Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

No widzisz, i to praktycznie uniemożliwia Ci przeprowadzenie sensownego testu. Z praktyki handlującego węglem powiem Ci, że większość niewielkich składów wybiera do swojej oferty węgiel z jednej - dwóch kopalni. Najczęściej zresztą o bardzo zbliżonych parametrach. Czasem z trzeciej ekogroszek. Jak masz 3 hałdy miału, to wszystkie 3 mogą być np. z Piasta - 19mj, 23MJ i 25MJ. Różnica tylko w wartości opałowej no i w 19 będzie w ciul popiołu.Spiekalność, punkt płynięcia popiołu i takie tam - praktycznie identyczne. Albo np. 23 i 25 z Piasta i 24 z Ziemowita. Wtedy różnic nawet nie dostrzeżesz. Czyli niby testując różne opały tak w zasadzie kręcisz się stale wokół tego samego. Różnią się tylko uziarnieniem i wartością opałową. Popatrz na testy Suspensera, zobaczysz z iloma i jak bardzo różnymi węglami będzie się musiał zmierzyć ten sterownik.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jarecki i Włodek wielka prośba :)

Udało mi się zmusić Skorpiona na pracy ciągłej u mnie. Sterownik działa nonstop bez podtrzymania nonstop jeśli nie musi dogrzewać CWU. Jak zaczyna się dogrzewanie to wygląda że trochę mu brak siły ale potem zbiera siłę :-) i daje radę , ale kończy się to niestety podbiciem i wejściem w podtrzymanie.

ustawienia na jakich udało mi się go zmusić u mnie do pracy niemalże stałej:

Temp. CO : 50 ,. temp. CWU 45 stopni. (Na Co więcej bo grzejniki na poddaszu przy niższej temperaturze nie dawały rady).

Dmuchawa WBS6a otwarta na max.

ustawienia sterownika Skorpion Plus.

przerwa pomiędzy podawaniem 40s

Podawanie 5s,

Minimalne obroty dmuchawy - 8%

maksymalne - 60%.

Modulacja - 20%.

problemem są wielkie spieki. Obniżyłem wczoraj nawet dmuchawę z 60% do 50% ale nic nie pomogło a według mnie jeszcze się pogorszyło , bo zdaje mi się że spieki są jeszcze większe.

Spieki są problematyczne bo są wielkie. Mają nawet po kilka (naście !!!) cm i widzę na palniku że robią jakby taką skrupę i przeszkadzają w procesie spalania , bo zapewne powietrze nie może się przedostać.

Niżej chyba nie ma co schodzić z dmuchawą bo to mija się z celem ...

Jeden z "okazów". Wymiar z około 10cm ...

DSC_3683.jpg

Jak sobie z tym poradzić ?

Wygląda że u mnie piec daje sobie radę nawet przy stosunku 1:8 i to ze zmniejszonym nadmuchem do 50%.

Może jakoś inaczej go podawać ?

Może np. dać 10s/80s ? Czy może to zbyt ekstremalne i jeszcze bardziej będzie się spiekać ?

Pomóżcie ...

Już prawie ustawiłem piec i sterownik a tutaj spieki które zupełnie rozwajaa moją pracę :(

Witam, ja tylko na chwilkę, bo dzisiaj mam spotkanie w planach..

Jak mówiłem nie mam doświadczenia z takim groszkiem.

Można spróbować na dwa sposoby:

1) króciutkie czasy podawania i króciutka pauza

dla przykładu 3 czy 3,5sek praca/ ok.21-24 pauza (zachowac to ok.1:7 do 1:8 )

2) długie czasy podawania i wieksza pauza,

tutaj np. 10/70 czy okolice 10/80 podawanie/pauza

Trzeba zobaczyć która metoda lepsza na ten węgiel pod względem spieków....

Ja już dzisiaj czasowo jestem na off, zajrzę dopiero jutro co tam u Was słychać.

Edytowane przez Jarecki79

No widzisz, i to praktycznie uniemożliwia Ci przeprowadzenie sensownego testu. Z praktyki handlującego węglem powiem Ci, że większość niewielkich składów wybiera do swojej oferty węgiel z jednej - dwóch kopalni. Najczęściej zresztą o bardzo zbliżonych parametrach. Czasem z trzeciej ekogroszek. Jak masz 3 hałdy miału, to wszystkie 3 mogą być np. z Piasta - 19mj, 23MJ i 25MJ. Różnica tylko w wartości opałowej no i w 19 będzie w ciul popiołu.Spiekalność, punkt płynięcia popiołu i takie tam - praktycznie identyczne. Albo np. 23 i 25 z Piasta i 24 z Ziemowita. Wtedy różnic nawet nie dostrzeżesz. Czyli niby testując różne opały tak w zasadzie kręcisz się stale wokół tego samego. Różnią się tylko uziarnieniem i wartością opałową. Popatrz na testy Suspensera, zobaczysz z iloma i jak bardzo różnymi węglami będzie się musiał zmierzyć ten sterownik.

Masz rację, dlatego będziemy szukać chętnych do testów

w całej Polsce. Nic na siłę - przed nami resztka sezonu

grzewczego i sezon letni.

Nie musimy się spieszyć.

Witam

Panie Włodku mam pytanie

Mam ustawione strefy CW

16 Stop

17 Stop

Pompa CO skokowo

nastawa CW 44`C

i teraz moje pytanie

Schodzę do kotłowni o 17`15

CO Stoi przez 20 min a CW jest grzane (w tym momencie jest 35`C)

Czy to błąd czy zabezpieczenie CW

Puma z 20a

Edytowane przez kubaiada

kaszpir

spróbuj podnieść bieg pompy CWU- powinno szybciej dogrzewać zasobnik. normalnie algorytm jest tak ustawiony że grzeje z zapasem i pompa CWU nie załączy się jeśli różnica pomiędzy temp CWU i temp CO jest mniejsza niż 4stC

w efekcie musi przeciągnąć

u mnie też jedynym czasem kiedy kocioł się odstawia jest moment po dogrzaniu CWU.

na spieki metodą króciutkich podawań - "po Jarkowemu" zamiast 5/40 zrób 3/24 i powinno być lepiej.

spróbuj też ale tylko odrobinkę podnieść moc maksymalną- wtedy jest szansa że będzie z tego maksimum korzystał rzadziej i trochę obniży ryzyko mocnego spiekania.- zrobiłbym 5/38 (3/23) i już bez ruszania nadmuchu

Witam

Panie Włodku mam pytanie

Mam ustawione strefy CW

16 Stop

17 Stop

Pompa CO skokowo

nastawa CW 44`C

i teraz moje pytanie

Schodzę do kotłowni o 17`15

CO Stoi przez 20 min a CW jest grzane (w tym momencie jest 35`C)

Czy to błąd czy zabezpieczenie CW

Puma z 20a

Wszystko jest OK. Jak są pompy skokowe, a CWU jest grzane, CO

chodzi w cyklu : 2 min praca / pauza taka jak przy ikonie termostatu

w menu użytkownika (domyślnie 18 min).

Jak ustawisz pompy płynne, obie pompy pracują na raz, ale pompa

CO zwalnia obroty.

Uwaga : modulacji obrotów pompy nie można stosować przy pompie

energooszczędnej.

Wszystko jest OK. Jak są pompy skokowe, a CWU jest grzane, CO

chodzi w cyklu : 2 min praca / pauza taka jak przy ikonie termostatu

w menu użytkownika (domyślnie 18 min).

Jak ustawisz pompy płynne, obie pompy pracują na raz, ale pompa

CO zwalnia obroty.

Uwaga : modulacji obrotów pompy nie można stosować przy pompie

energooszczędnej.

Przy ikonie termostatu mam ustawione 3 min

Wszystko dzieje się w czasie gdy CW jest w trybie stop

kaszpir

spróbuj podnieść bieg pompy CWU- powinno szybciej dogrzewać zasobnik. normalnie algorytm jest tak ustawiony że grzeje z zapasem i pompa CWU nie załączy się jeśli różnica pomiędzy temp CWU i temp CO jest mniejsza niż 4stC

w efekcie musi przeciągnąć

u mnie też jedynym czasem kiedy kocioł się odstawia jest moment po dogrzaniu CWU.

na spieki metodą króciutkich podawań - "po Jarkowemu" zamiast 5/40 zrób 3/24 i powinno być lepiej.

spróbuj też ale tylko odrobinkę podnieść moc maksymalną- wtedy jest szansa że będzie z tego maksimum korzystał rzadziej i trochę obniży ryzyko mocnego spiekania.- zrobiłbym 5/38 (3/23) i już bez ruszania nadmuchu

Pompę CWU ładującą bojler już jakiś czas temu przestawiłem z "1" na "3" czyli max.

Nie jestem już pewien ale chyba na 5/25 i przy nawiewie max 78 było mało spieków albo była napewno mniejsze. Później chyba czym wydłużałem czas to spieki robiły się coraz większe i nawet obniżania nawiewu max nie pomagało , nawet obniżenie max do 50% nic nie dało ...

Czyli sądzisz że spróbowac 3/23 i dać nadmuch max na 60% ?

Ależ ekran wykresów jest - menu 1203. Regulacja temperatury

w tym ekranie działa - poprawione

Czy pompa CO - jak ruszyła - pracuje ciągle, czy zatrzymuje się?

Pracuje ciągle

W menu 1203 jest tylko możliwość podglądu wykresu wstecz po godzinie tak jak kiedyś było w 1204.

Pisze o PUMIE

Edytowane przez kubaiada

Pompę CWU ładującą bojler już jakiś czas temu przestawiłem z "1" na "3" czyli max.

Nie jestem już pewien ale chyba na 5/25 i przy nawiewie max 78 było mało spieków albo była napewno mniejsze. Później chyba czym wydłużałem czas to spieki robiły się coraz większe i nawet obniżania nawiewu max nie pomagało , nawet obniżenie max do 50% nic nie dało ...

Czyli sądzisz że spróbowac 3/23 i dać nadmuch max na 60% ?

nie widziałem efektów palenia na wyższej mocy maksymalnej więc nie potrafię Ci odpowiedzieć jednoznacznie

napiszę tak:

im niżej ustawisz moc maksymalną tym częściej sterownik będzie wchodził na wysokie moce( z zakresu jaki mu ustawiłeś oczywiście)

podejrzewam więc że jak miałeś moc 5/25 to kociołek nie zapędzał się za często na 100% mocy- nie dmuchał więc intensywnie i nie podnosił temperatury złoża powyżej progu topnienia popiołu albo nawet jeśli to robił to na tyle krótkie to były okresy że nie powstawały takie potworki.

teraz pracuje częściej w wyższym zakresie i ten próg topnienia jest przekraczany częściej- w efekcie spieka i to mocno.

mogę się mylić w swoich wnioskach ale jeśli tak się dzieje to szedłbym w kierunku podnoszenia mocy maksymalnej (powolne skracanie przerwy podawania- po 1 sekundzie na dobę) ale bez podnoszenia nadmuchu. powinno to obniżyć temperaturę złoża i zmniejszyć spiekanie.

druga strona medalu

zignorować pracę ciągła na rzecz lepszej sprawności spalania- pogodzić się z delikatnym przeciaganiem(nie mam tu na myśli takich permanentnych okresów gdzie praca jest krótsza niż podtrzymanie) ale mieć lepsze dopalenie i mniejsze straty niż walczyć za wszelką cene o płaski wykres i tłuc pogrzebaczem w palnik kilka razy dziennie

Włodek, jeśli zamierzasz zrobić sterownik w miarę bez nastaw, to ten algorytm musi szybciej reagować przynajmniej w fazie spadkowej albo zrób funkcje cwu + mieszająca bo zobacz na te wykresy pracy tego samego softu cobry A33 na tej samej instalacji, na tym samym opale (miał) z zaworem 4 drogowym ze skopanym obiegiem kotłowym lub bez zaworu.

IMG583.jpg

IMG608.jpg

Mam nadzieję że jest lepiej niż w starym sofcie , bo stary soft chociaz w Skorpionie to muł i do tego niezbyt inteligentny ...

Obserwuje jego pracę i nie mogę się nadziwić po co po osiągnięciu żądanej temperatury sterownik ciągle idzie z tą samą mocą jakby miał amnezję i nie wiedział do ilu stopni miał dojśc , tylko konsekwentnie z ta mocą brnie dalej i kończy z około 10% wyższą temperaturą niż zadana i nagle szybko kończy.

Raz stara się wyhamować i miesza w mocą a innym razem leci jak pociąg który zapomniał zatrzymać się na stacji ...

Bałbym się takiego "automata" który ma co chwilę amnezję ;-)

Edytowane przez kaszpir007