Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Włodku nie podoba mi się takie stawianie spraw.

Autentycznie Bruli fajnie chodzi na grupowym, jak pojawia się poprawka, to producent informuje co poprawił.

Jest prosty w obsłudze przez neta. Ludzie, którzy go u mnie wybrali ze względu na internet są zadowoleni, więc nie mam do tej pory uwag.

Uważam,że należy robić swoje, do czegoś się też zobligowałeś i należy działać nad swoim.

Włodku nie podoba mi się takie stawianie spraw.

Autentycznie Bruli fajnie chodzi na grupowym, jak pojawia się poprawka, to producent informuje co poprawił.

Jest prosty w obsłudze przez neta. Ludzie, którzy go u mnie wybrali ze względu na internet są zadowoleni, więc nie mam do tej pory uwag.

Uważam,że należy robić swoje, do czegoś się też zobligowałeś i należy działać nad swoim.

Ja nie postawiłem sprawy, tylko postawiłem proste pytanie.

I nikt nie chce odpowiedzieć... :)

Weszliście z reklamą Bruli i Ecoala na mój wątek.

Ja chciałem dyskusji o algorytmach i nie wymieniłem

nazwy swoich sterowników.

Skoro weszliście, to nie można zapytać o algorytm?

Edytowane przez Wlodek_PID

Jareckiemu conieco wysłałem na PW jak chce może ci przekazać.

Co do pytań, to zadawanie pytania o oszczędnośći obligatoryjnie w każdych warunkach, świadczy o tym że pytający nie wiele wie o spalaniu i jego ułomnościach w domowych warunkach.

Trudno jest uwierzyć że jest to prawda, bo ten człowiek tzn Pan Włodek z całym szacunkiem pisze softy i buduje sterowniki do tych że kotłów domowych.

Pozdr

Włodek

Jareckiemu conieco wysłałem na PW jak chce może ci przekazać.

Co do pytań, to zadawanie pytania o oszczędnośći obligatoryjnie w każdych warunkach, świadczy o tym że pytający nie wiele wie o spalaniu i jego ułomnościach w domowych warunkach.

Trudno jest uwierzyć że jest to prawda, bo ten człowiek tzn Pan Włodek z całym szacunkiem pisze softy i buduje sterowniki do tych że kotłów domowych.

Pozdr

Włodek

A więc odpowiedź na pytanie o spalanie wungla w sterowaniu

grupowym - podobnie jak zimna synteza - jest niemożliwa.

Minertu - wybacz, że Cię zacytuję bez zapytania o zgodę :

"Jeśli chcesz - znajdziesz sposób"

"Jeśli nie chcesz, znajdziesz powód".

:D

Edytowane przez Wlodek_PID

26 kg to jest małe zapotrzebowanie ok 4-5 kW. Może twój palnik nie potrafi dobrze spalać na małej modulowanej mocy. Może warto wrócić do sztywnych nastaw w dwustanowym i zrezygnować z gładkich wykresów na rzecz maksymalnej histerezy. Ew sterować termostatem pokojowym wlączając i wyłączając pompę CO po to by wykorzystać maksymalnie akumulacyjność cieplną budynku i jednocześnie wydłużyć czas pracy palnika w optymalnych warunkach.

art-e

wrzucałem ostatnio fotki z wykresami swoimi

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?211590-Sterowanie-wg-Włodka_PID&p=5790495&viewfull=1#post5790495

ostatnio a w międzyczasie dodatkowe 6stron się zrobiło:no:

u mnie prawie płaski wykres jest nic nie spada w dół

moze masz za leniwe ustawienia?? u mnie dla mocy maksymalnej

podawanie 5sek przerwa 15sek wentylator 100/10

minimalna moc kotła 1%

u mnie czas reakcji od startu do pełnej mocy trwa w okolicy 12-14minut a dogrzanie zasobnika 140L z temperatury w okolicy 35st do 55st trwa 35- 40minut

Timon, widze że dmuchawe mam ustawioną podobnie do ciebie, ale już moc zupełnie inaczej.

przy tak wysokiej mocy jak Ty masz tj: 5/15 to wchodziłbym nonstop w podtrzymanie bo nie mam takiej potrzeby ciepła a zgodnie z założeniami PID:

- Jarecki popraw mnie jeśli się mylę - praca powinna być ciągła bez postojów.

U siebie mam w tej chwili ustawienia 5/30, choć miałem już i 5/18 przy największych mrozach.

Przy moich ustawieniach piec nie wchodzi w podtrzymanie i moduleje na małych mocach jak już przekroczy zadaną (potrafi zejść do 4% mocy i nie wpaść w podtrzymanie).

Za to na dole tj. jak spada poza zadaną zanim go ruszy na wyższe moce temperatura spadnie o dalsze 2 stopnie.

Timon, co sądzisz?

PS. Moje ostatnie spalanie 15-17 kg. Mrozów nie ma.

art-e

nie wiem jaki masz wiatrak jakiej wydajności i jak klapa na nim ustawiona. to też ma znaczenie.do tego zapewne opał inny

poza tym ja mam starego poczciwego brucera z gardzielą wielkości małej ciężarówki. tam wchodzi sporo węgla i potrzeba sporo wiatru żeby to ogarnąć.

palnik mam przerobiony i inaczej napowietrzam złoże, klapka na 1,5cm

pracuje praktycznie w trybie ciągłym i odstawia się tylko jak grzeję CWU powyżej zadanej CO a tak mam wieczorem ustawione.

nie możemy zatem porównywać swoich ustawień tak dosłownie i do końca

Ja raczej do tych mniejszych palników mam wypraktykowane albo ok. 4/20 do 25 albo 5/20-25 zależy jaki groszek kamienny

Dla dmuchawy z silnikiem 40W dół 15-16% a góra raczej 90-95%

Dla dmuchawy WBS6aAL dół 7-10% a góra z praktyki to 80-85%

Teraz bawię się na inne sposoby, Skorpiona ustawiłem 8/30 z ciakawości jak sobie z tym fantem poradzi. Przy 8/50 dwa razy stwierdził,że mu temp. nie rośnie... :) nadmuch 75% kapke u mnie słabawy, lepiej było na 77%, ale wróciłem do sprawdzonego w praktyce 80%, testowo jednak na mocniejszych parametrach tym razem 8/30... Dzisiaj ok. 18:00 będzie pierwszy popiół z tego mocnego ustawienia

Dziubek, napisz mi na priva dokładnie jaki masz palnik czy dużego brucera czy dużą ekoenergię.

Włodku, myślę,że masz sprawy do przemyśleń, klienci swoją wolę wyrazili, wiadomo nad czym pracować. Jesteś autorem softu, wiesz co w nim siedzi.

Mnie na koniec interesuje tyle, aby dobrze działało.

art-e

nie wiem jaki masz wiatrak jakiej wydajności i jak klapa na nim ustawiona. to też ma znaczenie.do tego zapewne opał inny

poza tym ja mam starego poczciwego brucera z gardzielą wielkości małej ciężarówki. tam wchodzi sporo węgla i potrzeba sporo wiatru żeby to ogarnąć.

palnik mam przerobiony i inaczej napowietrzam złoże, klapka na 1,5cm

pracuje praktycznie w trybie ciągłym i odstawia się tylko jak grzeję CWU powyżej zadanej CO a tak mam wieczorem ustawione.

nie możemy zatem porównywać swoich ustawień tak dosłownie i do końca

Timon,

masz duży palnik, dajesz mu dużo wiatru, jedziesz z ustawioną dużą mocą palnika i nie przechodzi Ci w podtrzymanie?

Masz aż takie zapotrzebowanie na ciepło?

Jaką chatę ogarniasz?

art-e

mój kocioł masz w stopce

ma dużo wiatru przy 100% mocy - to nie oznacza że ten wiatr ciągle wykorzystuje.

chata 142m2 po podłogach dom stary ściany 3 warstwowe gr. 50cm + 10cm styro i 25cm wełny na stropie.

kocioł chodzi w zakresie 25-35% najczęściej, jedynie na czas grzania CWU wieczorem buja się na 100% ale trwa to jakieś 10 minut do 15 w zależności od tego z jakiego poziomu grzać musi CWU.

odkręcone na maksa termostaty w dziennej części domu zapewniają stały odbiór ciepła

temperatura zadana 50st w dzień 46st w nocy.

teraz zrobiło się ciut cieplej i musiałem skręcić termostaty bo za gorąco jest

i wykres poszedł lekko do góry kociołek zaczął się odstawiać

obniżyłem tez zadaną do 48st zobaczymy co będzie

Ja nie postawiłem sprawy, tylko postawiłem proste pytanie.

I nikt nie chce odpowiedzieć... :)....

Włodzimierz - odpowiedź

W moim przypadku- Coal. Mając do dyspozycji algorytm manualny, grupowy, automat. Najkorzystniej pod względem wielkości spalania wychodzi manual, później automat, na końcu grupowe. Porównywałem w miarę podobnych temperaturach zewnętrznych, by wyniki dla każdego z algorytmów były w miarę zbliżone.

Wykresy - trzymanie temp zadanych - manual, grupowy, automat.

Popiół - wielkich różnic nie widzę. Ale to wina gównianego opału na którym jadę

pzdr.

Włodzimierz - odpowiedź

W moim przypadku- Coal. Mając do dyspozycji algorytm manualny, grupowy, automat. Najkorzystniej pod względem wielkości spalania wychodzi manual, później automat, na końcu grupowe. Porównywałem w miarę podobnych temperaturach zewnętrznych, by wyniki dla każdego z algorytmów były w miarę zbliżone.

Wykresy - trzymanie temp zadanych - manual, grupowy, automat.

Popiół - wielkich różnic nie widzę. Ale to wina gównianego opału na którym jadę

pzdr.

Cześć Sebsa,

Bardzo Ci dziękuję za szczerą odpowiedź. I gratuluję - właśnie dokonałeś

rzeczy niemożliwej wg. eksperta Vld - porównałeś zużycie opału w różnych

trybach pracy.

Masz pewnie kontakt z innymi użytkownikami - czy u nich wygląda to

podobnie? Jak sądzisz, dlaczego tak jest? Czy możesz opisać, czym

się poszczególne sposoby sterowania procesem spalania różnią?

Jaką masz regulację temperatury?

Pozdrowienia,

Many, a u Ciebie (jak zaglądasz na ten wątek) pracujesz na dwustanowym, czy masz włączone grupowe przy małej ekoenergii?

Włodziu, sprawdź maila, mam do Ciebie pytanko odnośnie jednej kwestii....

Jadę na dwustanowym jakoś grupowe nie bardzo mnie pasuje nie widzę oszczędności w jakości spalania jak i w ilości spalonego opału ,zaraz ktoś się znajdzie i powie że nie umiem palić ale co mnie to.

Na grupowym wychodziło w mrozy 110 min pracy podajnika na dwustanowym 90 min zaznaczam przy kiepskim ekogroszku.A teraz czekam i doczekać się nie mogę kiedy p.Włodek zakończy pracę Cobry

z dostępem do neta myślę że następny sezon coś znowu zmienię.

pozdrawiam

Chyba już była wcześniej mowa, że doświadczony użytkownik czy operator potrafi ustawić sterownik lepiej jak automat,

pytanie ile takich osób jest i komu się che przestawiać.

Fajnie,że jednak możemy szczerze napisać bez naskakiwania na siebie.

Wyślę Ci Wlodku info na mail, skasuj proszę ostatni wpis, czy zmiń jego końcówkę, nie potrzeba wsadzać kija w mrowisko ;)

Edytowane przez Jarecki79