Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

U mnie wychodzi tak, że utrzymuje się ok. 1 do 1,5 pod zadaną/QUOTE]

tak myślę jak to zrobiłeś , na moje to tak :

zadana np. 50

i tak dobierasz moc że piec nie może osiągnąć zadanej , tylko co gdy temp na zewnątrz skacze , dzień + 5 , noc - 2 ty skaczesz do sterownika aby go przestawić ....:yes .

A tak naprawdę jak ustawiasz aby być cały czas pod zadaną ? Co ze zmianami na zapotrzebowanie energii .

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Krzysiek to nie ja dobieram, tylko tak pracuje algorytm Włodka na moim zakładowym kotle.

Jest ustawiona jakaś tam temp. i algorytm rysuje prostą kreskę i utrzymuje sie ok. 1 pod 1,5st.C pod zadaną.

Sterownik podłączony, włączony, zadana temp. nad ranem ustawione strefy i tyle mojej roboty.

Krzysiek to nie ja dobieram, tylko tak pracuje algorytm Włodka na moim zakładowym kotle.

Jest ustawiona jakaś tam temp. i algorytm rysuje prostą kreskę i utrzymuje sie ok. 1 pod 1,5st.C pod zadaną.

Sterownik podłączony, włączony, zadana temp. nad ranem ustawione strefy i tyle mojej roboty.

to jest robota OK , my też tak chcemy 13 do Mas Panie Włodku , wiem .... zakaz ,lecz jest okazja sezon w pełni mozna testować na kilku maszynach . Myślę że testy powinny być realizowane na tych samych parametrach pracy choćby temp. zadane np prze 1 tydzień i relacje wszak mamy różne chałupy ,wóngle ,strefy zamieszkania , systemy odbioru i sterowania odbiorem toć to idealny poligon ... .

Można, od tego się zaczęło (kotły miałowe i pid)

sterownik z pid ograniczy wybuchy, będzie łagodniej lub dla danego miału mogą być całkowicie wyeliminowane

sterowniki do miałówki np. Płomyk PID, Proton PID (1pompa, dmuchawa)

albo dla przykładu Krypton 340.02 (pompa c.o., cwu, dmuchawa) lub Krypton 340.03 (pompa c.o.,cwu i cyrkulacyjna bądź podłogowa i dmuchawa)

Witam,

posiadam sterownik skorpion plus j wersji Sc_v7_P40_ i nie działa mi ustawienie pompy pulsacyjne oraz mam duze spalanie 16kg.24h może ktoś coś mi doradzi jakieś ustawienia

dom 116m2 piec domino plus 15kw

Pulsacyjne sterowanie pompy CO działa jeśli masz ustawione CWU > CO.

Jeśli masz tylko grzejesz tylko CO to pompa będzie pracowała cały czas.

wystarczy prosty myk na sprawdzenie czy wszystko jest ok

w czasie gdy zaczyna grzac CWU obnizasz temp CO poniżej poziomu grzania CWU

pompa CO powinna się wyłączyć, jeśli tego nie zrobi jest jakiś problem, albo z pompą albo ze sterem

ja miałem taki przypadek że pompa chodziła non stop niewżne co było ustawione w sterowniku, po zmianie egzemplarza stera wróciło wszystko do normy. podejrzewam bład egzemplarza

aby pompa pracowała cyklicznie trzeba uruchomić współprace z termostatem pokojowym

możesz ster oszukac i włączyć funkcje nawet gdy go nie masz. będzie wtedy ster myślał że termostat jest i że daje sygnał do odłączenia pompy, pozostanie możliwość jedynie ustawienia czasu przerwy pomiędzy załączeniem pompy CO

Kolego Jarecki79

czy próbowałeś opalac eko groszkiem w piecu zasypowym miałowym ze sterownikiem PID?

Jeśli tak to jak to wyglądało tzn.

- czy były kłęby dymu w początkowej fazie palenia?

- czy były wybuchy ?

- jak wyglądał piec tzn.czy był mocno zasyfiony (zasmolony)?

- jak z ekonomicznością palenia względem miału?

Panowie, taki problem był dziś rano:

Wyswietlacz Cobry podświetlony ale bez żadnej grafiki, po prostu jasny ekran.

Mimo tego pompy dzialały, musiałem wyłączyć i włączyć ponownie sterownik i wszystko wróciło do normy.

Przypadłość softu 11y?

Co do palenia groszkiem w miałowcu to mój sąsiad regularnie to robi i świata nie widać przez dłuższy czas.

Dym wali taki, jak z kominów Titatica.

Kolego Jarecki79

czy próbowałeś opalac eko groszkiem w piecu zasypowym miałowym ze sterownikiem PID?

Jeśli tak to jak to wyglądało tzn.

- czy były kłęby dymu w początkowej fazie palenia?

- czy były wybuchy ?

- jak wyglądał piec tzn.czy był mocno zasyfiony (zasmolony)?

- jak z ekonomicznością palenia względem miału?

Jak kilka lat do tyłu miałem jeszcze miałówkę, to ostatnie jej lata użytkowania to było palenie groszkiem (nie eco, tylko groszkiem typ Gk.I , takie grubsze bryłki)

Bez pid-a - nie raz potrafiło odbić, z pid-em od 2007r o niebo lepiej. Dużo zależy od samego paliwa. Wolałem palić groszkiem, bo było czyściej a cenowo zbliżona sprawa do niby dobrego miału.

Panowie, taki problem był dziś rano:

Wyswietlacz Cobry podświetlony ale bez żadnej grafiki, po prostu jasny ekran.

Mimo tego pompy dzialały, musiałem wyłączyć i włączyć ponownie sterownik i wszystko wróciło do normy.

Przypadłość softu 11y?

Co do palenia groszkiem w miałowcu to mój sąsiad regularnie to robi i świata nie widać przez dłuższy czas.

Dym wali taki, jak z kominów Titatica.

Używam też softu 11y dzisiaj wracam do softu fabrycznego bo też takie i inne jaja mi się dzieją!

Zmieniają softy a producent umywa od tego ręce, tłumacząc, że należy jechać na sofcie oryginalnym i nie należy eksperymentować innymi softami tylko bawić się ustawieniami w sterowniku na oryginalnym sofcie.

panel.jpg

Wygląda tak, mówiłem,że bez sensu jednak pisać przed tym jak będzie kompletny

Wiem,że oprogramowanie w Talosie już jest odpowiednie z logowaniem jako sterowanie temp. kotła

2dni temu jak rozmawiałem z producentem brakuje mu jeszcze przewodów do podłączenia.

Sam jestem ciekaw, czy da radę mieć już to kompletne przed świętami czy po nowym roku