Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

Wczoraj kolegom z innego forum obiecałem, że dzisiaj zrobię jeszcze wykres porównawczy dotyczący temperatury strugi spalin w czopuchu i w kominie.

Jak już skończyłem, to coś mnie tknęło aby i dla kolegi Włodka zmajstrować miłą niespodziankę.

Więc szybko na kolanie napisałem nowy algorytm do mojego sterownika.

Jestem pod wrażeniem tego co dokonałem, powiem wprost mój algorytm jest bezkonkurencyjny.

Łączy on w sobie najlepsze cechy sterowania grupowego Zawijana i najlepsze cechy przyszłego sterowania pulsacyjnego Włodka.

Próby przeprowadziłem na kotle:

o mocy cieplnej 24,6 kW

palnik retorta klasyczna o mocy 38 kW

wymiennik żeliwnym o pojemności wodnej 44 l

Wykres 1.

Praca_56_st.jpg

Tak było przed wprowadzeniem zmian algorytmu.

Widać wyraźnie dużą amplitudę zmian temperatury wody w kotle, wynosi ona około 4*C.

Kocioł pracuje w trybie ciągłym, chociaż wykres dziwnie podobny do sterowania dwustanowego.

Wykres 2.

Praca_grupowo_pulsacyjna.jpg

A teraz mój nowy algorytm

Od razu rzuca się w oczy, minimalna amplituda zmian temperatury wody w kotle, wynosi ona około 2 *C. Rewelacja !!!!

Kocioł pracuje pulsacyjnie w grupach czasowych.

Widzę jeszcze pewne mankamenty tego sterowania, jak widać na wykresie szerokość tych grup czasowych z upływem czasu pracy kotła się zwiększa a to jest oznaką, że zaczyna powoli ubywać w palenisku żaru.

Więc zmykam, udaję się dalej udoskonalać mój algorytm.:D

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

,,,, Dziękuję! Jestem pod wrażeniem, nie wiem, jak Zawijan. ,,,,

Włodek nie będę ściemniał.

Co prawda nie rysowałem tego wykresu ręcznie przy pomocy jakieś aplikacji graficznej, ale ...?

No właśnie, pomagałem temu wykresowi ręcznie.

Ale nic nie stoi na przeszkodzie abym to zrobił programowo, tylko wiem, że to niczemu nie będzie służyło, tylko zmarnuje swój czas.

Jest to zrobione na zasadzie nadzoru jednego sterownika nad drugim. Cała tajemnica.

Powodzenia w doskonaleniu algorytmów.

jak się nie uda to spróbujecie czegoś innego- przecież na tym polega rozwój i ewolucja

trzeba konstruować badać testować poprawiać lub rozwalić jak do kitu coś będzie i brać się za nowe i tak w kółko aż się osiągnie sukces.

a jak nawet sukcesu nie będzie to przynajmniej nie zarzucisz sobie patrząc w lustro że nie próbowałeś.

Tak na serio to dopiero pierwszy sezon grzeje skamP25kw+cobra +wymiennik+3D z aligatorem

Wg mnie kierunek na pulsacyjne to jest to.

Od 2 tygodni pracuje z softem z pulsacyjnym sterowaniem do Cobry.

Kocioł idealnie utrzymuje temp zadaną a i zużycie opału leciutko niższe:

[ATTACH=CONFIG]167279[/ATTACH]

Bez pulsacyjnego było spore falowanie temp. na PID.

Hej, a można również taki soft dostać do testów. U mnie na PID i Aligatorze przeciąga o jakieś +/- 5-10 stopni 'C

Głównie na sztokerach, praca sa rozwijane na cobrze, od wersji testowej do oficjalnej jeszcze pewnie dłuższa droga.

Podobnie jak było to z softami z tygodniówką, bardzo długo oficjalna wersja wisiała tylko 939 a softy testowe wysyłałem.

Spokojnie, będzie to już na zadowalającym poziomie, to będzie wysyłane. Jak będzie można uznać,że nie stwierdza się błędów, to pewnie wówczas będą prace nad przeniesieniem softu na np. pumę

Witam. Posiadam stary piec Zębiec KWKP 25 na groszek tej zimy miałem już dość i zamieniłem mu sterownik ( kupiłem na kotły24). I mam problem z ustawieniami , instrukcja wyjątkowo uboga , piec ustawiony na 48 stopni schodzi do 47 pracuje długo i wchodzi na 49 po tym przechodzi na podtrzymanie i tak w koło. Nie mogę ustawić tak aby chodził wolno trzymając temperaturę i nie wchodził w podtrzymanie. Ustawione mam parametry:

Przerwa w podawaniu 35

Wydajność dmuchawy 19 bieg dla 100% mocy

Dla 1% mocy podawanie 2,20 wydajność dmuchawy 2

Czas podawania 6

Zasobnik 120kg do tej pory starczał na 2,5 dnia teraz 3 i tak sukces ale chciałbym dłużej. Dom pustak gazobeton ocieplony z każdej strony ok 180metrów do ogrzania.

Proszę o jakieś rady jak tą bestię opanować.

Co sądzicie o koncepcji sterownika automatycznego?

• czy w ogóle to jest możliwe?
  • jeśli jest możliwe, czy ma sens?
  • jakie czujniki?

Myśle że jest możliwe stworzenie takiego sterownika a może i takowy już istnieje potrzebna jest do tych celów tylko odpowiednia kontrola procesu spalania za pomocą sondy Lambda tak jak jest w samochodach tam nikt nie reguluje procesem spalania mieszanki tylko robi to sterownik na podstawie analizy spalin. Chcemy jechać 60 km/h dajemy gazu i nie mam za nami czarnej chmury spalin albo auto nie stoi w miejscu tylko jedzie. Potrzebna jest większa moc dajemy gazu sterownik sam dobiera czas pracy wtrysku ilość powietrza opóżnienie lub przyspieszenie zapłony. W piecu C.O gazem była by temperatura zadana i zapotrzebowanie na ciepło a sterownik dobierałby by czas przerwy i dmuchawy na podstawie pomiarów z sondy starająć się jak najbardziej efektywnie spalać mieszankę paliwo-powietrze według narzuconych mu norm zawartości tlenu lub dwutlenku węgla w spalinach. Wiem Włodku że takie cudo bez nastaw już jest w testach tylko narazie chodzi na piecu opalanym peletem ciekaw jestem efektu. Pozdrawiam

dziubek

wszystko fajnie tylko w aucie następuje natychmiastowy odbiór tej energii i przekazanie jej na koła

w kotle nie jest to tak szybki proces jak w samochodzie.

nie da się dodać gazu jak potrzeba mocy i zatrzymać procesu spalania jak moc jest zbędna.

za duża bezwładność aby były możliwe tak szybkie reakcjie

Co sądzicie o koncepcji sterownika automatycznego?

• czy w ogóle to jest możliwe?
  • jeśli jest możliwe, czy ma sens?
  • jakie czujniki?

Włodku, wiesz, że trzymam kciuki.

Jak będzie bez nastaw, - będzie super.

Nie wszyscy chcą i potrafią grzebać i zmieniać

Mam nadzieję, że się sprawdzi na różnych instalacjach, ewentualnie może zasugerować 3-4rozwiązania, gdzie będzie dobrze działać?

Na teraz to trzeba zamknąć temat pulsacyjnego, tak mi się wydaje..... a troszkę pewnie jeszcze zejdzie...

Ja ponownie proszę o szybsze prace nad modułem shark :)