Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

po przeczytaniu wpisu Włodka-PID z tematu Sztoker-25 pozostaje przejść na S 11w i czekać na lepsze czasy ....

a szkoda bo tak fajnie jest tworzyć coś nowego , lepszego .

W tym karaju ciężko jest tworzyć coś nowego bo jak już znajdzie się osoba, która chce coś robić, to znajdzie się 10 innych osób, które będą tylko przeszkadzać.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

po przeczytaniu wpisu Włodka-PID z tematu Sztoker-25 pozostaje przejść na S 11w i czekać na lepsze czasy ....

a szkoda bo tak fajnie jest tworzyć coś nowego , lepszego .

pozostałem przy S11y

moc z -65 na -45%

i pytanie o grafikę na ekranie głównym po resecie / brak opału /

[ATTACH=CONFIG]315708[/ATTACH]

czerwona bombka z 1 to nr resetu a kula w prawym dolnym rogu ? , wyglada to jak kula ziemska i prośba o wysłanie powiadomienia do Włodka - e-mail ;)

W prawym dolnym rogu pokazuje się symbol modulu internetowego (z tego co widzę) ale to musi być jakiś błąd bo rozumiem, że nic takiego do cobry jeszcze nie ma.

czerwona bombka z 1 to nr resetu a kula w prawym dolnym rogu?

Czerwona bombka to numer dodatkowego modułu (np. Aligator).

DSC_0023.jpg

Tak zastałem piec rano, z alarmem "brak opału". Korekta 0.

DSC_0025.jpg DSC_0026.jpg

Tak to wyglądało teraz, po porannym rozpaleniu, temp. 40°C na kotle, brak alarmu, brak żaru, 3/4 palnika w opale reszta popiołu.

Czerwona bombka to numer dodatkowego modułu (np. Aligator).

[ATTACH=CONFIG]315720[/ATTACH]

Tak zastałem piec rano, z alarmem "brak opału". Korekta 0.

[ATTACH=CONFIG]315721[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]315722[/ATTACH]

Tak to wyglądało teraz, po porannym rozpaleniu, temp. 40°C na kotle, brak alarmu, brak żaru, 3/4 palnika w opale reszta popiołu.

Niesamowite! na pierwszym zdjęciu wygląda, że sobie dziarsko pracuje i nagle linia pochyła.. jakby awaria jakaś czy coś..

u mnie looto

ustawienia 24-6 wiatr 2-70% i jest dobrze przypominam pale Ekoretem , popiól w porządku '

mam pewna sugestię aby wprowadzić pewną automatyczną zależność wartości temp. minimalnej Cwo do Co , odpowiednio CWO 40 C CO 46 C przydatne by to było w momencie powrotu z CWO na CO w okresie takim jak teraz bo jak się nie poprawi o odpowiednią wartość to zgaśnie . Wartość CO powinna się kończyć na 46 C , poniżej wyłączenie CO .

Co wy na to ?

Być może mam ustawioną za dużą histerezę na cwu, w nocy aż 8 stopni w dzień 6.

Jak u mnie zaczęło to pracować jak powinno zauważyłem, że histereza 2°C na CWU jest głupotą. Budzić piec, sypać opał i podnosić temp. o 10-15°C tylko po to by podgrzać CWU o dwa stopnie? :bash:

Jak u mnie zaczęło to pracować jak powinno zauważyłem, że histereza 2°C na CWU jest głupotą. Budzić piec, sypać opał i podnosić temp. o 10-15°C tylko po to by podgrzać CWU o dwa stopnie? :bash:

Właśnie dlatego miałem tak ustawioną żeby piec za często nie podgrzewał cwu. Teraz w tym sofcie co mamy wrócę znowu do 6-8 stopni histerezy.

Właśnie dlatego miałem tak ustawioną żeby piec za często nie podgrzewał cwu. Teraz w tym sofcie co mamy wrócę znowu do 6-8 stopni histerezy.

wszystko zależy od zapotrzebowania na Cwo , u mnie praktycznie musi być 2 C bo zasilam tylko łazienki bez kuchni , tu mam przepływówkę i tak mósi zostać .

i jak długo stoi to może braknąć żaru .

wszystko zależy od zapotrzebowania na Cwo , u mnie praktycznie musi być 2 C bo zasilam tylko łazienki bez kuchni , tu mam przepływówkę i tak mósi zostać .

i jak długo stoi to może braknąć żaru .

Tak.Wszystko zależy od indywidualnego zapotrzebowania na ciepłą wodę.U mnie w domu są trzy kobiety, tak że cwu odpoczywa raczej w nocy.

• 3 weeks później...
  • 4 months później...