Wlodek_PID 22.02.2013 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Wygląda na błąd - będę sprawdzać, dziękuję!Jeszcze pytanie - jak pompa CO ruszyła, to pracujeciągle, czy znowu stanęła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 22.02.2013 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Dzięki i czekam na dalsze info A i taka prośba czy może pan przywrócić ekran główny z wykresem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 22.02.2013 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Ależ ekran wykresów jest - menu 1203. Regulacja temperaturyw tym ekranie działa - poprawioneCzy pompa CO - jak ruszyła - pracuje ciągle, czy zatrzymuje się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.02.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 kaszpir spróbuj podnieść bieg pompy CWU- powinno szybciej dogrzewać zasobnik. normalnie algorytm jest tak ustawiony że grzeje z zapasem i pompa CWU nie załączy się jeśli różnica pomiędzy temp CWU i temp CO jest mniejsza niż 4stC w efekcie musi przeciągnąć u mnie też jedynym czasem kiedy kocioł się odstawia jest moment po dogrzaniu CWU. na spieki metodą króciutkich podawań - "po Jarkowemu" zamiast 5/40 zrób 3/24 i powinno być lepiej. spróbuj też ale tylko odrobinkę podnieść moc maksymalną- wtedy jest szansa że będzie z tego maksimum korzystał rzadziej i trochę obniży ryzyko mocnego spiekania.- zrobiłbym 5/38 (3/23) i już bez ruszania nadmuchu Pompę CWU ładującą bojler już jakiś czas temu przestawiłem z "1" na "3" czyli max. Nie jestem już pewien ale chyba na 5/25 i przy nawiewie max 78 było mało spieków albo była napewno mniejsze. Później chyba czym wydłużałem czas to spieki robiły się coraz większe i nawet obniżania nawiewu max nie pomagało , nawet obniżenie max do 50% nic nie dało ... Czyli sądzisz że spróbowac 3/23 i dać nadmuch max na 60% ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 22.02.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 (edytowane) Ależ ekran wykresów jest - menu 1203. Regulacja temperatury w tym ekranie działa - poprawione Czy pompa CO - jak ruszyła - pracuje ciągle, czy zatrzymuje się? Pracuje ciągle W menu 1203 jest tylko możliwość podglądu wykresu wstecz po godzinie tak jak kiedyś było w 1204. Pisze o PUMIE Edytowane 22 Lutego 2013 przez kubaiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 22.02.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Pompę CWU ładującą bojler już jakiś czas temu przestawiłem z "1" na "3" czyli max. Nie jestem już pewien ale chyba na 5/25 i przy nawiewie max 78 było mało spieków albo była napewno mniejsze. Później chyba czym wydłużałem czas to spieki robiły się coraz większe i nawet obniżania nawiewu max nie pomagało , nawet obniżenie max do 50% nic nie dało ... Czyli sądzisz że spróbowac 3/23 i dać nadmuch max na 60% ? nie widziałem efektów palenia na wyższej mocy maksymalnej więc nie potrafię Ci odpowiedzieć jednoznacznie napiszę tak: im niżej ustawisz moc maksymalną tym częściej sterownik będzie wchodził na wysokie moce( z zakresu jaki mu ustawiłeś oczywiście) podejrzewam więc że jak miałeś moc 5/25 to kociołek nie zapędzał się za często na 100% mocy- nie dmuchał więc intensywnie i nie podnosił temperatury złoża powyżej progu topnienia popiołu albo nawet jeśli to robił to na tyle krótkie to były okresy że nie powstawały takie potworki. teraz pracuje częściej w wyższym zakresie i ten próg topnienia jest przekraczany częściej- w efekcie spieka i to mocno. mogę się mylić w swoich wnioskach ale jeśli tak się dzieje to szedłbym w kierunku podnoszenia mocy maksymalnej (powolne skracanie przerwy podawania- po 1 sekundzie na dobę) ale bez podnoszenia nadmuchu. powinno to obniżyć temperaturę złoża i zmniejszyć spiekanie. druga strona medalu zignorować pracę ciągła na rzecz lepszej sprawności spalania- pogodzić się z delikatnym przeciaganiem(nie mam tu na myśli takich permanentnych okresów gdzie praca jest krótsza niż podtrzymanie) ale mieć lepsze dopalenie i mniejsze straty niż walczyć za wszelką cene o płaski wykres i tłuc pogrzebaczem w palnik kilka razy dziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 22.02.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Kaszpir, a opał masz ten sam którym paliłeś z Ognikiem w PID i dwustanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.02.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Tak ten sam opał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 22.02.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Włodek, jeśli zamierzasz zrobić sterownik w miarę bez nastaw, to ten algorytm musi szybciej reagować przynajmniej w fazie spadkowej albo zrób funkcje cwu + mieszająca bo zobacz na te wykresy pracy tego samego softu cobry A33 na tej samej instalacji, na tym samym opale (miał) z zaworem 4 drogowym ze skopanym obiegiem kotłowym lub bez zaworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 22.02.2013 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Nowy soft dużo lepiej reguluje temperaturę i szybciej reaguje.Zobaczymy, jak się sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.02.2013 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 (edytowane) Mam nadzieję że jest lepiej niż w starym sofcie , bo stary soft chociaz w Skorpionie to muł i do tego niezbyt inteligentny ... Obserwuje jego pracę i nie mogę się nadziwić po co po osiągnięciu żądanej temperatury sterownik ciągle idzie z tą samą mocą jakby miał amnezję i nie wiedział do ilu stopni miał dojśc , tylko konsekwentnie z ta mocą brnie dalej i kończy z około 10% wyższą temperaturą niż zadana i nagle szybko kończy. Raz stara się wyhamować i miesza w mocą a innym razem leci jak pociąg który zapomniał zatrzymać się na stacji ... Bałbym się takiego "automata" który ma co chwilę amnezję Edytowane 22 Lutego 2013 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 23.02.2013 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Cobra przeciąga i tak mniej niż inne sterowniki "automatyczne" czy "adaptacyjne"wczoraj czytałem instrukcję TECHA z PID i tam jest napisane- kocioł po przekroczeniu temp zadanej o 5stC przechodzi w stan nadzoru.jest to cytat do pracy w trybie PID oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 23.02.2013 08:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Widzę, że sporo osób przejmuje się zbyt dużą ich zdaniem amplitudą zmian temperatury wody CO w kotle. Czy takie przegrzanie wody w kotle o 5*C czy nawet 10*C to jest jakaś strata sprawności kotła?.Podobne pytanie zadał kiedyś Zawijan. Co się dzieje z tym nadmiarem energii wyzwolonej w wyniku przemiany chemicznej węgla?. Ja bym to podsumował znanym powiedzeniem "Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal".O tym co się dzieje w palniku i komorze spalania to nikt słowem nie wspomina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 23.02.2013 08:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Andrzej, w przypadku w którym wklejałem zdjęcia parę postów wcześniej przy pracy palnika z sinusoidą powstawały skorupy (spieki) przy paleniu miałem, zdecydowanie było lepiej kiedy kocioł pracował stale z mocą 30-50%. Przesterowanie temp. w górę nie powodowało żadnego dyskomforu, generalnie w domu to wcale nie było odczuwalne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 23.02.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Widzę, że sporo osób przejmuje się zbyt dużą ich zdaniem amplitudą zmian temperatury wody CO w kotle. Czy takie przegrzanie wody w kotle o 5*C czy nawet 10*C to jest jakaś strata sprawności kotła?. Podobne pytanie zadał kiedyś Zawijan. Co się dzieje z tym nadmiarem energii wyzwolonej w wyniku przemiany chemicznej węgla?. Ja bym to podsumował znanym powiedzeniem "Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal". O tym co się dzieje w palniku i komorze spalania to nikt słowem nie wspomina. Mi nie chodzi o przeciąganie. Niech przeciąga jeśli ma to na celu wyhamowanie mocy , ale jeśli pędzi jak szalony i później z 60% mocy od razu wchodzi w podtrzymanie bo nagle sterownik zrozumiał że bez sensu pędził to chyba to niezbyt inteligentne. Czym więcej podbije temepraturę , tym później dłużej jest w podtrzymaniu. Sterownik powinien robić wszystko aby jak najmniej być w podtrzymaniu. Sterownik powienien być na tyle inteligentny że jak już wie że nie uda mu sie wyhamować z mocą to powinien szybciej sie odstawiać aby zminimalizować czas podtrzymania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 23.02.2013 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 (edytowane) Mi nie chodzi o przeciąganie. Niech przeciąga jeśli ma to na celu wyhamowanie mocy , ale jeśli pędzi jak szalony i później z 60% mocy od razu wchodzi w podtrzymanie bo nagle sterownik zrozumiał że bez sensu pędził to chyba to niezbyt inteligentne. ,,,, Te 60% mocy to zapewne jakiś "wskaźnik" na wyświetlaczu sterownika z jaką mocą prawdopodobnie pracuje w danej chwili kocioł. Moim zdaniem nie jest to aż tak ważne, że sterownik prowadzi palnik kotła w końcowym etapie "fazy pracy" z dużą mocą. Ważne jest to jak to wykonuje. Jeżeli jest to tylko podawanie samego powietrza, to moim zdaniem jest to zachowanie prawidłowe. Natomiast jeżeli przed przejściem w "tryb podtrzymania" podawany jest jeszcze opał, to takiego zachowania sterownika nie popieram. ,,,, Sterownik powinien robić wszystko aby jak najmniej być w podtrzymaniu. Sterownik powienien być na tyle inteligentny że jak już wie że nie uda mu sie wyhamować z mocą to powinien szybciej sie odstawiać aby zminimalizować czas podtrzymania. Przy małym odbiorze energii z kotła "stan potrzymania" jest zjawiskiem normalnym. Natomiast sterownik kotła powinien wiedzieć czy podtrzymywać żar (koks, karbonizat) w ciągłej gotowości do dalszej pracy, czy go szybko wystudzić i pozostawić przy "życiu" nieliczne zalążki żaru. Edytowane 23 Lutego 2013 przez Andrzej_M_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 23.02.2013 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Natomiast sterownik kotła powinien wiedzieć czy podczytywać żar (koks, karbonizat) w ciągłej gotowości do dalszej pracy, czy go szybko wystudzić i pozostawić przy "życiu" nieliczne zalążki żaru. Znaczy - ma wiedzieć, że Kaszpir za moment zechce z żoną wejść do swojej wielkiej wanny wylewając do niej uprzednio całą ciepłą wodę z zasobnika CWU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 23.02.2013 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 (edytowane) Znaczy - ma wiedzieć, że Kaszpir za moment zechce z żoną wejść do swojej wielkiej wanny wylewając do niej uprzednio całą ciepłą wodę z zasobnika CWU TAK ps. Wyobraź sobie, że pewna osoba pisze doktorat , miedzy innymi na podstawie odczytów danych z sterowników platformy eSterownik. I nie jest to Zawijan_2, chociaż nieraz wspominał, że jego praca doktorska także dotyczy "podglądania sterowników". ps2. W tej chwili to nawet pompa CWU wie kiedy wyjechałeś na urlop, kiedy bierzesz prysznic i kiedy rankiem wstajesz. Edytowane 23 Lutego 2013 przez Andrzej_M_ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 23.02.2013 11:24 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Platforma eSterownik jest super. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 23.02.2013 11:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Powinna tylko jeszcze podawać pewniaki na wyścigi konne i numery lotto. Skoro ster potrafi przechodząc do podtrzymania przewidzieć godzinę i minutę o jakiej zechcę dziś pobaraszkować w wannie bo np. urwałem się na 2 godzinki z roboty, to nie powinno być specjalnie trudne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts