Wlodek_PID 18.02.2013 14:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Takie porównania dla konstruktora to jak porównaniebiżuterii czy ciuchów dla kobiet.... Czasem wypadasz lepiej, a czasem gorzej od konkurencji,ale i tak za każdym razem czegoś się nauczysz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ireek10 18.02.2013 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 włodek odbierz proszę priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 18.02.2013 14:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 włodek odbierz proszę priv OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 18.02.2013 16:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Dzięki Jarecki za poświecenie mi odrobiny czasu troszkę udało mi się zmusić palnik do pracy nastawiłem priorytet CW i teraz pytanie do pana Włodka Przy priorytecie CW jest moment że temperatura kotła jest wyższa od zadanej CO i wyższa od CW obie pompy stoją i piec jest w podtrzymaniu. W tym momencie powinno być grzane CW. Sterownik to PUMA z oficjalnym softem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 18.02.2013 16:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Włodek niezwłocznie skasuje wpisy, w których wykorzystuje Zawijana - ale prosi o pomoc w identyfikacji, o które wpisy chodzi (cytaty). Kto udaje głupiego - ten głupszy od niego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 18.02.2013 16:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Panowie... Kolego Badaj sobie, co chcesz. Porównuj i wybieraj, co chcesz. Mnie nic do tego. Absolutnie. Nie musisz się z tego tłumaczyć. Rób swoje. Już mi się rzygać chce od powtarzania w kółko tego samego, ale spróbuję jeszcze raz. Może wreszcie dotrze... Nie wiem, który sterownik - Puma i Cobra, czy eCoal i Bruli - jest lepszy, bo nigdy tego nie badałem. Wiem tylko, że są to sterowniki inne - działające na innej zasadzie. Czas pokaże, które będą górą, tzn. które będą się lepiej sprzedawać. Zaklinanie deszczu pustym gadaniem niczego nie zmieni. Dlatego nie zamierzam gadać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 18.02.2013 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 zawijanodnoszę wrażenie że zgubiłeś proszkipiszesz, że się ktoś Ciebie czepia i musisz się bronić.Ale na pytanie o to gdzie jest ta zaczepka zamiast odpowiedzieć piszesz jakieś frazesy z piaskownicydopada CIę jakaś starcza choroba i zaczynasz sie zachowywać jakbys miał 4 lata i kręcone włosy, w jednym się z Tobą zgodzęTe sterowniki są różne a skoro są różne to czemu zamiast spać spokojnie bez obawy że coś tak różnego od Twojego dziecka może Ci zagrozić to włazisz tu i się rzucasz zamiast prowadzić merytoryczną dyskusję(jeśli jeszcze wiesz jak to się robi). boisz się czegoś??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubi27 18.02.2013 17:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Witam! Koledzy jeden kociol pracujący na ecoal-u od 00.00-21.00 i cobrze od 00-16.00. Ilość spalonego opału podobna, jednak na cobrze brak jakiejkolwiek sadzy i mniej spieków. [ATTACH=CONFIG]171178[/ATTACH] [ATTACH=CONFIG]171179[/ATTACH] Puma na pracy dwustanowej ma taki wykres jak ecoal Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ireek10 18.02.2013 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Kolego z..., spodziewałem się konstruktywniejszej odpowiedzi i jak zwykle, nie ubliżając bynajmniej, wyszło jak zawsze. Życzę bardziej uniwersalnych algorytmów i jak mniemam tak się stanie.Powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ireek10 18.02.2013 18:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Puma na pracy dwustanowej ma taki wykres jak ecoal No bo ecoal w odrobinie przewymiarowanym kotle tak działa a może gorzej, stąd lepiej prowadzić go na dwustanie /lepiej dopali paliwo i mniej kopci/. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 18.02.2013 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Dzięki Jarecki za poświecenie mi odrobiny czasu troszkę udało mi się zmusić palnik do pracy nastawiłem priorytet CW i teraz pytanie do pana Włodka Przy priorytecie CW jest moment że temperatura kotła jest wyższa od zadanej CO i wyższa od CW obie pompy stoją i piec jest w podtrzymaniu. W tym momencie powinno być grzane CW. Sterownik to PUMA z oficjalnym softem. Obie pompy stoją, gdy grzejemy CWU temp. CO jest za niska, by włączyć pompe CWU Np.: nastawa CWU 50'C nastawa CO 48'C temp. CWU 47'C i trzeba grzać temp. CO 49'C Pompa CWU włączy się dopiero gdy temp. CO >= temp. CWU + 4'C, czyli dopiero przy 51'C. Pompa CO też stoi, jeśli ustawiłeś pompy skokowe, i czeka na cykl pracy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 18.02.2013 18:40 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 (edytowane) Kto udaje głupiego - ten głupszy od niego. Nie nadążam. Mówię poważnie - pokaż wpis, który Cię obraża lub w inny sposób narusza Twoje dobre imię - i natychmiast go skasuję. Edytowane 18 Lutego 2013 przez Wlodek_PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 18.02.2013 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Obie pompy stoją, gdy grzejemy CWU temp. CO jest za niska, by włączyć pompe CWU Np.: nastawa CWU 50'C nastawa CO 48'C temp. CWU 47'C i trzeba grzać temp. CO 49'C Pompa CWU włączy się dopiero gdy temp. CO >= temp. CWU + 4'C, czyli dopiero przy 51'C. Pompa CO też stoi, jeśli ustawiłeś pompy skokowe, i czeka na cykl pracy. Panie Włodku korzystając z pana przykładu [*]nastawa CWU 50'C [*]nastawa CO 48'C [*]temp. CWU 47'C i trzeba grzać tu u mnie jest 35`C [*]temp. CO 49'C i w tym momencie wszystko stop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 18.02.2013 19:17 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 To jest oczywiście błąd. A jaka wersja soft? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 18.02.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 To jest oczywiście błąd. A jaka wersja soft? Oficjalna 939 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 18.02.2013 19:28 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Podaj swój email na priv, wyślę nowy soft.Jaki masz kocioł i jaki opał? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 18.02.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 (edytowane) Podaj swój email na priv, wyślę nowy soft. Jaki masz kocioł i jaki opał? Mój kocioł to Dragon 25kW z rynną W tej chwili groszek z Tani Opał (zielony) Nowszy soft miałem od Jarka (dzięki za pamięć) ale brak mi w nim ciągłej pracy na ekranie z wykresem Edytowane 18 Lutego 2013 przez kubaiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
locaj85 18.02.2013 19:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 (edytowane) Panowie, a ja odniosę się do ustawień przy przewymiarowanym kotle, tj. taki kocioł mam u siebie, chciałbym w związku z tym odnieść ustawienia nadmuchu w stosunku do tego faktu.W tej chwili moje ustawienia to:temp. CO : 50temp CWU : 45 ( grzane 2 razy dziennie rano i wieczorem)przerwa podawania : 40 czas podawania : 8 max siła nadmuchu : 80 min siła nadmuchu : 4 min moc kotła : 1przedmuch :wyłączony w tej chwili kocioł pracuje na 30% przy temp 50,5st C, Adc wskazuje -22%, wykresy praktycznie płaskie, temp. przeciąga podczas grzania CWU, CO pracuje ciągle bez stref Czy jakaś nastawa w świetle teorii mogłaby być zmieniona wg Was? Edytowane 18 Lutego 2013 przez locaj85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 18.02.2013 19:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 zawijan odnoszę wrażenie że zgubiłeś proszki... Widzę, że znalazłeś jakieś proszki. Po co je używasz, jak nie wiesz, na co są? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 18.02.2013 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Widzę, że znalazłeś jakieś proszki. Po co je używasz, jak nie wiesz, na co są? Tak obserwuje tę rozmowę i nie wiem czym się tak denerwujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts