Wlodek_PID 01.05.2015 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Różnicę widać, Twój soft jest teraz po poprawkach na granicy dobrego prowadzenia pod względem wysokości żaru (ciutkę wyżej mógłby być), te wcześniejsze przegrzały mi dół palnika. Twój soft robi mi figurki, po puknięciu się rozpadają i nie ma niespalonego czarnego węgla, ale jakby był tylko ciut bardziej spiekający to po takim sklejeniu miałbym wewnątrz niedopał. Jak widzisz wyżej ten sam groszko-miał można spalać równiej i z drobnym popiołem bez figurek Jarku, jak miałeś ustawioną korekcję mocy palnika? Ona właśnie do tego służy, sterownik sam nie potrafi ocenić, jaki jest popiół. Należy obniżać moc palnika tak długo, aż spieki znikną. Jeśli miałeś korekcję na 0, dałbym na początek -30. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zejman7 01.05.2015 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Dzięki Jarecki.Sledzę softy od początku i widzę w praktyce że prace WŁodka idą w dobrym dla nas użytkowników kierunku,są efekty.Wiadomo że pełny obraz będziemy mieli w sezonie grzewczym i może trzeba będzie wrócić do wcześniejszego softu,ale jak się nie pobawimy to nie będziemy wiedzieli nic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.05.2015 12:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Jarku, jak miałeś ustawioną korekcję mocy palnika? Ona właśnie do tego służy, sterownik sam nie potrafi ocenić, jaki jest popiół. Należy obniżać moc palnika tak długo, aż spieki znikną. Jeśli miałeś korekcję na 0, dałbym na początek -30. Przy -20 żar zapadał się mocniej i po otwarciu zaworu mocniej z temp. leciał w dół. Teraz mam -5 Koryguję pomalutku inaczej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.05.2015 13:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Włodek popraw mi jeszcze o te ostatnie korekcje soft pod cobrę dla moich chłopaków ze skamami Chciałbym im wieczorkiem puścić, póki weekend i ktoś siedzi w domu i ma czas zerknąć, to można coś sprawdzić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sas741 01.05.2015 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Minęła doba na sofcie SC 11y. Na razie wszystko jest ok. Piec chodzi tylko na samym CWU i nie gaśnie, korekta na - 40, popiół ładny parę malutkich bryłek, które po dotknięciu się rozpadają ale na razie jest go zbyt mało żeby stwierdzić obiektywnie. Jak się uzbiera więcej to zrobię fotki. Spalanie dobowe to 3.3 kg. Wymiennik suchy jedynie nad ślimakiem trochę smoły ale to miałem też od początku na oryginalnym sofcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 01.05.2015 16:16 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Włodek popraw mi jeszcze o te ostatnie korekcje soft pod cobrę dla moich chłopaków ze skamami Chciałbym im wieczorkiem puścić, póki weekend i ktoś siedzi w domu i ma czas zerknąć, to można coś sprawdzić. Wysłałem -S11y z nastawami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
RedEd 01.05.2015 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 WitamPanie Włodku proszę o testowy soft do Cobry, szczegóły na priv. Pozdrawiam RedEd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 01.05.2015 17:59 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 Wysłałem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 01.05.2015 19:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Maja 2015 (edytowane) praca na Sy korekta -65 czyli noc dość chłodna ok 2-3 C i dzisiejszy dzień ok 12 C piec się odstawiał praca znikoma , od 9-19 wczoraj Sy na korekta 0 - bardzo długie przestoje co jest zrozumiałe zużycie 1,9kg od 9-24 dzień 3,4kg temp do 18 C . Dzisiejsze zużycie do 19,30 4,7kg , popiół i środek pieca czyszczony dziś o 9,00 , opał to Ekoret w domu pracują 2-3 grzejniki temp. wzorcowa ok 23 C . myślę że jest lepiej ale przy moim opale sporo się odstawia przy takiej pogodzie a z mocą już niżej się nie da . spalanie za ostatnią dobę 6,4 kg w nocy 3 C Edytowane 2 Maja 2015 przez k1krzysztof uzupełnienie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 02.05.2015 09:00 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Maja 2015 Czasem może się okazać, że przy odstawianiu się kotła spalion mniej, niż przy pracy ciągłej, bo sprawność wymiennika spada przy małych mocach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 03.05.2015 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Tu nawet nie chodzi o okres po gwarancji i że można wtedy robić co się chce. Jak soft testowy (w teorii niedopracowany) zacznie się rozprzestrzeniać bez kontroli, na co wystarczy chwila nieuwagi, to się nad tym nie zapanuje. A telefony z pretensjami będzie dostawać producent bo ludzie nie wiedzą skąd soft pochodzi i do czego był przeznaczony - do testów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zejman7 03.05.2015 15:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 Tu nawet nie chodzi o okres po gwarancji i że można wtedy robić co się chce. Jak soft testowy (w teorii niedopracowany) zacznie się rozprzestrzeniać bez kontroli, na co wystarczy chwila nieuwagi, to się nad tym nie zapanuje. A telefony z pretensjami będzie dostawać producent bo ludzie nie wiedzą skąd soft pochodzi i do czego był przeznaczony - do testów. Jak ktoś może mieć jakieś pretensje do producenta jeżeli sam zmienił soft.Może to być tylko matoł.Jeżeli mi nie spasuje soft testowy wracam do softu ze strony producenta.Dla mnie prosta sprawa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 03.05.2015 18:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 jak mowa o teście 0 12.00 przełączyłem Cwo i zaglądam przed chwilą a tam alarm brak opału / wyłączenie sterownika i ponowne właczenie ucisza alarm / z historii temj . wynika że nie podjął pracy na Cwo bo wykres jest równią pochyłą bez "ząbków" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nela_32 03.05.2015 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 A tak wygląda u mnie na tym sofcie. CO w strefach od 8-19 a tak tylko CWU. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sas741 03.05.2015 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 jak mowa o teście 0 12.00 przełączyłem Cwo i zaglądam przed chwilą a tam alarm brak opału / wyłączenie sterownika i ponowne właczenie ucisza alarm / z historii temj . wynika że nie podjął pracy na Cwo bo wykres jest równią pochyłą bez "ząbków" [ATTACH=CONFIG]315614[/ATTACH] Czy przez ten okres kiedy ta linia tak sobie spadała w dół byłeś może przy piecu i zwróciłeś uwagę czy piec w stanie podtrzymania podaje opał i przedmuchuje co jakiś czas? Tak pytam bo faktycznie jakoś to dziwnie u Ciebie wygląda. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 03.05.2015 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Maja 2015 sas741 napisał:Czy przez ten okres kiedy ta linia tak sobie spadała w dół byłeś może przy piecu i zwróciłeś uwagę czy piec w stanie podtrzymania podaje opał i przedmuchuje co jakiś czas? Tak pytam bo faktycznie jakoś to dziwnie u Ciebie wygląda . nie nie byłem ale z obserwacji wynika że opał w zasobniku jest podajnik podał a nawet trochę przesypał do popielnika / co nigdy się nie zdarzało / obraz pracy bardzo podobny do zerwanego klina na podajniku ale nic z tych rzeczy wszystko w porządku . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.05.2015 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 U mnie wykresy przy stałym odbiorze ciepła są ok, poziom paliwa też aktualnie ok. Zabuja tylko rano w górę jak przykręcam zawór na dzień a później wieczorem się zapada, jak odkręcam zawór na dom. To jednak norma, u mnie masa wody i po takiej brutalnej zmianie musi się ułożyć algorytm stera od zaworu oraz algorytm Włodka Jak jest stabilny odbiór- idzie jak po sznurku. Włodek ja się wpasowałem, jest poprawnie, tak dużych spieków już nie ma, choć wszystkie nie zniknęły. Teraz tylko pozostaje wyłapać błędy, także te graficzne w danym menu. Dla przykładu jeden błąd graficzny na fotce z ilością spalanego paliwa Retorta mi nie gaśnie, więcej zabawy będziesz miał przy sztokerze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sas741 04.05.2015 07:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 U mnie przy grzaniu tylko cwu i przy korekcie mocy na - 50 wczoraj zgasł. Wcześniej chodził na - 40 i było ok. Od wczoraj znowu chodzi na - 40 i jest dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
FTP 04.05.2015 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 Mi niestety, wieczorem rozpalony, na CO nie wytrzymał nawet do rana. Jak nigdy w przypadku wygaśnięcia nie wyrzucił nic do popielnika tak tym razem z kilogram leżał. Wykres mało stabilny, zdjęcie wieczorem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 04.05.2015 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Maja 2015 (edytowane) po przeczytaniu wpisu Włodka-PID z tematu Sztoker-25 pozostaje przejść na S 11w i czekać na lepsze czasy .... a szkoda bo tak fajnie jest tworzyć coś nowego , lepszego . pozostałem przy S11y moc z -65 na -45% i pytanie o grafikę na ekranie głównym po resecie / brak opału / czerwona bombka z 1 to nr resetu a kula w prawym dolnym rogu ? , wyglada to jak kula ziemska i prośba o wysłanie powiadomienia do Włodka - e-mail Edytowane 4 Maja 2015 przez k1krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts