k1krzysztof 28.11.2015 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 U mnie wychodzi tak, że utrzymuje się ok. 1 do 1,5 pod zadaną/QUOTE] tak myślę jak to zrobiłeś , na moje to tak : zadana np. 50 i tak dobierasz moc że piec nie może osiągnąć zadanej , tylko co gdy temp na zewnątrz skacze , dzień + 5 , noc - 2 ty skaczesz do sterownika aby go przestawić ....:yes . A tak naprawdę jak ustawiasz aby być cały czas pod zadaną ? Co ze zmianami na zapotrzebowanie energii . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.11.2015 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Krzysiek to nie ja dobieram, tylko tak pracuje algorytm Włodka na moim zakładowym kotle.Jest ustawiona jakaś tam temp. i algorytm rysuje prostą kreskę i utrzymuje sie ok. 1 pod 1,5st.C pod zadaną. Sterownik podłączony, włączony, zadana temp. nad ranem ustawione strefy i tyle mojej roboty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
k1krzysztof 28.11.2015 20:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Krzysiek to nie ja dobieram, tylko tak pracuje algorytm Włodka na moim zakładowym kotle. Jest ustawiona jakaś tam temp. i algorytm rysuje prostą kreskę i utrzymuje sie ok. 1 pod 1,5st.C pod zadaną. Sterownik podłączony, włączony, zadana temp. nad ranem ustawione strefy i tyle mojej roboty. to jest robota OK , my też tak chcemy 13 do Mas Panie Włodku , wiem .... zakaz ,lecz jest okazja sezon w pełni mozna testować na kilku maszynach . Myślę że testy powinny być realizowane na tych samych parametrach pracy choćby temp. zadane np prze 1 tydzień i relacje wszak mamy różne chałupy ,wóngle ,strefy zamieszkania , systemy odbioru i sterowania odbiorem toć to idealny poligon ... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radik81 28.11.2015 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Listopada 2015 Witam!Czy do kotłów zasypowych opalanych węglem można stosowac sterownik PID ? (to znaczy czy ma to jakieś ekonomiczne korzyści )Mam kocioł miałowy, sterownik Omega ale ze względów na wybuchy w kotle opalam węglem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 30.11.2015 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Można, od tego się zaczęło (kotły miałowe i pid)sterownik z pid ograniczy wybuchy, będzie łagodniej lub dla danego miału mogą być całkowicie wyeliminowane sterowniki do miałówki np. Płomyk PID, Proton PID (1pompa, dmuchawa)albo dla przykładu Krypton 340.02 (pompa c.o., cwu, dmuchawa) lub Krypton 340.03 (pompa c.o.,cwu i cyrkulacyjna bądź podłogowa i dmuchawa) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radik81 30.11.2015 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2015 Czy do wymienianych przez Ciebie sterowników będzie pasowac dmuchawa:METRIX AB TczewDmuchawa DM30SkT230v 1-50 Hz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.12.2015 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2015 Tak, będzie pasować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal92 04.12.2015 21:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2015 Witam,posiadam sterownik skorpion plus j wersji Sc_v7_P40_ i nie działa mi ustawienie pompy pulsacyjne oraz mam duze spalanie 16kg.24h może ktoś coś mi doradzi jakieś ustawienia dom 116m2 piec domino plus 15kw Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nela_32 05.12.2015 17:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Witam, posiadam sterownik skorpion plus j wersji Sc_v7_P40_ i nie działa mi ustawienie pompy pulsacyjne oraz mam duze spalanie 16kg.24h może ktoś coś mi doradzi jakieś ustawienia dom 116m2 piec domino plus 15kw Pulsacyjne sterowanie pompy CO działa jeśli masz ustawione CWU > CO. Jeśli masz tylko grzejesz tylko CO to pompa będzie pracowała cały czas. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
michal92 05.12.2015 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 (edytowane) a może ktoś podesłać swoje ustawienia sterownika (cobra) system bardzo podobny wiec w skorpionie tez powinny pasować A może istnieje możliwość zmiany algorytmu aby pompa chodziła pulsacyjnie co pare minut? Edytowane 5 Grudnia 2015 przez michal92 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 05.12.2015 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 wystarczy prosty myk na sprawdzenie czy wszystko jest okw czasie gdy zaczyna grzac CWU obnizasz temp CO poniżej poziomu grzania CWUpompa CO powinna się wyłączyć, jeśli tego nie zrobi jest jakiś problem, albo z pompą albo ze steremja miałem taki przypadek że pompa chodziła non stop niewżne co było ustawione w sterowniku, po zmianie egzemplarza stera wróciło wszystko do normy. podejrzewam bład egzemplarzaaby pompa pracowała cyklicznie trzeba uruchomić współprace z termostatem pokojowymmożesz ster oszukac i włączyć funkcje nawet gdy go nie masz. będzie wtedy ster myślał że termostat jest i że daje sygnał do odłączenia pompy, pozostanie możliwość jedynie ustawienia czasu przerwy pomiędzy załączeniem pompy CO Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radik81 05.12.2015 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Grudnia 2015 Kolego Jarecki79czy próbowałeś opalac eko groszkiem w piecu zasypowym miałowym ze sterownikiem PID?Jeśli tak to jak to wyglądało tzn.- czy były kłęby dymu w początkowej fazie palenia?- czy były wybuchy ?- jak wyglądał piec tzn.czy był mocno zasyfiony (zasmolony)?- jak z ekonomicznością palenia względem miału? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 06.12.2015 09:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Panowie, taki problem był dziś rano:Wyswietlacz Cobry podświetlony ale bez żadnej grafiki, po prostu jasny ekran.Mimo tego pompy dzialały, musiałem wyłączyć i włączyć ponownie sterownik i wszystko wróciło do normy.Przypadłość softu 11y? Co do palenia groszkiem w miałowcu to mój sąsiad regularnie to robi i świata nie widać przez dłuższy czas.Dym wali taki, jak z kominów Titatica. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 06.12.2015 17:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Grudnia 2015 Kolego Jarecki79 czy próbowałeś opalac eko groszkiem w piecu zasypowym miałowym ze sterownikiem PID? Jeśli tak to jak to wyglądało tzn. - czy były kłęby dymu w początkowej fazie palenia? - czy były wybuchy ? - jak wyglądał piec tzn.czy był mocno zasyfiony (zasmolony)? - jak z ekonomicznością palenia względem miału? Jak kilka lat do tyłu miałem jeszcze miałówkę, to ostatnie jej lata użytkowania to było palenie groszkiem (nie eco, tylko groszkiem typ Gk.I , takie grubsze bryłki) Bez pid-a - nie raz potrafiło odbić, z pid-em od 2007r o niebo lepiej. Dużo zależy od samego paliwa. Wolałem palić groszkiem, bo było czyściej a cenowo zbliżona sprawa do niby dobrego miału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mician 11.12.2015 05:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Panowie, taki problem był dziś rano: Wyswietlacz Cobry podświetlony ale bez żadnej grafiki, po prostu jasny ekran. Mimo tego pompy dzialały, musiałem wyłączyć i włączyć ponownie sterownik i wszystko wróciło do normy. Przypadłość softu 11y? Co do palenia groszkiem w miałowcu to mój sąsiad regularnie to robi i świata nie widać przez dłuższy czas. Dym wali taki, jak z kominów Titatica. Używam też softu 11y dzisiaj wracam do softu fabrycznego bo też takie i inne jaja mi się dzieją! Zmieniają softy a producent umywa od tego ręce, tłumacząc, że należy jechać na sofcie oryginalnym i nie należy eksperymentować innymi softami tylko bawić się ustawieniami w sterowniku na oryginalnym sofcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 11.12.2015 15:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2015 Używam też softu 11y dzisiaj wracam do softu fabrycznego bo też takie i inne jaja mi się dzieją! Inne to znaczy jakie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 12.12.2015 14:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Jak tam sprawa panelu T1000?Ciekawi mnie ta zabawka ale pewnie już w tym sezonie sobie jej nie sprawie nawet jeśli pojawi sie w ofercie.Święta idą a to kiepski czas na wydawanie złotówek na takie bajery.Ale może jak da radę to w przyszłym roku... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.12.2015 15:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 Wygląda tak, mówiłem,że bez sensu jednak pisać przed tym jak będzie kompletny Wiem,że oprogramowanie w Talosie już jest odpowiednie z logowaniem jako sterowanie temp. kotła 2dni temu jak rozmawiałem z producentem brakuje mu jeszcze przewodów do podłączenia. Sam jestem ciekaw, czy da radę mieć już to kompletne przed świętami czy po nowym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Mician 12.12.2015 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2015 (edytowane) Inne to znaczy jakie? Co v9_A33_m.bin fabryczny nr1 Co v11_S10y Timon 8_32_85_1.bin Co_v11_A33_N.bin fabryczny nr2 Co_v11_S10u_Sztoker_15kW.bin też fabryczny (nieoficjalnie) Edytowane 12 Grudnia 2015 przez Mician Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 13.12.2015 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Mi nie chodzi o softy.Pisałeś że inne jaja sie dzieją to pytałem jakie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts