Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Widzę, że sporo osób przejmuje się zbyt dużą ich zdaniem amplitudą zmian temperatury wody CO w kotle.

Czy takie przegrzanie wody w kotle o 5*C czy nawet 10*C to jest jakaś strata sprawności kotła?.

Podobne pytanie zadał kiedyś Zawijan.

Co się dzieje z tym nadmiarem energii wyzwolonej w wyniku przemiany chemicznej węgla?.

Ja bym to podsumował znanym powiedzeniem "Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal".

O tym co się dzieje w palniku i komorze spalania to nikt słowem nie wspomina.

Andrzej, w przypadku w którym wklejałem zdjęcia parę postów wcześniej przy pracy palnika z sinusoidą powstawały skorupy (spieki) przy paleniu miałem, zdecydowanie było lepiej kiedy kocioł pracował stale z mocą 30-50%.

Przesterowanie temp. w górę nie powodowało żadnego dyskomforu, generalnie w domu to wcale nie było odczuwalne.

Widzę, że sporo osób przejmuje się zbyt dużą ich zdaniem amplitudą zmian temperatury wody CO w kotle.

Czy takie przegrzanie wody w kotle o 5*C czy nawet 10*C to jest jakaś strata sprawności kotła?.

Podobne pytanie zadał kiedyś Zawijan.

Co się dzieje z tym nadmiarem energii wyzwolonej w wyniku przemiany chemicznej węgla?.

Ja bym to podsumował znanym powiedzeniem "Czego oczy nie widzą, tego sercu nie żal".

O tym co się dzieje w palniku i komorze spalania to nikt słowem nie wspomina.

Mi nie chodzi o przeciąganie. Niech przeciąga jeśli ma to na celu wyhamowanie mocy , ale jeśli pędzi jak szalony i później z 60% mocy od razu wchodzi w podtrzymanie bo nagle sterownik zrozumiał że bez sensu pędził to chyba to niezbyt inteligentne.

Czym więcej podbije temepraturę , tym później dłużej jest w podtrzymaniu.

Sterownik powinien robić wszystko aby jak najmniej być w podtrzymaniu. Sterownik powienien być na tyle inteligentny że jak już wie że nie uda mu sie wyhamować z mocą to powinien szybciej sie odstawiać aby zminimalizować czas podtrzymania.

Mi nie chodzi o przeciąganie. Niech przeciąga jeśli ma to na celu wyhamowanie mocy , ale jeśli pędzi jak szalony i później z 60% mocy od razu wchodzi w podtrzymanie bo nagle sterownik zrozumiał że bez sensu pędził to chyba to niezbyt inteligentne. ,,,,

Te 60% mocy to zapewne jakiś "wskaźnik" na wyświetlaczu sterownika z jaką mocą prawdopodobnie pracuje w danej chwili kocioł.

Moim zdaniem nie jest to aż tak ważne, że sterownik prowadzi palnik kotła w końcowym etapie "fazy pracy" z dużą mocą.

Ważne jest to jak to wykonuje.

Jeżeli jest to tylko podawanie samego powietrza, to moim zdaniem jest to zachowanie prawidłowe.

Natomiast jeżeli przed przejściem w "tryb podtrzymania" podawany jest jeszcze opał, to takiego zachowania sterownika nie popieram.

,,,, Sterownik powinien robić wszystko aby jak najmniej być w podtrzymaniu. Sterownik powienien być na tyle inteligentny że jak już wie że nie uda mu sie wyhamować z mocą to powinien szybciej sie odstawiać aby zminimalizować czas podtrzymania.

Przy małym odbiorze energii z kotła "stan potrzymania" jest zjawiskiem normalnym.

Natomiast sterownik kotła powinien wiedzieć czy podtrzymywać żar (koks, karbonizat) w ciągłej gotowości do dalszej pracy, czy go szybko wystudzić i pozostawić przy "życiu" nieliczne zalążki żaru.

Edytowane przez Andrzej_M_

Natomiast sterownik kotła powinien wiedzieć czy podczytywać żar (koks, karbonizat) w ciągłej gotowości do dalszej pracy, czy go szybko wystudzić i pozostawić przy "życiu" nieliczne zalążki żaru.

Znaczy - ma wiedzieć, że Kaszpir za moment zechce z żoną wejść do swojej wielkiej wanny wylewając do niej uprzednio całą ciepłą wodę z zasobnika CWU

Znaczy - ma wiedzieć, że Kaszpir za moment zechce z żoną wejść do swojej wielkiej wanny wylewając do niej uprzednio całą ciepłą wodę z zasobnika CWU

TAK

ps.

Wyobraź sobie, że pewna osoba pisze doktorat , miedzy innymi na podstawie odczytów danych z sterowników platformy eSterownik.

I nie jest to Zawijan_2, chociaż nieraz wspominał, że jego praca doktorska także dotyczy "podglądania sterowników".

ps2.

W tej chwili to nawet pompa CWU wie kiedy wyjechałeś na urlop, kiedy bierzesz prysznic i kiedy rankiem wstajesz.

Edytowane przez Andrzej_M_

Nie wiem czy przewidzi i poda wyniki z lotto , ale sadzę że nie jest to niewykonalne aby algorytm pilnował spadku , wzrostu temperatury CO i CWU i starał mozliwie szybko z możliwie najniższa mocą spowodować aby nie spadła za mocno temperatura Co i CWU

Po prostu algorytm musi byc szybszy i bardziej inteligentny , bo obecny ten w Skorpionie nie należy do zbyt szybkich ani do zbyt inteligentnych.

Są sytuacje gdzie radzi sobie dobrze , ale niestety przy niektórych sytuacjach widać że jest za wolny i nie potrafi zapanować szybko nad sytuacją.

Pani Włodku czy do Skorpiona są robione jakieś aktualizacje czy tylko tym "wybrańcem" jest Cobra ?

,,,, Skoro ster potrafi przechodząc do podtrzymania przewidzieć godzinę i minutę o jakiej zechcę dziś pobaraszkować w wannie bo np. urwałem się na 2 godzinki z roboty, to nie powinno być specjalnie trudne

O przypadkach losowych nie wspominałem.

Takie niezapowiedziany wizyty, to nie tylko ogromny stres dla kotła, ale i zapewne także dla Twej szanownej małżonki.

Apel do wszystkich użytkowników kotłów - szczególnie tych ze sterownikami podpiętymi do wymienionej platformy. Opracować ścisły harmonogram dnia, przestrzegać z żelazną dyscypliną. Nie stresować swoich kotłów. Andrzej, moja Pani czuje się zaniedbywana, kiedy takie losowe przypadki zdarzają się zbyt rzadko. Więc chyba nadal będę stresował mój kocioł. To nie są żadne przypadki losowe. To jest normalna praktyka użytkowania domu i kotła. Nie da się ściśle zaplanować dnie kilkuosobowej rodziny. Zawsze wystąpią jakieś odstępstwa od planu. W tym jest uroda życia.Nie mam zamiaru z tego rezygnować dla dobrego samopoczucia kotła.

zaczynacie się znów zapędzać bóg wie gdzie

za chwilę będziecie narzekać że jak kichnęliście to sterownik nie przewidział że temperatura w domu spadnie za 10 sek o 0,01stC i nie podał wam chusteczki pod nos:bash::bash::bash:

z jednej strony głosicie hasła ze przeciągnięcie lub spadek o 5st to nie problem a z drugiej chcecie żeby kocioł czekał jak doberman z oślinionym pyskiem na moment kiedy zostanie spuszczony ze smyczy żeby mógł sąsiada w dupę ugryźć bo go bardzo nie lubi

chcecie mieć sterownik automatyczny i ekonomiczny czy smoka ???

zastanówcie się co jest ważniejsze- chwilowy spadek temperatury o kilka stC po załączeniu pompy CWU lub po włączeniu pompy CO czy optymalizacja całego procesu z pominięciem stanów chwilowych.

skoro chcecie żeby było stale i płynnie to wywalić podłogówkę, zawory na grzejnikach, pompę CWU i zawory n-drogowe- niech będzie stały odbiór ciepła stałe dogrzewanie powrotu przez CWU i stałe dogrzewanie CWU- wtedy będziecie mieli płaski wykres bez wahań i będziecie szczęśliwi

pytanie tylko jakim kosztem????

przypomina mi się pisanie dwa sezony temu o innym sterowniku. że tego nie ma że to nie tak że tamto poprawić.

jak chcecie takiego samego sterownika to po co robić od nowa skoro już jest???

a nawet jak się uda to za chwilę przyjdzie inny użytkownik który będzie miał tak zamieszaną instalację że ta kaszpira przy niej to będzie pikuś i zapłacze że u niego nie działa, ze spada mu o 2st a nie o 0,5st

co wtedy???

sugeruję zejść na ziemię panowie i zaczać po niej twardo stąpać

pisałem kaszpirowi

jak chce mieć mniejsze spadki musi podnieść moc maksymalną

jeśli tego nie zrobi kocioł nie ma z czego się zebrać.

spróbujcie podłożyć cegłę pod pedał gazu w swoich autach tak żeby nie można było silnika wkręcic powyżej 1500 obrotów i spróbujcie się poscigać najlepiej pod górkę

albo jedno albo drugie

albo wykres płaski i ciągła praca kosztem spadków i ewentualnych przeciągnięć

albo szybsza reakcja i niestety odstawienie częstsze

znaleźć złoty środek i wynieść się z kotłowni

pamiętam już taką sytuację że się serwer wysypał na tej platformie

na FM zawrzało od postów typu nie widzę kotła nie mogę się połączyć pomocy

a do kotłowni 2 metry tylko trzeba dupę ruszyć i sprawdzić czy wszystko w porządku

Także podzielam Twoje zdanie.

Mam tylko pewne obawy, że jak już wszyscy użytkownicy kotłów do tej platformy eSterownik się przyzwyczają, to w przypadku małej awarii internetu, nawet rozpalić w kotle nie będą potrafić.

To był jeden moich z zarzutów do ich sterownika.

Jako facet związany z przemysłem uważam, że każde

urządzenie powinno dać się łatwo obsłużyć lokalnie

(z klawiatury) - na wypadek awarii zdalnego dostępu.

W tamtych sterownikach praca z klawiaturą i ekranem 2x16

znaków jest skomplikowana.

Szanowny Panie Włodek_PID

Proszę mi wybaczyć że tak z grubej "rury" ale rzygać mi się chce jak czytam te Pańskie obiecanki cacanki a inni wokół Pana skaczą.

Nie, wcale nie dążę do oczernienia Pana i nie zazdroszczę Panu tego że Pan chce, oraz próbuje rozwinąć produkt.

Zarzucam Panu wciskanie ciemnoty ludom.

A więc:

1. Jak Pan sobie wyobraża sterownik w pełni automatyczny który potrafi odczytać jedynie temp CO oraz CWU ?

To tak jakby jechać samochodem z zamkniętymi oczami ..:bash:

Inni już wspomnieli o zmianach opału, różnych instalacjach i innych duperelach. Jak Pan to chce zrealizować ?

Z innej beczki.

Mam oryginalną instrukcję dla Pumy która wyszła na rynek ... hmmm był to maj 20..., chyba 10.

Piszę tam jak WÓŁ że sterownik jest automatyczny.

Proszę mi tą automatykę pokazać, bo to kupiłem sterownik do którego i tak trzeba wsadzać palce, bo sam nie potrafi i nie będzie potrafił dobrać nastaw bez dodatkowych czujek typu ciepłomierza, sondy lub jakiś tam innych bajerów.

2. Co Pan opowiada że nowe Pańskie nowe oprogramowanie jest automatyczne ?

Panie Włodek, tak się składa że mam Cobrę i na Pańskie nieszczęście mam ją podłączoną kompa za pośrednictwem Damiana softu.

Widać że jakoś nie angażuje się w ten Pana wątek, pomimo że powinien znać doskonale ten produkt.

Dalej, powtarzam, dalej w tym sofcie po modbusie da się ręczne korygować nastawy.

Proszę sobie darować słowa że to zostało po starym sofcie - który i tak de facto nie jest skończony.

To co Pan zrobił to nic więcej jak tylko modulowanie całymi nastawami. Wniosek taki że nie jest to i chyba nie w tej wersji sprzętowej sterownik automatyczny.

Weż Pan się w garść, skończ Pan jedną "linię" softu a później można pomyśleć o czymś nowym.

Puma od roku leży odłogiem, z tego co mi wiadomo modbus jest w głębokim lesie.

Ale co ? Grunt że Włodek zapoczątkował trzecią lub czwartą genezę softu na Cobrę, a pierwsza na dobrą sprawę jeszcze nie skończona.

I jak wspomniał na początku tego wątku pracuje SAM

Karygodne oraz żałosne.

Zaczynam żałować że zakupiłem ten sterownik, trzeba było kupić u konkurencji, tam nie obiecują gruszek na wierzbie, kupujesz i masz.

P.S.

Miłego weekendu i pracy nad softem oraz nad ustawianiem nastaw początkowych dla testerów :lol2: :D

Ahh jeszcze raz wsadzę kij w mrowisko.

A Panie Włodek, jak się sprawy mają z modułem internetowym ??

O oczy obiło mi się w wątku Jareckiego że jakieś dobre 12 miesięcy temu miał być w sprzedaży.

Jeśli Pan działa w takim tempie jak powstaje ten moduł to ... życzę powodzenia.

Zważywszy na to że działa Pan sam !

Panie Włodek nie mamy o czym, co miałem do powiedzenia powiedziałem.

Weź Pan się do roboty i skończ Pan zaczęte projekty a nie łapiesz Pan trzy sroki za ogon.

Czekam aż Pan łaskawie skończysz to co zacząłeś i naobiecywałeś.

Andrzej_M, może jaśniej ...

Ogólnie moja postawa jest taka a nie inna bo nie lubię gdy wciska się ciemnotę ludziom.

Czytam tutaj jaki to nie jest piękny ten nowy soft pod cobrę.

Dostałem wczoraj soft od Damiana. Odpalam zestaw i co ?? No i nico. Włodek jaja sobie robi z ludzi i tyle.

Jak nastawy szło modyfikować tak idzie dalej. O co kaman ?

Jeszcze trochę Panie Włodek i niezła będzie :stirthepot: