Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

pisałem kaszpirowi

jak chce mieć mniejsze spadki musi podnieść moc maksymalną

jeśli tego nie zrobi kocioł nie ma z czego się zebrać.

spróbujcie podłożyć cegłę pod pedał gazu w swoich autach tak żeby nie można było silnika wkręcic powyżej 1500 obrotów i spróbujcie się poscigać najlepiej pod górkę

albo jedno albo drugie

albo wykres płaski i ciągła praca kosztem spadków i ewentualnych przeciągnięć

albo szybsza reakcja i niestety odstawienie częstsze

No i cały czas testuje.

Nie wiem czy to wina opału czy samego sterownika i jego algorytmu ale mocno mi skleja opał , tak mocno że potrafi mocno zapchać palnik i wychodzi jakich kilku centrymetrowy (a czasami nawet ponad 10cm) kalafior-spiek.

Próbowałem różnych ustawień 5/30 , 5/35 , 5/40 , 3/24 , probuję teraz na większych dawkach czyli 8/60 , 8/55. Obecnie zjechałem do 8/50 i ciągle nie tak.

Piec nie ma problemów nawet na najniższej mocy w proporacjach 1:8 , tyle co z tego jak są mega spieki ?

jestem zdziwiony bo w dwustanie takich spieków nie było a raczej jakieś malutkie.

Obniżanie nawiewu nie pomaga. Wygląda że jak moc ma duży zapas mocy to jest lepiej bo chyba na ustawieniach 5/25 było najlepiej , tyle że wtedy bardzo mocno przeciągało ....

Na proporcjach wyższych mniej przeciąga ...

Wrócę jeszcze do ustawień jakie miałem jak dostałem sterownik , zdaje mi sie że najlepiej działał albo może nie najlepiej ale nie było spieków albo były małe ..

Edytowane przez kaszpir007

hehe zawijan2 wygarnał by ci per TY - ja zreszta tez....swoja drogą, jak dobrze wiesz konkurencja siedzi na targach w Sosnowcu... nie było Cię? nie zaprosili? a w zeszłym roku widziałem byłes :) aaaa pewnie nie ma co pokazać:lol2:

Cześć Piotrek,

Chyba osobiście się nie znamy, więc nie wiesz, jak wyglądam?

A może się mylę?

W zeszłym roku nie byłem na targach, podobnie jak i w tym.

Dostałem zaproszenie na konferencję od samego Zawijana,

poczytaj posty kilka dni do tyłu.

Oprócz tego dostaję zaproszenie z Instytutu i targów Sibex

- pewnie jestem w bazie...

Szanowny Panie Włodek_PID

Proszę mi wybaczyć że tak z grubej "rury" ale rzygać mi się chce jak czytam te Pańskie obiecanki cacanki a inni wokół Pana skaczą.

Nie, wcale nie dążę do oczernienia Pana i nie zazdroszczę Panu tego że Pan chce, oraz próbuje rozwinąć produkt.

Zarzucam Panu wciskanie ciemnoty ludom.

A więc:

1. Jak Pan sobie wyobraża sterownik w pełni automatyczny który potrafi odczytać jedynie temp CO oraz CWU ?

To tak jakby jechać samochodem z zamkniętymi oczami ..:bash:

Inni już wspomnieli o zmianach opału, różnych instalacjach i innych duperelach. Jak Pan to chce zrealizować ?

Z innej beczki.

Mam oryginalną instrukcję dla Pumy która wyszła na rynek ... hmmm był to maj 20..., chyba 10.

Piszę tam jak WÓŁ że sterownik jest automatyczny.

Proszę mi tą automatykę pokazać, bo to kupiłem sterownik do którego i tak trzeba wsadzać palce, bo sam nie potrafi i nie będzie potrafił dobrać nastaw bez dodatkowych czujek typu ciepłomierza, sondy lub jakiś tam innych bajerów.

2. Co Pan opowiada że nowe Pańskie nowe oprogramowanie jest automatyczne ?

Panie Włodek, tak się składa że mam Cobrę i na Pańskie nieszczęście mam ją podłączoną kompa za pośrednictwem Damiana softu.

Widać że jakoś nie angażuje się w ten Pana wątek, pomimo że powinien znać doskonale ten produkt.

Dalej, powtarzam, dalej w tym sofcie po modbusie da się ręczne korygować nastawy.

Proszę sobie darować słowa że to zostało po starym sofcie - który i tak de facto nie jest skończony.

To co Pan zrobił to nic więcej jak tylko modulowanie całymi nastawami. Wniosek taki że nie jest to i chyba nie w tej wersji sprzętowej sterownik automatyczny.

Weż Pan się w garść, skończ Pan jedną "linię" softu a później można pomyśleć o czymś nowym.

Puma od roku leży odłogiem, z tego co mi wiadomo modbus jest w głębokim lesie.

Ale co ? Grunt że Włodek zapoczątkował trzecią lub czwartą genezę softu na Cobrę, a pierwsza na dobrą sprawę jeszcze nie skończona.

I jak wspomniał na początku tego wątku pracuje SAM

Karygodne oraz żałosne.

Zaczynam żałować że zakupiłem ten sterownik, trzeba było kupić u konkurencji, tam nie obiecują gruszek na wierzbie, kupujesz i masz.

P.S.

Miłego weekendu i pracy nad softem oraz nad ustawianiem nastaw początkowych dla testerów :lol2: :D

Piotrek_42,

Piszę specjalnie do Ciebie, bo wiem, że jesteś po przeciwnej

stronie barykady.

Mamy następującą sytuację :

1. Konkurencja ma mój sterownik (Cobrę)
  2. Konkurencja ma mój najnowszy soft testowy
  3. Konkurencja - w dni wolne od pracy - bada mój sterownik
  4. Konkurencja wpadła na to, że nastawy można zmienić po modbusie!!!!! Rzeczywiście można, nie zablokowałem tego, zostało to z softu A33!!!!!!!!. Już się robi, niezwłocznie to blokuję - zapomniałem!!!!
  5. Ja na to nie wpadłem, ale chłopaki z konkurencji nie śpią...

Powstaje pytanie, po co to robią, skoro piszą o mnie, że się

na niczym nie znam?

Zawijan_2, marny Twój los, jak się szef dowie, że się wygadałeś,

co robisz... Nie chcę być w Twojej skórze w poniedziałek....

Edytowane przez Wlodek_PID

Mam oficjalną propozycję :

Osoby z konkurencji, zainteresowane moimi pomysłami,

proszę o oficjalny kontakt na forum.

Dostaniecie najnowszy soft, jeszcze ciepły. Nie będziecie

musieli się chować po krzakach.

I jeszcze jedno :

Nigdy - poza IChPW - nie oglądałem eCoala i Bruli. Widziałem

go tam, gdy badaliśmy Pumę...

Nigdy nie próbowałem podrabiać jakichkolwiek pomysłów ani

Instytutu, ani firmy ES.

To wszystko jest po prostu żałosne....

Panie Włodek, Pan się tak konkurencją nie stresuj ... :cool:

To fakt, konkurencja nie śpi, a tego tam Zawijan_2 to i można zwolnić.

Panie Włodek jak ma Pan cieplutki soft podeślij Pan go to zobaczymy co Pan tam wyprodukował.

P.S.

Niestety zdziwiłby się Pan gdyby Pan wiedział czym się zajmuje.

No i Panie Włodek, chyba pamięć nie ta

Napisałem o

Dzisiaj 13:50

że

Dalej, powtarzam, dalej w tym sofcie po modbusie da się ręczne korygować nastawy.

Proszę sobie darować słowa że to zostało po starym sofcie - który i tak de facto nie jest skończony

Czyli stosuje Pan te sztuczne zagrywki.

Dobrze. Poproszę nie mniej jednak o ten soft.

Może czasem coś podpowiesz? I zmienisz zdanie o moich

sterownikach? Po TAAAKIEJ reklamie....

Sorry Włodek, z całym szacunkiem dla twojej wiedzy i pracy której wykonujesz, ale uważam ze stoisz na straconej pozycji, czasy Don Kichota , już są za nami, jedna osoba nie jest w stanie stworzyć-wypromować i sprzedać danego produktu,do tego potrzebna jest grupa wysoko wyspecjalizowanych osób, które stworzą dany produkt ( o ecoalu/brulim nawet nie myśl za wysokie progi) ale stworzyć sterownik od zera w porozumieniu z innymi twórcami uważam za rzecz wykonalną, jestes ograniczony wymaganiami producentów kotłów a oni co? zobacz nie zmienili nawet konstrukcji kotłów od 30lat (nie liczysz chyba kosmetyki czy dodanie rusztu za odkrycie ameryki?) następna sprawa zobacz nawet naczelny marketingowiec vel zieć producenta kotłów nie ma nawet wykształcenia stricte kotlarskiego czy chociażby górniczego a chyba marketing? (nie jestem pewien) więc co oni defacto mogą wiedzieć o algorytmach? czy procesach spalania?Następna sprawa jesteś osobą starszą ( tak widziałem cię ) wiec masz swoje zasady,przekonania,wytyczne,masz już coś w głowie...a ludzie którzy tworza nowe stery to młodzi ludzie nie mają żadnych przeciw wskazań pracują na żywym organizmie:) szukają, kluczą-być może popełniają błędy -ale je naprawiają w następnych softach..czym jest tworzenie nowych rzeczy?? nawet Bill Gates nie stworzył nowego systemu a bazował na czyjejś pracy i zmodyfikował swoje dzieło żeby obejść patenty,więc... niestety Życie jest brutalne:)

No, nie jest tak źle... Sterownik to praca zespołowa, a tylko algorytm

sterowania procesem spalania i regulacji temperatury jest wyłącznie

mój...

Poza tym - ja już coś stworzyłem. To nie jest czas przyszły, tylko tu

i teraz. Nikt tego przede mną nie zrobił, jestem pierwszy.

A konkurencja - próbuje podglądnąć. Co gorsza, to są pracownicy

naukowi Instytutu. Nie uważasz, że to obrzydliwe - szczególnie po

tym, co pisali na mój temat?

Panowie jest weekend weźcie zimne piwo nogi na kanape i jakieś dobre kino na wieczór a nie te słowne przepychanki. W poniedziałek ludzie może zaczną pisać jak działa nowy soft to dowiemy się coś więcej w którą stronę poszedł Włodek czy poprawiony PID czy może spalanie pulsacyjne a czy ten produkt będzie lepszy od innych produktów to już użytkownicy i życie zweryfikuje.

Też bym wyluzował.. a fakt faktem że gośc napisał prawdę.... kiedy miało byc sterownie netem przez pumę?? przypomnę 4 lata temu , jarecki o tym pisał że będzie........kiedyś

Piotrek_42, dziękuję! Oświeciłeś mnie...

Goście badają mój sterownik, żeby się dowiedzieć, dlaczego

jeszcze nie ma sterowania przez Internet.... :)