Jarecki79 19.02.2013 19:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Jarecki: nie wiem czy dobrze kojarzę ( chyba w instrukcji było napisane),czy w moim palniku ( duża ekoenergia25) doszczelnianie jest robione u Was? W ekoenergii tak, bo ten palnik można rozebrać w połowie. Po sezonie tj. przy starcie nowego, kolejnego sezonu warto uszczelnienie zrobic od nowa. Ten wykres z pumy to plik archiwum a wykres jest z softu PumaCharts, Cobra pliku archiwum nie tworzy. Takie dane są możliwe jednak, jak podłączysz Cobrę pod neta, na chwile obecną jest to prywatna inicjatywa kolegi DamianLisu i idzie to podłączyć pod stale odpalony komputer. Musiałbyś jednak to sobie w prywatnej rozmowie z Damianem obgadać. Ja czekam na oficjalny moduł shark, mam nadzieję,że Włodek tego nie odstawił na bok. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 19.02.2013 19:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 Panie Włodku soft śmiga od 16 jak narazie stabilnie nie zauważyłem żadnych błędów. Odnośnie mojego pytania to i tak mam duży spadek na powrocie około 10`C Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 19.02.2013 19:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2013 I tu pytanie mam do Włodka o sterowanie z aligatora pompką podłogówki nie mając siłownika na zaworze mieszającym? Jak nie masz napędu zaworu a chciałbyś mieć chociaż namiastkę sterowania, to musisz pod alligatora podpiąć termostat pokojowy.... Jak korekcja przy termostacie =0st.c, to na czas utrzymania temp. w danym pomieszczeniu wzorcowym termostat wyłączy pompę podłączona pod alligatora. Jak cos pokręciłem, to Włodek popraw, bo piszę z pamięci....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 20.02.2013 11:13 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Panie Włodku soft śmiga od 16 jak narazie stabilnie nie zauważyłem żadnych błędów. Odnośnie mojego pytania to i tak mam duży spadek na powrocie około 10`C OK, dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ireek10 20.02.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Panie Włodku, co z tym softem /po rozmowie z Elektro-Miz/ ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 20.02.2013 14:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Jeszcze chwila cierpliwości. Na pewno będzie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ireek10 20.02.2013 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 OK. Czekam i pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 20.02.2013 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 OK, dzięki! No i stało się piec w nocy 2 razy sygnalizował brak opału Oto wykresy Pierwszy raz 3`35 drugi 7`50 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 20.02.2013 16:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Twój kocioł nie osiąga temperatury zadanej.Jakie masz nastawy dmuchawy i podawania? Jaką masz nastawę temperatury w godz 0:00do 7:00 z uwzględnieniem stref czasowych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 20.02.2013 16:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Twój kocioł nie osiąga temperatury zadanej. Jakie masz nastawy dmuchawy i podawania? Jaką masz nastawę temperatury w godz 0:00 do 7:00 z uwzględnieniem stref czasowych? Od 0 do 7 mam nastawę 47`C strefy włączone na zerach czyli bez żadnych ruchów Przerwa 85 podawanie 17 nadmuch 85% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 20.02.2013 17:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 (edytowane) Wydaje się, że Twój kocioł pracuje na zbyt małej mocy.Może zwiększ nieco podawanie opału? Masz w tej chwili 85 / 17 = 5 / 1 Jeśli opał dobrze się spala, może daj 75 / 17?Dmuchawy na razie nie ruszaj. Twoja temperatura w godz 0:00 do 7:00 jest około 40'C!Na jakiej mocy pracuje sterownik? 100% ? Edytowane 20 Lutego 2013 przez Wlodek_PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 20.02.2013 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Panie Włodku zwróć uwagę na mój drugi wykres do 2 było ok a od 2 do 3 tendencja spadkowa Nie wiem jak jest w Twoim algorytmie ale zauważyłem około 22 moc kotła była około 40 % a temperatura 40`C do zadana 47`C U mnie instalacja to około 400l wody stare budownictwo nie ocieplone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 20.02.2013 18:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Ja tego drugiego wykresu nie rozumiem. Ten prostokątny przebiegto chyba moc kotła. Do godz. 2:00 idzie na 100%, potem jest 5% (pewniepodtrzymanie ognia). Do 2:00 temperatura powoli podnosi się, a potem dość szybko spada.Czy masz podłączony termostat? Ale nawet jeśli tak, to kocioł powinienutrzymywać zadaną temperaturę (47'C), nawet jeśli termostat każe chłodzić. Gdzie jest umieszczony czujnik temperatury? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 20.02.2013 18:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Termostatów nie mam Czujniki jeden na kotle drugi na rurze powrotnej do kotłaDokładnie prostokątny to wykres mocy do pierwszego alarmu 3`35 chodził na PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 20.02.2013 19:19 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Chodził na PID - było 100% mocy, a temperatura 40'C przynastawie 47'C. Czyli nie potrafi dogrzać do nastawy. Za mała moc palnika - zwiększ podawanie opału. Skróć pauzę o 10s. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 20.02.2013 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 A i na te kilka godzin zrezygnuj z funkcji stop na c.w.u po prostu ustaw na ciągle jedną temperaturę Obydwa przebiegi przy załączonym 3 biegu na pompie CO, jeden z przebiegów jest przy wyłączonych strefach na CWU bo zobaczyłem, że strasznie poszarpany ten wykres. Na drugim widzę, że rzeczywiście trochę sinusoida się rozciąga. Z tego co czytałem na forum to przy grzaniu CWU piec podbija temperaturę żeby wygenerować nadwyżkę i to by potwierdzał przebieg charakterystyki ale mam pytanie gdy różnica temp. w bojlerze różni się tylko 2-3 stopniami od temp zadanej to czy potrzebna jest aż taka nadwyżka temp na kotle rzędu 15-20 stopni. Tym bardziej że zawsze po takim przegrzaniu temp mocno spada (nie wiem czy to jest celowe) zanim piec wejdzie na obroty i dojdzie do zadanej. Mam wrażenie że algorytm sterownika dość wolno reaguje na spadek temp na kotle tj pozwala zejść z temp zbyt nisko a potem żeby podgonić musi dojść aż do 100% wydajności i raz że zwiększa to ilość spieków to także powoduje zbyt wysokie podbicie temp czyli przeregulowanie układu tak jakby za wolno ster się wycofywał. Wiem że inercja układu jest duża szczególnie jak piec wejdzie na 100 % wydajności co zwiększa przeregulowanie ale tym bardziej sterownik powinien szybciej reagować na zmiany temperatury. Jarecki obniżyłem jednak nadmuch do 65 % bo przy 80 to wyciągam spieki wielkości piłki do golfa. Przy mniejszym nadmuchu jednak spieki były mniejsze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 20.02.2013 21:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 small7obniż moc maksymalną i temperaturę zadanąwykresy powinny się wypłaszczyć.kocioł nie będzie ta przeciągał - nie będzie długo stal- nie będzie w efekcie tak długo się podnosił i nie będzie potrzeby sięgania po 100% mocy.jak spieka to maksymalny nadmuch kilka % w dół jak masz wysoko moc ustawioną to kocioł z automatumocniej przeciąga. ustaw pompę CWU o bieg wyżej niz CO będzie szybsze dogrzanie i nie będzie takiej różnicy.musi być zapas żeby efektywnie dogrzać i szybko. potem im wyższa moc maksymalna tym wyższe przegrzanie i koło się zamykaczyli patrz wers pierwszy mojego wpisu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 20.02.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 [ATTACH=CONFIG]171902[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]171903[/ATTACH] Obydwa przebiegi przy załączonym 3 biegu na pompie CO, jeden z przebiegów jest przy wyłączonych strefach na CWU bo zobaczyłem, że strasznie poszarpany ten wykres. Na drugim widzę, że rzeczywiście trochę sinusoida się rozciąga. Z tego co czytałem na forum to przy grzaniu CWU piec podbija temperaturę żeby wygenerować nadwyżkę i to by potwierdzał przebieg charakterystyki ale mam pytanie gdy różnica temp. w bojlerze różni się tylko 2-3 stopniami od temp zadanej to czy potrzebna jest aż taka nadwyżka temp na kotle rzędu 15-20 stopni. Tym bardziej że zawsze po takim przegrzaniu temp mocno spada (nie wiem czy to jest celowe) zanim piec wejdzie na obroty i dojdzie do zadanej. Mam wrażenie że algorytm sterownika dość wolno reaguje na spadek temp na kotle tj pozwala zejść z temp zbyt nisko a potem żeby podgonić musi dojść aż do 100% wydajności i raz że zwiększa to ilość spieków to także powoduje zbyt wysokie podbicie temp czyli przeregulowanie układu tak jakby za wolno ster się wycofywał. Wiem że inercja układu jest duża szczególnie jak piec wejdzie na 100 % wydajności co zwiększa przeregulowanie ale tym bardziej sterownik powinien szybciej reagować na zmiany temperatury. Jarecki obniżyłem jednak nadmuch do 65 % bo przy 80 to wyciągam spieki wielkości piłki do golfa. Przy mniejszym nadmuchu jednak spieki były mniejsze. Mnie też się zdaje że algorytm zbyt wolno reaguje na spadek temperatury, tak średnio zaobserwowałem że przy temperaturze 5-6 st. poniżej zadanej sterownik po każdym cyklu dodawał sobie po 2 % mocy, mógłby więcej np co 5% a np 2 stopnie przed zadaną gdy ma tendencje wzrostową, wrócić do dodawania 2% Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 20.02.2013 21:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Lutego 2013 Mnie też się zdaje że algorytm zbyt wolno reaguje na spadek temperatury, tak średnio zaobserwowałem że przy temperaturze 5-6 st. poniżej zadanej sterownik po każdym cyklu dodawał sobie po 2 % mocy, mógłby więcej np co 5% a np 2 stopnie przed zadaną gdy ma tendencje wzrostową, wrócić do dodawania 2% Też tak myślę sterownik powinien sprawdzać dynamikę zmian temperatury i dostosować wydajność kotłą do trendu grzania. Na mój gust powinno być zwiększone wzmocnienie regulatora PID (czyli tak jak piszesz przyrost i spadek mocy powinien odbywać się szybciej) . Timon mnie tylko dziwi czy przy różnicy 2 stopni (czyli wartości histerezy dla Cwu)konieczne jest gonienie kotła prawie 20 st. w górę. Tym bardziej że po dogrzaniu do tak wysokiej temperatury piec ma potem jakieś opory przy wybudzeniu i pozwala na zejście z temp. zbyt nisko i tak jak piszesz znów musi gonić i kółeczko się zamyka. Co do biegu CWU może się mylę ale przy grzaniu CWU sterownik i tak zjeżdza z wydajnoścą pompy CO tak aby więcej ciepła przeznaczyć na bojler. Co do mocy i nadmuchu to będę jeszcze kombinował choć Jarecki pisał żeby z dmuchawą nie zjeżdzać w dól bo jest mało wydajna. Co do mocy to mam już ustawione 5/35 jutro rano spróbuję jeszcze trochę obniżyć. Do Włodka mam pytanie czy to normalne, że za każdym razem jak temp aktualna CWU jest mniejsza od temp. zadanej np jest 42 st a zadana 45 to przy wyjściu z menu 1203 na kilka sekunda załączana jest pompa CWU choć ze stref ma ustawiony tryb stop. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.02.2013 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 WitamSmall, ona nie jest mało wydajna, tylko wprowadziłeś podobne parametry jak kolega z dmuchawa o ponad 100m3/h z większym przerzutem.... Wszystko musi grać, a później będziemy korygować. Palnik musi być szczelny, inaczej to sa kroki mocno zafałszowane i kombinujemy niepotrzebnie.Pod RV-13AMs z silnikiem 40W dla węgla kamiennego nie zdarzyło mi się, aby był sens schodzenia poniżej 80%, ale takie rzeczy weryfikuje tez życie i konkretna instalacja.Pod WBS6a z silnikiem 75W natomiast uważam,że granica jest ok. 65% max. nadmuchu. Palnik musi być szczelny i od tego trzeba zacząć. Fałszywe powietrze zaburza spalanie.Później będziemy myslec, czy to własności danego węgla, na które mega wpływu nie mamy, czy można to jednak lekko poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts