Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Może dla rozładowania atmosfery ja jako początkujący palacz kotła automatycznego też pochwalę się wykresami :) Na wykresy temperatury CWU proszę nie zwracać uwagi bo mam źle zamontowany czujnik.

2.jpg1.jpg

Na początku nie wyglądało to tak różowo. Pisałem o tym w wątku o Skam-P. Na wykresie miałem regularną sinusoidę, sterownik wchodził w podtrzymanie.

Pomogło ograniczenie mocy, przymknięcie przesłony na dmuchawie (zbyt duży ciąg kominowy, zapadanie się paleniska na małej mocy) i załączenie pompy CWU na stałe (robi teraz za mieszającą).

Szczególnie to ostatnie przyniosło dużą poprawę stabilności, a dodatkowo wzrosła temperatura powrotu. Pompa CWU Willo jest skręcona na minimum i pobiera 2W (przynajmniej tyle pokazuje) więc nie ma problemu. Myślę że mieszanie wody w kotle skutkuje mniejszym opóźnieniem pomiędzy reakcją sterownika, a odpowiedzią z czujnika temperatury. Króciec zasilający CWU i króciec powrotu mam umieszczone po przekątnej kotła. Dodatkowo „studzienka” w której zamontowany jest czujnik temperatury kotła znajduje się blisko króćca zasilającego CWU. Możliwe że umieszczenie czujnika w strumieniu wody wychodzącej z kotła dałoby jeszcze lepszy efekt.

Proszę ;)

do ceneny przykład z wczoraj

na sasiednim forum: nowy ocieplony dom 140m2, a w nim kociołek z podajnikiem tłokowym 31kW

niezależnie od temperatury za oknem i niezależnie miał czy groszek spala 60kg/dobę.

na pytanie jaką część płytki pokrywa żar, padła odpowiedź: może 10%

Ile można by oszczędzić paliwa, gdyby zastosować algorytm pilnujący właściwego nawęglenia palnika?

kwestję sadzy pomijamy wymownym milczeniem ;)

Panie Włodku,

Nie chciałem jakoś zabierać głosu w tym wątku ...

Ale jednak dorzucę swoje dwa grosze.

Możemy tutaj porozmawiać o różnych pomysłach jak "nauczyć" sterownik spalać opał bardziej ekonomicznie. Jak ktoś już tutaj wspomniał, użytkowników nie interesują sprawy technicznie, tj. jak sterownik będzie prowadził kocioł.

Ważnych jest kilka rzeczy:

1. W miarę ustabilizowana temperatura na kotle. Bez przeciągania oraz bez znacznych spadków poniżej zadanej.

2. Opał jak najbardziej dopalony.

3. Dobrać tak moc kotła aby nie grzać komina i wszystkiego dokoła oprócz CO.

Reszta siedzi w samym budynku. Jeśli budynek potrzebuje aby dostarczyć mu na tyle energii aby było w nim ciepło żadne zabiegi programistyczne w postaci oprogramowania tutaj nie pomogą.

I czy to będzie spalanie grupowe, pulsacyjne czy też spalanie "na idiotę" tutaj nie pomoże.

Niestety ale soft pracujący na sterowniku nie wyczaruje nam cudownie podniesienia kaloryczności opału ani nie zmniejszy zapotrzebowania na to ciepło.

Podam prosty przykład, cobra, kilka ostatnich dni jechała na nastawach dwustanowych.

Oszczędności ?

Hmmm, o czym my mówimy. Żadnych nie zaobserwowałem.

Ustawienia. No mogę powiedzieć że na przestrzeni 3 lat przerobiłem już chyba wszystkie możliwe. Od 3 sekund podawania i 10 sek przerwy, kończąc na 30 sek podawania i 90-120 przerwy.

Efekt końcowy zawsze ten sam. Brak oszczędności na opale

Być może jeśli podłączyłbym watomierz i zmierzył pobór energii elektrycznej w ciągu doby okazałoby się że któryś z algorytmów jest bardziej "ekonomiczny". Choć wątpię aby gra była warta świeczki.

Owszem, podyskutować na tematy algorytmów można, jest to nawet wskazane. Konkurencja nie śpi i rynek cały czas się rozwija. Tylko czy warto angażować w to zwykłego użytkownika którego i tak to nie interesuje ?

Osobiście mam kilka pomysłów. Pewne rzeczy jako programista zrobiłbym na pewno inaczej. Czy lepiej ? Nie wiem. Nie będę tego tutaj oceniał.

Takie rozmowy możemy prowadzić w "zamkniętym" gronie. Zrobić burzę mózgów. Zastanowić się nad tym jak, lub co dołożyć do sterownika aby poszerzyć jego możliwości w zakresie sterowania kotłem.

Mam nadzieję Panie Włodku że nie odbierze Pan źle moich słów.

,,,, Być może jeśli podłączyłbym watomierz i zmierzył pobór energii elektrycznej w ciągu doby okazałoby się że któryś z algorytmów jest bardziej "ekonomiczny". ,,,,

Oczywiście masz racje, gdy rozważać będziemy o sposobach zaoszczędzenia energii elektrycznej w urządzeniach wspomagających pracę kotła.

Tylko my tutaj rozważamy na temat "algorytmów", czyli sposobów jak efektywnie przemienić energię chemiczną zawartą w węglu na energię cieplną.

Włodek - Damian mocno daleko nie mieszka, jest użytkownikiem cobry a przy okazji potrafi programować.

Pogadajcie między sobą, wysłuchaj propozycji, kilka rzeczy na których klientom zależy już wyczytałeś.

Świeże spojrzenie kogoś z zewnątrz zawsze daje pozytywnego kopa.

Damian wczoraj widziałem Twoją robotę "w akcji", mi sie podoba. Włodku na tym polu działać!

Napiszę jeszcze co według mnie można by dodać do sterownika Cobra.

1. Moduł internetowy. Prawdę mówiąc gdy nie miałem jeszcze pracującego kotła wydawał mi się bardziej potrzebny niż teraz ;) Ale i tak taki bajer mógł by się przydać w pewnych sytuacjach. Wiele osób wybiera inne sterowniki tylko dlatego że mają Internet. Myślę też że mając wgląd w kilkadziesiąt pracujących sterowników łatwiej było by rozwijać soft.
  2. Sterowanie pogodowe. O ile się nie mylę Alligator ma jedno wolne wejście pomiarowe. Można by je wykorzystać do pomiaru temperatury na zewnątrz.
  3. Możliwość programowania tygodniowego temperatury za modułem Alligator.
  4. Obniżanie temperatury na kotle na sygnał ze sterownika pokojowego o zadaną wartość podobnie jak to jest realizowane na module Alligator. Mnie jest to niepotrzebne ale myślę że w wielu przypadkach mogło by być lepsze niż wyłączanie pompy CO.
  5. Panel pokojowy który mógłby jednocześnie służyć jako pokojowy regulator temperatury. Można by nawet pomyśleć nad lepszym algorytmem regulacji niż on/off.

Ale chyba się za bardzo rozmarzyłem ;)

Steruje dwustanem. Swego czasu napisałem do Kutna, że ciekawym wg mnie pomysłem byłoby dodanie opcji "sterowanego przedmuchu" gdzie to user po przejściu sterownika w stan podtrzymania określałby długość i wartość przedmuchu przed odstanowieniem się pieca. Dodatkowo po ponownym przejściu w grzanie proponowałem coś takiego co nazwałem "podbiciem". User nastawiałby wartość i czas nadmuchu a po nim miałoby nastąpić kilka intensywniejszych cykli podanie/przerwa celem szybszego nawęglenia palnika. Te nastawy oraz ilość takich powtórzeń określałby również operator. Po tych kilku cyklach ster miałby przechodzić do właściwego dwustanu.

Co o tym sądzicie.... VLD ????

Czy te "kilka pomysłów" dotyczy algorytmów

sterowania?

Oczywiście Panie Włodzimierzu.

Mam nawet zapędy na "artificial Intelligence" oraz inne takie tam wynalazki.

Jak to zawsze mówię w takich sytuacjach:

Przecież latamy w kosmos gdzie zachodzą o wiele bardziej skomplikowane procesy

To naprawdę bardzo dziwne, że na różnych nastawach

i trybach pracy zużycie opału jest podobne.

Mnie też to dziwi ale jakoś przyzwyczaiłem się do tego i przestałem szukać nastaw idealnych, zresztą w rzutowaniu na cały sezon grzewczy nie odbiegam z ilością spalanego opału od normy.

damianlisu tobie też pali 60 kg/dobę bez względu na pogodę?

Vld, nie, aż takich zapędów mój kocioł na opał to nie ma. Mam 18kw kociołek który przy temp od 0'C potrafi pociągnąć ok 25kg/dobę.

Damian wczoraj widziałem Twoją robotę "w akcji", mi sie podoba.

Jarek, nie wiem o czym piszesz ale dzięki. :cool:

Wiem że Cyprian postawił w firmie mój zestaw.

W ostatnich dniach zmieniłem pracę i co za tym idzie nie mam czasu nad pracami rozwojowymi w sowim sofcie, a już planuje kilkanaście poważnych poprawek.

Sebsa, pomysł może i dobry, ale, no właśnie ale

P. Włodek wychodzi z założenia im mniej nastaw tym lepiej. Widać tą tendencję po ostatnich softach do cobry. Zmniejszają się :D

Można dać userowi 1000 nastaw, tylko kto czyta instrukcje, to po pierwsze, po drugie przy dużej ilości nastaw sterownik robi się trudny w obsłudze.

w zależności od zaawansowania wiedzy użytkownika można by zrobić podział z możliwością wyboru indywidualnego

A zupełnie zielony- pełny automat, możliwość ustawienia tylko temperatury CO i CWU bez ingerencji w parametry spalania

B lekko zabarwiony wiedzą- praca np w oparciu o PID czy FL- z możliwością wprowadzania nastaw poczatkowych jak to jest w Cobrze np

C dośaiwdczony- tryb dwustanowy

oczywiście pozostałe opcje czyli jakieś strefy dla CO czy CWU dostępne dla wszystkich

pozostaje tylko pytanie

ilu zielonych zacznie dłubać pomimo iż są zieloni i to zanim przeczytają instrukcję sterownika :bash::bash::bash::bash:

zgadzam się z damianem w jednej kwestii

im mniej nastaw tym lepiej.

Oczywiście Panie Włodzimierzu.

Mam nawet zapędy na "artificial Intelligence" oraz inne takie tam wynalazki.

Jak to zawsze mówię w takich sytuacjach:

Przecież latamy w kosmos gdzie zachodzą o wiele bardziej skomplikowane procesy

To zapraszam na pogawędkę :)

Chcę mieć inteligentny sterownik bez nastaw.

No to nic innego nam nie pozostaje Panie Włodku aniżeli się spotkać.

Chcę mieć inteligentny sterownik bez nastaw.

Ja również :cool:

Panie Włodzimierzu, mam pewną propozycję.

Opiszę ją tutaj, w publicznym miejscu.

Jeśli przygotuje mi Pan wersję softu pod cobrę w której będzie możliwość po modbusie wysterowania dmuchawy i podajnika mogę podjąć się próby stworzenia softu na kompa.

Jeśli będą zadowalające efekty "inteligentnej" pracy bez nastaw mogę podzielić się wiedzą na ten temat do zaadoptowania na cobrę/pumę.

,,,, Chcę mieć inteligentny sterownik bez nastaw.

Zanim zrobisz Rewolucje to zrób coś mniej spektakularnego ale bardziej pragmatycznego.

Możesz się przyjrzeć sterownikowi jaki zainstalowany jest w moim kotle.

Tylko trzy nastawy (główne)

1. Kaloryczność opału

2. Przepływ pompy CO

3. Nastawa wydajności dmuchawy