Wlodek_PID 24.02.2013 11:12 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Sam wątek odbieram jako reklamę Włodka i jego "złote myśli' niczym książeczka Mao tse Tunga Raczej wolałbym się dowiedzieć w tym wątku o planach co jest robione , będzie robione dla Skorpiona , Cobry , Pumy . Jakie są zmiany , co należy wykonać aby sterowniki działały lepiej ... Czyli zamiast rewolucji dopracowanie tego co jest , bo jeśli ma być "rewolucja" w oprogrogramowaniu to rozumię że sam producent stwierdził że obecny algorytm w Cobrze jest do kitu i nalezy go od zera zmienić ? A jesli tak to czy znów los Ognika podzielą inne sterowniki (Skorpion/Puma) ? i będą traktowane po macoszemu ? No nic mi na ten temat nie wiadomo, że algorytm w Cobrze jest do kitu... Z tego, co widzę, działa b. dobrze - pod warunkiem, że dobrze dobierzesz nastawy. Nowy algorytm ma tylko 1 (słownie jedną) nastawę. To ułatwi ludziom życie - jeśli będzie działać... A reklama? Najlepszą reklamą jest to, że konkurencja ślęczy na moimi sterami... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 24.02.2013 11:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Mógłby mi ktoś wytłumaczyć o co biega z tą eskalacją problemu niezabezpieczonego softu i odczytaniem algorytmu? Aż mi się wierzyć nie chce, że konkurencja docompiluje binarkę i analizuje kod linijka po linijce. Moim zdaniem dużo prościej po prostu podłączyć sterownik do kociołka i poobserwować jak działa, do tego jawnie dostępne tworzone archiwum do analizy. Bo przecież sama regulacja PID jako taka jest znana od wielu, wielu lat. Przecież i koneser eukaliptusa został rozpracowany, z wykresami itp. przez naszych kolegów z tego i sąsiedniego forum...PozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 24.02.2013 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 andrew01 dużo łatwiej i taniej jak sie wprowadza nowy sterownik do sprzedaży skopiować te dane i sprzedać jako swoj wyrób !! ( nie będę pisał komentarzy bo napisałem że już nie będę ) to nie tyle dla firm co już mają stery.. ale dla nowych tanich produkcji po prostu mają ster za free Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 24.02.2013 11:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 andrew01 dużo łatwiej i taniej jak sie wprowadza nowy sterownik do sprzedaży skopiować te dane i sprzedać jako swoj wyrób !! ( nie będę pisał komentarzy bo napisałem że już nie będę ) to nie tyle dla firm co już mają stery.. ale dla nowych tanich produkcji po prostu mają ster za freeAle aby skopiować soft to i hardware musi być takie same, procesor, pamięci itp. Tu cały czas jest mowa o kopiowaniu algorytmu, czyli jak mi się wydaje, zaadoptowanie mechanizmów z jednego sterownika w drugim. PozdrawiamAndrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 24.02.2013 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Ale aby skopiować soft to i hardware musi być takie same, procesor, pamięci itp. Tu cały czas jest mowa o kopiowaniu algorytmu, czyli jak mi się wydaje, zaadoptowanie mechanizmów z jednego sterownika w drugim. PozdrawiamAndrzej i dlatego binarka jest Ci potrzebna bo dostosujesz małym kosztem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 24.02.2013 11:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Witam Panie Włodku czy PW dotarło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 24.02.2013 11:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 haha reasumując- Włodek stworzył najnowsze oprogramowanie - zabezpieczył to wszystko najnowszymi urządzeniami kryptograficznymi, przy pomocy najnowszych metod kryptografii.. ale Chińczycy jak to Chińczycy złamali zabezpieczenia i najnowsze algorytmy Włodka będa stosować teraz w technologii budowy promów kosmicznych hehe to tyle Tu Piotrze nie rozumie o co chodzi ... Soft nie musi być zabezpieczony. Normalny użytkownik nie będzie kombinował aby coś tam w sofcie namieszać i jego wydobyć. Jeśli ktoś będzie chciał ukraść kod to nawet najlepsze zabezpieczenia nie mają sensu , bo każde zabezpieczenie które wymyśli człowiek będzie potrafił złamać inny czlowiek , to tylko kwestia czasu , chęci i sprzętu ... Zobacz co jest na rynku gier na komputery/konsole. Firmy ładują gigantyczną kasę na zabezpieczenie przez kopiowaniem gier a i tak znajdują się zapleńcy które zabepieczenia za miliony USD łamią ... Jeśli jakaś firma konkurencyjna jest nieuczciwa to będzie starała się wykraść kod. To że konkurencja patrzy na produkty konkurencji i jeśli coś wyda im się warte zainteresowania to podobne roziwązania w swoich produktach wprowadza. To normalna kolej rzeczy. Jedna firma coś wymyśli , inni zobaczą że coś ciekawego wymyślili i tym tropem i pomysłem pójdą ... To że jakaś firma wykorzysta pomysł to nic złego. Na tym polega konkurencja i postęp. Najważniejsze aby nie wykraść algorytmu czyli kogoś cudzej właśności i podpisać się pod tym jako własny algorytm .. A konkurencja jest potrzebna. Dzieki temu jest wiele sterowników i to klienta powinno cieszyć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 24.02.2013 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 i dlatego binarka jest Ci potrzebna bo dostosujesz małym kosztem No ale jeśli ktoś decompiluje binarkę i dostosowuje ją pod swój sprzęt to jest to jawne złodziejstwo - nazwijmy to po imieniu.Ale też, tak jak pisze kolega kubaiada, nie da się tego zabezpieczyć bo jak ktoś się uprze to złamie zabezpieczenia. Zmierzam do tego, że nie za bardzo rozumiem, o co Ci chodzi z tym najeżdzaniem na Włodka, że nie zabezpieczył softu? Czy chodzi o to, że udostępnia wprost binarkę do aktualizacji? Fakt, jest jedno zabezpieczenie które może stosować ale na szczęście nie stosuje.. to brak aktualizacji. Ściągnij sobie aktualizacje do bruli, zmień rozszerzenie na zip, rozpakuj i proszę, też masz binarkę. Nie wiem czy nie pokręcę, ale do nie dawna chyba było też tak ze starszym bratem. Teraz z tego co widzę to jest trochę ukryta za instalką aktualizacji. Tyle, że programy pisane w .Net dużo łatwiej można decompilować niż C.... Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 24.02.2013 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 andrew01 chodzi mi o to że Włodek nie zabezpieczył danych żadnym sposobem choćby kodem 0000 wtedy złamanie tego hasła byłoby przestępstwem po prostu wypuścił soft Open Secure a teraz robi z siebie cierpiętnika... a swoja drogą nie mamy żadnych konkretnych danych że ktoś wykorzystał jego soft a jedynie przypuszczenia i pobożne życzenia Włodka ze jego algorytym jest zastosowany w 100% produkowanych sterowników... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 24.02.2013 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 andrew01 chodzi mi o to że Włodek nie zabezpieczył danych żadnym sposobem choćby kodem 0000 wtedy złamanie tego hasła byłoby przestępstwem po prostu wypuścił soft Open Secure a teraz robi z siebie cierpiętnika... a swoja drogą nie mamy żadnych konkretnych danych że ktoś wykorzystał jego soft a jedynie przypuszczenia i pobożne życzenia Włodka ze jego algorytym jest zastosowany w 100% produkowanych sterowników... Przepraszam, ale w tym momencie zaczynam się zastanawiać, czy Ty w ogóle wiesz o czym piszesz? To nie ma nic wspólnego z open source, Open source to udostepnienie kodu aplikacji, a nie wersji skompilowanej. Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 24.02.2013 12:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Przepraszam, ale w tym momencie zaczynam się zastanawiać, czy Ty w ogóle wiesz o czym piszesz? To nie ma nic wspólnego z open source, Open source to udostepnienie kodu aplikacji, a nie wersji skompilowanej. Pozdrawiam Andrzej Nad takimi zaawansowanymi nazwami moja wiedza się już kończy ) generalnie chodzi o brak jakiekolwiek zabezpieczenia.. a ja to juz sie fachowo nazywa to juz nie moja działka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 24.02.2013 12:41 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 (edytowane) Niestety zdziwiłby się Pan gdyby Pan wiedział czym się zajmuje. no i się zdziwił ja zresztą też Bingo! Edytowane 24 Lutego 2013 przez Wlodek_PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 24.02.2013 14:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 (edytowane) Drodzy forumowicze, Poniżej krótki opis tego, co wywołało burzę z piorunami. Algorytmy serii S Zgłaszają się jako S.xx, gdzie xx to wersja softuNastawa nr 1 = korekcja mocy palnika Nastawa nr 2 = minimalna moc kotła Minimalna moc kotła występuje we wszystkich moich sterownikachi służy do podtrzymania ognia. Nie ma wpływu na proces spalania, gdy jest odbiór mocy Korekcja mocy palnika służy do spalania nietypowych opałów. Gdywęgiel spala się powoli i w popielniku jest dużo niedopalonychgrudek, należy obniżyć moc palnika. Gdy spalasz węgiel brunatny, należy podnieść moc palnika. Poza tym - nie można modyfikować żadnych nastaw procesu spalania.Sterownik działa w oparciu o nastawy fabryczne. Pozostałe nastawy to :nastawy temperaturaktywacja termostatu nastawy pomp Nie ma kodów : 31111203 - bo wykresy aktywuje się klawiszem 1207 - bo zużycie opału aktywuje się klawiszem Jarecki79 napisał kiedyś o Ogniku, że "prościej się nie da".Dało się. Edytowane 24 Lutego 2013 przez Wlodek_PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 24.02.2013 14:32 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Aha, jeszcze jedno - takiego algorytmu nikt - poza mną - jakdotąd nie napisał. Game over. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
NiePrzesadzaj 24.02.2013 15:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Bingo! Panie Włodek, z czym BINGO ?? Czyżbym się Panu w nocy przyśnił w koszmarze ?? Aha, jeszcze jedno - takiego algorytmu nikt - poza mną - jak dotąd nie napisał. Game over. Szanowny Panie, Dalej czekam na szczegóły jak Pan chce na "ślepym" sterowniku zrobić pełny automat ? Sterownik po samych trendach temp nie jest w stanie dobrać tych nastaw. Człowieku obudź się. Na jakiej podstawie podejmiesz decyzję o zwiększeniu/skróceniu dawki ? Na jakiej podstawie podejmiesz decyzję o zwiększeniu/zmniejszeniu nadmuchu ? Ahh tak, za pół roku będzie jedna rada/sugestia z Twojej strony. Proszę zmniejszyć lub zwiększyć jakąś chorą modulację. A ja Ci powiem, NIE. U mnie kocioł chodzi na specyficznych nastawach ! Wież mi spotkamy się wtedy w sądzie. Chłopie, to da się zrobić ale nie na tym sprzęcie o którym piszesz MÓJ. Ja od Ciebie go nie kupiłem, choć przypuszczam że bawisz się teraz za te pieniądze. I nie pisze tego jako jakiś instytut, zwijan czy inny czort. Pisze to jako zwykły, szary użytkownik. Chce miec w KOŃCU po roku czasu skończony JEDEN soft. To że masz/miałeś jakieś chore potyczki z konkurencją to nie mój problem. To tyle w tym temacie. Potwierdzam co napisałeś Game over. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubi27 24.02.2013 15:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Drodzy forumowicze, Poniżej krótki opis tego, co wywołało burzę z piorunami. Algorytmy serii S Zgłaszają się jako S.xx, gdzie xx to wersja softu Nastawa nr 1 = korekcja mocy palnika Nastawa nr 2 = minimalna moc kotła Minimalna moc kotła występuje we wszystkich moich sterownikach i służy do podtrzymania ognia. Nie ma wpływu na proces spalania, gdy jest odbiór mocy Korekcja mocy palnika służy do spalania nietypowych opałów. Gdy węgiel spala się powoli i w popielniku jest dużo niedopalonych grudek, należy obniżyć moc palnika. Gdy spalasz węgiel brunatny, należy podnieść moc palnika. Poza tym - nie można modyfikować żadnych nastaw procesu spalania. Sterownik działa w oparciu o nastawy fabryczne. Pozostałe nastawy to :nastawy temperatur aktywacja termostatu nastawy pomp Nie ma kodów : 3111 1203 - bo wykresy aktywuje się klawiszem 1207 - bo zużycie opału aktywuje się klawiszem Jarecki79 napisał kiedyś o Ogniku, że "prościej się nie da". Dało się. Czy to zużycie opału można przerobić na kilogramowe z tego sekundowego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 24.02.2013 15:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Czy to zużycie opału można przerobić na kilogramowe z tego sekundowego? Nie, bo są różne ślimaki i przekładnie - każda podaje inną ilość opału /sek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
andrew01 24.02.2013 15:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Nie, bo są różne ślimaki i przekładnie - każda podaje innąilość opału /sek.Tak, jeśli użytkownik będzie miał możliwość wprowadzeniu w sterowniku wagi przypadającej np. na 1 min pracy podajnika, którą sam sobie zmierzy Pozdrawiam Andrzej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubi27 24.02.2013 15:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 Nie, bo są różne ślimaki i przekładnie - każda podaje inną ilość opału /sek. To sobie każdy wyliczy i zważy,ale czy jest to do zrobienia programowo? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 24.02.2013 16:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Lutego 2013 To sobie każdy wyliczy i zważy,ale czy jest to do zrobienia programowo? Jest , bo konkurencja (Bolecki) ma takie coś. Jest podane jak zważyć ilośc opału i to się wprowadza i sterownik podaje spalanie chwilowe lub dobowe w kg ... I to w sterowniku prawie 3x tańszym niż Cobra ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts