Wlodek_PID 17.02.2013 10:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Przecież nic nie opowiadam, ani nie dyskutuj., Z nikim. Na żaden temat. Odpowiadam tylko na osobiste zaczepki, kierowane w moim kierunku. Odpowiadam nawet dość łagodnie. Jak na razie. Ja wiem, że dla wielu z Was byłoby bardzo wygodnie, abym zniknął. Tylko kto wtedy napiętnuje Wasze głupoty, które tak często próbujecie wciskać nowym naiwnym, zanim się czegoś nauczą. Jeśli chcecie się mnie całkiem pozbyć - nie piszcie głupot, ani kłamstw. I nie zaczepiajcie mnie. Bo na to Wam bezkarnie nie pozwolę. Może - zamiast odpowiadać na zaczepki - skonstruuj wreszcie coś, co działa. Wtedy Twój wyrób sam się będzie bronił, a przy okazji będzie też bronił Ciebie i Twojego autorytetu. Trzymam kciuki za sukces. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 17.02.2013 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 (edytowane) Włodku_PIDChcesz się kłócić. Rozumiem to. Nic innego nie umiesz tak dobrze.Mnie puste kłótnie nie interesują.Nie licz na mnie. Edytowane 17 Lutego 2013 przez zawijan Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 17.02.2013 11:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 (edytowane) To Jarek jak mogę cię prosić podpowiedz jak efektywnie palić w rynnie. Jak mówiłem sobota i niedziela dla rodziny. To zależy od rynny. Jak jest wystarczająco długa i szczelna, a także dobrze napowietrzona, to modulacja będzie działać. Wówczas w rynnie lepiej dłuższe czasy podawania i dłuższe przerwy dla pełnej mocy. Jak rynna ma tzw bycze rogi, gdzie są wielkie dziury powietrza wtórnego, to nie nadaje się to do pracy z modulacja mocy, bo powietrze podobnie jak woda idzie tam, gdzie ma łatwiej, więc przy zejściu na niskie moce pofrunie sobie góra i nie dopali paliwa... Taka rynna działac będzie tylko w dwustanie, czyli pełen gaz i stop... To tak w skrócie a i tak za dużo juz napisałem Pozostałych wywodów nie komentuję. Trzeba robić swoje. Może coś więcej napiszę w kwietniu. Edytowane 17 Lutego 2013 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 17.02.2013 12:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 ,,,, Odpowiadam tylko na osobiste zaczepki, kierowane w moim kierunku. Odpowiadam nawet dość łagodnie. Jak na razie. ,,,, Ten nowy "avatar" domyślam się, że jest oznaką nowych trendów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 17.02.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Ten nowy "avatar" domyślam się, że jest oznaką nowych trendów. Po reinkarnacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ireek10 17.02.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 (edytowane) Witam! Koledzy jeden kociol pracujący na ecoal-u od 00.00-21.00 i cobrze od 00-16.00. Ilość spalonego opału podobna, jednak na cobrze brak jakiejkolwiek sadzy i mniej spieków. Edytowane 17 Lutego 2013 przez ireek10 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Rostko13 17.02.2013 22:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Od ponad roku jestem na forum i czerpie z rad stałych bywalców...Zawijan, nie wiem kim jesteś, ale jak tylko czytam Twoje odzywki to mnie ściska... Jak masz coś do Jareckiego , albo do Włodka do sobie dajcie czadu na priv. Pewnie jesteście z jednej branży, więc stąd takie Twoje agresywne zaczepki. Nazywają Cie profesorem, jak gdzieś przeczytałem ... Uważam, że grubo przesadzają. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 17.02.2013 22:35 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Witam! Koledzy jeden kociol pracujący na ecoal-u od 00.00-21.00 i cobrze od 00-16.00. Ilość spalonego opału podobna, jednak na cobrze brak jakiejkolwiek sadzy i mniej spieków. [ATTACH=CONFIG]171178[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]171179[/ATTACH] Bardzo dziękuję za wpis. To ciekawe porównanie. Na jakim programie pracowała Cobra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ireek10 17.02.2013 22:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Cobra pracowala na programie Av33c. Kultura pracy calkowicie inna, spokojniejsza co warunkowalo mniejszm osadzaniem sie pylu w komorze spalania i wymienniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 17.02.2013 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 nie wyciągajcie zbyt pochopnych wnioskówto, że cobra zeszła niżej z modulacją, wcale nie oznacza, że osiągneła wyższą sprawność Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ireek10 17.02.2013 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2013 Ja nic nie wyciagam, tylko stwierdzam fakty.Poza tym cały czas jeszcze testuje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 18.02.2013 06:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Od ponad roku jestem na forum i czerpie z rad stałych bywalców... Zawijan, nie wiem kim jesteś, ale jak tylko czytam Twoje odzywki to mnie ściska... Jak masz coś do Jareckiego , albo do Włodka do sobie dajcie czadu na priv. Pewnie jesteście z jednej branży, więc stąd takie Twoje agresywne zaczepki. Nazywają Cie profesorem, jak gdzieś przeczytałem ... Uważam, że grubo przesadzają. A czegórz Ty się mnie czepiasz? Ani ja Cię znam, ani Ty mnie... Powiem Ci tylko jedno. Widocznie za krótko jesteś na forum i widocznie za mało naczerpałeś z tych rad, skoro mnie zaczepiasz. Mi nic nie pogorszysz. Włodkowi splendoru nie dodasz. To bezowocne. Nie czepiaj się! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 18.02.2013 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Koledzy jeden kociol pracujący na ecoal-u od 00.00-21.00 i cobrze od 00-16.00. Dlaczego nie pokazałeś wykresów z dnia 15.02? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 18.02.2013 08:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Ja nic nie wyciagam, tylko stwierdzam fakty.Poza tym cały czas jeszcze testuje. Cześć, Będę wdzięczny za info. Czy możesz podać nastawy Cobry? max dmuchawa min dmuchawa czas podawania pauza między dawkami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ireek10 18.02.2013 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Witam i podaje nastawy:Max dmuchawa 61%Min dmuchawa 15%Czas podawania 5sPauza miedzy dawkami 62sKociol przewymiarowany.Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.02.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 (edytowane) Dzien dobry Zawijan, mi się nie podoba hasło "Wam", bo ja sterownika nie robię i mnie w te swoje gierki nie mieszaj.Chyba,że to "Wam" to relikt poprzedniej epoki. Chcesz sobie porozmawiac z Włodkiem- rozmawiaj, mnie prosze od tego wszystkiego odciąć. To jest wątek Włodka, ja mam swoje zdanie na pewne tematy, także dotyczące brucera i obietnic oraz danych tego palnika dotyczących, jaka była teoria o tym palniku a jaka jest praktyka też wszyscy widzą....ale mam ważniejsze sprawy na głowie jak takie dziwne przepychanki. Chyba,że "Wam" nie było kierowane do mnie, to proszę uznać,że pretensji żadnych nie mam. pozdrawiam Edytowane 18 Lutego 2013 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 18.02.2013 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Chyba,że "Wam" nie było kierowane do mnie, to proszę uznać,że pretensji żadnych nie mam. Jednoznacznie i wyraźnie - TO WAM NIE BYŁO DO CIEBIE. Absolutnie. Przeczytaj mój komentarz kierowany do Ciebie. Czy z niego wynika coś takiego? Przecież absolutnie NIE. Wprost przeciwnie. Szczerze mówiąc, zwisa mi to, co dzieje się na tym wątku. Protestuję tylko przeciwko wykorzystywaniu przez Włodka_PID mojej osoby do jego jakichś tam celów. I będę protestował jeszcze ostrzej. Mam takie prawo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 18.02.2013 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 (edytowane) Szczerze mówiąc, zwisa mi to, co dzieje się na tym wątku. Protestuję tylko przeciwko wykorzystywaniu przez Włodka_PID mojej osoby do jego jakichś tam celów. I będę protestował jeszcze ostrzej. Mam takie prawo. Włodek niezwłocznie skasuje wpisy, w których wykorzystuje Zawijana - ale prosi o pomoc w identyfikacji, o które wpisy chodzi (cytaty). Chyba, że chodzi o wszystkie wpisy Włodka w tym wątku.... Edytowane 18 Lutego 2013 przez Wlodek_PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 18.02.2013 14:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Witam i podaje nastawy: Max dmuchawa 61% Min dmuchawa 15% Czas podawania 5s Pauza miedzy dawkami 62s Kociol przewymiarowany. Pozdrawiam. Dziękuję. Czy możesz proszę podać swój telefon na priv? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ireek10 18.02.2013 14:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Panowie, tylko spokój może nas uratować. Dziwie się Wam, że się przekomarzacie, który sterownik lepszy. Dla mnie ten, zwłaszcza na moim kotle, który dobrze go prowadzi tzn w miarę dobrze spala paliwo i utrzymuje temperaturę przy odpowiednio wysokiej temp. spalin i nie robi niepotrzebnie spieków bądź niedopałków no i stosunkowo mało spala. Wiem, że to ble, ble, ale sterownik włodka pid w miarę prosto idzie tak ustawić i chwała mu za to. Sterownik ecoal jest bardzo dobrym sterownikiem, ale dla konkretnych kotłów, gdzie był na nich testowany a i tak przy badziewnym paliwie nie tak różowo to wygląda. Spalanie grupowe też testowane i w moim przypadku to też nie to. Nie wnikam w szczegóły, a to, że sprawność nie ta a to mało regulacji a to tamten ma to a to ten nie ma tego. Jeżeli spalanie opału jest na obu sterownikach w miarę porównywalne to potencjalny Kowalski, a szkoda, skłania się ku temu gdzie to spalanie nie brudzi kotła i wymiennika /nie mylić z pyłem/ i nie robi kalafiorów zatykających palnik, a ten kompromis, jak widać, da się w miarę poprawnie ustawić na cobrze przy przewymiarowanym kotle przy obecnych temperaturach.Tak że nie negował bym ani jednego ani drugiego sterownika, pomimo, ze ten pierwszy nie przeszedł skomplikowanych badań w laboratorium. Życie koryguje pewne detale i same nastawy dmuchawy nie wystarczą chociażby przy spalaniu grupowym i nie tylko w moim kotle.P.S. Do zawijana[ATTACH=CONFIG]171307[/ATTACH]Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts