Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

Mnie ciekawi sposób zasilania panelu połączonego do Cobry.

Cobra nie posiada gniazd 5V GND.

A może nie zauważyłem i niepotrzebnie wysilam szare komórki.

W takim przypadku trzeba zastosować adapter sieciowy z wyjściem +5V

i wtykiem mini-USB.

Wszystkie sterowniki zostaną przeprojektowane tak, by miały wyjście

do zasilania panela. Stare niestety zostaną, jakie sa.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Włodek a czy czasem krańcówka w Cobrze to nie jest +5V i GND ??

Cobra tył.JPG

Zapytam może jeszcze dalej, wiem z rozmowy,że panel ma też być sprzedawany do innych sterów pracując już tylko jako termostat, do tego celu ma z tyłu obudowy wyjście na zasilanie bateryjne...

zatem czy nie można wsadzić baterii zamiast tego zewnętrznego zasilacza?

Edytowane przez Jarecki79

Włodek a czy czasem krańcówka w Cobrze to nie jest +5V i GND ??

[ATTACH=CONFIG]337813[/ATTACH]

Zapytam może jeszcze dalej, wiem z rozmowy,że panel ma też być sprzedawany do innych sterów pracując już tylko jako termostat, do tego celu ma z tyłu obudowy wyjście na zasilanie bateryjne...

zatem czy nie można wsadzić baterii zamiast tego zewnętrznego zasilacza?

Wejście termostat ma rezystor 10k, czyli można z niego

pobrać prąd 0.5mA. To za mało.

Bateria jest OK, ale przy transmisji przewodowej szybko się wyczerpie.

Bateria jest przewidziana do transmisji radiowej, która będzie co

kilka minut lub po każdej nastawie.

Panie Włodku , co Pan powie na takie zachowanie Cobry : 1,5 h stał pionowe kreski z odczytem temp. w tym czasie temp. spadła o10 C i wyzerował odczyty spalania soft sc11 y bez nastaw pracuje na sztokerze 15 . Zdarzały się takie sytuacje nawet we wcześniejszych softach ale na krótko / chwilówki / spadki temp . prawie nie zauważalne tak jakby krótki reset ale teraz grozi to wygaszeniem .

Temat był już kiedyś poruszany , koledzy mieli też takie przypadki / chwilówki/ .

brak zasilania odpada UPS zamontowany

Edytowane przez k1krzysztof

Panie Włodku , co Pan powie na takie zachowanie Cobry : 1,5 h stał pionowe kreski z odczytem temp. w tym czasie temp. spadła o10 C i wyzerował odczyty spalania soft sc11 y bez nastaw pracuje na sztokerze 15 . Zdarzały się takie sytuacje nawet we wcześniejszych softach ale na krótko / chwilówki / spadki temp . prawie nie zauważalne tak jakby krótki reset ale teraz grozi to wygaszeniem .

Temat był już kiedyś poruszany , koledzy mieli też takie przypadki / chwilówki/ .

brak zasilania odpada UPS zamontowany

Nie mam pojęcia. To wygląda jakby się "zatrzymał" procesor,

co z drugiej strony jest mało prawdopodobne, bo ma układ

nadzoru (tzw. watchdog), który powinien go zresetować.

Prosiłem Elektro-Miz o zgodę na wypuszczenie softu S13,

nie mam odpowiedzi. Czekamy.

Nie mam pojęcia. To wygląda jakby się "zatrzymał" procesor,

co z drugiej strony jest mało prawdopodobne, bo ma układ

nadzoru (tzw. watchdog), który powinien go zresetować.

Prosiłem Elektro-Miz o zgodę na wypuszczenie softu S13,

nie mam odpowiedzi. Czekamy.

sytuzcja powtórzyła się dziś w nocy

tylko wiecej jest pionowych kresek coś około 8-10 czyli tyłe byłoby prób wznowienia - przerw w pracy , wgram jeszcze raz Soft może to pomoże

ŚWIEŻY SOFT wgrałem i jest spokój , widocznie chochlik jakiś się dostał przy kopiowaniu na ster .

Panie Włodku mam sugestię aby powrócić do % wskażnika mocy na pulpicie Cobry , był to dobry wskażnik wg którego można było dość dokładnie ustawić piec , teraz robimy to na czuja .

Używam od kilku tygodni nowego softu Co_v11_SC_11d

Mam taką uwagę, pojawiają mi się na ekranie symbole dwóch zaworów trójdrogowych lub ikona telefonu (spider)

Nie mam zamontowanego modułu aligatora ani moduł zaworu SPIDER GSM skąd zatem te komunikaty?

Moje ogólne spostrzeżenia dotyczące nowszej wersji są pozytywne, ustawienia są bardziej prostsze niż we wcześniejszych wersjach

soft 11 y , mnie .... :mad:

Mój 11y robił to samo 3x globusy i 2 x coś tam a do tego problemy z utrzymaniem mocy . Dziś zastąpiłem go 10 z tamtego roku bo już mnie ..... trafiał 3 ostatnie dni zwieszał się i gasł nawet jak go przeinstalowałem na świeżynkę . Kobieta zaczynała marudzić bo w chałupie do 19,5 C spadło i czym prędzej pognałem do kotłowni na poprawki . Na uzupełnienie strat połknął od 8 do 19-tej 14 kg grochu .

Ale jestem gotów na testy 12-ki .

Soft SC 11y, jestem bardzo zadowolony z użytkowania (grzanie CO i CWU).

Współpraca z termostatem pokojowym Euroster (czekam na obiecany panel pokojowy do Cobry T1000) i czujnikiem pogodowym.

Niedawno zrobiłem test spalania: Do pustego zasobnika dałem 30kg grochu i czekałem do całkowitego opróżnienia.

Spalanie wg moich obliczeń jest bardzo zbliżone do tego co pokazuje Cobra z przesypem ustawionym na 10kg.

Różnice były niewielkie i domyślam się, ze wynikać mogą np: z różnego uziarnienia groszku.

Spalanie z ostatnich 5 dni:

spalanie.jpg

Edytowane przez rafaln1