Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

Witam wszystkich na tym forum.

Jestem po wstępnych testach, o ile to możliwe, w domowych warunkach. Instalacja stara z żeliwnymi grzejnikami, wymiana rur na mniejszej średnicy tylko w części piwnicznej, korytarz + łazienka - podłogówka.W układzie zawór czterodrożny, bojler 120 l. Dom to typowa gierkówka o powierzchni po zewnętrznej ok. 10m x 10m czyli jakieś 200m kw. z piętrem. Nie liczę piwnic pod całością. Dom ocieplony w calości styro 10 cm. Stropodach ocieplony dodatkowo styro 10cm.

Kocioł przewymiarowany i podpięty pod sterownik ecoal i cobrę z nowym oprogramowaniem Sxx /najnowszym dzieckiem Wlodka pid/.

Kocioł na jednym i drugim sterowniku pracował po trzy doby z podobnymi warunkami pogodowymi tj. ok -3 w nocy i +3 w dzień.

Opał zmagazynowany w piwnicy w ubiegłym roku w lecie z jednorazowej dostawy o kaloryczności 25 Mj /zapewnienie dostawcy/.

Praca sterowników:

Kocioł na ecoalu z programem ecoal z racji przewymiarowania kotła pracował w zakresie 5 st.C. Czyli temp. na kotle ustawiona była na 51 st. a kocioł pracował w zakresie 52 - 57 st.C. gdzie po przekroczeniu temp. 56 st.C odstawiał się, przechodząc w podtrzymanie. Cykle nad wyraz powtarzalne w regularnych odstępach. Temp. spalin w przedziale 58 - 108 st. C. Z chwilą włączenia pompy CWU temp. na kotle schodziła tylko do ok 51 st. C.

Z racji przewymiarowanego kotła i cyklicznego przechodzenia w podtrzymanie kocioł już po pół dobie potrafił zabrudzić komorę spalania i w części wymiennik sadzą. Próby z regulacją dmuchawy nic nie pomagały. Przy odstawianiu się kotła zawsze w mniejszym czy większym stopniu pozostawała część niedopalonego węgla, która powodowała osadzanie się sadzy na ściankach kotła.

Sterownik cobra z programem Sxx został tak wyregulowany by temp. na kotle była podobna /zbliżona/ do temp. z pracą ecoal-a. Nie do końca jednak tak było, gdyż zakres temp. w których sterownik sie poruszał był bardziej spłaszczony i różnica ta byla na poziomie jednego, góra 3 st.C. Po włączeniu pompy CWU i nagrzaniu bojlera, różnica ta dochodzila między max. spadkiem a wzrostem tylko do 6 st.C.

Praca kotła naprawdę spokojna, stabilna, paliwo całkowicie dopalone, zeeeeero !! sadzy w kotle i wymienniku. Kocioł praktycznie się nie odstawiał /nie przechodził w podtrzymanie/ co było normą przy ecoal-u. Temp. spalin w przedziale ok. 80 - 100 st.C.

Naprawdę jestem pod wrażeniem!

Jeżeli chodzi o spalanie, nie mogę tego określić jednoznacznie, gdyż średnia dobowa temp. na na kotle przy cobrze była zapewne większa niż na ecoal-u i w konsekwencji tego, zużycie dobowe na cobrze było o jakieś 1,5 kg większe. Testuję jednak dalej.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

szkoda, że nie robileś tego z ciepłomierzem

ale i tak widać koszt pracy ciągłej na małych mocach - jakieś 5-6% w porównaniu do koali, która to z kolei ma ok 50% sprawności. Zrób jeszcze porównanie z pracą w dwustanie z palnikiem ustawionym na moc ok 12 kW i ew grupowe.

ale i tak widać koszt pracy ciągłej na małych mocach - jakieś 5-6% w porównaniu do koali, która to z kolei ma ok 50% sprawności. Zrób jeszcze porównanie z pracą w dwustanie z palnikiem ustawionym na moc ok 12 kW i ew grupowe.

Vld, jak sądzisz -skoro praca na większej mocy daje teoretycznie lepszą

sprawność - czemu wielu użytkowników wyłącza spalanie grupowe?

Dałem temat, ale nikt się nie wpisał - co sądzisz o wpływie algorytmu

sterownika na korozję kotła?

Moim zdaniem to raczej widać,że jeden sterownik przeciągał nastawę

a drugi starano się dobrac na podobną wartośc temp., ale trzymał lepiej temp., z czego w skali doby wyszło,że pracował z wyższą wartością, co wpłynęło nieco na wynik spalania. Więc warunki porównania jednak inne.

Z plusów to praca spokojna, stabilna, brak sadzy na wymienniku widać....

Jakby to szło z podobnymi temp., to pewnie wynik byłby zblizony, ale efekt wewnątrz kotła inny....

Vld, jak sądzisz -skoro praca na większej mocy daje teoretycznie lepszą

sprawność - czemu wielu użytkowników wyłącza spalanie grupowe?

Dałem temat, ale nikt się nie wpisał - co sądzisz o wpływie algorytmu

sterownika na korozję kotła?

1 bo to spalanie w założeniach jest oparte na odpowiedniej proporcji części lotnych i węgla w węglu. Jak kroś ma opał bardziej koksujacy, to niestety algorytm się wykłada i dlatego dopalają go ręcznie z większą stratą kominową.

2 ja się nie ozywałem, bo wcześniej napisałem co sądzę na ten temat. 100C w czopuchu, to jest moja granica modulowania mocy i to bez względu na sadzę i niedopal w paliwie. Uważam że koszt komina i kotła jest ważniejszy od brudnego wymiennika czy o 1 kg większego spalania.

1 bo to spalanie w założeniach jest oparte na odpowiedniej proporcji części lotnych i węgla w węglu. Jak kroś ma opał bardziej koksujacy, to niestety algorytm się wykłada i dlatego dopalają go ręcznie z większą stratą kominową.

2 ja się nie ozywałem, bo wcześniej napisałem co sądzę na ten temat. 100C w czopuchu, to jest moja granica modulowania mocy i to bez względu na sadzę i niedopal w paliwie. Uważam że koszt komina i kotła jest ważniejszy od brudnego wymiennika czy o 1 kg większego spalania.

Coś w tym jest... Uważam, że trzeba brać pod uwagę wiele czynników.

Znam kilka kotłów, pracujących na niskich parametrach w okresie

jesień / wiosna z temperaturą zasilania 45'C, komin 80...100'C

O dziwo, zero korozji i zero wody w kominie. Sterowniki - Cobry

i Pumy.

Mam wrażenie, że częste okresy podtrzymania mogą prowadzić

do korozji (szczególnie przy wilgotnym paliwie). Dlatego wiele lat

temu postawiłem sobie za cel napisanie algorytmu tak, żeby nie

wchodził w podtrzymanie. Ciągły nadmuch miał zapobiegać korozji.

Ale sumie nie znam się na tym, po prostu tak uważam.

Skam-P Premium 35kw nowy soft

Spalanie na dobę około 25 kg eko(bez włączonego termostatu

Spalanie na dobę około 19 kg eko (przy włączonym termostacie pokojowym).BRAWO PANIE WŁODKU

Dziękuję za testy!

Wiecie co - chyba się upiję z radości....

Nie dość, że działa, to jeszcze spłatałem Zawijanom figla... :):)

Panie Wlodku ponawiam moje pytanie Cobra i Scorpion mają podobną elektronikę więc czy niedalo by się jakoś przekonwertowac tego algorytmu z Cobry do Scorpiona czy te tematy idą zupełnie inna droga?

Algorytm da się przenieść, ale czy tak zrobimy, jeszcze nie wiem.

Scorpion z tym algorytmem byłby naturalną konkurencją dla Cobry.

Dać się da.. ale musi być zgoda E-M i pewnie jakaś minimalna zmiana ceny...

Trzeba to obgadać zwyczajnie mówiąc i zajmie to trochę czasu.

W pierwszej kolejności Włodek musi to zamknąć na cobrę, później puma a później temat skorpiona.

ps. co do tego testu Irka, to jest 1konkretny kocioł, 1konkretny palnik i konkretna instalacja.

Skoro ktoś mówi,że na tym konkretnym obiekcie w szybkim czasie na jednym sterze pojawia się szybko sadza a na drugim jest wymiennik czysty to tylko kwestia czasu, aby w jednym wypadku sprawność leciała w dół a w drugim dłużej zostaniemy w przyzwoitym zakresie.

Równie dobrze na innym obiekcie inny algorytm producenta x,y,z może działać lepiej....

Równie dobrze na innym obiekcie inny algorytm producenta x,y,z może działać lepiej....

Tak, to prawda... Założyłem, że co najmniej 70% użytkowników

powinno preferować ten algorytm od 2-stanowego oraz mojego PID.

Tym niemniej z góry zakładam, że na niektórych obiektach inne algorytmy

i inne sterowniki mogą być lepsze. Ważne, żeby wypadkowa była dobra...

Jak pisałem ja kupno sterownika odkladam na przyszły sezon ale skoro ten algorytm jest naprawdę dobry i jest w fazie testów to chciałbym go sprawdzić na tym co mam i później oddaje Scorpiona i biorę Cobre z pełnym pakietem. tylko o to chodzi. lub ewentualnie zrobić wersję testowa działającą powiecmy tydzień uczciwe prawda a każdy miałby okazję przetestować sprzęt u siebie

Vld, grupowe to ja już przerabiałem, szału nie ma. Spadki na temperaturze spalin podobne do softu ecoal ale za to duże rozchwianie temperaturowe wody w kotle, które nie można zniwelować tylko poprzez nadmuch i zakres mocy 8kw/8kw. Moim zdaniem soft ecoal byłby super gdyby w przypadku dojścia do temp. zadanej plus te 5 st. ponad, bardziej rozciągnął czas następnego podania albo dłużej pochodziła by dmuchawa po przejściu w podtrzymanie, celem lepszego /dokładnego/ dopalenia ostatniej dawki paliwa. Wiem, że ecoal niby to robi ale wiadomo jakie paliwa trudne obecnie mamy.

Pozdrawiam

Mam wrażenie, że częste okresy podtrzymania mogą prowadzić

do korozji (szczególnie przy wilgotnym paliwie). Dlatego wiele lat

temu postawiłem sobie za cel napisanie algorytmu tak, żeby nie

wchodził w podtrzymanie. Ciągły nadmuch miał zapobiegać korozji.

Ale sumie nie znam się na tym, po prostu tak uważam.

może nadużyciem było by napisać, że jest dokładnie odwrotnie

więc napisze tak że według moich doświadczeń w podtrzymaniu się nie wykrapla, bo nie ma z czego się wykraplać. Problem występuje wtedy gdy jest praca czyli przepływ spalin, a temperatura ścianki komina spada poniżej punktu rosy. Taka sytuacja jest bardziej prawdopodobna w przewymiarownych kotłach przy modulacji, niż w dwustanie.