karoka65 03.02.2013 15:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 1. Tak, Shark to moduł internetowy. 2. Wkrótce napiszę coś o spalaniu. Pamiętam Włodku jak podczas jednej rozmowy wspominałeś o wstawieniu tego pod wyświetlacz Cobry, nie wiem jak to wyszło w praktyce ale choćby to trochę podniosło cenę sterownika wydaje mi się że byłoby to lepszym rozwiązaniem od następnego modułu zewnętrznego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 03.02.2013 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Masz w swoim ulubionym sterowniku kilkanaście nastaw związanychze spalaniem. To prawda - dzięki Internetowi łatwo Ci je zmieniać, chociażnie rozumiem, jak można zmieniać nastawy spalania nie będąc przy kotle. Ale typowy użytkownik ma problem z kilkoma nastawami!Przecież nie jest ważny Internet, tylko obsługa! Jak masz kocioł gazowy,albo bojler elektryczny, musisz go widzieć w Internecie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejm7 03.02.2013 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 A niech tam... skoro już zabrałem głos;Miałem kocioł olejowy 10 lat i nigdy nie trafiła mi się żadna awaria. Szczęście? Może tak. Ale według mnie nie jest istotne regulowanie przez neta, a możliwość nadzoru. Nie wyobrażam sobie, aby mój sąsiad co np cztery, pięć godzin chodził do mojej kotłowni i sprawdzał czy wszystko jest OK.Kilkudniowe wyjazdy realizuję przez " zasiedlenie" w domu swojej mamy, która ma tylko sprawdzać temperaturę i ewentualnie zadzwonić do mnie. Dalsze kroki to sąsiad...Olej, gaz, czy prąd w użyciu są bardziej przewidywalne, a już na pewno łatwiejsze do odpalenia np po dłuższym zaniku napięcia. Poza tym zawieszenia opału, zerwana zawleczka i parę jeszcze sytuacji zmuszają do większego interesowania się kotłownią w przypadku paliwa stałego.Do niedawna nie było mowy o zaawansowanych sterownikach, internecie, a ludzie żyli... może nawet lepiej. Nie chodzi więc o konieczność neta w sterowniku, co o wyższy komfort / choćby nawet psychiczny / na co dzisiejsza technologia pozwala.Być może tacy klienci jak ja są w mniejszości, ale jeśli jest zapotrzebowanie na produkt / a trzeba go tylko nieco zmodyfikować? dopracować? / to dlaczego osoby zainteresowane - bądź co bądź żyjące z obsługi klienta - nie chcą tego "kawałka tortu"?Gdyby internet był dla mnie priorytetem - nie kupiłbym Cobry. Pozostaje jednak - powtarzam - niedosyt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 03.02.2013 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 I tu - ja osobiście - zgadzam się z Włodkiem_PID. Przede wszystkim poprawne spalanie i jakis algorytm nastaw by się przydał jeśli chodzi o mnie. Czy coś bym zmienił przez internet - pewnie będąc na wakacjach mogła by zajść taka potrzeba - ale czy to jest piorytet dla mnie - raczej nie. Choć dla celów marketingowych będziesz zmuszony dodać tę wizualizację - prawo rynku Pozdrawiam i się więcej nie narażam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
locaj85 03.02.2013 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Włodek już na kilku watkach pisał jak sterować jakimi pompami. zwykłe na płynnej a energooszczedne na skokowej maja pracować. nie ma to znaczenia dopóki CWU poniżej CO ale jak ustawisz wyżej to wtedy ster przerzuca więcej na zasobnik kosztem układu i wtedy właściwy tryb pracy pomp ma znaczenie po wykresach widac że kocioł przeciaga, spróbuj mu obniżyć odrobinę moc maksymalną i górę nadmuchu ale delikatnie. dym w otwartym podajniku przy pracującym wentylatorze pojawia się każdemu, przed otwarciem sugeruję wyłączyć i odczekać z minutę jak w domku ciepło to możesz też z zadana zejść niżej np do 52 lub nawet 50st. jeśli domek nowy i grzejesz pierwszy sezon to będzie więcej pochłaniał. spróbuj korekt dzięki za odpowiedź, popmę CO przestawiłem w tryb skokowy, na pompach również, wykres jest raczej płaski, takie fale jak wcześniej pokazywałem, to zaczynają się głównie po załączeniu stref czasowych CWU, w tej chwili moje krzywe, ustawienia itd. wyglądają tak: zdjąłem też górę nadmuchu z wcześniejszych 80 do 75 ( Jarecki fabrycznie namawia na 85, przy skamie 25), zobaczymy jak to będzie działać. zapomniałem dodać , ze komin ma długość ok 11m, co daje poważny ciąg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 03.02.2013 19:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Andrzejm7 Rozumiem Cię, ale awaria ogrzewania w takim samym stopniudotyczy kotła gazowego, co olejowego czy węglowego. W kotle węglowym jest możliwa awaria podajnika (zerwanie zawleczki),ale w kotle gazowym masz presostat, czujniki temperatur, ciąg kominowy,awarie pomp, awarie zaworu 3d i siłownika zaworu i całe mnóstwo innych. Zresztą - typowo jeśli użytkownik wykryje, że ogrzewanie się wyłączyło,i tak będzie mógł coś zrobić dopiero po powrocie do domu. Tym niemniej zgadzam się, że fajnie jest mieć podgląd. Ale najważniejsze, to nie mieć kłopotu. To powinno działać na zasadziewłącz - wyłącz, bez częstej zmiany nastaw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
locaj85 03.02.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 ...co do"internetów" to wszystko zależy od jednostki użytkującej, faktycznie z założenia po zakupie "automatu" mało kogo dozór ( w tym wypadku internet) powinien obchodzić, bo przecież po to kupuje automat, żeby przypominać sobie o piecu tylko podczas "dosypywania i wysypywania", takie podejście mają moi sąsiedzi z takim sprzętem jak ja, ale.. ja lubię wiedzieć, tym bardziej na początku przygody z CO i mojemu spokojowi brakuje tego "gadżetu". Jarecki poruszył jednak dużo ważniejszą, wg mnie, dla Włodka sprawę, mianowicie, dostęp do rzetelnej i bieżącej informacji dot. pracy sterowników u szerokiej grupy użytkowników, a to chyba jest bardzo istotna zmienna przy udoskonalaniu pracy każdego z urządzeń. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piterman 03.02.2013 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 w pełni sie zgadzam z wypowiedziami wyżej.......przed zakupem kotła ze sterownikiem cobry nie miałem pojecia ,że wogóle istnieje mozliwość kontroli kotła przez internet ...praktycznie to nic nie wiedziałem:D ale gdybym wcześniej trafił na forum i został uświadomiony że mozna mieć podglad na n to co sie dzieje w kotłowni i mozliwość analizy wykresów.na komputerze ......napewno wybrałbym ten z opcja internetu mnie osobiście drażni wklepywanie kodów do podgladu wykresu czy ilosci pracy podajnika....a że lubie wiedzieć co sie dzieje to niedługo przyciski na cobrze chyba sie rozlecą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrzejm7 03.02.2013 20:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Andrzejm7 Rozumiem Cię, ale awaria ogrzewania w takim samym stopniu dotyczy kotła gazowego, co olejowego czy węglowego. W kotle węglowym jest możliwa awaria podajnika (zerwanie zawleczki), ale w kotle gazowym masz presostat, czujniki temperatur, ciąg kominowy, awarie pomp, awarie zaworu 3d i siłownika zaworu i całe mnóstwo innych. Zresztą - typowo jeśli użytkownik wykryje, że ogrzewanie się wyłączyło, i tak będzie mógł coś zrobić dopiero po powrocie do domu. Tym niemniej zgadzam się, że fajnie jest mieć podgląd. Ale najważniejsze, to nie mieć kłopotu. To powinno działać na zasadzie włącz - wyłącz, bez częstej zmiany nastaw. Być może nieco zawile to wyjaśniałem, ale tak jak napisałeś ; fajnie jest mieć podgląd. Tym bardziej, że Cobra spełnia moje pozostałe oczekiwania. Słabo widzę regulowanie parametrów pracy kotła na odległość. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 03.02.2013 20:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 (edytowane) Włodku, ja dzisiaj przecholowałem z rozciągnięciem nastawy tj. coś mnie pokusiło i zrobiłem 7,5sek/50sek... no i alarm,że temp. nie rośnie wróciłem do sprawdzonego wcześniej 8/50 i dmuchawkę mam 7/75 popiół jest ok, tamten spiek to był przypadek, już więcej żadnego nie było. Teraz mam 47st.C C.O., 42st.C CWU Na dom zaworem mieszającym steruje cały czas Iryd. Zyzolek, czy dostałeś moją odpowiedź od producenta Iryda? Czy taka zmiana, aby nadwyżka CWU była 20stC będzie odpowiednia? Dziubek, od Leśniewskiego opał jest dobry Edytowane 3 Lutego 2013 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.02.2013 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Masz w swoim ulubionym sterowniku kilkanaście nastaw związanych ze spalaniem. To prawda - dzięki Internetowi łatwo Ci je zmieniać, chociaż nie rozumiem, jak można zmieniać nastawy spalania nie będąc przy kotle. Ale typowy użytkownik ma problem z kilkoma nastawami! Przecież nie jest ważny Internet, tylko obsługa! Jak masz kocioł gazowy, albo bojler elektryczny, musisz go widzieć w Internecie? Włodku to nie tak. Nastawy nie muszę przestawiać. Wystarczy że wejdę w tryb ręczny zdalnie, popycham trochę paliwa bo wiadomo że kielich jest wypalony od góry, włączam dmuchawę w trybie ręcznym i patrzę na temp. spalin, jak zaczyna wzrastać posuwam znowu trochę paliwa. Znając swój kocioł mogę sobie to policzyć pod tzw. nosem. Podaję 5s czyli 1,2,3,4,5 i poźniej przerwa np do 25 i znowu to samo. Widzę po spalinach jak rosną i po wzroście temp. na kotle, przechodzę w tryb tzw. automatyczny i po wszystkim. innych nastaw nie zmieniam bo są zapamiętane w " spalaniu " Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.02.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Słabo widzę regulowanie parametrów pracy kotła na odległość. A powiem ci że już udało mi się kilka tak ustawić w drugim końcu kraju, to żaden problem i zrobię to dużo szybciej nie patrzać do środka niż człowiek który dopiero zaczyna przygodę z z takim kotłem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 03.02.2013 21:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 pojawiają się tutaj racje z obu stron karoka ty znasz nie tylko jeden kocioł i wiesz że jak zmieniasz parametr X to zmienią się parametry Y i Z ale Kowalski nie zawsze o tym wie. jak zacznie siedzac w hotelu w delegacji dłubać bo mu się tam coś w wykresie nie spodoba to kobitę z kochankiem puści z dymem albo sprawi że do jego powrotu z łóżka nie wyjdą bo będzie w chałupie zimno. Moje zdanie w kwestii "operowania" sterownikem przez internet jest takie: podgląd i kontrola owszem ale zmiana parametrów w niewielkim zakresie. ja np mimo iż jestem dzięki temu forum odrobinę mniej zielony to nie odważyłbym się dłubać po sieci w swoim kotle nie widząc jakie sa tego efekty. świetne jest natomiast to że można podejrzeć ile opału zostało, czy temperatury własciwe są utrzymywane i czy coś złego się z kotłem nie dzieje. niestety w tym ostatnim przypadku świadomośc że coś sie wydarzyło to połowa sukcesu. jak Kowalski w drodze np to konieczność proszenia sąsiada o pomoc. a jak tu takiemu przerywac jak on właśnie żóny piluje żeby nie zmarzła:lol2::lol2: tak pół żartem napisane ale mam nadzieję że przedstawiłem swój pogląd na sprawę. kontrola jak najbardziej dłubanie w nastawach- owszem ale dla zaawansowanych użytkowników i najlepiej w domku że by móc sprawdzić co się stało jak się poprzestawiało to i owo. niewielu jest takich którzy potrafia kocioł ustawić na odległość. więcej jest takich co potrafią zepsuć nawet w swoim domu będąc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.02.2013 21:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Nie wmawiam nikomu że to jest nieodzowne ale w tej chwili dla mnie jest bardzo przydatne.Nie boję się grzebać ale wiem czym w grzebię i widzę czy w dobrą stronę idę.Mam kilka kotłów udostępnionych na pełnych prawach z resztą już pisałem kiedyś gdzie indziej, jak jest potrzeba to coś przestawię nawet ludzie nie wiedzą co i kiedy.Wiekszość właścicieli siedzi gdzieś za granicami a w domku tylko starsi rodzice. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 03.02.2013 22:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 (edytowane) odrobinę odbiegnę od tematu ale to tylko celem pokazania celowości dostępu(niekoniecznie dłubania) przez sieć.smartfon- takie fajne cuś co to przypadkiem można nawet z tego zadzwonić ale generalnie to służy do bardzo wielu innych rzeczy.posiadałem takowy ale z racji mojego podejścia do dłubania w sieci(wolę to robić z laptopa niż przez telefon) odłączyłem się od niej z pozycji tegoż pozostawiając jedynie funckję podstawową wg mnie czyli możliwość dzwonienia.podobnie ze sterowaniem.chyba pora aby dostęp przez sieć miały wszystkie stery. a czy ktoś będzie chciał korzystać, podglądać tylko czy również przestawiać- to inna bajka. ktoś chce korzystać z funkcjonalności "ON" ktoś nie chce to "OFF" ja swoje sterowniki znam na pamięć i potrafię przez telefon kobiecie mojej wytłumaczyć co i gdzie ma nacisnąć jak chce coś przestawić lub np dodatkowo dogrzać wodę w CWU, gdybym miał sieć pewnie bym nie musiał jej angażować. co jednak w przypadku awarii sieci??ilu zna swoje sterowanie na tyle aby je obsłużyć manualnie stojąc przy kociołku albo instruować inną osobę na odległość.wizualizacje sieciowe ułatwiają życie ale tylko do czasu. trzeba wtedy wrócić do korzeni. trzeba znaleźć złoty środek Edytowane 3 Lutego 2013 przez timon120777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.02.2013 22:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Timon powiem ci jeszcze coś ciekawego, jest masę ludzi która po kupiła kotły z tymi sterownikami, palą po dwa lata a nie wiedzą że jest nawet taka możliwość podłaczenia.Forum niby duże ale jak wejdziesz w rzeczywistość to już jest całkiem inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 03.02.2013 22:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Włodku a czy mógłbyś choć rąbka tajemnicy uszczknąć ? Jak daleko przewidujesz zakończyć pracę nad Sharkiem ? Chłopaki od tego Sztokera 100-ki też już dopytywali czy coś nie wiem, ostatnio wzięli Alligatora bo jak w warsztacie było dobrze to w domu szło umrzeć z gorąca i odwrotnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 03.02.2013 22:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 (edytowane) Zyzolek, czy dostałeś moją odpowiedź od producenta Iryda? Czy taka zmiana, aby nadwyżka CWU była 20stC będzie odpowiednia? Dzięki, dostałem. Wynika z tego, że ta nadwyżka CWU 20st jest najprostszym rozwiązaniem do wprowadzenia dla programisty, choć moim zdaniem nie idealnym. Dużo lepszym rozwiązaniem było by wprowadzenie dodatkowej opcji dla dogrzewania CWU. Możliwość zdefiniowania stałej temperatury kotła, gdy priorytet CWU aktywny, np T-kotła 60st (możliwość regulacji z całego zakresu temp-kotła od 35-80st, użytkownik sam sobie dobiera odpowiednią temp. w zależności jaki duży ma bojler CWU i jak szybko się dogrzewa). Nadwyżka CWU +10st uaktywniały by się tylko wtedy, gdy np użytkownik ustawi temperaturę CWU na 55, a w tym nowym parametrze T-kotła dla CWU ma na stałe ustawione np 60. Wtedy T-kotła skoczy 55 +10 czyli do 65 itd. Nadwyżka +20 może być problematyczna gdy mamy 2 różne strefy, jedna na 40st, tam nie ma problemu, bo T-kotła wzrośnie do 60st, ale jest problem w innej strefie ustawionej na 55, bo T-kotła niebezpiecznie wzrośnie 55+20 do 75st. Mam nadzieję, że to w miarę sensownie opisałem. Jak by co to pisz na priv. Edytowane 3 Lutego 2013 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 04.02.2013 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Włodku, ja dzisiaj przecholowałem z rozciągnięciem nastawy tj. coś mnie pokusiło i zrobiłem 7,5sek/50sek... no i alarm,że temp. nie rośnie wróciłem do sprawdzonego wcześniej 8/50 i dmuchawkę mam 7/75 popiół jest ok, tamten spiek to był przypadek, już więcej żadnego nie było. Teraz mam 47st.C C.O., 42st.C CWU Na dom zaworem mieszającym steruje cały czas Iryd. Zyzolek, czy dostałeś moją odpowiedź od producenta Iryda? Czy taka zmiana, aby nadwyżka CWU była 20stC będzie odpowiednia? Dziubek, od Leśniewskiego opał jest dobry Jarek a podaj jeszcze cenę i nazwę tego wynalazku od Lesniewskiego!? W sobotę wyczyscilem palnika i wsadzilem cegiełkę zmniejszylem gardziel o jakieś 6.5 cm. nastawy 6/55 i nadmuch 8/80 dzisiaj po pracy zmniejszenie na 8/75 rano patrzyłem idealna kreska na CO ale trafił się większy spieki może za dużo góry zobaczymy po południu wrzuce kilka zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 04.02.2013 09:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2013 Karoka65 Wiesiek, a jak się sprawdza sterownie grupowe - czy maszoszczędność paliwa? Minertu pisał kiedyś o 30%... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts