Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

• 4 weeks później...
  • Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 1 month później...

już kilka razy było tłumaczone,że aktualna cobra nie ma wyjść GND oraz 5V

było kilka razy mówione,sam Włodek bodaj o tym pisał, że potrzebny byłby zewn. zasilacz

T1000 pasuje do Pumy, pasuje do nowszych skorpionów z rs-em i pasuje do talosa, będzie pasował do cobry2, pasuje także do zasypowego EOS-a

Ja o tym dobrze wiem i nie potrzebuje takiego tłumaczenia bo nie o szczegóły techniczne pytam.

Rozumiem, że ze względów technicznych nikomu nie chce sie umieszczać wyjścia na zasilacz albo robić miejsce na baterie.

Zwłaszcza teraz gdy za moment będzie nowa Cobra więc posiadacze starej nie potrzebują liczyć na udogodnienia tylko zaraz musieliby kupować nową Cobrę.

• 1 month później...
  • 4 weeks później...

Witam, wszystkich jestem tu świeżak, jednak mam parę pytań.

mianowicie potrzebuję pomocy w ustawieniu sterownika cobra pid II, nie mam zielonego pojęcia jakie parametry ustawić żeby było dobrze, dodam że doświadczenia w takich sprzętach nie za wiele mam. Paliłem eko super jakości było ok, jednak jak przeszedłem na gorszej jakości, są spieki i dużo popiołu.

Następnie sterownik zaczął wariować tzn. wyłącza się i włącza samoczynnie, jednak po włączeniu nie wyświetla parametrów i piszczy nie wiem co to,

może nowego softa potrzeba jeśli tak to jaki kabel jaki soft proszę pomocy do zimy muszę się z tym uporać...:o

Dawno nie zaglądałem na forum, jak się okazuje sporo się pozmieniało w czasie kiedy sobie spokojnie paliłem w moim Sztokerze ..

I takie ma pytanie:

A co z softem S , tym samoustawiającym się? Jestem jego użytkownikiem i w połączeniu z możliwością sterowania pogodowego całkiem mi się to sprawdza.

Czy to jest już wygasła linia ewolucji ?

W Sztokerze pod względem emisji lepiej sprawdza się inny typ algorytmu.

Palnik sztokera jest bardzo liniowy, tu wystarczy dobre paliwo i inna forma prowadzenia.

Przy okazji badania tego nowego kotła na nowym skorpionie V opracowany został nowy soft

Jakby taki soft dało się dalej rozwinąć i zrobić taki bardziej jak ten S pod względem obsługi, byłoby super.

Jakby to Włodek przerzucił na starszą Cobre i starsze Sztokery i miałbyś nadal opcję pogodówki jak w eS-ce, to byłoby to super.

Moim zdaniem S-ka bardziej się sprawdza na palnikach żeliwnych i obrotowych

Przy okazji badania tego nowego kotła na nowym skorpionie V opracowany został nowy soft

Jakby taki soft dało się dalej rozwinąć i zrobić taki bardziej jak ten S pod względem obsługi, byłoby super.

Jakby to Włodek przerzucił na starszą Cobre i starsze Sztokery i miałbyś nadal opcję pogodówki jak w eS-ce, to byłoby to super.

Pewnie było by super ... choć podejrzewam, że użytkownicy starszych sztokerów pozostaną jako ofiary rozwoju technologii ... z tym co mają

nawet windows się aktualizuje ..

Ciekawe swoją drogą ile zostało sprzedanych pierwszych i drugich wersji sztokera

Nie wierzcie w cuda . Ja Cobre zamienilem na Iryda i jestem zadowolony. Wymiennik w środku mniej się brudzi. Popiół lepiej wypalony.Ma tyle opcji .że każdy może dopracować swoje ustawienia.Teraz mój skam grzeje sobie cwu i spala na dobę 2,5 do2,7kg groszku. Najważniejsze to to.że temperaturę przebija mi tylko 2-3 stopnie ponad ustawioną .a nie 10-15 przy Cobrze.Jestem super zadowolony.

Pozdrawiam Jacek

Spalanie CWU na Cobrze tez mam między 2,3 a 2,7 kg na dobę przy pięciu osobach (mierzone po zważeniu worka).

Podbicie temperatury faktycznie jest zbyt duże ale ogólnie uważam Cobrę za dobry ster choć można by w nim zrobić parę poprawek... gdyby tylko komuś się chciało.

Przy okazji pozdrawiam ziomka.

• 3 weeks później...
Taka mała zajawka

COBRA II

[ATTACH=CONFIG]367256[/ATTACH]

Jeszcze nie ma w ofercie. W skrócie będzie tu obsługa 3pomp i siłownika zaworu mieszającego

Jeszcze potrzebna instrukcja i parę drobiazgów, także pewnie trochę trzeba będzie poczekać.

Taka mała zajawka to tylko wnerwianie pierwszych użytkowników sztokera15 z cobrą,których olano.

Wiesz jak chcesz tak patrzeć, to wszyscy właściciele golfa I, czy Astry I powinni być wściekli na koncerny,że nie rozwijają ich aut, nie robią do nich nowych części itd.

kolej rzeczy jest taka, że powstaje golf I, II, III, IV, V itd.

czy inaczej patrząc na windowsy, przychodzi dany okres i nie piszą nic nowszego na te najstarsze wersje.

tutaj powstała druga wersja cobry. Różnica jest taka,że wcześniej był osobny moduł alligator, który pewnie masz przy sztokerze a w nowym jest to na pokładzie, w płytce sterownika, plus pompa za zaworem.

Co do softów, zawsze ich autorem jest Włodek-pid, jak coś nie działa i to wyłapałeś - należy zgłaszać, skoro piszesz na forum - opisuj to Włodkowi.

Aby nie przedłużać dyskusji zacytuje dwa posty Włodka-pid.8.02.2016.cytat'wg.mnie najlepszy algorytm to S13L,który teraz testujemy na Scorpionie.Niestety EM nie wyraża zgody na implementację tych algorytmów na Cobrę'. 26.03.2016 cytat'chętnie przeniosę algorytm S13L na Cobrę,ale muszę mieć zgodę producenta.Na razie takiej zgody nie mam.'Cóż więc sądzić o EM.