Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

,,,,Jak sądzicie - jaka metodologia badań jest najlepsza?

Proszę o wpisy.

Ja niedawno wypowiedziałem się na ten temat, no to może przypomnę jakie metodologie badań uważam za najlepsze.

,,,, Być może jeśli podłączyłbym watomierz i zmierzył pobór energii elektrycznej w ciągu doby okazałoby się że któryś z algorytmów jest bardziej "ekonomiczny". ,,,,

Włodku ja co 24h zmieniam testowo dane w menu spalanie.

Co do ilości, to przy podobnej pogodzie - podobna ilośc schodzi, ale różnica jest w wielkości odpadów w popielniku.

Najładniejszy popiół był przy 8/45 ale mi się zbuntował, bo mu temp. nie rosła i teraz, co od wczoraj pracuję 5/26s..... nadmuch lekko obniżyłem do 79%.... ,,,,

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

,,,, Chcesz zobaczyć automat bez nastaw? To uważnie czytaj dalej....

Włodek czytam Twój temat od samego początku.

Wybacz, ale dotychczas nic nie napisałeś na temat sterowania. Owszem zadajesz bardzo dużo pytań forumowiczom, ale jak do tej pory nic nie napisałeś o Twoim zamyśle sterowania kotłem małej mocy i procesami jakie w nim zachodzą.

Chyba, że Twój temat jest czymś w rodzaju ankiety, to i owszem Twe liczne pytania są uzasadnione.

Ja nie żyję ze sprzedaży kotłów, palników, sterowników itp. Pieniądze z opłat licencyjnych, płaconych przez licencjobiorców, wpływają do mojego pracodawcy, który jest państwowym instytutem badawczym. Pieniądze, które mój pracodawca wydaje na badania (w tym na moje uposażenie) nie mogą być przeznaczane na załatwianie drobnych indywidualnych interesików producentów „Dziurki”, „Szpicka”, czy „Kuleczki”. One muszą być przeznaczane na rozwój obszarów istotnych dla państwa. I na takie są przeznaczane. Małe kotły są takim obszarem.

Tak się zastanawiam - czy autor sam wierzy w to co pisze? Czy stałe i niestałe składniki uposażeń pracowników PIB, nie są zależne od wypracowanego zysku?

Nie jestem osobą właściwą do oceniania co jest, a co nie jest zgodne z prawem, natomiast jako obywatel mogę oceniać różne działania w kategorii etyki.

Poddam więc Waszej ocenie takie zagadnienie: Czy jest etyczne to, że państwowy instytut badawczy czerpie korzyści materialne ze sprzedaży opracowanych technologii, jednocześnie wykonując badania atestacyjne produktów, które są naturalnymi konkurentami rynkowymi wyrobów opartych o te technologie?

Znam przykład PIBu z innej branży, gdzie dwóch pracowników wpadło na pomysł handlowania (w ramach działalności prywatnej) jednym z wielu produktów, które ten PIB bada. Jednego dnia dyrektor się o tym dowiedział, drugiego dnia obu pracowników zwolnił.

Nie potępiam reklamowania swojego produktu na forum, dobrze, jeśli dzieje się to jawnie, np. poprzez płatny profil, ale natarczywe wychwalanie jednego produktu w kontekście krytyki konkurencji, a to podparte autorytetem państwowego instytutu, wzbudza we mnie odrazę.

Andrzeju,

Obawiam się, że nie odrózniasz tego co widzisz końcowo od tego jak jest nad tym pracowane.

Także zbieranie takich prostych danych i obserwacji z rynku jest ważne ale nie jest to jedyna przesłanka prac, bądźmy poważni.

Nie znasz też realiów i tego co się dzieje za tzw kulisami rynku.

Tyle mojego komentarza.

Zawijan wie, co oferuje marketingowo, sam to otwarcie przyznał, takich rzeczy jest w EU więcej i dotyczą także pewnych śliwek, białych łabędzi itd., nie piję tym konkretnie w niego, tylko pisze jak jest faktycznie na ogólnym rynku instytutów badawczych, rozmawialiśmy także ostatnio bardzo miło i wie także jaki inne zagrania zostały zastosowane w innym miejscu.

Proces badań to także produkt a metody jego reklamowania są także różne.

Jako pracownik instytutu pisał,że badał u siebie, bo ma takie narzędzia i nie musiał za to płacić, po co miał wywozić gdzie indziej.

Wytłumaczenie można przyjąć lub można z nim polemizować mając własne zdanie co do oceny takiego działania.

Włodku chciałbym wiedzieć skąd takie dane,że coś ma 20nastaw? Przecież nie korzystałeś. To uważam za grubą przesadę.

Ponawiam apel, wszyscy spokojnie róbmy swoje.

Włodek czytam Twój temat od samego początku.

Wybacz, ale dotychczas nic nie napisałeś na temat sterowania. Owszem zadajesz bardzo dużo pytań forumowiczom, ale jak do tej pory nic nie napisałeś o Twoim zamyśle sterowania kotłem małej mocy i procesami jakie w nim zachodzą.

Chyba, że Twój temat jest czymś w rodzaju ankiety, to i owszem Twe liczne pytania są uzasadnione.

Sądzisz, że chcę Was podejść i niecnie wykorzystać Wasze pomysły ? :)

A przecież wszystko napisałem :

A zatem założyłem, że mój sterownik automatyczny :

• działa na każdym kotle każdego producenta
  • działa na każdym palniku
  • do pracy nie potrzebuje dodatkowego czujnika (czyli bez czujnika spalin)
  • podczas pracy nie wykonuje testu opału, który destabilizuje opał na palniku
  • nie może spalać więcej opału niż algorytm manualny
  • nie ma żadnych nastaw procesu spalania.

No i tak to działa.

Myślałem, że się domyślisz. Pamiętasz taki mój wpis : "Game over",

z którego żartowałeś? To był wpis po udanym teście algorytmu....

Edytowane przez Wlodek_PID

Panie Włodku, być może umknęło, bo pisałem o tym już wcześniej - w testowym sofcie do Pumy, brakuje mi ciągłego podglądu wykresów, uważam, że funkcja ta jest bardzo ciekawa i przydatna. Wykresy do softu 939 fajnie się skalowały, dawały dobre pojęcie o pracy instalacji przez całą dobę.

Z humoru - moja żona nie mogła dojść, skąd wiedziałem o której brała kąpiel, gdy mnie w domu nie było hehe.

Daję słowo, stałe wykresy bardzo by się przydały, nie tylko do szpiegowania żony :)

Panie Włodku, być może umknęło, bo pisałem o tym już wcześniej - w testowym sofcie do Pumy, brakuje mi ciągłego podglądu wykresów, uważam, że funkcja ta jest bardzo ciekawa i przydatna. Wykresy do softu 939 fajnie się skalowały, dawały dobre pojęcie o pracy instalacji przez całą dobę.

Z humoru - moja żona nie mogła dojść, skąd wiedziałem o której brała kąpiel, gdy mnie w domu nie było hehe.

Daję słowo, stałe wykresy bardzo by się przydały, nie tylko do szpiegowania żony :)

Jest gotowe, Jarecki Ci podeśle. Jak nie podeśle, pisz na priv.

Nie jestem rzecznikiem ICHPW w Zabrzu, chociaż do Zabrza nie mam daleko. Nie jestem także rzecznikiem Zawijana, chociaż darzę go osobliwą, wirtualną nicią sympatii.

Mogę się mylić, ale uważam, że celowe pchnięcie przez Zespół Zawijana kamyka z wierzchołka góry zapoczątkowało "lawinę", której zatrzymać już się nie da.

,,,, Poddam więc Waszej ocenie takie zagadnienie: Czy jest etyczne to, że państwowy instytut badawczy czerpie korzyści materialne ze sprzedaży opracowanych technologii, jednocześnie wykonując badania atestacyjne produktów, które są naturalnymi konkurentami rynkowymi wyrobów opartych o te technologie?

To ja podam ocenie wystawienie na mecz finału igrzysk olimpijskich w Vancouver sędziów kanadyjskich.

Przypomnę, że w finale grały drużyny Kanady i USA. Wygrali gospodarze 3:2.

To jest moja odpowiedź.

To ja podam ocenie wystawienie na mecz finału igrzysk olimpijskich w Vancouver sędziów kanadyjskich.

Przypomnę, że w finale grały drużyny Kanady i USA. Wygrali gospodarze 3:2.

To jest moja odpowiedź.

Hmm... z takim argumentem trudno polemizować, masz rację, jak inni kradną to ja też będę

Pamięć masz doskonałą.

O ile ja pamiętam, to zapytałem czy coś Cię niedobrego trapi?

Tak, mam dobrą pamięć :). Ale to nie było nic niedobrego

- po prostu maszyna zaczęła działać...

Jak widzisz, niemożliwe jest możliwe.

A ja po prostu uwielbiam robić rzeczy niemozliwe :yes::yes::yes:

No właśnie, efekty obietnic i wyników dobitnie pokazuje rynek.

Choćby przy pracy brucera własnie.

Nie ma przy tym skrupułów czy litości.

Ja uważałem i uważam,że jak cos się robi, to końcową ocenę powinien wydać ktos niezależny.

Bez względu na to, co sam sprawdzałem.

a dalej to i tak wszystko weryfikuje rynek i rózne, specyficzne warunki konkretnych instalacji, kotłowni, konkretne paliwa i problemy z ich spalaniem związane.

Na koniec natomiast powiem także,że nie myli się ten, czy tez nie błądzi ten, kto nic nie robi.

Powinniśmy także być dumni z tego, że próbujemy i walczymy.

skoro już jest, działa i jest tak dobry jak piszesz, to zgłaszam sie jako pierwszy do testowania.

będzie porównanie do dwustanu i do FL, do tego wszystko mierzalne.

Podaj nastawy swojego kotła:

• max moc dmuchawy
  • min moc dmuchawy
  • czas podawania opału
  • pauza między dawkami

Mam nadzieję, że podajnik ślimakowy, bo tłoki jeszcze testuję... :)

A jeśli możesz, to typ dmuchawy.

O rety, zapomniałem - a masz Cobrę? :)

Edytowane przez Wlodek_PID