Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

trochę się dziwię Jareckiemu że widząc zdjęcia pisze by z nadmuchem nie schodzić poniżej 80% skoro na 65% są spieki.

nieważne może ja za mało wiem jeszcze:eek:

small

regulacje zaczynaj od wydłużania przerwy dla mocy maksymalnej, dopiero po kilku godzinach jak pojawią się spieki większe to zdejmuj powolutku górę nadmuchu lub przymykaj klapkę

przy takiej powierzchni masz za dużą moc

podobne akcje miał kaszpir07 mimo kociołka o mocy 12KW też miał mocne przeciąganie i musiał schodzić w dół z mocą- on chyba zszedł poniżej 5/40 albo jeszcze niżej- teraz nie pamiętam i nie chce mi się szukać

co do palnika to wymaga on uszczelnienia podczas montażu kotła(jest w DTR o tym jeśli dobrze pamiętam)

jeśli tego nie zrobiłeś warto poświęcić temu chwilę- wygaszenie i wystudzenie korony to jakieś 2 godziny a jak masz grube rękawice i jąwyciągniesz wcześniej do chłodnego pomieszczenia wystygnie jeszcze szybciej.

potem już szybko idzie, w instrukcji jest opis uszczelnienia, po zabiegu czekasz z godzinkę i możesz rozpalać

jak to zrobisz będziesz musiał na pewno korekty wprowadzić

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Widzę, że zmieniłeś zdanie, bo pisałeś zupełnie coś innego.

Kilka cytatów z "Rankingu Kotłów na Eko-Groszek...

To jest wątek o algorytmach, więc mam pytanie, co tak naprawdę nowego

powstało i dlaczego Twoje sterowniki są lepsze.

W całym tym Twoim długim cytatowisku ani razu nie piszę, że eCoal czy Bruli są lepsze od Pumy czy Cobry. Piszę tylko, że wygramy na rynku. A to zupełnie co innego.

Ten Twój wpis utwierdził mnie, że dobrze odczytałem intencje założycielskie tego Twojego wątku. Tak - Bruli wygra z Twoimi sterownikami.

Dlaczego?

Tego, niestety, musisz się domyślić sam.

Uprzedzam, że trochę czasu Ci na to zejdzie.

Kolego z..., spodziewałem się konstruktywniejszej odpowiedzi i jak zwykle, nie ubliżając bynajmniej, wyszło jak zawsze.

Konstruktywniejszej? Bardzo proszę.

Napisałeś:

Koledzy jeden kociol pracujący na ecoal-u od 00.00-21.00 i cobrze od 00-16.00. Ilość spalonego opału podobna, jednak na cobrze brak jakiejkolwiek sadzy i mniej spieków.

[ATTACH=CONFIG]171178[/ATTACH]

[ATTACH=CONFIG]171179[/ATTACH]

Zadam Ci więc konstruktywne pytanie:

Co to znaczy „ilość spalonego opału podobna”? Ile spalono w jednym, a ile w drugim przypadku? Jak to zmierzyłeś?

Zadam drugie:

Czy odbiór ciepła przez ogrzewany obiekt (łącznie z odbiorem c.w.u) był wtedy jednakowy, czy różny? Jak to zmierzyłeś?

Zadam trzecie:

Czy temperatura w ogrzewanych pomieszczeniach była w obu przypadkach jednakowa i jednakowo stabilna? A temperatura na zewnątrz? Te wykresy są bardzo malutkie, ale coś mi się wydaje, że nie były to temperatury jednakowe i jednakowo stabilne.

Z tych trzech - wynika czwarte:

Z jaką mocą rzeczywistą pracował kocioł w jednym, a z jaką w drugim przypadku? Czy to zmierzyłeś?

I jeszcze takie pytania dodatkowe:

Ile było tej sadzy?

Ile było tych spieków? Co to były za spieki? Czy to były niedopały, czy nie?

Zadałem Ci także na wątku pytanie, które pozostawiłeś bez odpowiedzi:

Dlaczego nie pokazałeś wykresów z dnia 15.02?

No właśnie. Dlaczego?

Przecież wtedy działy się ciekawe rzeczy. Przy przejściu z eCoala na Cobrę.

P.S.

Mam taką propozycję.

Skoro masz eCoala i Cobrę - wstaw swój kocioł na platformę eSterownik.pl. Pisz na bieżąco o swoich eksperymentach. Będziemy je wszyscy obserwować. Podyskutujemy wszyscy o nich konstruktywnie.

Edytowane przez zawijan

Kolego Timon zgadza się że w DTR jest opis odnośnie mocowania korpusu palnika i inych podzespołów do kotła dmuchawy, deflektrora, kosza zasypowego itp.( jest tam też informacja o uszczelnieniu) tylko sądziłem, że jeżeli kocioł przyszedł na palecie zmontowany to jest on przygotowany do pracy i nie trzeba wyjmować z niego palnika( który był już umocowany ).

ok dzięki za rady. rano zmieniłem bieg pompki CO na 3 oraz wyłączyłem strefy w CWU. Wieczorem obniżę jeszcze moc kotła. Mam jeszcze pytanie czy podłogówka, która złapana jest za wymiennikiem poprzez zawór 4D ( ustawiony troch powyżej 3) i pompkę (pompka chodzi nonstop) nie wpływa negatywnie na pracę kotła. I tu pytanie mam do Włodka o sterowanie z aligatora pompką podłogówki nie mając siłownika na zaworze mieszającym?

Jesteś pewny że za wymiennikiem masz zawór 4drożny? powinien być 3 drożny bo wymiennikowi nie trzeba podgrzewać powrotu.

Aligator steruje napędem zaworu i dopóki go nie zakupisz na nic się zda. Podłogówka nie wpływa negatywnie na pracę kotła i najlepiej aby nastawa zaworu mieszającego w Twojej instalacji nie ulegała częstym i gwałtownym zmianom, jeśli jednak potrzeba dokonywać częstych korekt jego nastaw związanych np ze zmianą temperatury na zewnątrz to warto zastosować napęd zaworu ze sterowaniem pogodowym.

Jarecki Co do palnika to nie mam pojęcia ale sądzę takie czynności to powinny być zrobione fabrycznie a póki trwa sezon grzewczy to chyba ciężko to sprawdzić (może się myle).

Kociołek faktycznie 12 kW co do powiewrzchni to 123 m2 razem z garażem ( garaż bez grzejnika ale między kotłownią a garażem póki co nie ma drzwi więc temperaturka ok 18 stopni). Samej mieszkalnej 103 m2. Nastawę mam 5/ 30 a dmuchawę 65%. Czyli z obrotami jednak do góry? Wieczorem zmienię modulację tak jak napisałeś.

To sprawdzić bardzo łatwo. Wygasić na 2-3h kocioł i zdjąc palenisko.

Nie możemy tego wkleić na produkcji, bo ten mały palnik nie jest rozbieralny w połowie. w przypadku transportu przez wąskie drzwi nalezy palniki zdemontować, więc przy wklejonej głowicy konieczne było by jej wyrywanie. (dla wyjęcia i montażu palnika w kotle trzeba zdjąc głowicę paleniska)

Z tego powodu dla instalatora na samym początku DTR jest na 1kartce A-4 wklejone w punktach co zrobić i dodatkowo sa zdjęcia.

Jest to na początku, bo niestety instalatorom nie chce się czytać i robią "po swojemu"

Jak głowica będzie nieszczelna, to będą właśnie takie kwiatki w popielniku.

Dla tej małej dmuchawy modulacja poniżej 80% jest za słaba.

Do ok. 60-65% można schodzic przy WBS6aAL z silnikiem >70W

Poniżej 80% dla dmuchawy z silnikiem 40W to nie będzie działać....

Modulację dla drobniejszego węgla i obniżonej dmuchawy warto przestawić, zakres między 10-15% będzie OK.

Sam zobaczysz,że po doszczelnieniu będzie chodził jak się należy.

Nawet lepiej, że zostawiasz na sobotę,postaram sie zrobić jeszcze inna fotkę i Ci dosłać, aby było łatwiej.

Wykresy : jeśli możesz - wyłącz temperaturę powrotu, bo jest

niepotrzebna, a dodaj nastawę CO i CWU.

Bo teraz sam nie wiem, do jakiej nastawy ma grzać :)

18.jpg19.jpg

I takie moje pytanie czy byłaby możliwość ciągłej pracy skokowej?

Jeśli panie Włodku sobie życzysz wyślę e-mailem całe archiwum

Pozdrawiam Michał

Edytowane przez kubaiada

Co masz na myśli? Praca ciągła jest przeciwieństwem skokowej.

Czemu na Twoim kotle temperatura CO tak spada? Np. na prawym

wykresie masz nastawę ok. 46'C a od godz 0:00 do 10:00 jest ona

dużo niższa.

Tak właśnie zachowywał się u mnie PID na sofcie 939 tendencja spadkowa

O 4`40 piec alarmował brak opału. od 6`05 piec się podnosił

Chodzi mi o pracę pompy CO cały czas skokowo niezależnie od CWU

Edytowane przez kubaiada

Chodzi mi o pracę pompy CO cały czas skokowo niezależnie od CWU

Taka praca jest możliwa przy termostacie. Aktywuj termostat,

ale go nie podłączaj - sterownik będzie widział cały czas rozwarty

styk (chłodzenie).

Pompa CO będzie pracowała w cyklu 2 min praca / postój taki,

jak zaprogramujesz (nastawa przy ikonie termostatu).

Ale taka praca nie jest dobra, bo co chwila napływa porcja

zimnej wody do kotła.