Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

Piotrek_42, dziękuję! Oświeciłeś mnie...

Goście badają mój sterownik, żeby się dowiedzieć, dlaczego

jeszcze nie ma sterowania przez Internet.... :)

Pomyśl lepiej jak się czują ludzie którzy 3-4 lata temu kupili kocioł i sterownik puma bo na forum wmawiano im że za chwilę już za moment będzie sterowanie przez internet...sam o mały włos wpadłbym w takie maliny...

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pomyśl jak się czują ludzie którzy kupili sterownik automatyczny,

a teraz mają pełno nastaw...

Aha, jeszcze jedno : Puma weszła do sprzedaży w kwietniu 2010r,

a więc niecałe 3 lata temu.

O Internecie mówimy od 2 lat - od roku 2011.

Edytowane przez Wlodek_PID

Pomyśl jak się czują ludzie którzy kupili sterownik automatyczny,

a teraz mają pełno nastaw...

Ci co kupili automatyczny i mają POPRAWNIE wykonaną instalację CO + CWU mają automatyczny...ci którzy chcą się pobawić lub wydaje im się że sa w stanie oszczędzić eko mają dwustan....

Pomyśl lepiej jak się czują ludzie którzy 3-4 lata temu kupili kocioł i sterownik puma bo na forum wmawiano im że za chwilę już za moment będzie sterowanie przez internet...sam o mały włos wpadłbym w takie maliny...

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?212415-tesr-pieca-Enka&p=5835572&viewfull=1#post5835572

to są piotrek maliny

czemu zamiast kupić najlepszy kocioł z najlepszymn sterownikiem wymieniasz podzespoły???

przeciez jesteś twardy i nie dajesz się wpuszczać w maliny???

ja myślałem że lepszy z ciebie facet jest a ty zwykły hipokryta

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?212415-tesr-pieca-Enka&p=5835572&viewfull=1#post5835572

to są piotrek maliny

czemu zamiast kupić najlepszy kocioł z najlepszymn sterownikiem wymieniasz podzespoły???

przeciez jesteś twardy i nie dajesz się wpuszczać w maliny???

ja myślałem że lepszy z ciebie facet jest a ty zwykły hipokryta

a co ma piernik do wiatraka?? jak kupowałem kocioł na ekogroszek moj zasób wiedzy był mizerny- praktycznie żaden, jeden gość z forum pratycznie wcisnął mi już kociołek -ale jakoś nie dowierzałem do końca i zakupiłem kociołek wg swojej wiedzy... po pewnym czasie wymieniłem sterownik ( jak kupowałem kociołek nie było jeszcze bruliego) -bo mi nie leżał i tyle.. dlaczego kol timon120777 nie napiszesz o wyborze kotła którego zakupiłem ojcu w tym roku?? ten kocioł kupiłem już jako świadomy użytkownik kotła na ekogroszek wiedząc czego po takim kotle i sterowniku można się spodziewać a pisanie 3-4 lata temu o rychłym wprowadzeniu sterowania przez net do sterownika puma uważam za celowe wprowadzanie klientów w błąd albo nawet zwykłe oszustwo!!

No i cały czas testuje.

Nie wiem czy to wina opału czy samego sterownika i jego algorytmu ale mocno mi skleja opał , tak mocno że potrafi mocno zapchać palnik i wychodzi jakich kilku centrymetrowy (a czasami nawet ponad 10cm) kalafior-spiek.

Próbowałem różnych ustawień 5/30 , 5/35 , 5/40 , 3/24 , probuję teraz na większych dawkach czyli 8/60 , 8/55. Obecnie zjechałem do 8/50 i ciągle nie tak.

Piec nie ma problemów nawet na najniższej mocy w proporacjach 1:8 , tyle co z tego jak są mega spieki ?

jestem zdziwiony bo w dwustanie takich spieków nie było a raczej jakieś malutkie.

Obniżanie nawiewu nie pomaga. Wygląda że jak moc ma duży zapas mocy to jest lepiej bo chyba na ustawieniach 5/25 było najlepiej , tyle że wtedy bardzo mocno przeciągało ....

Na proporcjach wyższych mniej przeciąga ...

Wrócę jeszcze do ustawień jakie miałem jak dostałem sterownik , zdaje mi sie że najlepiej działał albo może nie najlepiej ale nie było spieków albo były małe ..

z nauk mądrzejszych ode mnie pamiętam że metodą na spiekające węgle jest krotki czas podawania

spróbuj zejść z podawaniem do 3 sek i dopasuj przerwę

mając nastawę 5/25 mogłeś mieć małe spieki ponieważ kociołek chodzil na niższych mocach

szukałbym rozwiązania w skróceniu czasu podawania i dalszym obniżaniu nadmuchu

skoro daje radę przy 1:8 to zrób mu:

3/24 i nadmuch maksymalny o 5% niżej niż miałeś

jesli nie ma problemów z dogrzewaniem znaczy że jest zapas i masz z czego wiatru ująć

jak będziesz miał sytuację że zacznie mieć kłopoty z dogrzewaniem CWU to mu moc delikatnie podniesiesz wtedy

piotrek

odniosłem się jedynie do Twojego wpisu o malinach i o tym czym dysponujesz lub dysponowałeś

mogłeś mieć pumę wybrałeś ecomaxa który tez Ci nie leżał- nie szukaj winnych swoich decyzji z przeszłości w teraźniejszości. nie wiem czy ecomax to nie gorszy wybór niż puma bo nie miałem z nim do czynienia więc nie mnie oceniać

nie śledzę drzewa genealogicznego Twojej rodziny i znajomych i nie interesuje mnie komu i jakie kotły kupujesz czy też pomagasz kupić.

jeśli dokonałeś dla teścia dobrego wyboru to ja tez się z tego cieszę i nie piszę tego złośliwie

szkoda że w całej reszcie tematów mamy tak różne poglądy

ecomax-a to ja testowałem w zeszłym roku :) moj sterownik to był rt09 bez dodatku pid ( pid sobie pozniej wgrałem) jak kupowałem kociołek nawet pumy jeszcze nie było:) KAZDY STEROWNIK który testowałem był lepszy od pumy (bo taki miałem u siebie na kotle) nawet ognik był lepszy ! dla Twojej informacji ojcu kupiłem Rbr-a z ecoalem,

Piotrek - skoro moje sterowniki są takie złe, po co je

podglądać? Jak pisałeś - od 2 lat...

Nie szkoda czasu?

Od 2 lat to ja wiem:) a ze nie zabezpieczyłes swojego towaru to chyba o Tobie najlepiej nie świadczy...wszystkie firmy w koło się śmiały:) porównaj sobie, działanie innych sterów (zwłaszcza tych małych firm co teraz twój koleżka reklamuje ;) zobacz na algorytmy i będziesz w domu... z reszta duże firmy też pewnie patrzyły -tylko sie nie przyznają :) że nie podejrzysz??? no trudno ...oni dbają o SWOJE interesy i towar zabezpieczyli:)

No jestem zaszokowany Twoją wypowiedzią....

Ale jak już podglądnęli, to coś z tego wyszło?

Zrobili coś mądrego?

Już wiem!!!!! Tak powstał algorytm Sterownika

Automatycznego :D

Żałosne.... Ja takim ludziom nie podaję ręki - jeśli

wiem, co robią.

Tobie - jak widzę - to imponuje.

No rzygać się chce. Na dzisiaj dosyć.

Edytowane przez Wlodek_PID

z nauk mądrzejszych ode mnie pamiętam że metodą na spiekające węgle jest krotki czas podawania

spróbuj zejść z podawaniem do 3 sek i dopasuj przerwę

mając nastawę 5/25 mogłeś mieć małe spieki ponieważ kociołek chodzil na niższych mocach

szukałbym rozwiązania w skróceniu czasu podawania i dalszym obniżaniu nadmuchu

skoro daje radę przy 1:8 to zrób mu:

3/24 i nadmuch maksymalny o 5% niżej niż miałeś

jesli nie ma problemów z dogrzewaniem znaczy że jest zapas i masz z czego wiatru ująć

jak będziesz miał sytuację że zacznie mieć kłopoty z dogrzewaniem CWU to mu moc delikatnie podniesiesz wtedy

Próbowałem 3/24 ....

Dalej spieki ...

Dodatkowo robił sie większy krater ...

problem jest jak sterownik wejdzie w stan podtrzymania i jak wejdzie w podtrzymanie po dochodzeniu na dużej mocy. Wtedy robi się krater i to powoduje że kilka cykli podajnika jest stratnych ...

Jak dla mnie jest coś z modulacją i pracą PID.

Jak piec działał na Ogniku z PID i na Ogniku ale w dwustanie (ustawienia 6/50) to nie było spieków lub były niższe ...

Pamiętam że nawet w Ogniku miałem ustawiony sterownik na 50/9 i dmuchawę na 85% i piec dochodził do żądanej temperatury przy 300-350 stopni i było tornado w piecu i ... nie robiły się spieki albo były minimalne.

Próbuję wrócić do ustawien gdzie piec działał w trybie ciągłbym (5/40) ale muszę chyba trochę obniżyć bo nie ma siły na grzanie CWU i niesamowicie się wtedy męczy (choć daje radę) i chyba spróbuję ograniczyć dopływ powietrza przesłoną dmuchawy bo w sterowniku nie ma sensu schodzić poniżej 60-65%.

Chyba problemem jest ilość powietrza zasysanego , bo na dwustanie miałem mocno przymkniętą dmuchawę.

Albo algorytm i modulacja której nie lubi ruski węgiel ...

Ale to gdybanie ...

Edytowane przez kaszpir007

Włodek... ty nie ciskaj sie na użytkownika NiePrzesadzaj tylko mu podziękuj bo otworzył Ci oczy, zapie...łeś na wszystkie firmy.... a skad myslisz zrobił sie nagły wysyp tanich sterowników z algorytmami?? a dlaczego inne (duze firmy) nie maja jeszcze steowania przez neta?? no pomyśl...

Piszesz głupstwa. Ale jestem Ci wdzięczny za informację, że chłopcy

od 2 lat się tym bawią. Jestem też wdzięczny koledze NiePrzesadzaj,

nawet - bardzo wdzięczny.

Serdecznie dziękuję.

Zastanów się, komu podajesz rękę.

Wlodek_PID nie wyciągaj pochopnych wniosków :) jak sie dowiedziałem że po modbusie można wejść to wlazłem ...akurat sobie pumke do testów załatwiłem ( i chciałem sprawdzić czy się da- dało się ) ale nie mam takiej wiedzy żeby coś z tym zrobić.. wiec sprawdziłem połączenia i tyle..cały świat o tym wiedział tylko nie TY :lol2:

Panie Włodku jaki wpływ ma modulacja ?

U Siebie mam ustawione na 20%.

Jaki ma wpływ na spalanie i czy może mieć wpływ na tworzenie spieków ?

Co spowoduje zmiana modulacji na 0% ?

Dziękuję !

Modulacja to zwalnianie dmuchawy w miarę wypalania

się opału.

Gdy masz 0%, dmuchawa nie zwalnia

Gdy masz 20%, dmuchawa może zwolnić obroty o 20%

w stosunku do wyliczonej wartości.

Nie ma wpływu na spieki.

Najważniejsze to obniżyć temperaturę paleniska przez

zmniejszenie nadmuchu i podawania.

Wlodek_PID nie wyciągaj pochopnych wniosków :) jak sie dowiedziałem że po modbusie można wejść to wlazłem ...akurat sobie pumke do testów załatwiłem ( i chciałem sprawdzić czy się da- dało się ) ale nie mam takiej wiedzy żeby coś z tym zrobić.. wiec sprawdziłem połączenia i tyle..cały świat o tym wiedział tylko nie TY :lol2:

Piotrek - naprawdę uważasz, że to jest OK? Żadnego wstydu? :)

Nie mówię o Tobie - jeśli to robiłeś z ciekawości - tylko

o zawodowcach - podglądaczach.

Czyli z jednej strony mówicie, że moje sterowniki są do d...

a z drugiej strony kopiujecie algorytmy?

Piotrek - naprawdę uważasz, że to jest OK? Żadnego wstydu? :)

Nie mówię o Tobie - jeśli to robiłeś z ciekawości - tylko

o zawodowcach - podglądaczach.

Włodek takie jest życie... czy to jest naganne? sam nie wiem, spójrz na Chiny tam zrzynają wszystko na żywca..i są potęgą !! tak powstaje większość wynalazków, czy udoskonaleń,dlatego jest szpiegowstwo przemysłowe.. nie bądz dzieckiem nie zabezpieczyłes danych -skorzystali na tym inni.. przecież to wszystko są koszty, a w dzisiejszych czasach kazdy liczy koszty.. po prostu kazda firma zainteresowana mogła skorzystać z Twojej pracy za FREE ( i pewnie skorzystała )

Modulacja to zwalnianie dmuchawy w miarę wypalania

się opału.

Gdy masz 0%, dmuchawa nie zwalnia

Gdy masz 20%, dmuchawa może zwolnić obroty o 20%

w stosunku do wyliczonej wartości.

Nie ma wpływu na spieki.

Najważniejsze to obniżyć temperaturę paleniska przez

zmniejszenie nadmuchu i podawania.

Niestety kończą mi się pomysły :(

Udało mi się zmusić sterownik do pracy stałej poprzez zastosowanie ustawień 5/40 i dmuchawa na 60% , ale i tak są spieki i to spore.

Kombinowałem 3/24 i też mało ciekawie.

Dałem tez 8/60 i też spieki. Próbowałem też 5/25 aby sterownik szedł na niższej mocy przy dochodzeniu i jakby lepiej , ale wtedy mniej działa niż jest w podtrzymaniu więc zupełnie bez sensu ...

Próbuje jeszcze zmniejszać dopływ powietrza za pomoca przesłony , bo dmuchawę nie mam sensu już schodzić , bo schodziłem nawet do 50% i nic nie dało i jedyną nadzieja jest ... przesłona.