Wlodek_PID 23.02.2013 22:01 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 (edytowane) Włodek takie jest życie... czy to jest naganne? sam nie wiem, spójrz na Chiny tam zrzynają wszystko na żywca..i są potęgą !! tak powstaje większość wynalazków, czy udoskonaleń,dlatego jest szpiegowstwo przemysłowe.. nie bądz dzieckiem nie zabezpieczyłes danych -skorzystali na tym inni.. przecież to wszystko są koszty, a w dzisiejszych czasach kazdy liczy koszty.. po prostu kazda firma zainteresowana mogła skorzystać z Twojej pracy za FREE ( i pewnie skorzystała ) Hmmm.... A co na to Ty? Masz jakieś zasady moralne? Występowałeś tu na forum jako obrońca uciśnionych. Jak teraz wyglądasz? Przecież o wszystkim wiedziałeś. I jeszcze jedno : mam wrażenie, że masz rozdwojenie jaźni:z jednej strony piszesz, moje stery są najgorsze z drugiej strony piszesz, że wszyscy je kopiują... Nic z tego nie rozumiem... Edytowane 23 Lutego 2013 przez Wlodek_PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 23.02.2013 22:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Drodzy forumowicze, To jest wątek o algorytmach. Napiszcie proszę, co sądzicie o tworzeniu algorytmów : czy pisać samemu czy podglądać Włodka Proszę o wpisy, najciekawsze będą nagrodzone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 23.02.2013 22:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Drodzy forumowicze, To jest wątek o algorytmach. Napiszcie proszę, co sądzicie o tworzeniu algorytmów : czy pisać samemu czy podglądać Włodka Proszę o wpisy, najciekawsze będą nagrodzone Oczywiście, że pisać samemu. A jak ktoś kradnie pomysły, to jest zwykłym piratem, ale chyba są na to paragrafy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 23.02.2013 22:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Hmmm.... A co na to Ty? Masz jakieś zasady moralne? Występowałeś tu na forum jako obrońca uciśnionych. Jak teraz wyglądasz? Przecież o wszystkim wiedziałeś. I jeszcze jedno : mam wrażenie, że masz rozdwojenie jaźni:z jednej strony piszesz, moje stery są najgorsze z drugiej strony piszesz, że wszyscy je kopiują... Nic z tego nie rozumiem... No cóż, nie wyciagaj pochopnych wniosków że miałeś dane niezabezpieczone nie znaczy że WSZYSCY z nich skorzystali część zapewne tak, a część monitorowała , ze ja wiedziałem to nic nie znaczy... twój soft - twoj algorytm -twój problem co to mnie użytkownika innego sterownika obchodzi??ja tych danych nie wykorzystałem bo się nie znam.. co inni zrobią nie moja sprawa, zresztą może niezabezpieczyłeś danych celowo?? skąd mi to wiedzieć?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 23.02.2013 22:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Oczywiście, że pisać samemu. A jak ktoś kradnie pomysły, to jest zwykłym piratem, ale chyba są na to paragrafy. Trudno udowodnić - ale się sami przyznali... :yes: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 23.02.2013 22:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 No cóż, nie wyciagaj pochopnych wniosków że miałeś dane niezabezpieczone nie znaczy że WSZYSCY z nich skorzystali część zapewne tak, a część monitorowała , ze ja wiedziałem to nic nie znaczy... twój soft - twoj algorytm -twój problem co to mnie użytkownika innego sterownika obchodzi??ja tych danych nie wykorzystałem bo się nie znam.. co inni zrobią nie moja sprawa, zresztą może niezabezpieczyłeś danych celowo?? skąd mi to wiedzieć?? Powtórzę jeszcze raz : Hmmm.... A co na to Ty? Masz jakieś zasady moralne? Występowałeś tu na forum jako obrońca uciśnionych. Jak teraz wyglądasz? Przecież o wszystkim wiedziałeś. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 23.02.2013 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 ,,,, A jak ktoś kradnie pomysły, to jest zwykłym piratem, ale chyba są na to paragrafy. Właśnie tu jest problem. Jak zastrzec sobie "POMYSŁ". Jeżeli ja podpatrzę coś ciekawego i stworzę "lepszy_POMYSŁ" to jestem piratem i grożą mi jakieś paragrafy?. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 23.02.2013 23:10 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Właśnie tu jest problem. Jak zastrzec sobie "POMYSŁ". Jeżeli ja podpatrzę coś ciekawego i stworzę "lepszy_POMYSŁ" to jestem piratem i grożą mi jakieś paragrafy?. Andrzeju, o co pytasz? Goście od 2 lat regularnie podglądają moje pomysły, i piszą, że się na niczym nie znam... :yes: Po prostu jaja.... Popierasz to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 23.02.2013 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Właśnie tu jest problem. Jak zastrzec sobie "POMYSŁ". Jeżeli ja podpatrzę coś ciekawego i stworzę "lepszy_POMYSŁ" to jestem piratem i grożą mi jakieś paragrafy?. Zależy czy czerpiesz z tych ukradzionych, czy podpatrzonych pomysłów, korzyści finansowe i na nich zarabiasz... Jeżeli służą tylko do celów prywatnych, niekomercyjnych, to jest OK Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 23.02.2013 23:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2013 Andrzeju, o co pytasz? Goście od 2 lat regularnie podglądają moje pomysły, i piszą, że się na niczym nie znam... :yes: Po prostu jaja.... Popierasz to? Włodek pytasz czy ja popieram. Nie popieram. Ale do tej pory to była tylko zwykła pyskówka. Sam wiesz najlepiej co można było by podejrzeć u Ciebie przez protokół Modbus. Mnie protokół modbus kojarzy się tylko z wymianą danych pomiędzy urządzeniami. Sam wiesz najlepiej, czy pliki do nowych wersji oprogramowania były zabezpieczone. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 24.02.2013 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Niestety kończą mi się pomysły Udało mi się zmusić sterownik do pracy stałej poprzez zastosowanie ustawień 5/40 i dmuchawa na 60% , ale i tak są spieki i to spore. Kombinowałem 3/24 i też mało ciekawie. Dałem tez 8/60 i też spieki. Próbowałem też 5/25 aby sterownik szedł na niższej mocy przy dochodzeniu i jakby lepiej , ale wtedy mniej działa niż jest w podtrzymaniu więc zupełnie bez sensu ... Próbuje jeszcze zmniejszać dopływ powietrza za pomoca przesłony , bo dmuchawę nie mam sensu już schodzić , bo schodziłem nawet do 50% i nic nie dało i jedyną nadzieja jest ... przesłona. powoli skoro doszedłeś już do wniosku że masz mimo niskiego nadmuchu zbyt dużo wiatru to zrób eksperyment i tak walczysz więc co ci szkodzi jeden więcej klapkę od wentylatora zamknij tak aby była przerwa na 1-1,5cm i zostaw 3/24 oraz nadmuch 60% i niech pracuje algorytm nie rozpoznaje modelu dmuchawy- możliwe jest że ta którą posiadasz ma taka charakterystykę że w bardzo niskich zakresach jest mizerne dmuchanie a po przekroczeniu pewnej granicy rośnie drastycznie a potem ten przyrost do mocy maksymalnej jest juz niewielki. zamknij przesłonę i niech codzi- jak będzie poprawa będziesz wiedział w którą stronę iść dalej. ja myśle że dasz radę g zmusić do pracy na Twoich zasadach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 24.02.2013 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 powoli skoro doszedłeś już do wniosku że masz mimo niskiego nadmuchu zbyt dużo wiatru to zrób eksperyment Do 3/24 nie chce schodzić , bo jak wejdzie w podtrzymanie to robi się krater i podawanie tylko 3s jest stanowczo za małe i dużo się traci czas aż kopiec się odbuduje. Ponizej 5s nie chce schodzić , tym bardziej że już pisałem że na Ogniku miałem podawanie nawet 10s i wyższe i spieków nie było albo nie tak duże ... Proporcej 1:8 sa u mnie trochę niebezpieczne, bo jest to już granica i przy ogrzewaniu CWU piec nie daje rady na tak niskiej mocy i sterownik widziałem co jakiś czas wyłączał grzanie wody aby zbytnio nie spadała temp. na piecu i co jakiś czas znów włączał. Sądzę że winowajcą jest ilośc powietrza wpływającego. Miałem otwartą na max dmuchawę a pamiętam że jak pracowałem dwustanowo to miałem ją mocno zamkniętą i mimo że w dustanie miałem ustawione 6s/50s i dmuchawa na stałe chyba 60% to nie było problemu albo mały. Sądzę że problemem jest charakterystyka dmuchawy. Od wczoraj wieczora testuje 5/35 i 8/65% i przymyknięta przysłona dmuchawy i z tego co widzę spieków mniej. Będę teraz tylko korygował przysłoną , bo nie ma sensu dmuchawą. Zapewne muszę bardziej "liniowo" ustawić charakterystykę dmuchawy ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 24.02.2013 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Widzę że rozmowa o algorytmach to była tylko w założeniu bo teraz to wychodzi z tego co wychodzi. Piotrek42 może jeśli nie masz pomysłów na poprawę algorytmu czy jakiś innych przydatnych rad dla Włodka a masz ster jaki masz to sobie na esterownik.pl popisz swoje żale bo teraz to się zachowujesz jak pies ogrodnika: "sam nie weźmie drugiemu nie da" ten się nie myli kto nic nie robi. Mówisz że z prac Włodka korzysta konkurencja i na ile dalej ta konkurencja jest przed jego sterowaniem? ze mają internet i platformę? i może jeszcze wprowadzone spalanie grupowe? skoro ukradli jego prace to mieli czas na rozwijanie tego na co Włodkowi zabrakło czasu, do gotowego produktu doczepili parę bajerów, kilogram marketingu i robią pieniądze proste. Mi osobiście jako zwykłemu użytkownikowi nie zależy na tym czy produkt będzie się nazywał MIS PANDA czy ŻÓŁW lub jak sobie kto wymyśli. Chciałbym kupić sterownik który podłącze do pieca ustawie temperatury poobserwuje jego prace tydzień i albo będzie dobrze albo nie. Ma być prosty w obsłudze i działać jak najbardziej efektywnie. Odnośnie kradzieży algorytmu to skoro konkurencja ma to samo to po co te napinki ze strony użytkowników takich jak ty Piotrek42. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 24.02.2013 09:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 kaszpir obserwuj zachowanie po wykresach- jesli sa płaskie znaczy że z nadmuchem nie ma co niżej schodzić tylko raczej skracaj przerwę wtedyjeśli jeszcze "faluja" to możesz zdjąć powoli z góry nadmuchu po 1%. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 24.02.2013 10:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Teraz pytanie do Włodka:Jadę w tej chwili na pożyczonym Skorpionie jego prace oceniam bardzo dobrze chociaż ten ster nie jest dla mnie idealny ponieważ mam super żeliwną retortę i dla niej uważam że lepsze jest sterowanie w dwunastawie ale wiem również że bardzo dobrym rozwiązaniem jest dla niego spalanie grupowie i chciałbym się dowiedzieć w jakim kierunku pójdą twoje prace czy będzie to rozwój PID czy możę spalania pulsacyjnego na którym mi osobiście bardziej by zależało? Ten sezon to już dla mnie uważam za zamknięty za chwile oddam sterownik ale na przyszły sezon chciałbym kupić najlepiej Cobre bo to produkt z mojego podwórka o po co wywozić z miasta pieniądze. Proszę tylko o to byś określił się w jakim kierunku będą posuwać się twoje pracę?MIŁEGO DNIA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 24.02.2013 10:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Osobiście nie rozumiem skąd i po co ta nagonka na Włodka. Z tego co mi wiadomo on nie jest producentem sterowników Elektromizu a jedynie firmą która programuje te urządzenia. Jeśli można ponarzekać to na Elektromiz , bo on jako producent powinien zadbać o możliwie najlepszy support a widać firmie na tym nie zależy. Nie znam algorytmu Władka i szczerze mówiąc nie muszę znać bo jestem zwykłym użytkownikiem i chce ustawić Co i CWu i sterownik powinien sam zadbać o resztę , ale niestety widzę że bez jakiś korekt się nie obejdzie bo niestety róznorodność ilości dmuchaw , palników , opału i różnowodnośc instalacji jest olbrzymia/ W jaki sposób będzie sobie radził z tym algorytm mnie nie interesuje , byle sobie radził ... Algorytm to "problem" programisty a nie klienta , oraz "problem" producenta. Jeśli ktoś ukradł Włodkowi algorytm to jest po prostu złodziejem i firma Włodka powinna go ścigać , bo kradzież to kradzież i wykorzystanie algorytmu mimo że się go zmodyfikowało to też kradzież i to jest ścigane ... Co do sterowników Włodka , to miałem sterownik Ognika który u mnie się zupełnie nie sprawdził i wyniło to zapewne z powodu właśnie zbyt małych mozliwości korekcji ustawień i obecnie Skorpiona który widzę że dużo lepiej sobie radzi i próbuje pracować w trybie ciągłym. Nie wiem co wnosi nowy soft który testuje Włodek i czy będzie on także na Skorpiona , ale jeśli by był to bym go z chęcią przetestował bo moja instalacja jest chyba dość wymagająca dla sterownika (zawory termostatyczne , siłownik na zaworze czterodrogowym) ale z tego co czytam nie ma planów zmiany algorytmu na Skorpionie Plus więc chyba nie potestuje ... Sam wątek odbieram jako reklamę Włodka i jego "złote myśli' niczym książeczka Mao tse Tunga Raczej wolałbym się dowiedzieć w tym wątku o planach co jest robione , będzie robione dla Skorpiona , Cobry , Pumy . Jakie są zmiany , co należy wykonać aby sterowniki działały lepiej ... Czyli zamiast rewolucji dopracowanie tego co jest , bo jeśli ma być "rewolucja" w oprogrogramowaniu to rozumię że sam producent stwierdził że obecny algorytm w Cobrze jest do kitu i nalezy go od zera zmienić ? A jesli tak to czy znów los Ognika podzielą inne sterowniki (Skorpion/Puma) ? i będą traktowane po macoszemu ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 24.02.2013 10:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Wlodek_PID do kogo Ty właściwie masz pretensje??? wymyśliłeś algorytm, wgrałeś go do sterownika,sterownik trafił do normalnej sprzedaży i każdy kupujący może z tym fantem zrobić co chce, nie umiałeś ,nie chciałeś,nie zauważyłeś (niewłaściwe skreślić) ze sterownik jest niezabezpieczony -twój problem, w normalnym zakładzie ( czy nawet u mnie ) wyleciałbyś za takie coś z roboty na zbity pysk ! wg mnie jesteś fujara i tyle...dwa lata temu gosć z forum podesłał mi wiadomość o twoim sterze z instrukcją obsługi (żeby było śmieszniej ze sterownikiem całkiem innej firmy niż opisywane na forach) sprawdziłem, pośmiałem się z niefrasobliwości ,braku profesjonalizmu i zapomniałem, Na dobra sprawę producent sterownika ( nie oprogramowania bo oprogramowanie Ty zrobiłes) powinien cie podać do sądu o niezabezpieczenie danych i tym sposobem naraziłeś na wymierne straty producenta sterownika (każdy mogł sobie wszystko skopiować) po prostu stworzyłeś bubla i nawet sie do tego nie umiesz przyznać..dlaczego sterowniki innych firm są zabezpieczone?? teraz obojetnie kto kupi sobie uzywanego stera i zerznie co będzie chciał a Ty płaczesz na rozlanym mlekiem... Powiem Ci co mówie swoim pracownikom "trzeba myśleć co się robi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 24.02.2013 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Dziś niedziela, proponuje inne spojrzenie na "podglądanie cudzej własności". Nie jest to jakiś artykuł wysokich lotów, ale z innej perspektywy można zobaczyć jak zmieniało się znaczenie słowa "piractwo"http://rebelya.pl/post/3528/nowa-era-piractwa-tego-nie-da-sie-zatrzymac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 24.02.2013 10:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Andrzej_M nie trzeba być geniuszem żeby stwierdzic które sterowniki mają podobne sterownie...w których algorytm bazuje na zmianie temp wody,czy zadanej kotła i jakie są podobne sterownia.. zobacz sobie na nagły wysyp sterowników w granicach 500zł które bazują na podobnych algorytmach..to nie jest algorytm który bazuje na temp spalin ( bo Włodek tego nie robi) to są algorytmy ktore pojawiły się nagle w miej znanych sterownikach. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 24.02.2013 11:03 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 (edytowane) Teraz pytanie do Włodka: Jadę w tej chwili na pożyczonym Skorpionie jego prace oceniam bardzo dobrze chociaż ten ster nie jest dla mnie idealny ponieważ mam super żeliwną retortę i dla niej uważam że lepsze jest sterowanie w dwunastawie ale wiem również że bardzo dobrym rozwiązaniem jest dla niego spalanie grupowie i chciałbym się dowiedzieć w jakim kierunku pójdą twoje prace czy będzie to rozwój PID czy możę spalania pulsacyjnego na którym mi osobiście bardziej by zależało? Ten sezon to już dla mnie uważam za zamknięty za chwile oddam sterownik ale na przyszły sezon chciałbym kupić najlepiej Cobre bo to produkt z mojego podwórka o po co wywozić z miasta pieniądze. Proszę tylko o to byś określił się w jakim kierunku będą posuwać się twoje pracę? MIŁEGO DNIA Cześć dziubek23, Prace pójdą w następującym kierunku :Testy spalania pulsacyjnego na Cobrze Testy algorytmu spalania automatycznego na Cobrze Jeśli testy wypadną pozytywnie - rozmowy z producentami kotłów n/t zastosowania sterownika na ich kotłach. Pamiętaj, że sterownik musi mieć nastawy fabryczne - jest to baza, na której pracuje algorytm. Biznes jest pomyślany tak, że będzie to bezpośrednia współpraca między dostawcą sterownika a producentem kotła. Jeśli producenci kotłów będą zainteresowani tym algorytmem dla Scorpiona, zaimplementuję go - ale wtedy cena Scorpiona pójdzie lekko w górę. Myślę, że to nie będzie odczuwalne dla użytkowników. Pamiętaj : nie jestem w stanie wygenerować programu dla każdego kotła u każdego użytkownika. Prace nad PID - drobne poprawki i udoskonalenia będą kontynuowane, ale cały nacisk pójdzie na rozwój sterowników automatycznych. Aha, jeszcze Internet. Otóż stworzenie aplikacji internetowej wymaga m. in. sprecyzowania, jakie nastawy ma sterownik i które z tych nastaw mogą być zmieniane zdalnie. Do tej pory nie było to wiadome - bo nie wiedziałem, czy algorytm automatyczny da się zrobić i jakich nastaw będzie potrzebował. Więc prace nad Internetem chwilowo wstrzymałem, aby najpierw skończyć algorytm - automat. Praca nad algorytmem automatycznym i testy jeszcze trochę potrwają - potem dodamy Internet. Edytowane 24 Lutego 2013 przez Wlodek_PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts