Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Czyli jeśli dobrze rozumiem chodzi o stopniowe zmniejszanie nadmuchu pomiędzy cyklami pracy podajnika w miarę wypalania się węgla.

Z tego by wynikało że modulacja powinna być mniejsza gdy podajnik podaje częściej małe porcje niż wtedy gdy podaje rzadziej większe porcje węgla.

napiszę jak ja to rozumiem

Modulacja odbywa się w każdym cyklu i zaleznie od jego długości(czas podawania+przerwa podawania) program zapewne proporcjonalnie z upływem czasu obniza moc nadmuchu. zatem długość cyklu nie ma wpływu na poziom modulacj, jedynie na moment od którego zaczyna spadać ilosć dostarczanego powietrza

nie wiem jaki jest zamysł autora ale ja rozumuję ten parametr w taki sposób że jak opał mocniej spiekający to modulacja powinna być wyżej ustawiona aby podając dmuchał z własciwa siłą a potem mocniej ja obnizył aby złoże się nie przegrzewało powyżej punktu topnienia popiołu. jak opał o niskiej lub zerowej spiekalności to moze dmuchać cały cykl z ta sama siłą lub tylko z niewielkim obniżeniem na tyle aby nie przesadzać z nadmiarem powietrza w końcowej fazie.

domysły laika a czy tak jest w założeniu nie wiem

Jarecki, jest jakiś odzew od producenta Iryda?

Tak- propozycja z podniesieniem nadwyżki do 20st.C, bo podnoszenie temp. kotła jest problematyczne, odpisał dokładnie tak:

Myślałem,że info wysłałem...

jest do CWU nadwyżka, ponieważ nie muszę pamiętać kiedy mam

zmienić temperaturę kotła. Mogę się skupić na ustawianiu stref dla

CWU i nie muszę już pamiętać, że jak o tej i tej zwiększę temp. na

CWU to mam zmieniać nastawę kotła. Jeśli nadwyżka byłaby liczona od

kotła to np. :

Ustawiam sobie nadwyżkę w proponowany sposób: +20C

Nastawa kotła 40C,

nastawa CWU:

40C kocioł idzie na 60C , ok nagrzeje się

50C kocioł idzie na 60C , ok nagrzeje się

60C kocioł dalej idzie na 60C już mam problemy z nagrzaniem się.

Musiałbym pamiętać, że jak ustawiam inną temp na CWU to muszę

zmienić temp. na kotle, bo nadwyżkę mam cały czas od temp. kotła.

Jedyne co to może zwiększenie możliwości ustawiania nadwyżki CWU do

20C. rozwiązałoby problem.

a nie prościej zrobić tak, że jak kocioł ma 40C, a cwu ma mieć 60C, to w momencie włączenia pompy cwu temperatura kotła automatycznie wskakuje na 60C tyle ile wymagane jest dla cwu. Dodatkowo dać podwyższenie/nadwyżkę + 5-10C i na kotle bedzie 70C. Oczywiście przy współpracy z siłownikiem, który nadal pilnuje zadanej CO lub by szybciej dogrzać kocioł zastosować postój pompy CO lub przymkniecie zaworu na określony czas.

Ustalanie szwnych temperatur jest trochę bez sensu, bo niektórzy latem mogą naprzykład grzać cwu do 80-85C, by starczyło na dwa dni

VLD, to tak jest jak piszesz.

tj. jak zadasz 40st.C na c.o., a

60st.c na CWU plus nadwyżka CWU np. 10st.C,

to na czas nagrzania CWU ma dojść do 70st.C... przy pracy na priorytecie CWU z wyłączeniem pompy c.o.....

Zyzolek ma jednak wielki zasobnik CWU i chciałby go nagrzewać szybciej, wypraktykował,że dla niego szybciej, to przy róznicy 20st.C powyżej nastawy bojlera.... a największa nadwyżka to 10st.C w aktualnym sofcie...

To, co chce osiąga jednak poprzez dodatkowe zadanie stref czasowych.... obecnie....

Ostatnia zmiana w tym kombajnie to dodanie obsługi podłogówki bez jej czujnika, do tej pory szło wybrac podłogowe ze sterowaniem mieszacza lub podłogowe bez mieszacza na podstawie temp. czujnika... a jeszcze maławo było, to zmodyfikowano na podłączenie termostatu w pokoju z podłogowym i na podstawie temp. powietrza w pomieszczeniu rozłączona zostaje pompa podłogowa....

Nie wiem tylko, czy nie powinniśmy tego opisywac w innym wątku, chyba,że takie rzeczy Włodek też bierze pod rozwagę przy rozwoju softów?

VLD, to tak jest jak piszesz.

tj. jak zadasz 40st.C na c.o., a

60st.c na CWU plus nadwyżka CWU np. 10st.C,

to na czas nagrzania CWU ma dojść do 70st.C... przy pracy na priorytecie CWU z wyłączeniem pompy c.o.....

Zyzolek ma jednak wielki zasobnik CWU i chciałby go nagrzewać szybciej, wypraktykował,że dla niego szybciej, to przy róznicy 20st.C powyżej nastawy bojlera.... a największa nadwyżka to 10st.C w aktualnym sofcie...

To, co chce osiąga jednak poprzez dodatkowe zadanie stref czasowych.... obecnie....

Ostatnia zmiana w tym kombajnie to dodanie obsługi podłogówki bez jej czujnika, do tej pory szło wybrac podłogowe ze sterowaniem mieszacza lub podłogowe bez mieszacza na podstawie temp. czujnika... a jeszcze maławo było, to zmodyfikowano na podłączenie termostatu w pokoju z podłogowym i na podstawie temp. powietrza w pomieszczeniu rozłączona zostaje pompa podłogowa....

Nie wiem tylko, czy nie powinniśmy tego opisywac w innym wątku, chyba,że takie rzeczy Włodek też bierze pod rozwagę przy rozwoju softów?

Ponownie opowiem, jak działa grzanie CWU u mnie :

• jest tylko 1 nastawa (temperatura CWU) + ew. korekcje od stref czasowych
  • nadwyżka jest obliczana automatycznie na podstawie trendu CWU i czasu grzania CWU.
  • max nadwyżka to 20'C.

Po nagrzaniu CWU i wyłączeniu pompy CWU (czyli po skokowym

odłączeniu obciążenia) temperatura kotła

• natychmiast zaczyna spadać w trybie zimowym
  • lekko rośnie w trybie letnim

czyli na palniku jest niewielka ilość żaru. Ta mała ilość żaru

po zakończeniu grzania CWU jest w najnowszym sofcie,

poprzednio był podskok temperatury.

Edytowane przez Wlodek_PID

Panie Włodku takie pytanko bo mnie to ciekawi ...

Jaka jest różnica w algorytmie pomiędzy testowanym w Cobrze spalaniem pulsacyjnym a spalaniem grupowym w Bruli.

Czym różnią się te dwa algorytmy ? Jaka jest "idea" spalania pulsacyjnego i jak mocno rózni się od algorytmu PID.

Czy będą one "wdrożone" także w Pumie i Skorpionie ?

Cześć Kaszpir,

1. Algorytm, o który pytasz, oficjalnie nie istnieje
  2. Gdyby jednak istniał, byłby najlepszy na rynku
  3. Z drugiej strony jest to Twoim zdaniem niemożliwe, bo zostałby stworzony w małej firmie przez jednego człowieka

... a wg Ciebie mała firma nie może być innowacyjna...

Edytowane przez Wlodek_PID

oj Włodku... nie dąsaj się tak ;)

jutro Kaszpir dostanie mojego Skorpiona i zobaczymy jak podziała na jego instalacji.

Jest usb, więc będzie szansa, aby ewentualnie nowszy soft mógł wgrać. Mam nadzieję,że będzie zadowolony.

takich informacji, jak podałeś wczesniej brakuje, nie zdradzasz wzorów itd., natomiast informujesz o praktycznym aspekcie pracy,

takie informacje dużo zmieniają.

Ja uciekam, miłej nocki

Edytowane przez Jarecki79

Panie Włodku takie pytanko bo mnie to ciekawi ...

Jaka jest różnica w algorytmie pomiędzy testowanym w Cobrze spalaniem pulsacyjnym a spalaniem grupowym w Bruli.

Czym różnią się te dwa algorytmy ? Jaka jest "idea" spalania pulsacyjnego i jak mocno rózni się od algorytmu PID.

Czy będą one "wdrożone" także w Pumie i Skorpionie ?

Włodek już na początku wątku chyba pisał że nowe spalanie będzie w Cobrze ale nie w Scorpionie ten sterownik jest mało rozwojowy dlatego dla własnego komfortu warto dołożyć 200 zł i kupić Cobre

Cześć Kaszpir,

1. Algorytm, o który pytasz, oficjalnie nie istnieje
  2. Gdyby jednak istniał, byłby najlepszy na rynku
  3. Z drugiej strony jest to Twoim zdaniem niemożliwe, bo zostałby stworzony w małej firmie przez jednego człowieka

... a wg Ciebie mała firma nie może być innowacyjna...

Oj .. Wyczuwam złośliwość ...

Zadaje pytania które mnie interesują a uzyskanie odpowiedzi u Ciebie graniczy z cudem i jest chyba tak ściśle tajne jak tajemnice Pentagonu ...

Szczerze mówiąc nie rozumiem tej polityki informacyjnej. Klienta (także przyszłego) interesuje jak dany produkt jest rozwijany i co wnoszą aktualizacje.

Uważam że mała firma i nawet jedna osoba może zrobić genialny produkt bo przy wielu produktach ważny jest pomysł , więc nie gniewaj się ...

Uważam jedynie że czym więcej ludzi tym może być więcej interesujących pomysłów i każdy może zająć się rozwijaniem danego produktu.

Włodek już na początku wątku chyba pisał że nowe spalanie będzie w Cobrze ale nie w Scorpionie ten sterownik jest mało rozwojowy dlatego dla własnego komfortu warto dołożyć 200 zł i kupić Cobre

On jest zwyczajnie prostszy a rozwijany będzie, choćby dlatego,że jeden producent zamawia go pod swoją etykieta na swoje kotły....

Jest to usb do aktualizacji softu, nie ma jednak tego RS-485, więc nie podłączę np. modułu zaworu. Są strefy, jest obsługa termostatu pokojowego i jest zapis historii pracy na wykresach.

Tu jeszcze zacytuję fragmencik:

" Klienta (także przyszłego) interesuje jak dany produkt jest rozwijany i co wnoszą aktualizacje.

Uważam że mała firma i nawet jedna osoba może zrobić genialny produkt bo przy wielu produktach ważny jest pomysł , więc nie gniewaj się ...

Uważam jedynie że czym więcej ludzi tym może być więcej interesujących pomysłów i każdy może zająć się rozwijaniem danego produktu. "

Zgadzam się, że czasami wystarczy prosta informacja, co się zmienia bez podawania mechanizmów czy wzorów....

Dobrze,że jest taki wątek, mam nadzieję,że przyda się Włodkowi te kilka uwag i oczekiwań klientów odnośnie przyszłej pracy sterowań.

Przecież, to nie oznacza, że skorpion nie będzie rozwijany, oznacza to tylko tyle,że na obecnym etapie Włodek nie planuje wykonania innego typu spalania do tego sterownika.

:)

Trzymając się chwili obecnej nowego spalania oficjalnie nie ma. Więc też trochę sa to rozmowy pisane patykiem po wodzie. Niech najpierw będzie, sprawdzi się, później będziemy debatować.

Przecież, to nie oznacza, że skorpion nie będzie rozwijany, oznacza to tylko tyle,że na obecnym etapie Włodek nie planuje wykonania innego typu spalania do tego sterownika.

:)

Trzymając się chwili obecnej nowego spalania oficjalnie nie ma. Więc też trochę sa to rozmowy pisane patykiem po wodzie. Niech najpierw będzie, sprawdzi się, później będziemy debatować.

ale jeśli takowe sterowanie wejdzie w życie i będzie dużo lepsze to posiadacze Scorpiona i tak go nie będą mogli spróbować