoda podobna / zimno noc 3 dzien 15 C wiatr sredni w domu 23 C /

zauważyłem przygasanie ekranu :)

Panie Włodku czy można by było zwiekszyć w histori spalania ilość dni , lub zrobić tak jak jest to z temp. rozwiązane tylko zastąpić godziny - dniami i byłoby wtedy co analizować .;)

no to poszedł nowy S 11 y dokładnie o 9,00

na S11 w za wczoraj przeleciało 6,80 kg na dobę zobaczymy co pokarze nowy ustawienia takie same pogoda podobna / zimno noc 3 dzien 15 C wiatr sredni w domu 23 C /

zauważyłem przygasanie ekranu :)

Panie Włodku czy można by było zwiekszyć w histori spalania ilość dni , lub zrobić tak jak jest to z temp. rozwiązane tylko zastąpić godziny - dniami i byłoby wtedy co analizować .;)

Te dane są pamiętane w mikrokontrolerze - nie ma więcej miejsca,

więc nie da się rozszerzyć historii

SC 11y zainstalowany.Zmiany,które zauważyłem to przyciemnianie ekranu, rozjaśnianie podczas zmiany parametrów lub temperatury pieca. Brak wyświetlania mocy aktualnej z jaką kocioł pracuje. Podczas podtrzymania krótkotrwałe podawanie opału z jednoczesnym włączeniem dmuchawy lub chwilowe włączenie samej dmuchawy.

Na razie piec nie zamierza gasnąć.

Włodek bardzo dobra robota. Dziękuje za wzięcie pod uwagę naszych spostrzeżeń i uwag.

Te dane są pamiętane w mikrokontrolerze - nie ma więcej miejsca,

więc nie da się rozszerzyć historii

a może kosztem pamięci temperatury tam trochę uciąć a tam dodać ..... tak mi się :confused:

% pokazał mi w oknie historii temp. a w oknie zużycia opału aktualną wartość na dziś w kg zamiast % mocy kotła

, ta moc to mogłaby zostać jak była bo wiadomo jest ile na danych ustawieniach / korekta mocy + - / mamy jeszcze zapasu , bynajmniej ja tak analizowałem i korygowałem wartość mocy .

Popiół elegancki wykres fajny

Coś mnie tchnęło bo dmuchawa stała , patrzę na korektę mocy a tam 0% przez 8 h połknął 1,9 kg , zmieniłem na -65 i zobaczymy czy zaoszczędzi choć w tej chwili widać że jest lepiej /ekonom/ ale to dzień i 18 C .

wrócę do zużycia z takim pomysłem :

może dało by się wpisywać ilość opału w "kg" w zasobniku lub dać wartość stałą choć opał jest różny wagowo i z tej pozycji by wartość szła w dół tak aby było wiadomo ile jeszcze pozostało / tak sobie kombinuje aby zrobić wagę choć jej nie ma / . :wiggle:

Włodek

u mnie wymiennik ok, opał spalony, nie gaśnie. Popiół bardzo dobry plus spieki, sa one spalone, ale figurki jednak istnieją.

SPP na tym groszko-miale pracuje lepiej. Jeszcze do niedzieli coś tam popróbuję i musze zapytać do kiedy mogę tego testowego stera używać, wcześniej Grzesiek mówił,że ok.2tygodnie.

Kolejna sprawa.

Komiz, tj. Artur nie życzy sobie, aby użytkownicy sztokera robili doświadczenia, nie bierze odpowiedzialności za ślimak, kosz i nie życzy sobie telefonów z zapytaniami o menu, pogodówkę, bo nic o tym nie wie. Jak to określił, jak skończysz, dasz instrukcję, to wówczas można działać, do momentu, gdy nie ma nawet instrukcji nie chce żadnych telefonów.

Z mojej strony zatem wysyłam tylko do FTP, Sas oraz K1krzysztof, czyli do osób, które w 100% są świadome, że to testowy soft.

Jak mam wysłac do kogoś jeszcze, to Włodku musisz to ustalic z Arturem, bo nie chcę niczego robić za jego plecami

Włodek

u mnie wymiennik ok, opał spalony, nie gaśnie. Popiół bardzo dobry plus spieki, sa one spalone, ale figurki jednak istnieją.

Dziękuję za informację!

Komiz, tj. Artur nie życzy sobie, aby użytkownicy sztokera robili doświadczenia, nie bierze odpowiedzialności za ślimak, kosz i nie życzy sobie telefonów z zapytaniami o menu, pogodówkę, bo nic o tym nie wie.

Ale pogodówka to chyba jest również w sofcie -A?

Jak to określił, jak skończysz, dasz instrukcję, to wówczas można działać, do momentu, gdy nie ma nawet instrukcji nie chce żadnych telefonów.

Jarku, nie chcę, żebyś robił cokolwiek wbrew woli Komiz'u. Jeśli

sobie tego nie życzą, w żadnym wypadku nie rozsyłaj softu.

Niestety, bez współpracy z użytkownikami nie da się tego softu skończyć.

Bo jak inaczej testować pracę na różnych instalacjach i różnych opałach?

Ale to już inna bajka, Ty się w to nie angażuj.

Z mojej strony wysyłam tylko do tych 3chłopaków, jest kontakt, odpisujemy w dwie strony i ok.

Dalej nikomu nie wysyłam w kwestii kotłów Sztoker, bo taką dostałem sugestię. Nie mam zamiaru się z nikim kłócić.

Do moich chłopaków z cobrami i kotłami skam-p oczywiście nikt mi zakazów robił nie będzie i jak będą moi użytkownicy chcieli próbować - będę wysyłał.

Dla porównania:

groszko-miał na palniku przy SPP, wygląd popiołu i wymiennika:

groszko-miał na palniku.jpgpopiol groszkomial z chemia.jpgwymiennik z chemia.jpg

groszko-miał i Twój soft S, popielnik wczoraj opróżniałem, bo wywozili śmieci, foty wymiennik nie robiłem, nie czyściłem hohoho albo jeszcze dalej, ale naloty są jasne i tutaj jest ok. nie ma frędzli sadzy itp. czarnych niespodzianek

skorp soft s palnik groszkomiał.jpgpopiół skorp soft s.jpg

Różnicę widać, Twój soft jest teraz po poprawkach na granicy dobrego prowadzenia pod względem wysokości żaru (ciutkę wyżej mógłby być), te wcześniejsze przegrzały mi dół palnika. Twój soft robi mi figurki, po puknięciu się rozpadają i nie ma niespalonego czarnego węgla, ale jakby był tylko ciut bardziej spiekający to po takim sklejeniu miałbym wewnątrz niedopał. Jak widzisz wyżej ten sam groszko-miał można spalać równiej i z drobnym popiołem bez figurek

Włodek

SPP na tym groszko-miale pracuje lepiej. Jeszcze do niedzieli coś tam popróbuję i musze zapytać do kiedy mogę tego testowego stera używać, wcześniej Grzesiek mówił,że ok.2tygodnie.

Kolejna sprawa.

Komiz, tj. Artur nie życzy sobie, aby użytkownicy sztokera robili doświadczenia, nie bierze odpowiedzialności za ślimak, kosz i nie życzy sobie telefonów z zapytaniami o menu, pogodówkę, bo nic o tym nie wie. Jak to określił, jak skończysz, dasz instrukcję, to wówczas można działać, do momentu, gdy nie ma nawet instrukcji nie chce żadnych telefonów.

Z mojej strony zatem wysyłam tylko do FTP, Sas oraz K1krzysztof, czyli do osób, które w 100% są świadome, że to testowy soft.

Jak mam wysłac do kogoś jeszcze, to Włodku musisz to ustalic z Arturem, bo nie chcę niczego robić za jego plecami

Mam pytanie.Co Kamiz ma do mojego prywatnego kotła.Wydaje mi się że po okresie gwarancji mogę do swojego kotła założyć sterownik jaki mi się podoba, soft który mi pasuje a nawet silnik rakietowy.Jeżeli będzie potrzeba wymiana ślimaka lub kosza to kupię i wymienie.A może czegoś nie rozumiem?.

Zejman, dostałem burę i zwyczajnie nie chcę wysłuchiwać.

Moje zdanie jest takie,że jak ktoś ma ochotę, to fajnie. Bez testów szybko się poprawek nie zrobi.

Artur z Komiz nie życzy sobie telefonów, softu nie zna i do momentu jak nie ma instrukcji nie chce nic o tym słyszeć.

Przyjąłem do wiadomości, rozumiem i nie komentuję.

Zejman jak chcesz, mogę na Twoje życzenie też dosyłać do Ciebie, uwagi odpisujesz na wątku Włodka i kontakt jest z nim.

Ja naprawdę nie chcę żądnych awantur, mam wystarczająco na głowie i kłótnie nie są mi potrzebne.