sebsa 05.02.2013 19:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Ja nie postawiłem sprawy, tylko postawiłem proste pytanie. I nikt nie chce odpowiedzieć... .... Włodzimierz - odpowiedź W moim przypadku- Coal. Mając do dyspozycji algorytm manualny, grupowy, automat. Najkorzystniej pod względem wielkości spalania wychodzi manual, później automat, na końcu grupowe. Porównywałem w miarę podobnych temperaturach zewnętrznych, by wyniki dla każdego z algorytmów były w miarę zbliżone. Wykresy - trzymanie temp zadanych - manual, grupowy, automat. Popiół - wielkich różnic nie widzę. Ale to wina gównianego opału na którym jadę pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 05.02.2013 19:31 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Włodzimierz - odpowiedź W moim przypadku- Coal. Mając do dyspozycji algorytm manualny, grupowy, automat. Najkorzystniej pod względem wielkości spalania wychodzi manual, później automat, na końcu grupowe. Porównywałem w miarę podobnych temperaturach zewnętrznych, by wyniki dla każdego z algorytmów były w miarę zbliżone. Wykresy - trzymanie temp zadanych - manual, grupowy, automat. Popiół - wielkich różnic nie widzę. Ale to wina gównianego opału na którym jadę pzdr. Cześć Sebsa, Bardzo Ci dziękuję za szczerą odpowiedź. I gratuluję - właśnie dokonałeś rzeczy niemożliwej wg. eksperta Vld - porównałeś zużycie opału w różnych trybach pracy. Masz pewnie kontakt z innymi użytkownikami - czy u nich wygląda to podobnie? Jak sądzisz, dlaczego tak jest? Czy możesz opisać, czym się poszczególne sposoby sterowania procesem spalania różnią? Jaką masz regulację temperatury? Pozdrowienia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.02.2013 20:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 (edytowane) Many, a u Ciebie (jak zaglądasz na ten wątek) pracujesz na dwustanowym, czy masz włączone grupowe przy małej ekoenergii? Włodziu, sprawdź maila, mam do Ciebie pytanko odnośnie jednej kwestii.... Edytowane 5 Lutego 2013 przez Jarecki79 poprawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Many 05.02.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Many, a u Ciebie (jak zaglądasz na ten wątek) pracujesz na dwustanowym, czy masz włączone grupowe przy małej ekoenergii? Włodziu, sprawdź maila, mam do Ciebie pytanko odnośnie jednej kwestii.... Jadę na dwustanowym jakoś grupowe nie bardzo mnie pasuje nie widzę oszczędności w jakości spalania jak i w ilości spalonego opału ,zaraz ktoś się znajdzie i powie że nie umiem palić ale co mnie to. Na grupowym wychodziło w mrozy 110 min pracy podajnika na dwustanowym 90 min zaznaczam przy kiepskim ekogroszku.A teraz czekam i doczekać się nie mogę kiedy p.Włodek zakończy pracę Cobry z dostępem do neta myślę że następny sezon coś znowu zmienię. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 05.02.2013 22:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Cześć Many, Dziękuję za wpis. Jak myślicie, dlaczego tak się dzieje? Spalanie grupowe coś zmienia - ale co? Za dużo tlenu? Vld - Ty na pewno wiesz... Zdradź tajemnicę. Pozdrowienia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.02.2013 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 (edytowane) Chyba już była wcześniej mowa, że doświadczony użytkownik czy operator potrafi ustawić sterownik lepiej jak automat, pytanie ile takich osób jest i komu się che przestawiać. Fajnie,że jednak możemy szczerze napisać bez naskakiwania na siebie. Wyślę Ci Wlodku info na mail, skasuj proszę ostatni wpis, czy zmiń jego końcówkę, nie potrzeba wsadzać kija w mrowisko Edytowane 5 Lutego 2013 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 05.02.2013 22:21 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Chyba już była wcześniej mowa, że doświadczony użytkownik czy operator potrafi ustawić sterownik lepiej jak automat, pytanie ile takich osób jest i komu się che przestawiać. Fajnie,że jednak możemy szczerze napisać bez naskakiwania na siebie. Wyślę Ci Wlodku info na mail, skasuj proszę ostatni wpis, nie potrzeba wsadzać kija w mrowisko Jarek, Założyłem ten wątek jako miejsce dyskusji o algorytmach. Chcę porozmawiać o spalaniu regulacji temperatury grzaniu CWU podtrzymaniu ognia na różnych sterownikach różnych producentów. Chcę, żeby to był wątek techniczny - na ile to możliwe... Byłoby dobrze, gdyby udało się wyciągnąć konstruktywne wnioski, które będą przydatne dla ludzi piszących algorytmy, w tym dla mnie. Dzięki temu powstaną lepsze algorytmy - komu to przeszkadza? Nie rozumiem tekstu o wsadzaniu kija w mrowisko i naskakiwaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.02.2013 22:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Jesteś Włodziu ode mnie sporo starszy, to jest Twój wątek. Ja tylko uważam,że takie rozmowy być może idzie przedstawić na jakimś spotkaniu kilku producentów sterowników, gdzie każdy widzi się twarzą w twarz i rozmawia z szacunkiem do siebie i swojej pracy oraz do wkładu pracy konkurencji. Na forum to jednak nicki incognito i bywa,że człowiek-człowiekowi wilkiem.Tekst pisany bywa źle zrozumiany i zaczyna się bagienko. Uciekam i miłej nocki życzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 05.02.2013 22:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Stworzono nowy algorytm, który ma dobre podstawy teoretyczne.Całkowicie się z nimi zgadzam.W praktycznej implementacji coś nie działa - dlaczego? Czy tojest coś wstydliwego? Nie działa - to spróbujmy zrozumieć, dlaczego - i poprawmy. To jest podejście konstruktora.No ale jest jeszcze polityka... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 06.02.2013 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Ja jako zwykły użytkownik odbieram tą "dyskusję" jak najazd jednego producenta na drugiego producenta. Szczerze mówiąc nie widzę sensu dyskusji o algorytmach. Tak naprawdę użytkownika interesuje to aby spalanie było możliwie jak najniższe a czy będzie to robione w automacie za pomocą PID czy jakiejś innej metody ? To jest problem producenta sterownika aby zrobić taki algorytm który będzie reagował szybko na zmiany i sam proces spalania przebiegał jak najlepiej i optymalnie. Według mnie szkoda czasu na bezsensowne rozmowy które nic nie wnoszą. Zamiast tego lepiej dopracować swoje algorytmy a jak się nie sprawdzają to zrobić nowe. Producent Bruli widać zdecydował się na dość odważne posunięcie wprowadził zupełnie nowy algorytm (spalanie grupowe).I użytkownik ma do wyboru aż trzy sposoby pracy (dwustan,automat,grupowe). Dodatkowo na forum informuje o nowych wersjach oprogramowania i co zmieniono w wersjach ... A jak to wygląda u Was ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 06.02.2013 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Byłoby dobrze, gdyby udało się wyciągnąć konstruktywne wnioski, które będą przydatne dla ludzi piszących algorytmy, w tym dla mnie. Rozbawiłeś mnie tak jakoś. Dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 06.02.2013 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Rozbawiłeś mnie tak jakoś. Dzięki. I zaczęło się ..... No chłopaki, kto ma większego.....? Ten watek to chyba raczej miał być z opiniami użytkowników o działaniu sterowników i ewentualnych naszych pomysłów co można zmienić. Bierzcie sobie do serca uwagi "domowych palaczy" i będzie dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 06.02.2013 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Stworzono nowy algorytm, który ma dobre podstawy teoretyczne. Całkowicie się z nimi zgadzam. W praktycznej implementacji coś nie działa - dlaczego?.. jak byś znał zasadę działania teoretycznie, to byś sie domyślił, dlaczego w praktyce na kiepskim paliwie nie działa włąściwie może, a może i nie ja już sam nie wiem, czy ty nie rozumiesz, czy tylko udajesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 06.02.2013 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Cześć Sebsa, Bardzo Ci dziękuję za szczerą odpowiedź. I gratuluję - właśnie dokonałeś rzeczy niemożliwej wg. eksperta Vld - porównałeś zużycie opału w różnych trybach pracy. Masz pewnie kontakt z innymi użytkownikami - czy u nich wygląda to podobnie? Jak sądzisz, dlaczego tak jest? Czy możesz opisać, czym się poszczególne sposoby sterowania procesem spalania różnią? Jaką masz regulację temperatury? Pozdrowienia, Włodzimierz - coś mi tu żółcią jedzie... Od kolegi VLD-a chętnie niejednego chciał bym się dowiedzieć Druga sprawa nie do końca rozumiem sensu tak postawionego pytania. O jaka regulację temperatury chodzi. Temp CO na piecu? Temp wewn w pomieszczeniach? Co do spalania grupowego. Obserwując forum E_S z boku czytałem jak dużo użytkowników coala przeszło z automatu na grupowe. Jednak w niedługim czasie pojawiły się wpisy, że ten algorytm nie generuje oszczędności. Duża część userów opierała/opiera się na histogramie spalania nie do końca rozumiejąc sens umieszczonych tam słupków. Gwoli sprawiedliwości dodać, że spora grupa to były osoby dopiero co po zakupie pieca. Więc siłą rzeczy nie mające pojęcia o manualnym sterowaniu piecem. Pojawiały się więc sytuacje gdzie użytkownik mający do ogrzania powierzchnię 100-140mb prowadził kocioł z poziomami mocy 20-25kW i dmuchawą 80-100% !!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 06.02.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Bierzcie sobie do serca uwagi "domowych palaczy" i będzie dobrze. Masz dla mnie jakieś uwagi? To proszę. Podaj je. Wezmę sobie do serca. Mam większego serca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 06.02.2013 08:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 fajnie to wygląda z bokujeden ma luz, drugi się spinajeden poszedł do przodu, drugi został tam gdzie był Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 06.02.2013 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Włodzimierz - coś mi tu żółcią jedzie... Muszę stwierdzić z przykrością że również i mnie Myślałem że będzie to trochę inny wątek i żałuję że zabierałem tutaj głos. Wszystko sprowadza się jednak do jednego: Wyższości świąt Bożego .............. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sebsa 06.02.2013 08:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 fajnie to wygląda z boku jeden ma luz, drugi się spina jeden poszedł do przodu, drugi został tam gdzie był A pamiętasz taki tytuł ... "Przyczajony tygrys, ukryty smok".... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 06.02.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Masz dla mnie jakieś uwagi? To proszę. Podaj je. Wezmę sobie do serca. Mam większego serca. Ja nie do Ciebie. Ja zabieram głos w topicu który przypomne wszystkim, ma temat - STEROWANIE WG WŁODKA_PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 06.02.2013 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Ja nie do Ciebie. Ja zabieram głos w topicu który przypomne wszystkim, ma temat - STEROWANIE WG WŁODKA_PID Ja też. Ale to już naprawdę ostatni raz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts