Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

Różnicę widać, Twój soft jest teraz po poprawkach na granicy dobrego prowadzenia pod względem wysokości żaru (ciutkę wyżej mógłby być), te wcześniejsze przegrzały mi dół palnika. Twój soft robi mi figurki, po puknięciu się rozpadają i nie ma niespalonego czarnego węgla, ale jakby był tylko ciut bardziej spiekający to po takim sklejeniu miałbym wewnątrz niedopał. Jak widzisz wyżej ten sam groszko-miał można spalać równiej i z drobnym popiołem bez figurek

Jarku, jak miałeś ustawioną korekcję mocy palnika? Ona właśnie do tego

służy, sterownik sam nie potrafi ocenić, jaki jest popiół.

Należy obniżać moc palnika tak długo, aż spieki znikną. Jeśli miałeś

korekcję na 0, dałbym na początek -30.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzięki Jarecki.Sledzę softy od początku i widzę w praktyce że prace WŁodka idą w dobrym dla nas użytkowników kierunku,są efekty.Wiadomo że pełny obraz będziemy mieli w sezonie grzewczym i może trzeba będzie wrócić do wcześniejszego softu,ale jak się nie pobawimy to nie będziemy wiedzieli nic.

Jarku, jak miałeś ustawioną korekcję mocy palnika? Ona właśnie do tego

służy, sterownik sam nie potrafi ocenić, jaki jest popiół.

Należy obniżać moc palnika tak długo, aż spieki znikną. Jeśli miałeś

korekcję na 0, dałbym na początek -30.

Przy -20 żar zapadał się mocniej i po otwarciu zaworu mocniej z temp. leciał w dół.

Teraz mam -5

Koryguję pomalutku inaczej...

Minęła doba na sofcie SC 11y. Na razie wszystko jest ok. Piec chodzi tylko na samym CWU i nie gaśnie, korekta na - 40, popiół ładny parę malutkich bryłek, które po dotknięciu się rozpadają ale na razie jest go zbyt mało żeby stwierdzić obiektywnie. Jak się uzbiera więcej to zrobię fotki. Spalanie dobowe to 3.3 kg. Wymiennik suchy jedynie nad ślimakiem trochę smoły ale to miałem też od początku na oryginalnym sofcie.

praca na Sy korekta -65 czyli noc dość chłodna ok 2-3 C i dzisiejszy dzień ok 12 C piec się odstawiał praca znikoma , od 9-19 wczoraj Sy na korekta 0 - bardzo długie przestoje co jest zrozumiałe zużycie 1,9kg od 9-24 dzień 3,4kg temp do 18 C . Dzisiejsze zużycie do 19,30 4,7kg , popiół i środek pieca czyszczony dziś o 9,00 , opał to Ekoret w domu pracują 2-3 grzejniki temp. wzorcowa ok 23 C .

20150501484.jpg20150501485.jpg20150501486.jpg20150501482.jpg20150501483.jpg

myślę że jest lepiej ale przy moim opale sporo się odstawia przy takiej pogodzie a z mocą już niżej się nie da .

spalanie za ostatnią dobę 6,4 kg w nocy 3 C

Edytowane przez k1krzysztof
uzupełnienie

Tu nawet nie chodzi o okres po gwarancji i że można wtedy robić co się chce. Jak soft testowy (w teorii niedopracowany) zacznie się rozprzestrzeniać bez kontroli, na co wystarczy chwila nieuwagi, to się nad tym nie zapanuje. A telefony z pretensjami będzie dostawać producent bo ludzie nie wiedzą skąd soft pochodzi i do czego był przeznaczony - do testów.

Tu nawet nie chodzi o okres po gwarancji i że można wtedy robić co się chce. Jak soft testowy (w teorii niedopracowany) zacznie się rozprzestrzeniać bez kontroli, na co wystarczy chwila nieuwagi, to się nad tym nie zapanuje. A telefony z pretensjami będzie dostawać producent bo ludzie nie wiedzą skąd soft pochodzi i do czego był przeznaczony - do testów.

Jak ktoś może mieć jakieś pretensje do producenta jeżeli sam zmienił soft.Może to być tylko matoł.Jeżeli mi nie spasuje soft testowy wracam do softu ze strony producenta.Dla mnie prosta sprawa.

jak mowa o teście

0 12.00 przełączyłem Cwo i zaglądam przed chwilą a tam alarm brak opału / wyłączenie sterownika i ponowne właczenie ucisza alarm /

z historii temj . wynika że nie podjął pracy na Cwo bo wykres jest równią pochyłą bez "ząbków" [ATTACH=CONFIG]315614[/ATTACH]

Czy przez ten okres kiedy ta linia tak sobie spadała w dół byłeś może przy piecu i zwróciłeś uwagę czy piec w stanie podtrzymania podaje opał i przedmuchuje co jakiś czas? Tak pytam bo faktycznie jakoś to dziwnie u Ciebie wygląda.

sas741 napisał:

Czy przez ten okres kiedy ta linia tak sobie spadała w dół byłeś może przy piecu i zwróciłeś uwagę czy piec w stanie podtrzymania podaje opał i przedmuchuje co jakiś czas? Tak pytam bo faktycznie jakoś to dziwnie u Ciebie wygląda .

nie nie byłem ale z obserwacji wynika że opał w zasobniku jest podajnik podał a nawet trochę przesypał do popielnika / co nigdy się nie zdarzało /

obraz pracy bardzo podobny do zerwanego klina na podajniku ale nic z tych rzeczy wszystko w porządku .

U mnie wykresy przy stałym odbiorze ciepła są ok, poziom paliwa też aktualnie ok.

Zabuja tylko rano w górę jak przykręcam zawór na dzień a później wieczorem się zapada, jak odkręcam zawór na dom.

To jednak norma, u mnie masa wody i po takiej brutalnej zmianie musi się ułożyć algorytm stera od zaworu oraz algorytm Włodka

Jak jest stabilny odbiór- idzie jak po sznurku.

Włodek ja się wpasowałem, jest poprawnie, tak dużych spieków już nie ma, choć wszystkie nie zniknęły.

Teraz tylko pozostaje wyłapać błędy, także te graficzne w danym menu. Dla przykładu jeden błąd graficzny na fotce z ilością spalanego paliwa

Retorta mi nie gaśnie, więcej zabawy będziesz miał przy sztokerze.

8.jpg9.jpg

po przeczytaniu wpisu Włodka-PID z tematu Sztoker-25 pozostaje przejść na S 11w i czekać na lepsze czasy ....

a szkoda bo tak fajnie jest tworzyć coś nowego , lepszego .

pozostałem przy S11y

moc z -65 na -45%

i pytanie o grafikę na ekranie głównym po resecie / brak opału /

20150504498.jpg

czerwona bombka z 1 to nr resetu a kula w prawym dolnym rogu ? , wyglada to jak kula ziemska i prośba o wysłanie powiadomienia do Włodka - e-mail ;)

Edytowane przez k1krzysztof