Wlodek_PID 16.11.2015 17:52 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Mnie ciekawi sposób zasilania panelu połączonego do Cobry. Cobra nie posiada gniazd 5V GND. A może nie zauważyłem i niepotrzebnie wysilam szare komórki. W takim przypadku trzeba zastosować adapter sieciowy z wyjściem +5V i wtykiem mini-USB. Wszystkie sterowniki zostaną przeprojektowane tak, by miały wyjście do zasilania panela. Stare niestety zostaną, jakie sa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 16.11.2015 17:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 (edytowane) Włodek a czy czasem krańcówka w Cobrze to nie jest +5V i GND ?? Zapytam może jeszcze dalej, wiem z rozmowy,że panel ma też być sprzedawany do innych sterów pracując już tylko jako termostat, do tego celu ma z tyłu obudowy wyjście na zasilanie bateryjne... zatem czy nie można wsadzić baterii zamiast tego zewnętrznego zasilacza? Edytowane 16 Listopada 2015 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 16.11.2015 18:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Włodek a czy czasem krańcówka w Cobrze to nie jest +5V i GND ?? [ATTACH=CONFIG]337813[/ATTACH] Zapytam może jeszcze dalej, wiem z rozmowy,że panel ma też być sprzedawany do innych sterów pracując już tylko jako termostat, do tego celu ma z tyłu obudowy wyjście na zasilanie bateryjne... zatem czy nie można wsadzić baterii zamiast tego zewnętrznego zasilacza? Wejście termostat ma rezystor 10k, czyli można z niego pobrać prąd 0.5mA. To za mało. Bateria jest OK, ale przy transmisji przewodowej szybko się wyczerpie. Bateria jest przewidziana do transmisji radiowej, która będzie co kilka minut lub po każdej nastawie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 16.11.2015 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Cholerka...troszkę bida z tym zasilaczem.Trzeba będzie kombinować co by ukryć przewód i sam zasilacz zwłaszcza jak kto nie ma gniazdka w pobliżu. Ja już kombinuję jak to zrobić estetycznie gdyby zechciało mi sie posiadać taki panel. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 16.11.2015 18:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2015 Można w Cobrze wymienić ten rezystor na 100R lub 220R.Ale trzeba zerwać plombę, rozbebeszyć... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 17.11.2015 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 A tak dobrze kombinuje?Mam do panela przewód 4- żyłowy.Dwa przewody 5V i GND łączę w kotłowni do zasilacza sieciowego.I tym sposobem mam zasilacz w gniazdku ale w kotłowni... da sie tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 17.11.2015 09:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 (edytowane) Panie Włodku , co Pan powie na takie zachowanie Cobry : 1,5 h stał pionowe kreski z odczytem temp. w tym czasie temp. spadła o10 C i wyzerował odczyty spalania soft sc11 y bez nastaw pracuje na sztokerze 15 . Zdarzały się takie sytuacje nawet we wcześniejszych softach ale na krótko / chwilówki / spadki temp . prawie nie zauważalne tak jakby krótki reset ale teraz grozi to wygaszeniem .Temat był już kiedyś poruszany , koledzy mieli też takie przypadki / chwilówki/ .brak zasilania odpada UPS zamontowany Edytowane 17 Listopada 2015 przez k1krzysztof Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 17.11.2015 16:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 A tak dobrze kombinuje? Mam do panela przewód 4- żyłowy. Dwa przewody 5V i GND łączę w kotłowni do zasilacza sieciowego. I tym sposobem mam zasilacz w gniazdku ale w kotłowni... da sie tak? Da się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 17.11.2015 16:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Listopada 2015 Panie Włodku , co Pan powie na takie zachowanie Cobry : 1,5 h stał pionowe kreski z odczytem temp. w tym czasie temp. spadła o10 C i wyzerował odczyty spalania soft sc11 y bez nastaw pracuje na sztokerze 15 . Zdarzały się takie sytuacje nawet we wcześniejszych softach ale na krótko / chwilówki / spadki temp . prawie nie zauważalne tak jakby krótki reset ale teraz grozi to wygaszeniem . Temat był już kiedyś poruszany , koledzy mieli też takie przypadki / chwilówki/ . brak zasilania odpada UPS zamontowany Nie mam pojęcia. To wygląda jakby się "zatrzymał" procesor, co z drugiej strony jest mało prawdopodobne, bo ma układ nadzoru (tzw. watchdog), który powinien go zresetować. Prosiłem Elektro-Miz o zgodę na wypuszczenie softu S13, nie mam odpowiedzi. Czekamy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 19.11.2015 07:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Listopada 2015 Nie mam pojęcia. To wygląda jakby się "zatrzymał" procesor, co z drugiej strony jest mało prawdopodobne, bo ma układ nadzoru (tzw. watchdog), który powinien go zresetować. Prosiłem Elektro-Miz o zgodę na wypuszczenie softu S13, nie mam odpowiedzi. Czekamy. sytuzcja powtórzyła się dziś w nocy tylko wiecej jest pionowych kresek coś około 8-10 czyli tyłe byłoby prób wznowienia - przerw w pracy , wgram jeszcze raz Soft może to pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 24.11.2015 19:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 ŚWIEŻY SOFT wgrałem i jest spokój , widocznie chochlik jakiś się dostał przy kopiowaniu na ster . Panie Włodku mam sugestię aby powrócić do % wskażnika mocy na pulpicie Cobry , był to dobry wskażnik wg którego można było dość dokładnie ustawić piec , teraz robimy to na czuja . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Marek. 24.11.2015 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Listopada 2015 Witam, ja też wolę soft z widocznymi%, dlatego po przetestowaniu tych najnowszych powróciłem do S10y w nim jest większa elastyczność przy obserwacji jak piec reaguje na zwiększenie lub zmniejszenie mocy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mician 26.11.2015 14:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Używam od kilku tygodni nowego softu Co_v11_SC_11dMam taką uwagę, pojawiają mi się na ekranie symbole dwóch zaworów trójdrogowych lub ikona telefonu (spider) Nie mam zamontowanego modułu aligatora ani moduł zaworu SPIDER GSM skąd zatem te komunikaty? Moje ogólne spostrzeżenia dotyczące nowszej wersji są pozytywne, ustawienia są bardziej prostsze niż we wcześniejszych wersjach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 26.11.2015 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Ja dzisiaj na zakładowym zapiąłem Skorpiona/Talosa na 12xpodłączone, prosta kreska, ułożył się do groszko-miału i wyglądało nieźle. Jutro od 6-ej w strefach pójdzie w górę i stopniowo do bodajże 10-ej ma zjechać z temp.Tam mimo niskiej nastawy jest wysokie wykorzystanie mocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 26.11.2015 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 MicianWłodek poszedł dużo dalej i są już wersje serii 12 jeśli dobrze kojarze i poszły na Talosa dla innego producenta, więc może skoro masz takie myki to przepnij na inny soft albo usuń i ponownie zainstaluj. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 26.11.2015 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 soft 11 y , mnie .... Mój 11y robił to samo 3x globusy i 2 x coś tam a do tego problemy z utrzymaniem mocy . Dziś zastąpiłem go 10 z tamtego roku bo już mnie ..... trafiał 3 ostatnie dni zwieszał się i gasł nawet jak go przeinstalowałem na świeżynkę . Kobieta zaczynała marudzić bo w chałupie do 19,5 C spadło i czym prędzej pognałem do kotłowni na poprawki . Na uzupełnienie strat połknął od 8 do 19-tej 14 kg grochu . Ale jestem gotów na testy 12-ki . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 26.11.2015 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Listopada 2015 Mam soft 13 na Scorpiona (Talosa), ale niestety nie mam zgody z Elektro-Mizu na udostępnienie go na Cobrę. W tej sytuacji w ogóle nie będę go przenosićna Cobrę, bo to sporo pracy, a skoro nie mogę go rozsyłać, po co ta robota? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 27.11.2015 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 U mnie wychodzi tak, że utrzymuje się ok. 1 do 1,5 pod zadaną zobaczę ok.13-ej jak wygląda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mician 27.11.2015 10:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 dzięki k1krzysztofto też wrócę do wcześniejszych softów może uda się zaoszczędzić trochę na paliwie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 27.11.2015 15:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Listopada 2015 (edytowane) Soft SC 11y, jestem bardzo zadowolony z użytkowania (grzanie CO i CWU). Współpraca z termostatem pokojowym Euroster (czekam na obiecany panel pokojowy do Cobry T1000) i czujnikiem pogodowym. Niedawno zrobiłem test spalania: Do pustego zasobnika dałem 30kg grochu i czekałem do całkowitego opróżnienia. Spalanie wg moich obliczeń jest bardzo zbliżone do tego co pokazuje Cobra z przesypem ustawionym na 10kg. Różnice były niewielkie i domyślam się, ze wynikać mogą np: z różnego uziarnienia groszku. Spalanie z ostatnich 5 dni: Edytowane 27 Listopada 2015 przez rafaln1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts