Wlodek_PID 18.02.2013 20:02 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Mój kocioł to Dragon 25kW z rynną W tej chwili groszek z Tani Opał (zielony) Nowszy soft miałem od Jarka (dzięki za pamięć) ale brak mi w nim ciągłej pracy na ekranie z wykresem Już wysłałem. Na początek - nie zostawiaj kotła bez nadzoru. Jak pochodzi parę godzin bez zastrzeżeń, to jest OK. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.02.2013 20:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 (edytowane) Moim zdaniem jak kogoś coś nie interesuje, to się nie odzywa, skoro się odzywamy, to powinno to być na temat.Na początku wątku zaznaczono,że chcemy tutaj rozmawiać kulturalnie. Bez obrażania innych. Locaj85, spróbuj8/50 - dla pełnej mocy, niech zaczyna kombinować od tego....dmuchawa 8/70%w 3111 przełącz głębokość modulacji na ok.15% jak masz drobniejsze paliwoja wole prace na pid-II, ale jak u ciebie jest stały odbiór ciepła i to wszystko sie układa, to nie mam uwag Edytowane 18 Lutego 2013 przez Jarecki79 poprawka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 18.02.2013 20:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Panowie, a ja odniosę się do ustawień przy przewymiarowanym kotle, tj. taki kocioł mam u siebie, chciałbym w związku z tym odnieść ustawienia nadmuchu w stosunku do tego faktu. W tej chwili moje ustawienia to: temp. CO : 50 temp CWU : 45 ( grzane 2 razy dziennie rano i wieczorem) przerwa podawania : 40 czas podawania : 8 max siła nadmuchu : 80 min siła nadmuchu : 4 min moc kotła : 1 przedmuch :wyłączony w tej chwili kocioł pracuje na 30% przy temp 50,5st C, Adc wskazuje -22%, wykresy praktycznie płaskie, temp. przeciąga podczas grzania CWU, CO pracuje ciągle bez stref Czy jakaś nastawa w świetle teorii mogłaby być zmieniona wg Was? Puma czy Cobra? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 18.02.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Już wysłałem. Na początek - nie zostawiaj kotła bez nadzoru. Jak pochodzi parę godzin bez zastrzeżeń, to jest OK. Dzięki serdeczne od Jarka miałem 19r Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 18.02.2013 20:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Puma czy Cobra? Cobra z 33c Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 18.02.2013 20:34 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Jak na razie - nic bym nie zmieniał, jeśli nie ma sadzy...Jeśli jest sadza - rozciągnąć podawanie, jak radzi Jarek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 18.02.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Widzę, że znalazłeś jakieś proszki. Po co je używasz, jak nie wiesz, na co są? miałem rację nie potrafisz prowadzić merytorycznej dyskusji potrafisz tylko chwalić swoje i negować resztę i to w sposób tak opryskliwy że nie potrafię przejść obok tego obojętnie poświęce jeszcze jednak jedną chwilę by uświadomić Ci jak jesteś płytkim człowiekiem. zwłaszcza jak czytam takie twoje wpisy: .......Jestem na forum muratora od ponad trzech lat. Uwierz mi, że życie na tych wątkach n/t kotłów węglowych mam nielekkie. Jestem jednak twardy i nieraz jeszcze im dokopię. to tylko niewielki wycinek twojego prawdziwego oblicza. cierpiący i osamotniony jak prorok w obcym kraju. przykro mi że człowiek którego uważałem za autorytet upadł tak nisko. mam zatem prośbę jeśli nie masz nic mądrego do napisania w tym wątku to sobie daruj. masz rzeszę słuchaczy gdzie indziej. tam będą cię chwalić i doceniać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 18.02.2013 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Witam juz od jakiegos czasu probuje dojsc ladu ze spiekami. na poprzednim weglu niby Pieklorz spieki byly duze a proby zjechania z moca kotla i zmniejszeniem nadmuchu konczyly sie alarmem brak opalu. Teraz zakupilem Retopal i ponowilem proby dojscia do ladu z procesem spalania. Zaczynalem od standardowych ustawien tj 5/25 s oraz max. dmuchawa 90%. W chwili obecnej zjechalem stopniowo do ustawien 5/30s oraz max dmuchawy 65%. Zamieszczam aktualne zrzuty ekranu oraz zdjecia "popiolu". Doradzcie czy jeszcze zjezdzac z ustawieniami lub na co jeszcze nalezy zwrocic uwage. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 18.02.2013 21:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Nie wiem, który sterownik - Puma i Cobra, czy eCoal i Bruli - jest lepszy, bo nigdy tego nie badałem. Widzę, że zmieniłeś zdanie, bo pisałeś zupełnie coś innego. Kilka cytatów z "Rankingu Kotłów na Eko-Groszek 2012-04-11 A tak na marginesie. Jakiś czas temu - tu, na tym forum - napisałem, że walka na rynku sterowników już się zaczęła. Pamiętacie? I napisałem także, że my nie mamy zamiaru tej wojny przegrać. I napisałem także Włodkowi_PID, żeby się tak strasznie nie bał eCoal-a, bo konkurentem dla Pumy i Cobry będzie bruli, a nie eCoal. Pamiętacie? Dzisiaj potwierdzam to z siedziby Elektro-Systemu, gdzie spędzam właśnie poświąteczny tydzień. I spędzę jeszcze kilka tygodni. A potem - "na materace". Zapamiętajcie to. A zresztą - przypomnimy Wam niebawem. Wiem, że nigdy byś się tego nie domyślił, więc Ci podpowiem. Bruli powstał po to, żeby dokopać Pumie i Cobrze. Tak do końca. We wszystkich kotłach. Nie tylko w OE. 2012-04-12 Jeśli przypadkiem myślisz, że bruli.pl to będzie taki zwyczajny sterownik dwustanowy, to jesteś w grubym błędzie. Ja zaś myślę - nie przypadkiem - że przed brulim będzie w stanie obronić się tylko eCoal.pl Przypuszczam, że Ty też tak myślisz i dlatego tak się pieklisz. 2012-04-12 A że będzie wojna - to dobrze dla użytkowników. Prawda? Niedługo pokażę wyniki badań naszych. Jak zwykle to robię. Ty możesz pokazać wyniki swoich. Jak będziesz je miał. A wygrają lepsi. To znaczy my. Zobaczysz! 2012-04-12 Ależ TO już jest! A ponieważ jestem w dobrym nastroju - daruję Ci tego 12-latka i tę niską samoocenę. Borykaj się z tym sam. A co będzie jutro - to ja wiem. Jutro - wygram. Znaczy - MY wygramy. Patrzę na to z krótkim dystansem. To jest wątek o algorytmach, więc mam pytanie, co tak naprawdę nowego powstało i dlaczego Twoje sterowniki są lepsze. Porozmawiajmy używając rzeczowych argumentów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 18.02.2013 21:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Witam juz od jakiegos czasu probuje dojsc ladu ze spiekami. na poprzednim weglu Nie ma zdjęć opału, ale jeśli są spieki, zwiększ pauzę na 35s a max obroty dmuchawy daj na 60% lub 55%. Na jakim biegu masz pompy? Jeśli na I, przełącz na II bieg - temperatura będzie stabilniejsza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 18.02.2013 21:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Sorki zdjecia nie dodaly sie za pierwszym razem pompa cwu na drugim biegu pompa na malym obiegu wymienika 1 bieg, a za wymiennikiem na grzejniki 2 bieg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 18.02.2013 21:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Sorki zdjecia nie dodaly sie za pierwszym razem pompa cwu na drugim biegu pompa na malym obiegu wymienika 1 bieg, a za wymiennikiem na grzejniki 2 bieg. [ATTACH=CONFIG]171429[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]171430[/ATTACH] Po wykresach widać było że w instalacji jest jakiś zawór mieszający albo wymiennik, spróbuj na kilka godzin na pompie za wymiennikiem dać 3 bieg Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 18.02.2013 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 A i na te kilka godzin zrezygnuj z funkcji stop na c.w.u po prostu ustaw na ciągle jedną temperaturę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
locaj85 18.02.2013 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 dużo nie ma tej sadzy..., ale regularnie piec czyszczę, czasem skrobię go nawet co 3 dni:lol2: spróbuję ustawień Jareckiego od nowego zasypu i zobaczymy co się będzie działo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
locaj85 18.02.2013 23:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2013 Moim zdaniem jak kogoś coś nie interesuje, to się nie odzywa, skoro się odzywamy, to powinno to być na temat. Na początku wątku zaznaczono,że chcemy tutaj rozmawiać kulturalnie. Bez obrażania innych. Locaj85, spróbuj 8/50 - dla pełnej mocy, niech zaczyna kombinować od tego.... dmuchawa 8/70% w 3111 przełącz głębokość modulacji na ok.15% jak masz drobniejsze paliwo ja wole prace na pid-II, ale jak u ciebie jest stały odbiór ciepła i to wszystko sie układa, to nie mam uwag z tym: 8/50 - dla pełnej mocy, dmuchawa 8/70% to na chłopski rozum rozumiem, że mam ustawić podawanie na 8 s a przerwę na 50? a dmuchawę min na 8 a max na 70 tak? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 19.02.2013 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 locaj85dokładnie tak small7myślę że jeszcze za wysoko masz moc maksymalnąkocioł szybko wyciąga się do góry i zostaje ze sporym zapasemoprócz sugestii kolegi Odegree ja bym jeszcze ciut moc maksymalną obniżył Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.02.2013 09:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Dzień dobrykol. small ma mniejszy palnik, ale przede wszystkim ma małą dmuchawę 40W, uważam,że dla niej schodzenie poniżej 80% zakończy się niedopałem. Small, zacznę od podstawowego pytania:* czy palnik tj. jego głowica została wklejona zgodnie z opisem i zdjęciami na początku DTR kotła?Jeżeli tak, to przechodzimy do kolejnego punktu * przypomnij jaka powierzchnię ogrzewasz, kojarzę, że kocioł 12kw * możesz zrobić 5/30 do moim zdaniem max. 5/35 a nadmuch nie ma sensu mniej jak 80% dla tej dmuchawki * wejdź w menu 3111 i zmień modulację na 10% jak obniżysz max. obroty dmuchawy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 19.02.2013 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 ok dzięki za rady. rano zmieniłem bieg pompki CO na 3 oraz wyłączyłem strefy w CWU. Wieczorem obniżę jeszcze moc kotła. Mam jeszcze pytanie czy podłogówka, która złapana jest za wymiennikiem poprzez zawór 4D ( ustawiony troch powyżej 3) i pompkę (pompka chodzi nonstop) nie wpływa negatywnie na pracę kotła. I tu pytanie mam do Włodka o sterowanie z aligatora pompką podłogówki nie mając siłownika na zaworze mieszającym? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 19.02.2013 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Jarecki Co do palnika to nie mam pojęcia ale sądzę takie czynności to powinny być zrobione fabrycznie a póki trwa sezon grzewczy to chyba ciężko to sprawdzić (może się myle). Kociołek faktycznie 12 kW co do powiewrzchni to 123 m2 razem z garażem ( garaż bez grzejnika ale między kotłownią a garażem póki co nie ma drzwi więc temperaturka ok 18 stopni). Samej mieszkalnej 103 m2. Nastawę mam 5/ 30 a dmuchawę 65%. Czyli z obrotami jednak do góry? Wieczorem zmienię modulację tak jak napisałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zawijan 19.02.2013 09:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Postanowiłem założyć wątek, który byłby forum dyskusyjnym dla sterowników i algorytmów sterowania. Chciałem napisać trochę o algorytmach. Chciałbym podyskutować o algorytmach, czyli o zasadzie (sposobie) działania różnych sterowników. Byłoby fajnie, gdyby padały propozycje różnych rozwiązań. Wierzę, że będzie to możliwe, bo pewien naukowiec nas opuścił i zaszył się w mateczniku. Bardzo ładnie to wszystko wyglądało. Tylko co miał ten „pewien naukowiec” do algorytmu Włodka_PID? Kolejne wpisy odkrywają, o co chodziło z tym „pewnym naukowcem” A więc odpowiedź na pytanie o spalanie wungla w sterowaniu grupowym - podobnie jak zimna synteza - jest niemożliwa. Jak myślicie, dlaczego tak się dzieje? Spalanie grupowe coś zmienia - ale co? Za dużo tlenu? Zareagował na to Jarecki, bo zbyt grubymi nićmi to było szyte. Chyba już była wcześniej mowa, że doświadczony użytkownik czy operator potrafi ustawić sterownik lepiej jak automat, pytanie ile takich osób jest i komu się che przestawiać. Wyślę Ci Wlodku info na mail, skasuj proszę ostatni wpis, czy zmiń jego końcówkę, nie potrzeba wsadzać kija w mrowisko Dalej było jeszcze piękniej Jarek, Założyłem ten wątek jako miejsce dyskusji o algorytmach. Chcę porozmawiać o spalaniu regulacji temperatury grzaniu CWU podtrzymaniu ognia na różnych sterownikach różnych producentów. Chcę, żeby to był wątek techniczny - na ile to możliwe... Byłoby dobrze, gdyby udało się wyciągnąć konstruktywne wnioski, które będą przydatne dla ludzi piszących algorytmy, w tym dla mnie. Dzięki temu powstaną lepsze algorytmy - komu to przeszkadza? Nie rozumiem tekstu o wsadzaniu kija w mrowisko i naskakiwaniu. Stworzono nowy algorytm, który ma dobre podstawy teoretyczne. Całkowicie się z nimi zgadzam. W praktycznej implementacji coś nie działa - dlaczego? Czy to jest coś wstydliwego? Nie działa - to spróbujmy zrozumieć, dlaczego - i poprawmy. To jest podejście konstruktora. No ale jest jeszcze polityka... Czy ten wpis dotyczy mnie, czy nie? Czy ten wpis dotyczy algorytmu Włodka_PID, czy może służy czemuś innemu? Jak widać, do tej pory siedziałem cicho. Dopiero teraz odpowiedziałem. Bardzo łagodnie zresztą. Właściwie to dałem tylko delikatny sygnał, że jednak to czytam. Rozbawiłeś mnie tak jakoś. Dzięki. Za niedługo odkrył się niechcący prawdziwy zamiar założenia tego wątku. Kiedy ogłoszono pomysł spalania grupowego, pokazałem mój kocioł pracujący na bardzo podobnej zasadzie. Nazwałem swój algorytm sterowaniem pulsacyjnym. Jestem zadowolony z pracy w trybie letnim i jestem pewien, że zużycie opału nie jest większe. W trybie zimowym jeszcze testujemy. Moje zainteresowanie problemem, które wywołało taką burzę, jest spowodowane podobieństwem algorytmów. Niektórzy drwią z mojej pracy, stąd czasem żółć - przepraszam. Proszę jednak, żebyście wzięli pod uwagę, że nie mam laboratorium nie dostałem milionów dotacji z UE nie dostałem milionów z budżetu państwa algorytmy sterowania piszę sam - nie jestem dużym zespołem ludzi Porównajcie proszę wydajność, czyli efekty do nakładów. Czy naprawdę jest się z czego śmiać? Aha, jeszcze jedno: W dyskusji nie używam nazwy kotła nazwy producenta nazwy sterownika nazwisk lub nicków konstruktorów nazw firm tworzących produkt Użyłem tylko nazwy algorytmu, ale ilu użytkowników to skojarzy? Naprawdę, niektórzy są chyba przewrażliwieni... Musiałbym być chyba durniem, aby nie odczytać prawdziwych intencji tego wątku. Siedziałem jednak dalej cicho, bo i nie było o czym gadać. Takie ple,ple, ple... Potem było tak: ... duże firmy, które się zasiliły jeszcze większymi dotacjami, wcale nie mają lepszych wyników. Niezależnie od tego, czy testujemy na kolanie, czy u cioci, liczy się efekt końcowy. Wpis absolutnie bzdurny, bo gdzie tam Włodkowi_PID do oceny wyników innych firm, skoro nawet swoich wyników nie potrafił ocenić przez tyle lat. Czy znajdzie ktoś w publikatorach, czy gdzie indziej, jakiekolwiek zweryfikowane wyników pracy jego produktów? Tzn. zweryfikowane za pomocą mierzalnych wyników badań. Są tylko osobiste „oceny”. Przyjąłem jednak, że jest to jego subiektywna ocena i nie zareagowałem. Bo i po co? Potem jednak było tak: Cała historia zaczęła się w marcu 2009r. Na konferencji w Sosnowcu, gdzie wielu z Was bywa, (targi SIBEX) zaprezentowano koncepcję sterownika automatycznego. Założenia były następujące :działa tylko na wybranych kotłach wybranych producentów działa tylko na wybranym palniku (Brucer) do pracy potrzebuje dodatkowego czujnika (czujnik spalin) podczas pracy co pewien czas (co 1 godz) jest wykonywany test opału, który - nawiasem mówiąc - kompletnie destabilizuje opał na palniku może spalać więcej opału, ale za to wymaga mniej zachodu od użytkownika - jest tylko 1 nastawa procesu spalania - obroty dmuchawy. Po konferencji, na której była niezła kłótnia, pomyślałem sobie, że te założenia są doskonałym punktem wyjścia do skonstruowania własnego automatycznego sterownika. Są doskonałym wzorem - ale po odwróceniu A zatem założyłem, że mój sterownik automatyczny :działa na każdym kotle każdego producenta działa na każdym palniku do pracy nie potrzebuje dodatkowego czujnika (czujnik spalin) podczas pracy nie wykonuje testu opału, który destabilizuje opał na palniku nie może spalać więcej opału niż algorytm manualny, i nie ma żadnych nastaw procesu spalania. Takie były założenia. Pozostaje tylko drobiazg : jak to zrobić? Czy pierwsza część tego wpisu ma jakiś związek z algorytmem Włodka_PID? Dlaczego relacja z tej konferencji jest tendencyjnie zafałszowana? Tak sobie? Bez powodu? Nie było tam żadnej koncepcji sterownika, ani żadnych założeń. Była natomiast prezentacja wyników pracy gotowego produktu, który wprowadzono do sprzedaży. Pierwsze egzemplarze pracowały już w roku 2008. Kłótnia - owszem - była niezła. Jednakże nie kłócono się o założenia sterownika, ani o jego algorytm, bo tego nikt postronny nie zna do dzisiaj. To była zwykła kłótnia przekupek, które „wiedziały”, że ten nowy produkt jest zły, choć do tej pory nie widziały go na oczy. Całkiem tak samo, jak później przez ponad trzy lata na tym forum. Cały dalszy ciąg jest konsekwencją tego ostatniego z przytoczonych wpisów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts