Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Można teoretycznie to zrobić, ale nie bardzo chcę

- jeszcze jedno okno, jeszcze jedna nastawa.

Wolałbym jak najprościej.

Dodatkowe okno tak, np. po wpisaniu jakiegoś kodu (to nie będzie zmieniane co 5 minut). Domyślnie wartość zerowa, dla której wyświetlane będą sekundy. Jeśli ktoś będzie chciał i wprowadzi wagę 1 minuty to proste przeliczenie na kg.

Pozdrawiam

Andrzej

Panie Włodku mam pytanie czy szybkość reakcji regulatora PID jest uzależniona od jakiś wewnętrzych nastaw sterownika czy też można w jakiś sposób zmusić sterownik do szybszej reakcji na zmiany temperatury. Pytam bo w moim przypadku sterownik dość wolno wchodzi na obroty czego skutkiem jest spadek temp na kotle do 45 st przy której kocioł osiąga ok 60 % pozniej temp. zaczyna rosnąć a sterownik dość wolno się wycofuje i przy mocy 50 % przekracza temperaturę zadaną a przy 54 stopnia przełącza się w podtrzymanie. Wydaje mi się, że jeśli można by przyśpieszyć reakcje sterownika na zmiany temperatury to zmusiłoby się sterownik do lepszego nadzorowania temp zadanej i mniejszych przeregulowań. Drugie pytanie to czy to normalne, żę po wyjściu z wykresów na kilka sekund załącza się pompa cwu nawet jeśli jest w trybie stop ?

A czy nie dałoby się zrobić jakiegoś parametru do regulacji tempa i czasu reakcji PID?

NP: skala od 1 do 5, gdzie 1 to wolna reakcja PID, a 5 to bardzo szybka reakcja. Przecież są różne instalacje i kotły, na jednej będzie dobrze chodzić wolny PID, a na drugiej będzie potrzebny szybki PID. W moim sterowniku można ustawiać czasy całkowania i jakiejś tam proporcjonalności KP. Na fabrycznych ustawieniach ten PID w mojej instalacji 350m2 był tak ślamazarny, wahania temp +-12st, że musiałem kombinować. Potem Jarecki wyjaśnił mi, że można tymi parametrami to przyspieszyć i jakoś udało się zgrać z instalacją. Prościej byłoby wstawić biegi 1-5.

Co tym myślisz Włodek?

napiszę jedną uwagę w temacie zmiany czasu pracy podajnika na "wagę" tudzież "masę" węgla

nie widzę sensu wyliczania masy przez sterownik ponieważ ona jest zmienna - ślimak podaje opał objętościowo i za każdym razem jest to inna masa węgla w zależności od granulacji. powiem więcej zmienia się ona w dość szerokim zakresie i jeśli wprowadzona zostanie jedna wartość to nie będzie ona odzwierciedlać rzeczywistości.

ja "mam lekkiego świra" i ważę co wsypuję. różnice wahają się od 280g/minute do prawie 340g/minutę w zależności od tego czy akurat w podajniku jest grubsza czy drobniejsza frakcja. różnice są zatem rzędu 20% a bład na poziomie 20% to bardzo dużo przy spalaniu na poziomie 20kg/dobę

tempo reakcji też będzie częściowo uzależnione od nastawy mocy maksymalnej- im jest ona wyższa tym łatwiej kociołkowi startować bo wtedy i moc minimalna jest wyższa. schodząc niżej z mocą maksymalną ograniczamy zasoby z których sterownik korzysta. widać to dobrze na przykładzie kaszpira który przy mocy maksymalnej w okolicy 5/35 ma juz niewielkie problemy z dogrzewaniem CWU jednoczesnym.

należy też pamiętać że każda instalacja inna i nawet 2 identyczne kotły z tym samym softem i na tym samym opale będą pracowały z inną charakterystyką.

można jak pisze zyzolek ale to kolejny parametr do regulacji

napiszę jedną uwagę w temacie zmiany czasu pracy podajnika na "wagę" tudzież "masę" węgla...

Jak rozumiem ideę to tu nie chodzi o aptekarską dokładność, tudzież nikt z tego strzelać nie będzie. Chodzi jedynie o poglądowy obraz sytuacji aby nie latać z kalkulatorem w ręku i nie przeliczać tego wiecznie, a żeby to zrobił komputer jakim jest sterownik :)

A czy nie dałoby się zrobić jakiegoś parametru do regulacji tempa i czasu reakcji PID?

NP: skala od 1 do 5, gdzie 1 to wolna reakcja PID, a 5 to bardzo szybka reakcja. Przecież są różne instalacje i kotły, na jednej będzie dobrze chodzić wolny PID, a na drugiej będzie potrzebny szybki PID. W moim sterowniku można ustawiać czasy całkowania i jakiejś tam proporcjonalności KP. Na fabrycznych ustawieniach ten PID w mojej instalacji 350m2 był tak ślamazarny, wahania temp +-12st, że musiałem kombinować. Potem Jarecki wyjaśnił mi, że można tymi parametrami to przyspieszyć i jakoś udało się zgrać z instalacją. Prościej byłoby wstawić biegi 1-5.

Co tym myślisz Włodek?

Nie da się ustawiać parametrów PID, bo obiekt jest zmienny!

Jeśli zawór 4d się przymknie, odetnie odbiór ciepła (grzejniki)

i bufor ciepła (wodę w grzejnikach)... Wszystkie nastawy biora w łeb.

Nastawianie parametrów regulacji jest możliwe w obiektach

o niezmiennych parametrach - np. piec piekarniczy.

Ogólnie, jeśli regulator kotła CO ma takie nastawy, to - w mojej

opinii - jest po prostu gorszy.

Nowy algorytm Cobry i Pumy reaguje szybko, a poza tym - nawet

jeśli przez 10 czy 20 min masz inną temperaturę niż nastawiona,

to w domu zupełnie tego nie odczujesz.

Nie da się ustawiać parametrów PID, bo obiekt jest zmienny!

Jeśli zawór 4d się przymknie, odetnie odbiór ciepła (grzejniki)

i bufor ciepła (wodę w grzejnikach)... Wszystkie nastawy biora w łeb.

Nastawianie parametrów regulacji jest możliwe w obiektach

o niezmiennych parametrach - np. piec piekarniczy.

Ogólnie, jeśli regulator kotła CO ma takie nastawy, to - w mojej

opinii - jest po prostu gorszy.

Nowy algorytm Cobry i Pumy reaguje szybko, a poza tym - nawet

jeśli przez 10 czy 20 min masz inną temperaturę niż nastawiona,

to w domu zupełnie tego nie odczujesz.

I tu się z panem nie zgodzę w moim domu odczuwam spadek temp. już po 10 min przy temp na zewnątrz -10

Tu nie chodzi o odczucie temperatury tylko o odstawianie sie pieca spowodowanego za wolna reakcja algorytmu na zmiany temp. Przetestuje ten soft ktory poleczasz i zobaczymy sie sterownik zachowuje. A jesli chodzi o nastawianie parametrow regulatora pid to jeli nie do konca radzi sobie automat to majac mozliwosc korekcji czasu calkowania badz wzmocnienia mozna by pomoc sterownikowi dopasowac sie do nietypowego obiektu. Co do obiektow o niezmiennych parametrach to po co stosowac regulacje pid (jest odbior to zalaczamy nie ma wylaczamy). W sumie to po to sie stosuje regulacje pid aby dostosowac dzialanie konkretnego urzadzenia w tym wypadku pieca do zmiennosci nadzorowanego parametru.

Tu nie chodzi o odczucie temperatury tylko o odstawianie sie pieca spowodowanego za wolna reakcja algorytmu na zmiany temp. ,,,,

Small7 ja proponuje abyś TY popracował jako sterownik Small7_PID.

Przecież to jest bardo proste do realizacji.

Odłączasz zasilanie podajnika od sterownika i podłączasz pod jakiś wyłącznik, którym sam do woli będziesz sterował patrząc na wskaźnik temperatury.

Wydajność wentylatora ustaw sobie w trybie ręcznym.

Dane z doświadczenia prześlij na forum.

Włodek, przecież dzięki siłownikom masz zapewnioną stałą temperaturę wszystkich obiegów. Nie wiem czemu tak się boisz tych siłowników. To jest już standard w nowoczesnych instalacjach. Ustawiasz temperaturę siłownika np na 50st i on tego pilnuje. Jak kocioł przeciągnie, to przymknie, jak na kotle spadnie to otworzy. Jest to najbardziej stabilny układ, jaki można sobie wymarzyć, stała temp. zasilania i stała temp powrotu. A algorytm PID ma się właśnie do tego dopasować. Inaczej Pid jest niepotrzebny, tak jak pisze Small7.