Andrzej_M_ 21.02.2013 13:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 ,,,, Pamiętasz taki mój wpis : "Game over", z którego żartowałeś? To był wpis po udanym teście algorytmu.... Pamięć masz doskonałą. O ile ja pamiętam, to zapytałem czy coś Cię niedobrego trapi? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.02.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 radams, przypomnij mi na priva maila, to soft wyślę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 21.02.2013 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Hmm... z takim argumentem trudno polemizować, masz rację, jak inni kradną to ja też będę No właśnie, nie znasz realiów a chciałbyś polemizować. Co to ma do rzeczy kto ocenia. Ważne jest jak to zrobi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 21.02.2013 13:44 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Pamięć masz doskonałą. O ile ja pamiętam, to zapytałem czy coś Cię niedobrego trapi? Tak, mam dobrą pamięć . Ale to nie było nic niedobrego - po prostu maszyna zaczęła działać... Jak widzisz, niemożliwe jest możliwe. A ja po prostu uwielbiam robić rzeczy niemozliwe :yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.02.2013 13:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 No właśnie, efekty obietnic i wyników dobitnie pokazuje rynek.Choćby przy pracy brucera własnie.Nie ma przy tym skrupułów czy litości. Ja uważałem i uważam,że jak cos się robi, to końcową ocenę powinien wydać ktos niezależny.Bez względu na to, co sam sprawdzałem. a dalej to i tak wszystko weryfikuje rynek i rózne, specyficzne warunki konkretnych instalacji, kotłowni, konkretne paliwa i problemy z ich spalaniem związane. Na koniec natomiast powiem także,że nie myli się ten, czy tez nie błądzi ten, kto nic nie robi.Powinniśmy także być dumni z tego, że próbujemy i walczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 21.02.2013 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 skoro już jest, działa i jest tak dobry jak piszesz, to zgłaszam sie jako pierwszy do testowania.będzie porównanie do dwustanu i do FL, do tego wszystko mierzalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radams 21.02.2013 13:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 No właśnie, nie znasz realiów a chciałbyś polemizować. Co to ma do rzeczy kto ocenia. Ważne jest jak to zrobi. Kolego, Twoje argumenty zwalają z nóg, mylisz się jednak, nie chcę polemizować, pokonasz mnie doświadczeniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 21.02.2013 13:54 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 (edytowane) skoro już jest, działa i jest tak dobry jak piszesz, to zgłaszam sie jako pierwszy do testowania. będzie porównanie do dwustanu i do FL, do tego wszystko mierzalne. Podaj nastawy swojego kotła: max moc dmuchawy min moc dmuchawy czas podawania opału pauza między dawkami Mam nadzieję, że podajnik ślimakowy, bo tłoki jeszcze testuję... A jeśli możesz, to typ dmuchawy. O rety, zapomniałem - a masz Cobrę? Edytowane 21 Lutego 2013 przez Wlodek_PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radams 21.02.2013 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Mam nadzieję, że podajnik ślimakowy, bo tłoki jeszcze testuję... O kurcze, to może ja się wstrzymam bo moja Puma obsługuje tłoka. Mam teraz A19r i ten radzi sobie świetnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 21.02.2013 14:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Podaj nastawy swojego kotła: max moc dmuchawy min moc dmuchawy czas podawania opału pauza między dawkami Mam nadzieję, że podajnik ślimakowy, bo tłoki jeszcze testuję... A jeśli możesz, to typ dmuchawy. O rety, zapomniałem - a masz Cobrę? miał być uniwersalny mam tłok MK21 lazara z ecomax800T i dmuchawą RMS 120. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 21.02.2013 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Klasyczny program (bez sterowania pulsacyjnego) na Pumęmożesz próbować. Miałem na myśli testy programu automatycznego (bez nastaw)- ten program na razie testujemy tylko na Cobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 21.02.2013 14:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 miał być uniwersalny mam tłok MK21 lazara z ecomax800T i dmuchawą RMS 120. OK, coś wymyślimy To podaj mi jeszcze czas pełnego cyklu mechanizmu... Jest uniwersalny - ale muszę wgrać nastawy domyślne, bo na czymś się trzeba oprzeć... Innowacja polega na tym, że tych nastaw nie można zmieniać - czyli użytkownik nie może nic naszkudzić (ani nic naprawić...). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 21.02.2013 14:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 (edytowane) myslalem że to poprzednie do mnie cykl tłoka 54s, czyjnik położenia to kontaktron, jednorazowa dawka 250gr miału, min moc ciągła 6-7 kW poniżej sprawność leci na łeb na szyję. Edytowane 21 Lutego 2013 przez Vld Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radams 21.02.2013 14:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 u mnie 20 s Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 21.02.2013 14:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 VLD podaj jaki masz czas wbity dla kontraktonu, bo on zawsze jest z zapasem względem faktycznego ruchu tłoka.Zapas jest po to, aby ewentualne przyblokowanie węglem nie wywaliło alarmu, jak tłok to schrupie i się chwilunię spóźni.... radams, ja mam tylko poprawioną wersję softu pumy, bo tam jeszcze tego nowszego pomysłu nie ma. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 21.02.2013 14:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 ten parametr u mnie nie jest dostępny, ale z tego co zauważyłem to sterownik wyrzuca alarm zablokowania po ok 20s od spodziewanego sygnału z kontaktronu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 21.02.2013 14:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Vldja myślę że mylisz odrobinę pojęcie uniwersalności z programowalnościąale tylko myślę- mogę się mylić myślę też że nie da się zrobić niczego całkowicie uniwersalnego i bez wprowadzenia danych wyjściowych podpinać do każdego kotła o dowolnej mocy i dowolnym palniku oraz wiatrakupójdę dalejpodejrzewam(tylko podejrzewam) że sterownik "sam wiesz który" również ma wpisane jakieś dane "startowe"- stąd jego ograniczona dystrybucja z kilkoma rodzajami kotłów i palników.tylko tych na których sprawdzono że działasą możliwości wyboru mocy a to już sugeruje że jest coś od czego sterownik "zaczyna"stąd tylko 1 test chyba na zwykłej fajce(o tym jednym wiem) i to na dość dziwnej konstrukcji bo przewymiarowany żeliwniak z dodatkowym odbiornikiem ciepła ze spalin i mniejszym palnikiem. gdybym ja miał robić taki automat to w zależności od tego na jakim kotle ma pracować wrzucałbym mu dane np z badań takiego kotła dla danej mocy tak aby wszystkie jednostki sterownika były zgrane z kotłami danego producenta o danej mocyzgłasza sie producent- zbieram dane o parametrach pracy modeli konkretnych mocy i pod nie "programuję" automat. po tym wstępnym programowaniu sterownik byłby gotowy do współpracy z każdym egzemplarzem kotła ale ja nie robię w temacie sterowników więc mogę sobie pogdybać tylko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 21.02.2013 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 podejrzewam(tylko podejrzewam) że sterownik "sam wiesz który" również ma wpisane jakieś dane "startowe"- stąd jego ograniczona dystrybucja z kilkoma rodzajami kotłów i palników.tylko tych na których sprawdzono że działa są możliwości wyboru mocy a to już sugeruje że jest coś od czego sterownik "zaczyna" Też tak sądzę. gdybym ja miał robić taki automat to w zależności od tego na jakim kotle ma pracować wrzucałbym mu dane np z badań takiego kotła dla danej mocy tak aby wszystkie jednostki sterownika były zgrane z kotłami danego producenta o danej mocy Dokładnie tak zrobimy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 21.02.2013 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Czyli sterownik automatyczny nie bedzie do końca automatyczny bo nie pociągnie każdego kotła np. takiego przerobionego miałowca jak mój? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 21.02.2013 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2013 Sądzisz, że chcę Was podejść i niecnie wykorzystać Wasze pomysły ? ,,,, Włodek jesteś w błędzie. Postaram się w miarę przystępny sposób to Ci wyjaśnić. To ja chcę, na podstawie Twoich zwierzeń na temat algorytmów sterowania, przenieść Twoje pomysły do mojego kotła i sterownika. Stąd mój niedosyt i duże zaniepokojenie tym, w jaki sposób prowadzisz dyskusje w temacie. Twój temat to raczej forma reklamy i jedynie przekaz Twoich obietnic niż przedstawienie jakiś nawet ogólnych założeń nowego trybu sterowania kotłami małej mocy. Mój kocioł zapewne byłby bardzo rad, gdyby można mu zaimplementować jakieś interesujące i zarazem nowatorskie pomysły Włodka_PID. Mój kocioł ostatnio mi się zwierzył, że go bardzo zaniedbuje, że go nie modyfikuje tak często jak kiedyś, że wszystkie modyfikacje pochodzą tylko z interpretacji słów Zawijanów. Mój kocioł Włodku, bardzo liczy na Ciebie. To może pokaże na wykresie jak można wdrożyć interpretację słów w czyn na podstawie mego kotła z wymiennikiem żeliwnym. Można zabudować do kotła dodatkowy wymiennik, aby lepiej odbierał energię z strugi spalin. Można wymienić dzięki doradcom duży palnik retortowy na mniejszy, aby lepiej spalać węgiel. Można w nieskończoność czyścić żeliwne radiatory, aby poprawić wymianę energii. Można ....... jeszcze wiele rzeczy, ale... Dodatkowego wymiennika nie zamontowałem, palnika retortowego o mocy 38 kW nie wymieniłem, radiatorów żeliwnych nie czyszczę ..... a jedynie wdrożyłem w czyn „słowa” Zawijanów . Oto wykres a właściwie dwa aby nie było niedomówień. Pierwszy wykres to normalna praca kotła. Był przygotowany do pokazania temperatur jakie panują w kominie na innym forum. Czujka umieszczona około 110 cm poniżej wylotu komina. Linia czerwona - temperatura strugi spalin w czopuchu Linia żółta - temperatura strugi spalin w kominie Drugi wykres przedstawia pewien eksperyment. Chciałem pokazać jak wpływa na temperaturę strugi spalin wyjęcie z mojego kotła bardzo ważnego elementu związanego z modernizacją kotła. Tych strategicznych zmian w moim kotle możemy wyróżnić trzy. Pierwszy to, sposób i regulacja dostarczania powietrza do paleniska. Dwa pozostałe związane są z komorą spalania. W omawianym eksperymencie wymontowałem, w ciągu 15 sek jeden z elementów komory spalania. Znacznik koloru niebieskiego pokazuje moment otwarcia drzwiczek wymiennika kotła i wyciągnięcie wspomnianego elementu. Proszę zauważyć jak wzrosła temperatura strugi spalin w czopuchu i jak w tym samym momencie wzrosła temperatura strugi spalin u ujścia komina. W momencie rozpoczęcia eksperymentu, kocioł był w fazie "podtrzymania", ale u mnie w tej fazy pracy formalnie nie ma. Kocioł pracuje cały czas. Żar w palniku rozpalony, gotowy „do dalszego działania”. Oczywiście najbardziej na wykresie rzuca się w oczy temperatura strugi spalin jaka została osiągnięta w następnym rozpoczętym cyklu pracy kotła. Temat założony przez kolegę Włodka o algorytmach sterowania a ja tutaj jakieś wynurzenia opisuje o zmianach dokonanych w kotle. Moim zdaniem, mój post jest o sterowaniu. Moje rozwiązanie sterowania jest także pulsacyjne, ponieważ jak spojrzymy na szerszy zakres wykresu to zobaczymy przebieg pulsacyjny pracy sterownika. Oczywiście algorytm sterownika Włodka jest zdecydowanie bardziej rozbudowany, bo musi spełniać wszelakie rosnące zachcianki użytkowników sterownika. Ponadto ja nie korzystam z podgrzewania CWU za pomocą kotła i sterowania zaworem n-drożnym Ja skupiłem się na dążeniu do spalania efektywnego i efektownego. Niestety, moim zdaniem nie można tego dokonać tylko za pomocą zmiany algorytmów w sterowniku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts