Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

Jarecki:

nie wiem czy dobrze kojarzę ( chyba w instrukcji było napisane),czy w moim palniku ( duża ekoenergia25) doszczelnianie jest robione u Was?

W ekoenergii tak, bo ten palnik można rozebrać w połowie.

Po sezonie tj. przy starcie nowego, kolejnego sezonu warto uszczelnienie zrobic od nowa.

Ten wykres z pumy to plik archiwum a wykres jest z softu PumaCharts, Cobra pliku archiwum nie tworzy.

Takie dane są możliwe jednak, jak podłączysz Cobrę pod neta, na chwile obecną jest to prywatna inicjatywa kolegi DamianLisu i idzie to podłączyć pod stale odpalony komputer. Musiałbyś jednak to sobie w prywatnej rozmowie z Damianem obgadać.

Ja czekam na oficjalny moduł shark, mam nadzieję,że Włodek tego nie odstawił na bok.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

I tu pytanie mam do Włodka o sterowanie z aligatora pompką podłogówki nie mając siłownika na zaworze mieszającym?

Jak nie masz napędu zaworu a chciałbyś mieć chociaż namiastkę sterowania, to musisz pod alligatora podpiąć termostat pokojowy....

Jak korekcja przy termostacie =0st.c, to na czas utrzymania temp. w danym pomieszczeniu wzorcowym termostat wyłączy pompę podłączona pod alligatora.

Jak cos pokręciłem, to Włodek popraw, bo piszę z pamięci.......

Wydaje się, że Twój kocioł pracuje na zbyt małej mocy.

Może zwiększ nieco podawanie opału?

Masz w tej chwili 85 / 17 = 5 / 1

Jeśli opał dobrze się spala, może daj 75 / 17?

Dmuchawy na razie nie ruszaj.

Twoja temperatura w godz 0:00 do 7:00 jest około 40'C!

Na jakiej mocy pracuje sterownik? 100% ?

Edytowane przez Wlodek_PID

Ja tego drugiego wykresu nie rozumiem. Ten prostokątny przebieg

to chyba moc kotła. Do godz. 2:00 idzie na 100%, potem jest 5% (pewnie

podtrzymanie ognia).

Do 2:00 temperatura powoli podnosi się, a potem dość szybko spada.

Czy masz podłączony termostat? Ale nawet jeśli tak, to kocioł powinien

utrzymywać zadaną temperaturę (47'C), nawet jeśli termostat każe chłodzić.

Gdzie jest umieszczony czujnik temperatury?

A i na te kilka godzin zrezygnuj z funkcji stop na c.w.u po prostu ustaw na ciągle jedną temperaturę

DSC_0086.jpgDSC_0087.jpg

Obydwa przebiegi przy załączonym 3 biegu na pompie CO, jeden z przebiegów jest przy wyłączonych strefach na CWU bo zobaczyłem, że strasznie poszarpany ten wykres. Na drugim widzę, że rzeczywiście trochę sinusoida się rozciąga. Z tego co czytałem na forum to przy grzaniu CWU piec podbija temperaturę żeby wygenerować nadwyżkę i to by potwierdzał przebieg charakterystyki ale mam pytanie gdy różnica temp. w bojlerze różni się tylko 2-3 stopniami od temp zadanej to czy potrzebna jest aż taka nadwyżka temp na kotle rzędu 15-20 stopni. Tym bardziej że zawsze po takim przegrzaniu temp mocno spada (nie wiem czy to jest celowe) zanim piec wejdzie na obroty i dojdzie do zadanej. Mam wrażenie że algorytm sterownika dość wolno reaguje na spadek temp na kotle tj pozwala zejść z temp zbyt nisko a potem żeby podgonić musi dojść aż do 100% wydajności i raz że zwiększa to ilość spieków to także powoduje zbyt wysokie podbicie temp czyli przeregulowanie układu tak jakby za wolno ster się wycofywał. Wiem że inercja układu jest duża szczególnie jak piec wejdzie na 100 % wydajności co zwiększa przeregulowanie ale tym bardziej sterownik powinien szybciej reagować na zmiany temperatury.

Jarecki obniżyłem jednak nadmuch do 65 % bo przy 80 to wyciągam spieki wielkości piłki do golfa. Przy mniejszym nadmuchu jednak spieki były mniejsze.

small7

obniż moc maksymalną i temperaturę zadaną

wykresy powinny się wypłaszczyć.

kocioł nie będzie ta przeciągał - nie będzie długo stal- nie będzie w efekcie tak długo się podnosił i nie będzie potrzeby sięgania po 100% mocy.

jak spieka to maksymalny nadmuch kilka % w dół

jak masz wysoko moc ustawioną to kocioł z automatumocniej przeciąga. ustaw pompę CWU o bieg wyżej niz CO będzie szybsze dogrzanie i nie będzie takiej różnicy.

musi być zapas żeby efektywnie dogrzać i szybko. potem im wyższa moc maksymalna tym wyższe przegrzanie i koło się zamyka

czyli patrz wers pierwszy mojego wpisu

[ATTACH=CONFIG]171902[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]171903[/ATTACH]

Obydwa przebiegi przy załączonym 3 biegu na pompie CO, jeden z przebiegów jest przy wyłączonych strefach na CWU bo zobaczyłem, że strasznie poszarpany ten wykres. Na drugim widzę, że rzeczywiście trochę sinusoida się rozciąga. Z tego co czytałem na forum to przy grzaniu CWU piec podbija temperaturę żeby wygenerować nadwyżkę i to by potwierdzał przebieg charakterystyki ale mam pytanie gdy różnica temp. w bojlerze różni się tylko 2-3 stopniami od temp zadanej to czy potrzebna jest aż taka nadwyżka temp na kotle rzędu 15-20 stopni. Tym bardziej że zawsze po takim przegrzaniu temp mocno spada (nie wiem czy to jest celowe) zanim piec wejdzie na obroty i dojdzie do zadanej. Mam wrażenie że algorytm sterownika dość wolno reaguje na spadek temp na kotle tj pozwala zejść z temp zbyt nisko a potem żeby podgonić musi dojść aż do 100% wydajności i raz że zwiększa to ilość spieków to także powoduje zbyt wysokie podbicie temp czyli przeregulowanie układu tak jakby za wolno ster się wycofywał. Wiem że inercja układu jest duża szczególnie jak piec wejdzie na 100 % wydajności co zwiększa przeregulowanie ale tym bardziej sterownik powinien szybciej reagować na zmiany temperatury.

Jarecki obniżyłem jednak nadmuch do 65 % bo przy 80 to wyciągam spieki wielkości piłki do golfa. Przy mniejszym nadmuchu jednak spieki były mniejsze.

Mnie też się zdaje że algorytm zbyt wolno reaguje na spadek temperatury, tak średnio zaobserwowałem że przy temperaturze 5-6 st. poniżej zadanej sterownik po każdym cyklu dodawał sobie po 2 % mocy, mógłby więcej np co 5% a np 2 stopnie przed zadaną gdy ma tendencje wzrostową, wrócić do dodawania 2%

Mnie też się zdaje że algorytm zbyt wolno reaguje na spadek temperatury, tak średnio zaobserwowałem że przy temperaturze 5-6 st. poniżej zadanej sterownik po każdym cyklu dodawał sobie po 2 % mocy, mógłby więcej np co 5% a np 2 stopnie przed zadaną gdy ma tendencje wzrostową, wrócić do dodawania 2%

Też tak myślę sterownik powinien sprawdzać dynamikę zmian temperatury i dostosować wydajność kotłą do trendu grzania. Na mój gust powinno być zwiększone wzmocnienie regulatora PID (czyli tak jak piszesz przyrost i spadek mocy powinien odbywać się szybciej) .

Timon mnie tylko dziwi czy przy różnicy 2 stopni (czyli wartości histerezy dla Cwu)konieczne jest gonienie kotła prawie 20 st. w górę. Tym bardziej że po dogrzaniu do tak wysokiej temperatury piec ma potem jakieś opory przy wybudzeniu i pozwala na zejście z temp. zbyt nisko i tak jak piszesz znów musi gonić i kółeczko się zamyka. Co do biegu CWU może się mylę ale przy grzaniu CWU sterownik i tak zjeżdza z wydajnoścą pompy CO tak aby więcej ciepła przeznaczyć na bojler. Co do mocy i nadmuchu to będę jeszcze kombinował choć Jarecki pisał żeby z dmuchawą nie zjeżdzać w dól bo jest mało wydajna. Co do mocy to mam już ustawione 5/35 jutro rano spróbuję jeszcze trochę obniżyć.

Do Włodka mam pytanie czy to normalne, że za każdym razem jak temp aktualna CWU jest mniejsza od temp. zadanej np jest 42 st a zadana 45 to przy wyjściu z menu 1203 na kilka sekunda załączana jest pompa CWU choć ze stref ma ustawiony tryb stop.

Witam

Small, ona nie jest mało wydajna, tylko wprowadziłeś podobne parametry jak kolega z dmuchawa o ponad 100m3/h z większym przerzutem....

Wszystko musi grać, a później będziemy korygować. Palnik musi być szczelny, inaczej to sa kroki mocno zafałszowane i kombinujemy niepotrzebnie.

Pod RV-13AMs z silnikiem 40W dla węgla kamiennego nie zdarzyło mi się, aby był sens schodzenia poniżej 80%, ale takie rzeczy weryfikuje tez życie i konkretna instalacja.

Pod WBS6a z silnikiem 75W natomiast uważam,że granica jest ok. 65% max. nadmuchu.

Palnik musi być szczelny i od tego trzeba zacząć. Fałszywe powietrze zaburza spalanie.

Później będziemy myslec, czy to własności danego węgla, na które mega wpływu nie mamy, czy można to jednak lekko poprawić.