Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

Panel jest, to tylko kwestia podłączenia tj. zasilania panelu przy pomocy zewnętrznego zasilacza.

Myślę,że Włodek jest w stanie soft pod ten panel zrobić i z mojej strony nie widzę tutaj problemu

To jednak kwestia zależna od Włodka i on to musi zrobić czy powiedzieć jak chce czy jak proponuje połączyć panel z aktualną cobrą

Zobacz na przykładzie Bruli czy eCoala, pojawiły się nowe wersje, mają nowe softy, wyświetlacze, obsługują więcej urządzeń

podobnie a nawet większa różnica między SPPv1 a nowszym SPPv2, to normalne,że w pewnym momencie idzie nowe.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cobra została odstawiona przez producenta na boczny tor.Zdeklasowały ją inne sterowniki , kosztujące mniej a proponujące więcej opcji. Sam kupiłem pięć lat temu ten sterownik .Więc przychodzi mi do głowy tylko jeden wniosek . Nie kupuj produktu ,który wchodzi dopiero na rynek.Wtedy są dwie możliwości ,albo będzie się rozwijał , albo nie. Cobra pozostaje w tej drugiej opcji.

POZDRAWIAM WSZYSTKICH

Cobra się rozwija. Od połowy roku wprowadzimy nowy model Cobra-2,

który będzie miał wiele ciekawych opcji. Ponieważ będą to spore zmiany

sprzętowe, nie będzie ona kompatybilna wstecz z poprzednią Cobrą.

W tym roku pokaże się wiele nowości. Na razie do sprzedaży wchodzi :

• sterownik na kocioł zasypowy z kolorowym ekranem
  • elektroniczna zawleczka

Elektroniczna zawleczka rozłącza napęd, gdy zablokuje się podajnik.

W tym roku pokaże się wiele nowości. Na razie do sprzedaży wchodzi :

• sterownik na kocioł zasypowy z kolorowym ekranem

Z grubsza tak wygląda pierwszy prototypowy egzemplarz, sprawa ruszy pewnie od przyszłego tygodnia

* Obsługa C.O., CWU, dmuchawy (w domyśle na kotły miałowe zasypowe)

* PID aktywny lub opcja wyłączenia i zwykły ster

* ustawianie podtrzymanie tj. moc dmuchawy w podtrzymaniu, co ile dmuchnąć i jak długo dmuchnąć

* strefy czasowe dobowe dla pompy c.o. oraz pompy cwu, opcja włączenia stref tygodniowych

* podłączenie zwykłego termostatu

* podłączenie nowego panelu firmowego T1000

* stopka montażowa pozwala na ustawienie sterownika na wprost, pod skosem w górę dla niskich kotłów lub pod skosem w dół dla wysokich kotłów

* na foto brakuje jeszcze STB

EOS2.jpgEOS i przewody.jpg

Dziś po raz pierwszy od kilku miesięcy zgasł ale nie o to chodzi.

Powiedzcie jak to jest: mam uruchomiony alarm o braku opału a ten od północy kiedy to wygasł do 7 pracował cały czas i napchał tyle groszku że aż płytkę deflektora wypchało w góre?

Da sie to zrobić tak jak trzeba czyli żeby po jakimś tam czasie od braku przyrostu temperatury zwyczajnie wyłączył się???

Rano miałem robotę z wywalaniem groszku, łapy upaprane, czasu mało bo do roboty trzeba jechać a jeszcze rozpalać trzeba było.

O niepotrzebnym zużyciu prądu już nie wspomnę.

Od paru dni przełączyłem na sterowanie termostatem pokojowym bo na zewnątrz wiosna i kocioł mało co potrzebny.

Czy uruchomienie opcji Termostat w Cobrze powoduje że alarm o wygaszeniu przestaje funkcjonować bo brak słów na takie zachowanie sterownika?

Edytowane przez rafaln1

Mam wrażenie, że ten alarm ma swoje dobre i złe dni. Swego czasu jak jeszcze szukałem opału dla siebie to gasł mi codziennie a po nocach nie spałem słuchając jak długo i często chodzi podajnik. Alarm żył swoim życiem. A w teorii po pół godziny od braku przyrostu temperatury powinien się załączyć.

Myślę, że szybszy i skuteczniejszy byłby alarm bazujący na temperaturze spalin. Temperatura powinna rosnąć zaraz po uruchomieniu wentylatora. A jeśli by tak nie było to alarm mógłby to sygnalizować już po paru minutach.

Dzień dobry Włodku,

Widzę że gdy mnie tutaj nie było, a trochę wody upłynęło w Wiśle, jak modułu nie ma tak nie będzie.

Brawo.

Jesteś(cie) bezszczelni bo granic możliwości, Nie chce mi się kopać po tym forum za archiwalnym wątkiem gdzie obiecywałeś Włodku gruszki na wierzbie, widzę że pokazujesz 102% swojego NIEprofesjonalizmu.

Nowa puma, nowa cobra .. ??? Gdzie tkwi problem że posunąłeś się Włodku do nowej wersji ?? Czyżby błąd konstrukcyjny ?? Kolejny ??

Duże tego jak na Ciebie, dziwię się że EM Cię sponsoruje.

Ludzie kochani czytające ten wątek, nie KUPUJCIE tych sterowników, bo z nimi jak z androidem, wsparcie przez pól roku a później kolejna wersja (ot taki kaprys Włodka/ojca tego sprzętu). Nóż się otwiera w kieszeni.

Przykre ale prawdziwe, szczęście kupiłem na niemałą kasę u konkurencji i mam to wszystko co Włodek obiecuje od ...... kurcze aż nie pamiętam ... 2-3 lat od razu po zakupie i MAM !!!!

Włodek, kibicuje Tobie oraz projektom które prowadzisz, puma v1, v2 i dojdzie jeszcze cobra do tego sztokery i te inne sterowniki, tyle algorytmów .... uffff i EM się nie zgadza, zgroza.

Powodzenia Panowie, ES Was wszystkich przebił nie o rok czy dwa lata, ale o wieczność. Teraz powiem szczerze, EM z Włodkiem nigdy nie dogoni konkurencji .... lol

Koledzy może ktoś z was pomoże rozwiązać mój problem.

Może zacznę od początku.Od 5 lat posiadam kocioł miałowy RED-UNI 15 kw. Kocioł posiada sterownik OMEGA PLUS no i oczywiście dmuchawę Pierwsze dwa sezony grzewcze opalałem wilgotnym miałem. Było w miarę OK , poza wystrzałami w kominie, które potrafiły czasami obudzić w nocy.Niestety komin zaczął od góry "gnić"

i od 3 lat opalam węglem , zasypuję kocioł węglem i odpalam od góry . I pojawił się nowy problem tzn.kocioł mimo ustawienia temperatury 65 stopni zaczął pokrywać się smołą.Myślałem ,że to wina przewymiarowanego kotła więc zmniejszyłem komorę zasypową cegłą szamotową .Trochę pomogło ale myślę , że to jeszcze nie to . Kocioł dymi w początkowej fazie palenia,pomyślałem że jednak za szybko zapala się cały zasyp węgla więc postanowiłem zakupić sterownik z PID.Po pogrzebaniu w internecie mój wybór padł na KRYPTON PID.Zainstalowałem sterownik i problem kopcenia nadal występuje.Mimo zmniejszenia ustawień dmuchawy temperatura szybko rośnie do zadanej ( 65 ) i sterownik po przekroczeni ( 70 ) wyłącza dmuchawę i steruje przedmuchami.

Z tego co czytałem to sterownik z PID powinien zapewnić stałą pracę kotła ( dmuchawa powinna cały czas pracować zmieniając prędkość ). Zauważyłem , że u mnie tak jakby za późno zmniejsza prędkość i przez to szybko rośni temperatura.A może PID w kotle zasypowym nadaje się tylko do miału?

.Od 5 lat posiadam kocioł miałowy Kocioł posiada sterownik no i oczywiście dmuchawę Pierwsze dwa sezony grzewcze opalałem wilgotnym miałem. Było w miarę OK , poza wystrzałami w kominie, które potrafiły czasami obudzić w nocy.Niestety komin zaczął od góry "gnić"

i od 3 lat opalam węglem ,

Te półśrodki trzeba olać, spalanie na raty :bash:,sterownik i wentylator siekierą potraktuj , bufor wstaw odpowiedniej pojemności i zasyp kocioł paliwem paliwo się wypali ,bufor naładuje ,będziesz z bufora odbierał tyle energii ile potrzebujesz w rzeczywistości do ogrzewania.

No i wczoraj znów wygasł ale jak pisałem nie chodzi o to bo trafił sie jakiś felerny groszek i zrobiłem wczoraj korekte ustawień.

Trzeci raz zasypał popielnik groszkiem mimo załączonego alarmu o braku opału.

Szlag mnie trafia gdy niby szanująca sie firma Elektro-Miz na swojej oficjalnej stronie ma soft- bubel, który nigdy nie powinien być rozpowszechniany!!!!!

Jak to jest, że ktoś tam zajmuje się pierdołami w stylu Nowa Cobra zamiast zająć sie dopracowaniem softu bo to on jest najważniejszy????

Boje się, że jako posiadacz rocznej ale "starej Cobry" zostanę już z bublowymi softami bo ważniejsi okażą się nowi klienci zostawiający niemałe złotówki za kolejną wspaniałą Cobrę.

Na razie wrzuciłem 33p i zobaczę czy znów będę miał przeogromną radość z wyrzucania 10 kilogramów groszku z popielnika.

Dzień dobry Włodku,

Widzę że gdy mnie tutaj nie było, a trochę wody upłynęło w Wiśle, jak modułu nie ma tak nie będzie.

Brawo.

Jesteś(cie) bezszczelni bo granic możliwości, Nie chce mi się kopać po tym forum za archiwalnym wątkiem gdzie obiecywałeś Włodku gruszki na wierzbie, widzę że pokazujesz 102% swojego NIEprofesjonalizmu.

Nowa puma, nowa cobra .. ??? Gdzie tkwi problem że posunąłeś się Włodku do nowej wersji ?? Czyżby błąd konstrukcyjny ?? Kolejny ??

Duże tego jak na Ciebie, dziwię się że EM Cię sponsoruje.

Ludzie kochani czytające ten wątek, nie KUPUJCIE tych sterowników, bo z nimi jak z androidem, wsparcie przez pól roku a później kolejna wersja (ot taki kaprys Włodka/ojca tego sprzętu). Nóż się otwiera w kieszeni.

Przykre ale prawdziwe, szczęście kupiłem na niemałą kasę u konkurencji i mam to wszystko co Włodek obiecuje od ...... kurcze aż nie pamiętam ... 2-3 lat od razu po zakupie i MAM !!!!

Włodek, kibicuje Tobie oraz projektom które prowadzisz, puma v1, v2 i dojdzie jeszcze cobra do tego sztokery i te inne sterowniki, tyle algorytmów .... uffff i EM się nie zgadza, zgroza.

Powodzenia Panowie, ES Was wszystkich przebił nie o rok czy dwa lata, ale o wieczność. Teraz powiem szczerze, EM z Włodkiem nigdy nie dogoni konkurencji .... lol

Cześć Sławku,

Cieszę się, że się odezwałeś. Martwiłem się, że może podupadłeś

na zdrowiu, że nic nie piszesz.

Serdecznie pozdrawiam,

Włodek

Może zacznę od początku.Od 5 lat posiadam kocioł miałowy RED-UNI 15 kw. Kocioł posiada sterownik OMEGA PLUS no i oczywiście dmuchawę Pierwsze dwa sezony grzewcze opalałem wilgotnym miałem. Było w miarę OK , poza wystrzałami w kominie, które potrafiły czasami obudzić w nocy.Niestety komin zaczął od góry "gnić"

i od 3 lat opalam węglem , zasypuję kocioł węglem i odpalam od góry . I pojawił się nowy problem tzn.kocioł mimo ustawienia temperatury 65 stopni zaczął pokrywać się smołą.Myślałem ,że to wina przewymiarowanego kotła więc zmniejszyłem komorę zasypową cegłą szamotową .Trochę pomogło ale myślę , że to jeszcze nie to . Kocioł dymi w początkowej fazie palenia,pomyślałem że jednak za szybko zapala się cały zasyp węgla więc postanowiłem zakupić sterownik z PID.Po pogrzebaniu w internecie mój wybór padł na KRYPTON PID.Zainstalowałem sterownik i problem kopcenia nadal występuje.Mimo zmniejszenia ustawień dmuchawy temperatura szybko rośnie do zadanej ( 65 ) i sterownik po przekroczeni ( 70 ) wyłącza dmuchawę i steruje przedmuchami.

Z tego co czytałem to sterownik z PID powinien zapewnić stałą pracę kotła ( dmuchawa powinna cały czas pracować zmieniając prędkość ). Zauważyłem , że u mnie tak jakby za późno zmniejsza prędkość i przez to szybko rośni temperatura.A może PID w kotle zasypowym nadaje się tylko do miału?

W skrócie:

skoro kocioł miałowy - palić miałem. W przypadku konstrukcji o zasypie cyklicznym opalanych miałem trzeba zwracać uwagę na kilka spraw:

1. Miał powinien być wilgotny ok.15%wilgotności (w praktyce takie 15% wygląda na prawie suchy)

2. Zasypujemy po dolną krawędź drzwiczek

3. Na górę podpałka, drobno porąbane drewno np.

4. Odpalić i tyle, ma się wypalić do końca i zabawa od nowa

Miał jest drobnoziarnisty, jak chciałes go czymś zastąpic i nadal korzystać z dmuchawy, to max. wybór oznacza groszek typ Gk.I (0-31,5mm)

Zakupiłeś dobry sterownik, tyle,że wychodząc do obcej konstrukcji on jest ustawiony średnio, aby pasował do szerszego spectrum dmuchaw

Jak chcesz, aby dobór powietrza był lepszy w menu serwisowym (weź instrukcję) dobierasz wartość nadmuchu dla biegu 1 w procentach tak, aby wirnik się lekko kręcił a nie stał na zwarciu np. RV12ARd spokojnie się kręci na wartości 7-8% i następnie dobierasz jeszcze wartość obrotów dla biegu przedostatniego w taki sposób, że przestajesz podnosić obroty gdy nie zauważasz żadnego więcej przyrostu, dla tej RV12ARd ok.50%

Jak nie wiesz jak to zrobić zadzwoń w poniedziałek na numer podany w instrukcji, wytłumaczą Ci przez telefon jak to ustawić

Sterownik z PID dąży do pracy ciągłej, w tym co kupiłeś jak nie potrafi się utrzymać na minimalnych obrotach to wprowadza modyfikowany przedmuch np. normalnie masz przedmuch 5sekund i pauza 5minut, sterownik bierze 5sekund jako wartość pracy a pauzę robi od 1sekundy do tych 5minut.

aha po rozpaleniu do jakiś 3h jakiś dym z komina może być widoczny, później już nie.

Edytowane przez Jarecki79