Andrzej_M_ 14.02.2013 14:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 A czy ktoś mógłby wyjaśnić, na czym polega to spalanie grupowe i pulsacyjne i jaka jest w tym różnica? O spalaniu grupowym możesz dowiedzieć tutaj https://esterownik.pl/sterowniki#spalanie-grupowe. Informacji o spalaniu pulsacyjnym z niecierpliwością oczekujemy od kolegi Włodka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 14.02.2013 14:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 O spalaniu grupowym możesz dowiedzieć tutaj https://esterownik.pl/sterowniki#spalanie-grupowe. Informacji o spalaniu pulsacyjnym z niecierpliwością oczekujemy od kolegi Włodka. A czym to się róźni od normalnego PIDa, gdzie definiuje się zakres i ustawienia dla min i max? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 14.02.2013 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 A czym to się róźni od ,,,, Zyzolek trochę własnej inicjatywy. Mnie nie wypada nic na ten temat mówić, bo nie mam takiego sterownika to po pierwsze, a po drugie to koncepcja konkurencji autora tego tematu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 14.02.2013 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 (edytowane) Andrzej_M, z tego linku co podałeś nie widzę żadnej różnicy między spalaniem grupowym a PID. Ja jestem tylko zwykłym użytkownikiem kotła z trzecim sterownikiem od 3 lat i totalnym laikiem. Moim zdaniem kocioł ma grzać, a sterownik tym kierować. Edytowane 14 Lutego 2013 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 14.02.2013 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Włodek już wcześniej pisał o swoim pulsacyjnym i wklejał także wykres z pracy pulsacyjnej w trybie letnim... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 14.02.2013 16:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 O spalaniu grupowym możesz dowiedzieć tutaj https://esterownik.pl/sterowniki#spalanie-grupowe. Informacji o spalaniu pulsacyjnym z niecierpliwością oczekujemy od kolegi Włodka. Wklejałem takie wykresy latem Wkleiłem te wykresy, gdy pojawiły się informacje o spalaniu grupowym. Zasada - jak sądzę - bardzo podobna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 14.02.2013 16:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 (edytowane) Cała historia zaczęła się w marcu 2009r. Na konferencji w Sosnowcu, gdzie wielu z Was bywa, (targi SIBEX) zaprezentowano koncepcję sterownika automatycznego. Założenia były następujące :działa tylko na wybranych kotłach wybranych producentów działa tylko na wybranym palniku (Brucer) do pracy potrzebuje dodatkowego czujnika (czujnik spalin) podczas pracy co pewien czas (co 1 godz) jest wykonywany test opału, który - nawiasem mówiąc - kompletnie destabilizuje opał na palniku może spalać więcej opału, ale za to wymaga mniej zachodu od użytkownika - jest tylko 1 nastawa procesu spalania - obroty dmuchawy. Po konferencji, na której była niezła kłótnia, pomyślałem sobie, że te założenia są doskonałym punktem wyjścia do skonstruowania własnego automatycznego sterownika. Są doskonałym wzorem - ale po odwróceniu A zatem założyłem, że mój sterownik automatyczny :działa na każdym kotle każdego producenta działa na każdym palniku do pracy nie potrzebuje dodatkowego czujnika (czujnik spalin) podczas pracy nie wykonuje testu opału, który destabilizuje opał na palniku nie może spalać więcej opału niż algorytm manualny, i nie ma żadnych nastaw procesu spalania. Takie były założenia. Pozostaje tylko drobiazg : jak to zrobić? Edytowane 14 Lutego 2013 przez Wlodek_PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 14.02.2013 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 wiesz jak to jest z założeniami ...moim zdaniem każdy punk twoich założeń to ślepy zaułek, by nie powiedziec bład. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 14.02.2013 17:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 ,,,, Moim zdaniem kocioł ma grzać, a sterownik tym kierować. Tak, masz całkowitą rację. Takiego samego zdania co Ty, są producenci kotłów i sterowników, oceniając i reklamując swoje wyroby. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 14.02.2013 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Takie były założenia. Pozostaje tylko drobiazg : jak to zrobić? Widzę, że nie możesz żyć beze mnie. Chcesz moją fotografię? Ale pomogę Ci. Dodaj jeszcze jedno założenie: Nie ma żadnego procesu spalania Wtedy uda się to zrealizować "na bank". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 14.02.2013 22:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 Dodaj jeszcze jedno założenie: Nie ma żadnego procesu spalania Bardzo odważne słowa. Jeżeli tak jest, to po co te wszystkie sterowniki i algorytmy???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 15.02.2013 05:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Bardzo odważne słowa. Jeżeli tak jest, to po co te wszystkie sterowniki i algorytmy???? Kolega zyzolek już prawie trzy lata na forum i jeszcze nie poznał ironii Profesora? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 15.02.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 A ja mam pytanie czy Cobra w trybie dwunastawowym również liczy czas pracy podajnika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 15.02.2013 10:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 Liczy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 15.02.2013 21:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 (edytowane) wiesz jak to jest z założeniami ... moim zdaniem każdy punk twoich założeń to ślepy zaułek, by nie powiedziec bład. A co sądzisz o takich założeniach : mam nieznany kocioł o nieznanej mocy mam nieznaną instalację mam nieznany odbiór ciepła mam nieznany bojler o nieznanej objętości mam nieznany wymiennik ciepła w bojlerze (o nieznanej wydajności) A zadanie to zapewnienie stabilnej regulacji temperatury CO oraz oszczędne grzanie bojlera bez żadnych nastaw procesu regulacji. Jak na razie - działa (na tysiącach obiektów...) Oczywiście są obiekty lepsze lub gorsze, ale generalnie uważam, że statystycznie jest b. dobrze. Pierwsze próby to parametry P,I,D do regulacji przez użytkownika. "Na oko" wydawało się niemożliwe, żeby to działało samo. A jednak... okazało się wykonalne Edytowane 15 Lutego 2013 przez Wlodek_PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 15.02.2013 22:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2013 założenia, jak założenia nic im nie zarzuce, bo instalację i kotły są naprawdę różne.ale juz cel jaki sobie postawileś, nie kupuje. Dla mnie najważniejsze, to zapewnienie stalilnej i regulowalnej temperatury w pomieszczeniach, niezależnie czy grzejniki, czy podłoga i to najlepiej z możliwością niezależnego sterowania. Drugi równie ważny cel, to możliwie najwyższa spawność spalania czyli zużycie opału. A to jak pewnie już wiesz, raczej wyklucza pilnowanie stałej niezmiennej temperatury kotła, tym bardziej w dzisiejszych dobrze ocieplonych domach. Co do pierwszego celu, to wymyślono tu już zawory mieszające i siłowniki, które dużo szybciej i precyzyjniej potrafią zareagować, niż kocioł. Co do drugiego, to skupiłbym się na okresach przejściowych, bo to głównie z nich składa się grzanie u pzecietnego Kowalskiego. Pracę ciągłą i modulację mocy zdaje się już przerobiliśmy i wiemy, że zależnie od palnika konczy sie ona na 5-7 kW. Zawijan ogarnął automatyczne uzupełnianie paliwa na palniku po wznowieniu pracy, ktoś jeszcze musi ogarnąć opróżnienie palnika z nadmiaru paliwa przed podtrzymaniem. Do tego może ktoś pierwszy zdecyduje się na budowę kotła z buforem podręcznym np 200-300l w jednej obudowie, ew sterownik obsługujący ładowanie bufora zewnętrznego, to może wtedy będzie raj. cienkie zakończenie, ale mi się więcej nie chce dobranoc Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
czechu77 16.02.2013 04:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Może trochę z innej beczki .. nurtuje mnie temat optymalnego procesu spalania. Zakładamy, że mamy stałe następujące parametry: temp zasilania, temp powrotu, siła nadmuchu, czas podawania paliwa. Zmieniamy tylko jeden parametr - czas przerwy między kolejnymi dawkami paliwa czego konsekwencją jest zmieniająca się temp spalin. Czy jeśli metodą doświadczalną znajdę ten czas przerwy taki, przy którym temp. spalin osiąga najwyższą wartość to jest to równoznaczne z najwyższą sprawnością procesu spalania? Czy może jest to błędne rozumowanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
clean fire 16.02.2013 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Jeżeli będziesz zmieniał w tym układzie czas przerwy , to nie znajdziesz optymalnego stanu. Lepiej, gdybyś dla danej przerwy podawania dopasował siłę nadmuchu uzyskują najwyższą temp. spalin, to wtedy moim zdaniem będzie OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 16.02.2013 06:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 nie jest błędne, jak patraysz na temperaturę spalin średnią z dłuższego przedziału czasowego. Chwilowe skoki temperatury po zwiększeniu nadmuchu mogą być mylące. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wojtek_mazury 16.02.2013 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2013 Do tego może ktoś pierwszy zdecyduje się na budowę kotła z buforem podręcznym np 200-300l w jednej obudowie, ew sterownik obsługujący ładowanie bufora zewnętrznego, to może wtedy będzie raj. Nie to, żebym uważał inaczej , ale skąd takie wartości? Jak z takim buforem miałby współpracować kocioł i o jakiej mocy? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts