Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

ustawione na piecu jest 40 stopni osiąga w szybkim czasie 45 i jak spadnie poniżej 40 stopni piec nie może osiągnąć później tych 45 stopni i woda cały czas jest na poziomie 39 maks 40,5stopnia dzieję się to tak na sofice P38 jak i P40 może ma ktoś jakiś pomysł co jest nie tak?

Jak masz ustawione 40 i grzejesz od "zera", to pierwszy raz przeciągnie ci wyżej (u ciebie do 45) następnie schodzi z mocą i się dopasowuje.

Skoro masz zadane 40 i kocioł kręci się w okolicy 39 pod 40,5st.C, to jest idealnie. Zadaniem PID-a jest praca ciągła z oscylacja koło zadanej bez rozłączania dmuchawy.

Chcesz mieć 45- zadaj zatem na kotle 45

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zadaniem PID-a jest praca ciągła z oscylacja koło zadanej bez rozłączania dmuchawy.

No właśnie.

Szkoda tylko, ze nikt w instrukcji Cobry, pumy czy innych sterów nie zapisał, że korzystanie z termostatu pokojowego zaburza prace kotła i cały ten PID nie daje wtedy rady.

A wiem bo korzystam z termostatu.

Mam też głowice termostatyczne i gdy wyłączę termostat pokojowy to kociołek pracuje pięknie co pokazuje wykres- idealna linia przy zadanej CO.

Niedługo będę montował głowice na dwóch ostatnich grzejnikach i pewnie zaprzestanę z korzystania z termostatu pokojowego.

Wówczas temperatura kotła jest stała, powrót zawsze powyżej 40 stopni no i nie ma kłopotu zimnego pomieszczenia po zamknięciu drzwi gdy pokojowy wyłączy grzanie.

Edytowane przez rafaln1

Termostat pokojowy działa na zasadzie włącz/wyłącz, więc zaburzy działanie każdego algorytmu

Węgiel to nie gaz i takie przerywanie psuje jakość procesu spalania, ale jak nie ma innej opcji uzyskania komfortowej temp. w domu, to pozostaje tylko to.

Przy termostacie priorytetem jest jego działanie i takie ustawienie pauzy pompy, aby uzyskac komfortową temp. w pomieszczeniu, reszta schodzi na drugi plan.

Też uważam,że lepiej pracować na stale włączonej pompie i albo termostaty na grzejniki albo zawór mieszający.

Niedługo będę montował głowice na dwóch ostatnich grzejnikach i pewnie zaprzestanę z korzystania z termostatu pokojowego.

Dobrze jest zostawić jeden kaloryfer bez termostatu, by nie doszło do sytuacji gdzie pompa tłoczy w zamknięty układ.

Zadaniem PID-a jest praca ciągła z oscylacja koło zadanej bez rozłączania dmuchawy.

Pytanie, będę grzał przez kila tygodni tylko jeden pokój (bo tak potrzebuję). W takim razie muszę zjechać z korekcją mocy na sam dół by spełnić założenia PID i by kocioł się nie odstawiał?

Dobrze jest zostawić jeden kaloryfer bez termostatu, by nie doszło do sytuacji gdzie pompa tłoczy w zamknięty układ.

Mam pompę elektroniczną z płynną regulacją obrotów zależną od ciśnienia w układzie- im więcej głowic zamkniętych, tym niższe obroty pompy.

Poza tym zaraz za pompą mam zawór 3D do podnoszenia temperatury powrotu więc nie ma szans aby pompa tłoczyła wodę w zupełnie zamknięty układ.

Zresztą niezmiernie rzadko zdarza sie aby wszystkie głowice w tym samym czasie pozamykały przepływ we wszystkich grzejnikach.

Wczoraj wyłączyłem termostat pokojowy i ustawiłem głowice termostatyczne w każdym pomieszczeniu.

Na dwóch grzejnikach zwykłe zaworki więc skręciłem je tak aby grzejniki były tylko lekko ciepławe.

Okazuje się, że spalanie jest właściwie takie samo jak w przypadku sterowania termostatem pokojowym a praca kotła stabilna co widać na wykresach- jeden z termostatem pokojowym a drugi z głowicami na grzejnikach.

PID świetnie daje rade z utrzymaniem zadanej temperatury- 48 stopni (+/- 1,5 stopnia z wyjątkiem gdy załączy sie CWU).

Powrót 44-45 stopni.

1.jpg

2.jpg

• 3 weeks później...
Chciałem wgrać nowy ster. Po wykasowaniu na sterowniku pozostało 4 kb i mam 222 zamiast 226 wymagane. Czy może ktoś pomóc rozwiązać problem

To jest problem z Windows, który umieszcza na sterowniku niewidoczny

plik konfiguracyjny o wielkości 4kB.

Można sformatować sterownik na PC z Windows 7 lub niższym, albo

skorzystać z porady poniżej :

http://www.thewindowsclub.com/prevent-system-volume-information-folder-usb

Dziękuję za podpowiedź. Ster chciałem zmienić z powodu wygasania pieca na podtrzymaniu. Dokupiłem groszek o wyższej kaloryczności i wypala się w proch. Moc min 5 podawanie przerwa 10/40. Do tej pory miałem sterownik A 33P, pomyślałem że zmienię na ten ze strony 33N to się uspokoi. Może jakieś sugestie

Dziękuję za podpowiedź. Ster chciałem zmienić z powodu wygasania pieca na podtrzymaniu. Dokupiłem groszek o wyższej kaloryczności i wypala się w proch. Moc min 5 podawanie przerwa 10/40. Do tej pory miałem sterownik A 33P, pomyślałem że zmienię na ten ze strony 33N to się uspokoi. Może jakieś sugestie

Kolego, soft 33p i 33N niczym nie różnią sie oprócz dodatkowego języka w wersji p.

Pracują czy tam sterują spalaniem w taki sam sposób.

Jeśli gaśnie na podtrzymaniu to nie wina softu a jego ustawień, które zapewne nie leżą ekogroszkowi, który teraz spalasz.

U mnie soft 33N, wcześniej był 33p i w obu miałem ustawione identyczne parametry.

podawanie 5,5

przerwa 37

dmuchawa góra 80

dmuchawa dół 10

moc min. 3,4

Od miesięcy pracuje non stop bez jednego wygaśnięcia.

Nie przeszkadza mu nawet wiatr, który od wczoraj łeb urywa.

Jeszcze co do softów to fabryczny 33n czy 33p to najlepsze softy i nie ma co kombinować.

Wg mnie brak im tylko możliwości sterowania pogodowego i nic poza tym.

Na forum co i rusz czytam, ze najlepsze są te najnowsze automatyczne ale czas pokazuje że wcale tak nie jest- ot po prostu pojawiło sie nowe, które od razu musi być lepsze.

Kolego, soft 33p i 33N niczym nie różnią sie oprócz dodatkowego języka w wersji p.

Pracują czy tam sterują spalaniem w taki sam sposób

Wygląda na to, że masz rację na 33n też wypala się do końca na podtrzymaniu i niema co rozdmuchiwać. Od rana uruchomiłem bez wspomagania pid zmniejszyłem tylko podawanie i siłę nadmuchu na 7/40 i nadmuch 45 na razie wszystko chodzi ale jest niedopalony żużel. Jak przetrwa noc podniosę trochę nadmuch

Witam.

To mój pierwszy post na tym forum w związku z tym wszystkich serdecznie pozdrawiam.

Posiadam sterownik Talos, zauważyłem, że wskazania temperatury CO zaniżone są o około 10 C. Wnioskuję to po tym, że czujnik temperatury sterownika umieszczony jest około 3 cm od czujnika bi metalowego. W układzie mam jeszcze dwa inne termometry. Wymieniając je w miejsce poprzedniego każdy wskazuje np 60 C CO gdzie temperatura na sterowniku to 50 C. Czy można jakoś skalibrować temperaturę wskazywaną przez sterownik ?

Nie ma kalibracji wskazań czujnika - nigdy nie było takiej potrzeby.

Jeśli czujnik jest luźny (nie wchodzi ciasno w otwór), będzie pokazywać

niższą temperaturę. W takim wypadku trzeba owinąć końcówkę czujnika

folią aluminiową tak, aby ciasno wchodził w otwór.

Możesz włożyć czujniki CO i CWU do szklanki z wodą, jeśli wskazania

będą podobne, pomiar jest OK.

• 2 weeks później...

Cobra została odstawiona przez producenta na boczny tor.Zdeklasowały ją inne sterowniki , kosztujące mniej a proponujące więcej opcji. Sam kupiłem pięć lat temu ten sterownik .Więc przychodzi mi do głowy tylko jeden wniosek . Nie kupuj produktu ,który wchodzi dopiero na rynek.Wtedy są dwie możliwości ,albo będzie się rozwijał , albo nie. Cobra pozostaje w tej drugiej opcji.

POZDRAWIAM WSZYSTKICH