Mician 13.12.2015 17:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2015 Mi nie chodzi o softy. Pisałeś że inne jaja sie dzieją to pytałem jakie. odp: Wysłany: 23.11.2015 Temat postu: SZTOKER 25 prosze o uwagi i opinie Używam od kilku tygodni nowego softu Co_v11_SC_11d Mam taką uwagę, pojawiają mi się na ekranie symbole dwóch zaworów trójdrogowych lub ikona telefonu (spider) Nie mam zamontowanego modułu aligatora ani moduł zaworu SPIDER GSM skąd zatem te komunikaty? Moje ogólne spostrzeżenia dotyczące nowszej wersji są pozytywne, ustawienia są bardziej prostsze niż we wcześniejszych wersjach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radik81 19.12.2015 22:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Grudnia 2015 (edytowane) Kolego Jarecki79a jak u Ciebie wyglądało zużyciem energii stosując PID ( dmuchawa pracuje cały czas) ?Było większe jak przy zwykłym sterowniku? Edytowane 19 Grudnia 2015 przez radik81 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 21.12.2015 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Grudnia 2015 (edytowane) Co powiecie na takie zachowanie superinteligentnego PID'a? Do północy trzyma temperaturę a potem nagle spada tak trzyma aż do 8-mej rana, gdzie miał tylko 39 stopni i musiałem rozkręcać go ręcznie bo nie rozbujałby się. Dmuchawa pracowała na minimalnych obrotach pewnie całą noc zamiast bujnąć sie troszkę... Wczoraj załączyłem ADC, czyżby to była przyczyna? Soft A33N- używam go bo zauważyłem, że spalanie jest mniejsze niż w 11Y. Szkoda tylko, ze podbija temperaturę aż do 12 stopni. Zadane 51 a a dmuchawa przestaje kręcić dopiero gdy osiąga 53.3 stopnia. Tu 11y zdecydowanie wygrywa, zadane 51 a na kotle tylko o 1,5 stopnia więcej. Edytowane 21 Grudnia 2015 przez rafaln1 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 02.01.2016 19:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Stycznia 2016 A jak wygląda sprawa z nowym softem do PUMY?Też chętnie nabyłbym panel pokojowy do PUMYPozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 03.01.2016 08:58 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Panel pokojowy działa z najnowszym softem.Zwróć się do firmy Elektro-Miz po najnowszy soft. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 03.01.2016 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Panel pokojowy działa z najnowszym softem. Zwróć się do firmy Elektro-Miz po najnowszy soft. Dziękuję panie Włodku Czy chodzi o soft 23j co wisi na stronie EM Czy w nim jest moiżliwość sterowania pogodowo? Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 03.01.2016 12:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Tak, soft 23j obsługuje panel pokojowy.Przy panelu pokojowym pogodówka jest niepotrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 03.01.2016 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Dziękuje za odpowiedzCzy panel już można zakupić?Jeżeli tak to gdzie?Pozdrawiam Michał Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 03.01.2016 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 A czy puma miała kiedyś opcje pogodówki? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 03.01.2016 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 A z kobrą tez pracuje bo jestem zainteresowany? Jeśli chciałbym widzieć mój piec na smartfonie to do kobry moduł SPIDER? Czy ewentualnie coś od Boleckiego? Najlepszego w Nowym Roku! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 03.01.2016 22:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Stycznia 2016 Z cobrą też pracuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tomasziolkowski 04.01.2016 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Z cobrą też pracuje Dzwoniłem do Elektro-Mizu i Pumy i Cobry nie obsługuje i na dzień dzisiejszy nic takiego nie mają. Są podobno plany ale to już chyba nie w tym roku (sezonie grzewczym). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rafaln1 04.01.2016 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Jeśli chciałbym widzieć mój piec na smartfonie to do kobry moduł SPIDER? Tak, Spider. Choć to wg mnie nie wart uwagi bajer. Osobiście zazdroszczę tym, którzy mają możliwość podglądu i modyfikacji pracy kotła przez Internet. Nasz Buran niestety nie wystartował choć nazwa sugerowała wysokie loty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.01.2016 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Z cobrą też pracuje To Ci Włodek musi wyjaśnić z Cobrą i softem pod panel Puma oraz nowy Skorpion S mają RS485A, RS485B oraz gniazda GND i 5V, tych dwóch ostatnich nie ma Cobra, wymaga zatem osobnego zasilacza Pamiętam też,że pierwsze Pumy miały mniej pamięci i starszy RS232, tam zatem panel raczej nie zatrybi Wklejam fotę jak jest dla mnie szykowany pod panel sterownik Skorpion S jak Włodek zrobił soft pod Pumę dla panelu, to panele po 06.01 będą pewnie też u mnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 04.01.2016 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 To Ci Włodek musi wyjaśnić z Cobrą i softem pod panel Puma oraz nowy Skorpion S mają RS485A, RS485B oraz gniazda GND i 5V, tych dwóch ostatnich nie ma Cobra, wymaga zatem osobnego zasilacza Pamiętam też,że pierwsze Pumy miały mniej pamięci i starszy RS232, tam zatem panel raczej nie zatrybi Wklejam fotę jak jest dla mnie szykowany pod panel sterownik Skorpion S [ATTACH=CONFIG]342121[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]342122[/ATTACH] jak Włodek zrobił soft pod Pumę dla panelu, to panele po 06.01 będą pewnie też u mnie W jakiej cenie orientacyjnie ten panel? P. Włodek stwierdził że nowy soft panel obsługuje. Czy komunikacja z panelem może iść po skrętce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.01.2016 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2016 Wycenili go na 200złod strony panelu jest wtyczka RJ-9 zatem będziesz sobie musiał zacisnąć na swoim kablu jak nie skorzystasz z fabrycznegopotrzebne są 4przewody Panel ma tez swoje, małe usb do aktualizacji softu, nie wiem jednak co tam Włodek z tym planuje looknij sobie po 06.01 na moją stronę albo napisz priva, to Ci linka wyślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 05.01.2016 05:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Wycenili go na 200zł od strony panelu jest wtyczka RJ-9 zatem będziesz sobie musiał zacisnąć na swoim kablu jak nie skorzystasz z fabrycznego potrzebne są 4przewody Panel ma tez swoje, małe usb do aktualizacji softu, nie wiem jednak co tam Włodek z tym planuje looknij sobie po 06.01 na moją stronę albo napisz priva, to Ci linka wyślę Dziękuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.01.2016 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2016 Włodek PID masz jakiś pomysł co może być przyczyną takiego zachowania? A ja akurat w temacie zaworu 4D... Steruje nim u mnie moduł Alligator (podłączony do Cobry). Ostatnio co jakiś czas Alligator przestaje się odzywać: traci łączność z Cobrą i wyłącza swoje wyjścia (u mnie w użyciu: pompa obiegowa i sterownik zaworu). Potem elektronika Alligatora potrafi "dojść sama do siebie" - i znowu wszystko działa. Ciekawe jest to, że normalnie Alligator pozbawiony łączności z Cobrą przechodzi w tryb autonomiczny i swoich wyjść nie wyłącza, realizuje po prostu to, co wcześniej zadano. Ja teraz mam tak, że w chwili tej dziwnej usterki zawór 4D i pompa obiegowa w ogóle nie są zasilane. Efekt dla domu jest dość marny, jak się można domyślić Reset Alligatora przez wyłączenie jego zasilacza 5V natychmiast uzdrawia sytuację - na przykład na godzinę - i potem powtórka z rozrywki... Oczywiście dioda "230V FAIL" na module NIE świeci, więc zasilanie wykonawcze jest obecne na wejściu modułu. Aktualnie pompkę obiegową włączyłem na stałe do gniazda 230V, ale zaworu 4D pracującego w automacie bardzo mi brakuje. Co może być przyczyną tego zachowania modułu i jak przywrócić stan normalny? Proszę o pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 06.01.2016 19:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Problemy z komunikacją są na ogół związane z zasilaniem.Spróbuj zasilić adapter Aligatora i Cobrę z tego samego gniazdka230V. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
roizdek 06.01.2016 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2016 Zarówno Alligator jak i Cobra są od dwóch lat na tej samej listwie, a problem pojawił się dopiero przedwczoraj. Utrata komunikacji jest tylko jednym z objawów, drugim jest wyłączenie sterowania wyjściami - i to jest mój główny problem. Jedyna zmiana poprzedzająca awarię to było podniesienie zaprogramowanej temperatury na zaworze 4D z 35C na 40C ale czy to może mieć coś do rzeczy? Zrobiłem to jakieś 6 dni temu, kiedy przyszły duże mrozy. Jakieś inne pomysły, typu uszkodzenie elektroniki modułu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts