kobra64 22.02.2013 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 No widzisz, i to praktycznie uniemożliwia Ci przeprowadzenie sensownego testu. Z praktyki handlującego węglem powiem Ci, że większość niewielkich składów wybiera do swojej oferty węgiel z jednej - dwóch kopalni. Najczęściej zresztą o bardzo zbliżonych parametrach. Czasem z trzeciej ekogroszek. Jak masz 3 hałdy miału, to wszystkie 3 mogą być np. z Piasta - 19mj, 23MJ i 25MJ. Różnica tylko w wartości opałowej no i w 19 będzie w ciul popiołu.Spiekalność, punkt płynięcia popiołu i takie tam - praktycznie identyczne. Albo np. 23 i 25 z Piasta i 24 z Ziemowita. Wtedy różnic nawet nie dostrzeżesz. Czyli niby testując różne opały tak w zasadzie kręcisz się stale wokół tego samego. Różnią się tylko uziarnieniem i wartością opałową. Popatrz na testy Suspensera, zobaczysz z iloma i jak bardzo różnymi węglami będzie się musiał zmierzyć ten sterownik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.02.2013 16:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Jarecki i Włodek wielka prośba Udało mi się zmusić Skorpiona na pracy ciągłej u mnie. Sterownik działa nonstop bez podtrzymania nonstop jeśli nie musi dogrzewać CWU. Jak zaczyna się dogrzewanie to wygląda że trochę mu brak siły ale potem zbiera siłę i daje radę , ale kończy się to niestety podbiciem i wejściem w podtrzymanie. ustawienia na jakich udało mi się go zmusić u mnie do pracy niemalże stałej: Temp. CO : 50 ,. temp. CWU 45 stopni. (Na Co więcej bo grzejniki na poddaszu przy niższej temperaturze nie dawały rady). Dmuchawa WBS6a otwarta na max. ustawienia sterownika Skorpion Plus. przerwa pomiędzy podawaniem 40s Podawanie 5s, Minimalne obroty dmuchawy - 8% maksymalne - 60%. Modulacja - 20%. problemem są wielkie spieki. Obniżyłem wczoraj nawet dmuchawę z 60% do 50% ale nic nie pomogło a według mnie jeszcze się pogorszyło , bo zdaje mi się że spieki są jeszcze większe. Spieki są problematyczne bo są wielkie. Mają nawet po kilka (naście !!!) cm i widzę na palniku że robią jakby taką skrupę i przeszkadzają w procesie spalania , bo zapewne powietrze nie może się przedostać. Niżej chyba nie ma co schodzić z dmuchawą bo to mija się z celem ... Jeden z "okazów". Wymiar z około 10cm ... Jak sobie z tym poradzić ? Wygląda że u mnie piec daje sobie radę nawet przy stosunku 1:8 i to ze zmniejszonym nadmuchem do 50%. Może jakoś inaczej go podawać ? Może np. dać 10s/80s ? Czy może to zbyt ekstremalne i jeszcze bardziej będzie się spiekać ? Pomóżcie ... Już prawie ustawiłem piec i sterownik a tutaj spieki które zupełnie rozwajaa moją pracę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 22.02.2013 16:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 (edytowane) Witam, ja tylko na chwilkę, bo dzisiaj mam spotkanie w planach.. Jak mówiłem nie mam doświadczenia z takim groszkiem. Można spróbować na dwa sposoby: 1) króciutkie czasy podawania i króciutka pauzadla przykładu 3 czy 3,5sek praca/ ok.21-24 pauza (zachowac to ok.1:7 do 1:8 ) 2) długie czasy podawania i wieksza pauza, tutaj np. 10/70 czy okolice 10/80 podawanie/pauza Trzeba zobaczyć która metoda lepsza na ten węgiel pod względem spieków.... Ja już dzisiaj czasowo jestem na off, zajrzę dopiero jutro co tam u Was słychać. Edytowane 22 Lutego 2013 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 22.02.2013 16:43 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 No widzisz, i to praktycznie uniemożliwia Ci przeprowadzenie sensownego testu. Z praktyki handlującego węglem powiem Ci, że większość niewielkich składów wybiera do swojej oferty węgiel z jednej - dwóch kopalni. Najczęściej zresztą o bardzo zbliżonych parametrach. Czasem z trzeciej ekogroszek. Jak masz 3 hałdy miału, to wszystkie 3 mogą być np. z Piasta - 19mj, 23MJ i 25MJ. Różnica tylko w wartości opałowej no i w 19 będzie w ciul popiołu.Spiekalność, punkt płynięcia popiołu i takie tam - praktycznie identyczne. Albo np. 23 i 25 z Piasta i 24 z Ziemowita. Wtedy różnic nawet nie dostrzeżesz. Czyli niby testując różne opały tak w zasadzie kręcisz się stale wokół tego samego. Różnią się tylko uziarnieniem i wartością opałową. Popatrz na testy Suspensera, zobaczysz z iloma i jak bardzo różnymi węglami będzie się musiał zmierzyć ten sterownik. Masz rację, dlatego będziemy szukać chętnych do testów w całej Polsce. Nic na siłę - przed nami resztka sezonu grzewczego i sezon letni. Nie musimy się spieszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 22.02.2013 16:51 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Kaszpir, normalnie na spieki obniżam nastawę dmuchawyi rozciągam podawanie, ale z dmuchawą nie schodzę poniżej 50%. Może spróbuj wyłączyć przedmuchy.- menu 2207 Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 22.02.2013 17:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 (edytowane) Witam Panie Włodku mam pytanie Mam ustawione strefy CW 16 Stop17 Stop Pompa CO skokowo nastawa CW 44`C i teraz moje pytanie Schodzę do kotłowni o 17`15 CO Stoi przez 20 min a CW jest grzane (w tym momencie jest 35`C) Czy to błąd czy zabezpieczenie CW Puma z 20a Edytowane 22 Lutego 2013 przez kubaiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 22.02.2013 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 kaszpirspróbuj podnieść bieg pompy CWU- powinno szybciej dogrzewać zasobnik. normalnie algorytm jest tak ustawiony że grzeje z zapasem i pompa CWU nie załączy się jeśli różnica pomiędzy temp CWU i temp CO jest mniejsza niż 4stCw efekcie musi przeciągnąć u mnie też jedynym czasem kiedy kocioł się odstawia jest moment po dogrzaniu CWU.na spieki metodą króciutkich podawań - "po Jarkowemu" zamiast 5/40 zrób 3/24 i powinno być lepiej.spróbuj też ale tylko odrobinkę podnieść moc maksymalną- wtedy jest szansa że będzie z tego maksimum korzystał rzadziej i trochę obniży ryzyko mocnego spiekania.- zrobiłbym 5/38 (3/23) i już bez ruszania nadmuchu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 22.02.2013 17:20 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Witam Panie Włodku mam pytanie Mam ustawione strefy CW 16 Stop 17 Stop Pompa CO skokowo nastawa CW 44`C i teraz moje pytanie Schodzę do kotłowni o 17`15 CO Stoi przez 20 min a CW jest grzane (w tym momencie jest 35`C) Czy to błąd czy zabezpieczenie CW Puma z 20a Wszystko jest OK. Jak są pompy skokowe, a CWU jest grzane, CO chodzi w cyklu : 2 min praca / pauza taka jak przy ikonie termostatu w menu użytkownika (domyślnie 18 min). Jak ustawisz pompy płynne, obie pompy pracują na raz, ale pompa CO zwalnia obroty. Uwaga : modulacji obrotów pompy nie można stosować przy pompie energooszczędnej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 22.02.2013 17:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Wszystko jest OK. Jak są pompy skokowe, a CWU jest grzane, CO chodzi w cyklu : 2 min praca / pauza taka jak przy ikonie termostatu w menu użytkownika (domyślnie 18 min). Jak ustawisz pompy płynne, obie pompy pracują na raz, ale pompa CO zwalnia obroty. Uwaga : modulacji obrotów pompy nie można stosować przy pompie energooszczędnej. Przy ikonie termostatu mam ustawione 3 min Wszystko dzieje się w czasie gdy CW jest w trybie stop Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 22.02.2013 17:25 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Wygląda na błąd - będę sprawdzać, dziękuję!Jeszcze pytanie - jak pompa CO ruszyła, to pracujeciągle, czy znowu stanęła? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 22.02.2013 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Dzięki i czekam na dalsze info A i taka prośba czy może pan przywrócić ekran główny z wykresem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 22.02.2013 17:45 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Ależ ekran wykresów jest - menu 1203. Regulacja temperaturyw tym ekranie działa - poprawioneCzy pompa CO - jak ruszyła - pracuje ciągle, czy zatrzymuje się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.02.2013 18:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 kaszpir spróbuj podnieść bieg pompy CWU- powinno szybciej dogrzewać zasobnik. normalnie algorytm jest tak ustawiony że grzeje z zapasem i pompa CWU nie załączy się jeśli różnica pomiędzy temp CWU i temp CO jest mniejsza niż 4stC w efekcie musi przeciągnąć u mnie też jedynym czasem kiedy kocioł się odstawia jest moment po dogrzaniu CWU. na spieki metodą króciutkich podawań - "po Jarkowemu" zamiast 5/40 zrób 3/24 i powinno być lepiej. spróbuj też ale tylko odrobinkę podnieść moc maksymalną- wtedy jest szansa że będzie z tego maksimum korzystał rzadziej i trochę obniży ryzyko mocnego spiekania.- zrobiłbym 5/38 (3/23) i już bez ruszania nadmuchu Pompę CWU ładującą bojler już jakiś czas temu przestawiłem z "1" na "3" czyli max. Nie jestem już pewien ale chyba na 5/25 i przy nawiewie max 78 było mało spieków albo była napewno mniejsze. Później chyba czym wydłużałem czas to spieki robiły się coraz większe i nawet obniżania nawiewu max nie pomagało , nawet obniżenie max do 50% nic nie dało ... Czyli sądzisz że spróbowac 3/23 i dać nadmuch max na 60% ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 22.02.2013 18:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 (edytowane) Ależ ekran wykresów jest - menu 1203. Regulacja temperatury w tym ekranie działa - poprawione Czy pompa CO - jak ruszyła - pracuje ciągle, czy zatrzymuje się? Pracuje ciągle W menu 1203 jest tylko możliwość podglądu wykresu wstecz po godzinie tak jak kiedyś było w 1204. Pisze o PUMIE Edytowane 22 Lutego 2013 przez kubaiada Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 22.02.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Pompę CWU ładującą bojler już jakiś czas temu przestawiłem z "1" na "3" czyli max. Nie jestem już pewien ale chyba na 5/25 i przy nawiewie max 78 było mało spieków albo była napewno mniejsze. Później chyba czym wydłużałem czas to spieki robiły się coraz większe i nawet obniżania nawiewu max nie pomagało , nawet obniżenie max do 50% nic nie dało ... Czyli sądzisz że spróbowac 3/23 i dać nadmuch max na 60% ? nie widziałem efektów palenia na wyższej mocy maksymalnej więc nie potrafię Ci odpowiedzieć jednoznacznie napiszę tak: im niżej ustawisz moc maksymalną tym częściej sterownik będzie wchodził na wysokie moce( z zakresu jaki mu ustawiłeś oczywiście) podejrzewam więc że jak miałeś moc 5/25 to kociołek nie zapędzał się za często na 100% mocy- nie dmuchał więc intensywnie i nie podnosił temperatury złoża powyżej progu topnienia popiołu albo nawet jeśli to robił to na tyle krótkie to były okresy że nie powstawały takie potworki. teraz pracuje częściej w wyższym zakresie i ten próg topnienia jest przekraczany częściej- w efekcie spieka i to mocno. mogę się mylić w swoich wnioskach ale jeśli tak się dzieje to szedłbym w kierunku podnoszenia mocy maksymalnej (powolne skracanie przerwy podawania- po 1 sekundzie na dobę) ale bez podnoszenia nadmuchu. powinno to obniżyć temperaturę złoża i zmniejszyć spiekanie. druga strona medalu zignorować pracę ciągła na rzecz lepszej sprawności spalania- pogodzić się z delikatnym przeciaganiem(nie mam tu na myśli takich permanentnych okresów gdzie praca jest krótsza niż podtrzymanie) ale mieć lepsze dopalenie i mniejsze straty niż walczyć za wszelką cene o płaski wykres i tłuc pogrzebaczem w palnik kilka razy dziennie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kobra64 22.02.2013 19:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Kaszpir, a opał masz ten sam którym paliłeś z Ognikiem w PID i dwustanie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.02.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Tak ten sam opał. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
0degree 22.02.2013 21:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Włodek, jeśli zamierzasz zrobić sterownik w miarę bez nastaw, to ten algorytm musi szybciej reagować przynajmniej w fazie spadkowej albo zrób funkcje cwu + mieszająca bo zobacz na te wykresy pracy tego samego softu cobry A33 na tej samej instalacji, na tym samym opale (miał) z zaworem 4 drogowym ze skopanym obiegiem kotłowym lub bez zaworu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 22.02.2013 22:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 Nowy soft dużo lepiej reguluje temperaturę i szybciej reaguje.Zobaczymy, jak się sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 22.02.2013 23:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2013 (edytowane) Mam nadzieję że jest lepiej niż w starym sofcie , bo stary soft chociaz w Skorpionie to muł i do tego niezbyt inteligentny ... Obserwuje jego pracę i nie mogę się nadziwić po co po osiągnięciu żądanej temperatury sterownik ciągle idzie z tą samą mocą jakby miał amnezję i nie wiedział do ilu stopni miał dojśc , tylko konsekwentnie z ta mocą brnie dalej i kończy z około 10% wyższą temperaturą niż zadana i nagle szybko kończy. Raz stara się wyhamować i miesza w mocą a innym razem leci jak pociąg który zapomniał zatrzymać się na stacji ... Bałbym się takiego "automata" który ma co chwilę amnezję Edytowane 22 Lutego 2013 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts