Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

Przecież nic nie opowiadam, ani nie dyskutuj., Z nikim. Na żaden temat.

Odpowiadam tylko na osobiste zaczepki, kierowane w moim kierunku.

Odpowiadam nawet dość łagodnie. Jak na razie.

Ja wiem, że dla wielu z Was byłoby bardzo wygodnie, abym zniknął.

Tylko kto wtedy napiętnuje Wasze głupoty, które tak często próbujecie wciskać nowym naiwnym, zanim się czegoś nauczą.

Jeśli chcecie się mnie całkiem pozbyć - nie piszcie głupot, ani kłamstw. I nie zaczepiajcie mnie. Bo na to Wam bezkarnie nie pozwolę.

Może - zamiast odpowiadać na zaczepki - skonstruuj wreszcie coś,

co działa.

Wtedy Twój wyrób sam się będzie bronił, a przy okazji będzie też bronił

Ciebie i Twojego autorytetu.

Trzymam kciuki za sukces.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

To Jarek jak mogę cię prosić podpowiedz jak efektywnie palić w rynnie.

Jak mówiłem sobota i niedziela dla rodziny.

To zależy od rynny. Jak jest wystarczająco długa i szczelna, a także dobrze napowietrzona, to modulacja będzie działać.

Wówczas w rynnie lepiej dłuższe czasy podawania i dłuższe przerwy dla pełnej mocy.

Jak rynna ma tzw bycze rogi, gdzie są wielkie dziury powietrza wtórnego, to nie nadaje się to do pracy z modulacja mocy, bo powietrze podobnie jak woda idzie tam, gdzie ma łatwiej, więc przy zejściu na niskie moce pofrunie sobie góra i nie dopali paliwa...

Taka rynna działac będzie tylko w dwustanie, czyli pełen gaz i stop...

To tak w skrócie a i tak za dużo juz napisałem ;)

Pozostałych wywodów nie komentuję. Trzeba robić swoje.

Może coś więcej napiszę w kwietniu.

Edytowane przez Jarecki79

Gość Rostko13

Od ponad roku jestem na forum i czerpie z rad stałych bywalców...

Zawijan, nie wiem kim jesteś, ale jak tylko czytam Twoje odzywki to mnie ściska... Jak masz coś do Jareckiego , albo do Włodka do sobie dajcie czadu na priv. Pewnie jesteście z jednej branży, więc stąd takie Twoje agresywne zaczepki. Nazywają Cie profesorem, jak gdzieś przeczytałem ... Uważam, że grubo przesadzają.

Witam!

Koledzy jeden kociol pracujący na ecoal-u od 00.00-21.00 i cobrze od 00-16.00.

Ilość spalonego opału podobna, jednak na cobrze brak jakiejkolwiek sadzy i mniej spieków.

[ATTACH=CONFIG]171178[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]171179[/ATTACH]

Bardzo dziękuję za wpis.

To ciekawe porównanie.

Na jakim programie pracowała Cobra?

Od ponad roku jestem na forum i czerpie z rad stałych bywalców...

Zawijan, nie wiem kim jesteś, ale jak tylko czytam Twoje odzywki to mnie ściska... Jak masz coś do Jareckiego , albo do Włodka do sobie dajcie czadu na priv. Pewnie jesteście z jednej branży, więc stąd takie Twoje agresywne zaczepki. Nazywają Cie profesorem, jak gdzieś przeczytałem ... Uważam, że grubo przesadzają.

A czegórz Ty się mnie czepiasz? Ani ja Cię znam, ani Ty mnie...

Powiem Ci tylko jedno. Widocznie za krótko jesteś na forum i widocznie za mało naczerpałeś z tych rad, skoro mnie zaczepiasz. Mi nic nie pogorszysz. Włodkowi splendoru nie dodasz. To bezowocne. Nie czepiaj się!

Dzien dobry

Zawijan, mi się nie podoba hasło "Wam", bo ja sterownika nie robię i mnie w te swoje gierki nie mieszaj.

Chyba,że to "Wam" to relikt poprzedniej epoki.

Chcesz sobie porozmawiac z Włodkiem- rozmawiaj, mnie prosze od tego wszystkiego odciąć.

To jest wątek Włodka, ja mam swoje zdanie na pewne tematy, także dotyczące brucera i obietnic oraz danych tego palnika dotyczących, jaka była teoria o tym palniku a jaka jest praktyka też wszyscy widzą....

ale mam ważniejsze sprawy na głowie jak takie dziwne przepychanki.

Chyba,że "Wam" nie było kierowane do mnie, to proszę uznać,że pretensji żadnych nie mam.

pozdrawiam

Edytowane przez Jarecki79

Chyba,że "Wam" nie było kierowane do mnie, to proszę uznać,że pretensji żadnych nie mam.

Jednoznacznie i wyraźnie - TO WAM NIE BYŁO DO CIEBIE. Absolutnie.

Przeczytaj mój komentarz kierowany do Ciebie. Czy z niego wynika coś takiego? Przecież absolutnie NIE. Wprost przeciwnie.

Szczerze mówiąc, zwisa mi to, co dzieje się na tym wątku.

Protestuję tylko przeciwko wykorzystywaniu przez Włodka_PID mojej osoby do jego jakichś tam celów. I będę protestował jeszcze ostrzej.

Mam takie prawo.

Szczerze mówiąc, zwisa mi to, co dzieje się na tym wątku.

Protestuję tylko przeciwko wykorzystywaniu przez Włodka_PID mojej osoby do jego jakichś tam celów. I będę protestował jeszcze ostrzej.

Mam takie prawo.

Włodek niezwłocznie skasuje wpisy, w których wykorzystuje

Zawijana - ale prosi o pomoc w identyfikacji, o które wpisy chodzi

(cytaty).

Chyba, że chodzi o wszystkie wpisy Włodka w tym wątku....

Edytowane przez Wlodek_PID

Panowie, tylko spokój może nas uratować. Dziwie się Wam, że się przekomarzacie, który sterownik lepszy. Dla mnie ten, zwłaszcza na moim kotle, który dobrze go prowadzi tzn w miarę dobrze spala paliwo i utrzymuje temperaturę przy odpowiednio wysokiej temp. spalin i nie robi niepotrzebnie spieków bądź niedopałków no i stosunkowo mało spala. Wiem, że to ble, ble, ale sterownik włodka pid w miarę prosto idzie tak ustawić i chwała mu za to. Sterownik ecoal jest bardzo dobrym sterownikiem, ale dla konkretnych kotłów, gdzie był na nich testowany a i tak przy badziewnym paliwie nie tak różowo to wygląda. Spalanie grupowe też testowane i w moim przypadku to też nie to. Nie wnikam w szczegóły, a to, że sprawność nie ta a to mało regulacji a to tamten ma to a to ten nie ma tego. Jeżeli spalanie opału jest na obu sterownikach w miarę porównywalne to potencjalny Kowalski, a szkoda, skłania się ku temu gdzie to spalanie nie brudzi kotła i wymiennika /nie mylić z pyłem/ i nie robi kalafiorów zatykających palnik, a ten kompromis, jak widać, da się w miarę poprawnie ustawić na cobrze przy przewymiarowanym kotle przy obecnych temperaturach.

Tak że nie negował bym ani jednego ani drugiego sterownika, pomimo, ze ten pierwszy nie przeszedł skomplikowanych badań w laboratorium.

Życie koryguje pewne detale i same nastawy dmuchawy nie wystarczą chociażby przy spalaniu grupowym i nie tylko w moim kotle.

P.S. Do zawijana

[ATTACH=CONFIG]171307[/ATTACH]

Pozdrawiam