Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

Sebsa, pomysł może i dobry, ale, no właśnie ale

P. Włodek wychodzi z założenia im mniej nastaw tym lepiej. Widać tą tendencję po ostatnich softach do cobry. Zmniejszają się :D

Można dać userowi 1000 nastaw, tylko kto czyta instrukcje, to po pierwsze, po drugie przy dużej ilości nastaw sterownik robi się trudny w obsłudze.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

w zależności od zaawansowania wiedzy użytkownika można by zrobić podział z możliwością wyboru indywidualnego

A zupełnie zielony- pełny automat, możliwość ustawienia tylko temperatury CO i CWU bez ingerencji w parametry spalania

B lekko zabarwiony wiedzą- praca np w oparciu o PID czy FL- z możliwością wprowadzania nastaw poczatkowych jak to jest w Cobrze np

C dośaiwdczony- tryb dwustanowy

oczywiście pozostałe opcje czyli jakieś strefy dla CO czy CWU dostępne dla wszystkich

pozostaje tylko pytanie

ilu zielonych zacznie dłubać pomimo iż są zieloni i to zanim przeczytają instrukcję sterownika :bash::bash::bash::bash:

zgadzam się z damianem w jednej kwestii

im mniej nastaw tym lepiej.

Oczywiście Panie Włodzimierzu.

Mam nawet zapędy na "artificial Intelligence" oraz inne takie tam wynalazki.

Jak to zawsze mówię w takich sytuacjach:

Przecież latamy w kosmos gdzie zachodzą o wiele bardziej skomplikowane procesy

To zapraszam na pogawędkę :)

Chcę mieć inteligentny sterownik bez nastaw.

No to nic innego nam nie pozostaje Panie Włodku aniżeli się spotkać.

Chcę mieć inteligentny sterownik bez nastaw.

Ja również :cool:

Panie Włodzimierzu, mam pewną propozycję.

Opiszę ją tutaj, w publicznym miejscu.

Jeśli przygotuje mi Pan wersję softu pod cobrę w której będzie możliwość po modbusie wysterowania dmuchawy i podajnika mogę podjąć się próby stworzenia softu na kompa.

Jeśli będą zadowalające efekty "inteligentnej" pracy bez nastaw mogę podzielić się wiedzą na ten temat do zaadoptowania na cobrę/pumę.

,,,, Chcę mieć inteligentny sterownik bez nastaw.

Zanim zrobisz Rewolucje to zrób coś mniej spektakularnego ale bardziej pragmatycznego.

Możesz się przyjrzeć sterownikowi jaki zainstalowany jest w moim kotle.

Tylko trzy nastawy (główne)

1. Kaloryczność opału

2. Przepływ pompy CO

3. Nastawa wydajności dmuchawy

No to nic innego nam nie pozostaje Panie Włodku aniżeli się spotkać.

Ja również :cool:

Panie Włodzimierzu, mam pewną propozycję.

Opiszę ją tutaj, w publicznym miejscu.

Jeśli przygotuje mi Pan wersję softu pod cobrę w której będzie możliwość po modbusie wysterowania dmuchawy i podajnika mogę podjąć się próby stworzenia softu na kompa.

Jeśli będą zadowalające efekty "inteligentnej" pracy bez nastaw mogę podzielić się wiedzą na ten temat do zaadoptowania na cobrę/pumę.

Spróbuję w weekend. Dodam 2 nastawy modbusa.

Mam nadzieję, że potrafię - już coś w tym grzebałem :)

Hulaj dusza, piekła nie ma....

Zanim zrobisz Rewolucje to zrób coś mniej spektakularnego ale bardziej pragmatycznego.

Możesz się przyjrzeć sterownikowi jaki zainstalowany jest w moim kotle.

Tylko trzy nastawy (główne)

1. Kaloryczność opału

2. Przepływ pompy CO

3. Nastawa wydajności dmuchawy

A jaki masz sterownik i kocioł?

I jak się mu mogę przyjrzeć? Jakiś link?

Dziękuję za chęć współpracy :)

Steruje dwustanem. Swego czasu napisałem do Kutna, że ciekawym wg mnie pomysłem byłoby dodanie opcji "sterowanego przedmuchu" gdzie to user po przejściu sterownika w stan podtrzymania określałby długość i wartość przedmuchu przed odstanowieniem się pieca. Dodatkowo po ponownym przejściu w grzanie proponowałem coś takiego co nazwałem "podbiciem". User nastawiałby wartość i czas nadmuchu a po nim miałoby nastąpić kilka intensywniejszych cykli podanie/przerwa celem szybszego nawęglenia palnika. Te nastawy oraz ilość takich powtórzeń określałby również operator. Po tych kilku cyklach ster miałby przechodzić do właściwego dwustanu.

Co o tym sądzicie.... VLD ????

jest to chyba najbardziej brakująca mi aktualnie funkcja w moim sterowniku. Rozmawialiśmy na forum o tym rok temu http://forum.info-ogrzewanie.pl/topic/11391-czas-pierwszego-podania/ . Brak możliwości opróżnienia palnika przez podtrzymaniem powoduje u mnie mocne zabrudzenie wymiennika sadzą i zjawisko nasila się tym bardziej im częściej kocioł przechodzi w podtrzymanie.

Kilka dni temu nawet rozmawiałem o tym z człowiekiem z pluma i on potwierdził zasadność takiego sterowania na bardzo małych mocach. Tyle że, o ile z dopisaniem kilku linijek kodu nie było by problemu, ale po tym zabiegu oni muszą przeprowadzić kilkutygodniowe badania sterownika na kotle. Radził nie pytać go ile to kosztuje i odesłał do Lazara.

Sam myślałem nad układem czasowym opóźniającym włączenie i wyłączenie dmuchawy, ale sterowanie fazowe mocno komplikuje zabawę. Spróbuje z odcinaniem podajnika od zasilania na 1-2C przed osiąknięciem zadanej za pomocą jakiegoś termostatu z kapilarą. Nie będzie to tak precyzyjne, ale zawsze coś.

A jaki masz sterownik i kocioł? ,,,,

Kocioł z wymiennikiem żeliwnym, sterownik autorski producenta kotła.

Szukaj R-Eco

,,,, Dziękuję za chęć współpracy :)

Nie przesadzaj. Jaka to współpraca. To tylko wymiana zdań, poglądów.

Prawdę mówiąc to ode mnie dużo się nie dowiesz, niedawno wiek niemowlęcy ukończyłem i w pampersach już nie chodzę.

W ostatnim czasie trafiłem do przedszkola, gdzie podszczypuje młodszych.

Podam prosty przykład, cobra, kilka ostatnich dni jechała na nastawach dwustanowych.

Oszczędności ?

Hmmm, o czym my mówimy. Żadnych nie zaobserwowałem.

Ustawienia. No mogę powiedzieć że na przestrzeni 3 lat przerobiłem już chyba wszystkie możliwe. Od 3 sekund podawania i 10 sek przerwy, kończąc na 30 sek podawania i 90-120 przerwy.

Efekt końcowy zawsze ten sam. Brak oszczędności na opale

Potwierdzam w 100%.

W zeszłym roku (Jarecki pewnie pamieta) też mocno walczyłem z Cobrą. testowałem najrozmaitsze ustawienia.

Różnice w zużyciu opały były niewielkie.

Tak jak pisze Damian, tyle ile dom potrzebował tyle wziął.

Wg mnie róznice w opale nie były duże bo po prostu Cobra adaptowała się do tego co się dzieje, albo wszystko rozciągała (podawanie, przerwa, nadmuch) albo skracała dążąc cały czas do utrzymywania stałej pracy. Ja jako user albo jej w tym pomagałem (np dobierając dobre nastawy w zależności od pogody) albo przeszkadzałem (kiedy testowałem kosmiczne nastawy)

,,,, Ustawienia. No mogę powiedzieć że na przestrzeni 3 lat przerobiłem już chyba wszystkie możliwe. Od 3 sekund podawania i 10 sek przerwy, kończąc na 30 sek podawania i 90-120 przerwy.

Efekt końcowy zawsze ten sam. Brak oszczędności na opale ,,,,

Kolega Art-e zmusił mnie aby jeszcze raz przeczytać to co wczoraj w poście napisałeś.

Zbiór danych "podawanie" 30s - 3 s = 27 sekund

Zbiór danych "przerwa" 120 s - 10 s = 110 sekund

Obliczając liczbę kombinacji tylko z tych dwóch zbiorów o liczbie elementów w zbiorach 110 i 27, liczba ta wynosi 36968358557288302733391880

Przyjmując, że każdemu ustawieniu parametrów poświęciłeś tylko 3 godziny to oblicz sobie ile lat musiałbyś poświęcić na wykonanie doświadczenia.

Oczywiście to są tylko dwa parametry, sterownik ma ich więcej, nie wspominając o ustawieniach nadmuchu dmuchawy.

Andrzej_M

Przecież damianlisu powiedział wyrażnie - możliwe ustawienia.

Proponuję nie przenosić zachować z przedszkola bo można dostać po głowie od jakiegoś gimbusa ;)

dziubek23

Modulacja dotyczy zmiany nadmuchu w kolejnych fazach cyklu - czym głębsza modulacja tym więcej dławi powietrze - jakoś tak.

Jak ustawiłeś na 20 % powinno być dobrze.

p.s. Nastepnym razem najpierw się dowiedz do czego dany parametr służy lub jakie powien mieć wartości - dopiero potem zmieniaj ;)

Edytowane przez tatrzan

Scorpion kod 2207 tam nastawy 60% modulacji zmniejszylem na 20% za co ten parametr jest odpowiedzialny?

To miało wpływ na dodatkowe modyfikowanie pracy nadmuchu w zależności od dobieranej mocy kotła jak dobrze pamiętam dośc dawną rozmowę z Włodkiem.

W każdym razie z doświadczenia mi lepiej jest się poruszać przy palnikach żeliwnych w zakresie do 20%modulacji, był nawet okres, gdzie wstawiałem 0%

:)

ten parametr z tego co kojarzę reguluje pracą wentylatora w cyklu.

im wyżej ustawiony tym dmuchawa mcniej zmienia charakterystykę pracy.

na poczatku cyklu pracuje na danym poziomie obrotów a potem zwalnia i pod koniec cyklu osiąga moc niższą o zakres modulacji.'

jak ustawisz parametr na "0" dmuchawa przez caly cykl będzie pracować z identyczną prędością obrotową.

pisałem wcześniej o tej modulacji i tak jak Jarecki napisał u mnie na Brucerze najlepiej jest poniżej 20%- ustawiałem pomiędzy 10-15%.

słuszna uwaga tatrzana

jak się nie wie do czego służy to najpierw przeczytać lub zapytać a potem przestawiać bo może być mało ciekawie jak się coś rozjedzie.

Włodku ja co 24h zmieniam testowo dane w menu spalanie.

Co do ilości, to przy podobnej pogodzie - podobna ilośc schodzi, ale różnica jest w wielkości odpadów w popielniku.

Najładniejszy popiół był przy 8/45 ale mi się zbuntował, bo mu temp. nie rosła i teraz, co od wczoraj pracuję 5/26s..... nadmuch lekko obniżyłem do 79%....

pobawię się do poniedziałku.