Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

kaszpir

spróbuj podnieść bieg pompy CWU- powinno szybciej dogrzewać zasobnik. normalnie algorytm jest tak ustawiony że grzeje z zapasem i pompa CWU nie załączy się jeśli różnica pomiędzy temp CWU i temp CO jest mniejsza niż 4stC

w efekcie musi przeciągnąć

u mnie też jedynym czasem kiedy kocioł się odstawia jest moment po dogrzaniu CWU.

na spieki metodą króciutkich podawań - "po Jarkowemu" zamiast 5/40 zrób 3/24 i powinno być lepiej.

spróbuj też ale tylko odrobinkę podnieść moc maksymalną- wtedy jest szansa że będzie z tego maksimum korzystał rzadziej i trochę obniży ryzyko mocnego spiekania.- zrobiłbym 5/38 (3/23) i już bez ruszania nadmuchu

Pompę CWU ładującą bojler już jakiś czas temu przestawiłem z "1" na "3" czyli max.

Nie jestem już pewien ale chyba na 5/25 i przy nawiewie max 78 było mało spieków albo była napewno mniejsze. Później chyba czym wydłużałem czas to spieki robiły się coraz większe i nawet obniżania nawiewu max nie pomagało , nawet obniżenie max do 50% nic nie dało ...

Czyli sądzisz że spróbowac 3/23 i dać nadmuch max na 60% ?

Ależ ekran wykresów jest - menu 1203. Regulacja temperatury

w tym ekranie działa - poprawione

Czy pompa CO - jak ruszyła - pracuje ciągle, czy zatrzymuje się?

Pracuje ciągle

W menu 1203 jest tylko możliwość podglądu wykresu wstecz po godzinie tak jak kiedyś było w 1204.

Pisze o PUMIE

Edytowane przez kubaiada

Pompę CWU ładującą bojler już jakiś czas temu przestawiłem z "1" na "3" czyli max.

Nie jestem już pewien ale chyba na 5/25 i przy nawiewie max 78 było mało spieków albo była napewno mniejsze. Później chyba czym wydłużałem czas to spieki robiły się coraz większe i nawet obniżania nawiewu max nie pomagało , nawet obniżenie max do 50% nic nie dało ...

Czyli sądzisz że spróbowac 3/23 i dać nadmuch max na 60% ?

nie widziałem efektów palenia na wyższej mocy maksymalnej więc nie potrafię Ci odpowiedzieć jednoznacznie

napiszę tak:

im niżej ustawisz moc maksymalną tym częściej sterownik będzie wchodził na wysokie moce( z zakresu jaki mu ustawiłeś oczywiście)

podejrzewam więc że jak miałeś moc 5/25 to kociołek nie zapędzał się za często na 100% mocy- nie dmuchał więc intensywnie i nie podnosił temperatury złoża powyżej progu topnienia popiołu albo nawet jeśli to robił to na tyle krótkie to były okresy że nie powstawały takie potworki.

teraz pracuje częściej w wyższym zakresie i ten próg topnienia jest przekraczany częściej- w efekcie spieka i to mocno.

mogę się mylić w swoich wnioskach ale jeśli tak się dzieje to szedłbym w kierunku podnoszenia mocy maksymalnej (powolne skracanie przerwy podawania- po 1 sekundzie na dobę) ale bez podnoszenia nadmuchu. powinno to obniżyć temperaturę złoża i zmniejszyć spiekanie.

druga strona medalu

zignorować pracę ciągła na rzecz lepszej sprawności spalania- pogodzić się z delikatnym przeciaganiem(nie mam tu na myśli takich permanentnych okresów gdzie praca jest krótsza niż podtrzymanie) ale mieć lepsze dopalenie i mniejsze straty niż walczyć za wszelką cene o płaski wykres i tłuc pogrzebaczem w palnik kilka razy dziennie

Włodek, jeśli zamierzasz zrobić sterownik w miarę bez nastaw, to ten algorytm musi szybciej reagować przynajmniej w fazie spadkowej albo zrób funkcje cwu + mieszająca bo zobacz na te wykresy pracy tego samego softu cobry A33 na tej samej instalacji, na tym samym opale (miał) z zaworem 4 drogowym ze skopanym obiegiem kotłowym lub bez zaworu.

IMG583.jpg

IMG608.jpg

Mam nadzieję że jest lepiej niż w starym sofcie , bo stary soft chociaz w Skorpionie to muł i do tego niezbyt inteligentny ...

Obserwuje jego pracę i nie mogę się nadziwić po co po osiągnięciu żądanej temperatury sterownik ciągle idzie z tą samą mocą jakby miał amnezję i nie wiedział do ilu stopni miał dojśc , tylko konsekwentnie z ta mocą brnie dalej i kończy z około 10% wyższą temperaturą niż zadana i nagle szybko kończy.

Raz stara się wyhamować i miesza w mocą a innym razem leci jak pociąg który zapomniał zatrzymać się na stacji ...

Bałbym się takiego "automata" który ma co chwilę amnezję ;-)

Edytowane przez kaszpir007

Widzę, że sporo osób przejmuje się zbyt dużą ich zdaniem amplitudą zmian temperatury wody CO w kotle.

Czy takie przegrzanie wody w kotle o 5*C czy nawet 10*C to jest jakaś strata sprawności kotła?.

Podobne pytanie zadał kiedyś Zawijan.

Co się dzieje z tym nadmiarem energii wyzwolonej w wyniku przemiany chemicznej węgla?.

Ja bym to podsumował znanym powiedzeniem "Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal".

O tym co się dzieje w palniku i komorze spalania to nikt słowem nie wspomina.

Andrzej, w przypadku w którym wklejałem zdjęcia parę postów wcześniej przy pracy palnika z sinusoidą powstawały skorupy (spieki) przy paleniu miałem, zdecydowanie było lepiej kiedy kocioł pracował stale z mocą 30-50%.

Przesterowanie temp. w górę nie powodowało żadnego dyskomforu, generalnie w domu to wcale nie było odczuwalne.

Widzę, że sporo osób przejmuje się zbyt dużą ich zdaniem amplitudą zmian temperatury wody CO w kotle.

Czy takie przegrzanie wody w kotle o 5*C czy nawet 10*C to jest jakaś strata sprawności kotła?.

Podobne pytanie zadał kiedyś Zawijan.

Co się dzieje z tym nadmiarem energii wyzwolonej w wyniku przemiany chemicznej węgla?.

Ja bym to podsumował znanym powiedzeniem "Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal".

O tym co się dzieje w palniku i komorze spalania to nikt słowem nie wspomina.

Mi nie chodzi o przeciąganie. Niech przeciąga jeśli ma to na celu wyhamowanie mocy , ale jeśli pędzi jak szalony i później z 60% mocy od razu wchodzi w podtrzymanie bo nagle sterownik zrozumiał że bez sensu pędził to chyba to niezbyt inteligentne.

Czym więcej podbije temepraturę , tym później dłużej jest w podtrzymaniu.

Sterownik powinien robić wszystko aby jak najmniej być w podtrzymaniu. Sterownik powienien być na tyle inteligentny że jak już wie że nie uda mu sie wyhamować z mocą to powinien szybciej sie odstawiać aby zminimalizować czas podtrzymania.

Mi nie chodzi o przeciąganie. Niech przeciąga jeśli ma to na celu wyhamowanie mocy , ale jeśli pędzi jak szalony i później z 60% mocy od razu wchodzi w podtrzymanie bo nagle sterownik zrozumiał że bez sensu pędził to chyba to niezbyt inteligentne. ,,,,

Te 60% mocy to zapewne jakiś "wskaźnik" na wyświetlaczu sterownika z jaką mocą prawdopodobnie pracuje w danej chwili kocioł.

Moim zdaniem nie jest to aż tak ważne, że sterownik prowadzi palnik kotła w końcowym etapie "fazy pracy" z dużą mocą.

Ważne jest to jak to wykonuje.

Jeżeli jest to tylko podawanie samego powietrza, to moim zdaniem jest to zachowanie prawidłowe.

Natomiast jeżeli przed przejściem w "tryb podtrzymania" podawany jest jeszcze opał, to takiego zachowania sterownika nie popieram.

,,,, Sterownik powinien robić wszystko aby jak najmniej być w podtrzymaniu. Sterownik powienien być na tyle inteligentny że jak już wie że nie uda mu sie wyhamować z mocą to powinien szybciej sie odstawiać aby zminimalizować czas podtrzymania.

Przy małym odbiorze energii z kotła "stan potrzymania" jest zjawiskiem normalnym.

Natomiast sterownik kotła powinien wiedzieć czy podtrzymywać żar (koks, karbonizat) w ciągłej gotowości do dalszej pracy, czy go szybko wystudzić i pozostawić przy "życiu" nieliczne zalążki żaru.

Edytowane przez Andrzej_M_

Natomiast sterownik kotła powinien wiedzieć czy podczytywać żar (koks, karbonizat) w ciągłej gotowości do dalszej pracy, czy go szybko wystudzić i pozostawić przy "życiu" nieliczne zalążki żaru.

Znaczy - ma wiedzieć, że Kaszpir za moment zechce z żoną wejść do swojej wielkiej wanny wylewając do niej uprzednio całą ciepłą wodę z zasobnika CWU

Znaczy - ma wiedzieć, że Kaszpir za moment zechce z żoną wejść do swojej wielkiej wanny wylewając do niej uprzednio całą ciepłą wodę z zasobnika CWU

TAK

ps.

Wyobraź sobie, że pewna osoba pisze doktorat , miedzy innymi na podstawie odczytów danych z sterowników platformy eSterownik.

I nie jest to Zawijan_2, chociaż nieraz wspominał, że jego praca doktorska także dotyczy "podglądania sterowników".

ps2.

W tej chwili to nawet pompa CWU wie kiedy wyjechałeś na urlop, kiedy bierzesz prysznic i kiedy rankiem wstajesz.

Edytowane przez Andrzej_M_