Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

,,,, Ustawiasz temperaturę siłownika np na 50st i on tego pilnuje. Jak kocioł przeciągnie, to przymknie, jak na kotle spadnie to otworzy. Jest to najbardziej stabilny układ, jaki można sobie wymarzyć, stała temp. zasilania i stała temp powrotu. ,,,,

Zyzolek ta to tylko jest w reklamie produktu o nazwie "zawór n-drogowy".

Temperatury się rozjeżdżają i przepływy wody.

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dlatego trzeba dobrać odpowiedni algorytm i problem z głowy.

Na 2-stanie nie ma tego problemu. Po przyspieszeniu algorytmu czasami całkowania i sygnałem KP, również nie ma problemu.

Dlatego o tym piszę, że musi być opcja korekty (przyspieszenia lub zwolnienia) algorytmu PID pod daną instalację.

U mnie ogrzewana powierzchnia 350m2, z czego 220m2 podłogówka i 130m2 grzejniki, kocioł 35KW z modulowaną mocą 9-35KW.

Duża bezwładność, a jak na kotle leci 10st w dół, to nadgonienie tego spadku trwa wieki.

Jak przeciąga to nie ma problemu, ale to jest rzadki i sporadyczny przypadek.

Zyzolek, po jednej stronie zaworu 4D musi być wahanie, żeby po drugiej mogło być stabilnie. Jak masz stabilnie na zasilaniu, powrót musi skakać. Jak siłownik przymknie - dogrzeje powrót. Jak otworzy - wychłodzi. Oczywiście powrót poniżej zaworu.

http://img16.imageshack.us/img16/1644/trnggg6.png

Uploaded with ImageShack.us

Edytowane przez Vld

Dzień dobry

Włodek sprawdź maila jak zajrzysz

Zyzolek

Z zaworami jest tak:

- albo siłowniki i stabilna temp. za zaworem, bo to mnie interesuje, ale mniej stabilna na kotle

- albo brak siłowników i stabilna temp. na kotle dobrana do obciążenia budynku

W sterowniku, który posiadasz jest wpływ na tempo reakcji, bo tak było też w protonie pid, na bazie którego powstawał.

Sterownik jest mocno rozbudowany i ma 2poziomy menu serwisowego, aby dobry instalator lub mądry klient mógł sobie pewne sprawy lepiej do swojej instalacji dostosować, jeżeli potrafi. To rozbudowane urządzenie dla moim zdaniem nieco innej grupy odbiorców. Ja teraz pracuję z granicą pid 3st.C i nie przeciąga mi w górę więcej jak do 2st.C powyżej nastawy przy pracującym silniku zaworu, też odrobinę zwiększyłem tempo reakcji, aby dojśc ze współpracą z zaworem do lepszego ładu. Bywa jednak,że spada mi mocniej, jak jest zbieżność trendu spadkowego z nagłym dogrzewaniem CWU, spada mi o ok.4st.C w dół

Jarecki, dałem czas całkowania na maksa i KP też na maksa. Histerezę PID na 2st. Pid jest teraz szybki, Przeciąganie w górę tylko1-2st i tak samo w dół maks 2st. O to właśnie mi chodziło. Wcześniej w dół potrafił lecieć nawet o 12st. A wszystkie siłowniki na maksa otwarte. Generalnie zbyt długo się zastanawiał żeby przejść na wyższą moc, jakby w ogóle nie chciał tego zrobić.

Odnośnie siłowników, po przyspieszeniu PIDa praktycznie stoją w miejscu. Od czasu do czasu lekko w prawo lub lekko w lewo. Bardzo stabilnie. Jeśli chodzi o jakość spalania i apetyt też się poprawiło. Czyli da się, a siłowniki wcale w tym nie przeszkadzają.

U mnie dokładnie taki sam objaw jak Zyzolek opisuje ale fakt że po doszczelnieniu palnika o niebo lepiej pilnuje zadanej temperatury i sterownik pyka sobie na mocy 20-30 % a wykres nie wiele odbiega od prostej. Spieki jak się robiły tak się robią ale myślę że jest to efektem okresowych przeregulowań sterownika. Jak wrócę z delegacji to potestuję na nowych softach i spróbuję doprowadzić to do ładu i składu.

Włodku mam nadzieję,że się kolega nie obrazi, nie podaje jego danych, tylko samą treść:

Kocioł 35kW, duża eko, wbs6aAL

WITAM.Muszę pochwalić Pana Włodka za ostatni soft.Eko wypala mi

się lepiej .Stabilniejsza praca kotła ,szybciej dogrzewa mi się cwu.

Wydaje mi się ,ze spalanie też jest mniejsze ,ale to muszę jeszcze

sprawdzic.DOKONAŁEM TYLKO DROBNEJ KOREKTY : maksymalna moc na -5 .Ciekaw

jestem jak u innych się sprawdza.

No to i ja pochwalę nowy soft, chociaż na ohy i ehy jeszcze za wcześnie. Czy spala więcej czy mniej to jeszcze nie mogę określić, ale ostatni na dwustanie czy na ADC nie paliło się na całym palniku (miał zmieszany z groszkiem spiekającym) a na nowym sofcie kopczyk i jakość spalania wydaje się dużo lepsza przy moim miksie. Dostęp do wykresów i czasów pracy w menu bez wklepywania kodów na duży + .Szybsza reakcja algorytmu na zmiany temperatury. Z tym softem wydaje mi sie, ze sterownik jest dużo łatwiejszy dla przeciętnego użytkownika, a że ja nim nie jestem to brakuje mi możliwosci przełączenia na dwustan. No i przyłączam się do prośby innego forumowicza, żeby była możliwość wprowadzenia ilości podawanego paliwa w jednostce czasu i na tej podstawie ster wyliczałby dobowe zużycie paliwa w kg/

Na koniec pytanie do Pana Włodka. Czyt ten algorytm koryguje dawkę paliwa na zasadzie ADC?

Też testujesz? Nie wiedziałem...

Żałuje, ale nie mam takiego sterownika.

Ale jestem pod wrażeniem sugestywnego kreowania podświadomego przekazu, do obecnych i przyszłych użytkowników sterowników.

Zapewne po takich zamieszczonych wypowiedziach, poziom satysfakcji przyszłych klientów będzie sukcesywnie wzrastał.

Edytowane przez Andrzej_M_

Hmmm.... Ja podałem wzór na Poziom Szczęścia.

Tym niemniej - trzymajmy się prawdy. Nie znam żadnego z forumowiczów,

którzy napisali, co napisali. I nie widziałem na oczy ich kotłów.

Oooops!!! Znam jednego - znam NiePrzesadzaj.

Co prawda bardzo pobieżnie....

Edytowane przez Wlodek_PID