Jarecki79 28.02.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Ja Pana rozumiem, Pan pisze z punktu użytkownika i własnej praktyki. VLD rozgryza temat z boku- teoretyzując, bez używania ani jednego stera ani drugiego. O to mi chodziło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ireek10 28.02.2013 21:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Ja Pana rozumiem, Pan pisze z punktu użytkownika i własnej praktyki. VLD rozgryza temat z boku- teoretyzując, bez używania ani jednego stera ani drugiego. O to mi chodziło No tak, teoria poniekąd teorią a praktyka przy badziewnym paliwie praktyką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 28.02.2013 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Ja Pana rozumiem, Pan pisze z punktu użytkownika i własnej praktyki. VLD rozgryza temat z boku- teoretyzując, bez używania ani jednego stera ani drugiego. O to mi chodziło źle coś napisałem? z czymś się nie zgadzasz? mam znowu przestać? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 28.02.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Skąd, przecież dyskusja to wymiana poglądów. Nie ma przymusu aby się na każdym kroku ze wszystkim zgadzać.Wyraziłem tylko pogląd, że czasami warto teorię zderzyć z praktyką. Dzisiaj miałem zderzenie teorii i praktyki przy brucerze i nie wiem, czy się śmiać czy płakać, ale temat dyskretnie przemilczę, bo chyba to samo wyjdzie i dopiero będzie rechot czasu..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 28.02.2013 22:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Lutego 2013 Skąd, przecież dyskusja to wymiana poglądów. Nie ma przymusu aby się na każdym kroku ze wszystkim zgadzać. Wyraziłem tylko pogląd, że czasami warto teorię zderzyć z praktyką. Dzisiaj miałem zderzenie teorii i praktyki przy brucerze i nie wiem, czy się śmiać czy płakać, ale temat dyskretnie przemilczę, bo chyba to samo wyjdzie i dopiero będzie rechot czasu..... toż zabronowałem, dajcie mi tę waszą praktykę, a ja zderzę ... nie będzie "wydaje mi się" tylko konkretne wartości w %, MJ, kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 01.03.2013 10:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 bo tu trzeba rozróznić co oceniamy sprawność kotła, czy zdolność utrzymania niezmiennej temp zadanej, czy też może czystość wymiennika. Jak myślisz, dlaczego na grupowym mimo mniejszej histerezy rozchwianie było większe? Ja twierdze, że stało się tak dlatego, że ten algorytm zapełnił ci palnik opałem do odpowiedniego poziomu. Co za tym idzie sprawność spalania wzrosła i temp poszybowała w górę. Na głębokiej modulacji tak się nie dzieje, bo algorytm nie napełnia pałnika do wląściwego poziomu, czyni to świadomie kosztem sprawności, bo jego priorytetem jest temp zadana, a nie poziom nawęglenia. Co do czyszczenia palnika przed podtrzymaniem, to też mnie to dziwi, że nasza kadra profesorska jeszcze tego u siebie nie wprowadziła. Pisaliśmy już o tym dobry rok temu. Pozdr To bardzo ciekawe. Reasumując - dzięki zapełnieniu palnika opałem - mamy większą sprawność spalania, kosztem niestabilnej temperatury. Na obiekcie powinno się uśrednić i temperatura powietrza może być stabilna. Spróbuję poeksperymentować i zrobić tak, żeby spalanie było dobre, i temperatura wody stabilna. Jak się nie uda, poszukamy zgniłych kompromisów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.03.2013 11:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Moim zdaniem jeszcze kosztem zasadzenia wymiennika i przy niesprzyjających okolicznościach jego oblepiania....Skoro po krótkiej próbie widać,że jeden sposób mniej brudzi a drugi bardziej, to w perspektywie czasu tam, gdzie brudzi bardziej sprawnośc szybciej poleci.... Najlepiej byłoby jakby wilk był syty i owca cała...... Włodek Ty jestes twórca, zagadac możesz z E-M, to ci VLD wytestuje jak chcesz na tłoku, do tłoka jak pisałeś musisz powalczyć...Mój zestaw, ale z innym sterem od jesieni będzie smigał na ciepłomierzu.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 01.03.2013 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 swego czasu w kostrzewie mieli taki dylemat, modulować moc poniżej 30% przy pelecie się nie dało. Dwustan też się nie sprawdził, więc postawili na bezwładność/pojemność cieplną budynku. Działa jak z termostatem pokojowym, tyle że nie pilnuje temperatury z histerezą 0,25C. Jak jest sygnał grzania, idzie w trybie ciągłym przez godzinę, po czym przez drugą godzinę jest całkiem wygaszony. Jak poważnie chcesz w tym kierunku kombinować, to po pierwsze uwolnij kocioł od pilnowania temperatury zasilania CO. To zadanie powinien spełniać mieszacz. Kocioł ma spalać i odbierać ciepło z węgla, zatem max histereza, podwójna/potrójna dawka paliwa na starcie, prsez cały czas pracy pilnowanie właściwego nawęglania, przed przejsciem w podtrzymanie albo powstrzymać jedną/dwie dawki palowa, lub dać parametr wydłużenia nadmuchu po przejściu w podtrzymanie. W zależnościo od kotła i palnika, każdy sobie sam ustawi odpowoedni czas czuszczenia palnika. Moc palnika modulowana tylko do 30%, poniżej dwustan opcjami jak wyżej.Jak takie coś zrobisz, to będzie najlepszy algorytm, do bruceropodobnych, tłoków i rynien. W dużych retortach też będzie przydatny, wszędzie tam, gdzie pali się dość duża dawka paliwa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 01.03.2013 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Moim zdaniem jeszcze kosztem zasadzenia wymiennika i przy niesprzyjających okolicznościach jego oblepiania.... Skoro po krótkiej próbie widać,że jeden sposób mniej brudzi a drugi bardziej, to w perspektywie czasu tam, gdzie brudzi bardziej sprawnośc szybciej poleci.... .. odzielmy mity od faktów sadza, nie jest takim złem jak niektórzy uważają. Niejeden się przekonał, że sprawność wyraźnie spada przy naprawdę mocno zawalonym wymienniku. A niektórym, wręcz w miarę zabrudzenia sprawność rośnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.03.2013 11:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 (edytowane) Co innego gdybanie a co innego w realu na różnych instalacjach.Na jednej to lepsze, na drugiej tamto... Co wyszło z brucera sam wiesz, dzisiaj miałem kolejny ciekawy przypadek, więc chwilowo to bym mógł tutaj jednemu gościowi, co to do Zakopca idzie nawsiskac co o tym myślę i tej jego dłuższej żywotności (w praktyce ok.2,5 w porywach 3lata na kilku egzemplarzach), dobrej pracy na niskich mocach, o tych obiecankach i braku na dzień dzisiejszy elementów zamiennych, nawciskał bym tez i przypomniał o rozmowach,że ramka powinna być bardziej standardowa, bo jakby jednak projekt nie wyszedł, to można wstawić inny palnik... (teraz to chyba sam powinien jeździc i wszystkich przepraszać) napisał bym tez o przypadkach opalania brucera miałem, gdzie spieki wyrywały korone ze siliconu w jego promowanym wyrobie, o tym prototypie, co się chce userów brucera ratować, ale jeszcze chwilowo śmiech mnie o ścianę zabija, więc sobie odpuszczę.... odnoszę wrażenie, że do tego Zakopca to tylko jeden producent z tamtego tandemu zmierza a część spadła z góry i się zabiła a druga nacięła się na opowieści przewodnika i kuleje.... Edytowane 1 Marca 2013 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 01.03.2013 12:48 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 (edytowane) Czytałem ostatnio zawiłą historię o bacy i Zakopanem. Piszący ten dowcip zdał sobie sprawę, że po 4 latach jego pracyidea sterownika automatycznego jest 2 razy dalej, niż napoczątku. A może już tej idei w ogóle nie ma? Edytowane 1 Marca 2013 przez Wlodek_PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 01.03.2013 13:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 W tym akurat to się nie zgodzę.... uważam,że jest sporo lepiej Boli mnie głowa, zły jestem, dzisiaj nic już nie piszę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 01.03.2013 14:07 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Przecież nie pisałem, że jest gorzej, tylko, że nie jest automatycznie.Na dzień dzisiejszy ze sterowników automatycznych jest Cobra-S. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 01.03.2013 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Czytałem ostatnio zawiłą historię o bacy i Zakopanem. Piszący ten dowcip zdał sobie sprawę, że po 4 latach jego idea sterownika automatycznego jest 2 razy dalej, niż na początku. A może już tej idei w ogóle nie ma? Piszcie oficjalnie, że chodzi o Zawijana Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 01.03.2013 14:18 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Ale... po co? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
zyzolek 01.03.2013 14:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 (edytowane) Ale... po co? Boicie się jego armii żołnierzy? Stoję całkiem z boku i czytam to i owo na tym forum. Co raz bardziej pojmuję tą walkę. A tych przysłowiowych żołnierzy jedynego słusznego rozwiązania pod nazwą OGNIWO i Elektro System na tym forum nie brakuje. Ciekawe, co z tej bitwy wyniknie? Wydaje mi się, że zawijan ma liczebnie większą armię. To tak pół żartem, pół serio. Ale czytając przeróżne ostatnie wątki nie mogłem się powstrzymać. Edytowane 1 Marca 2013 przez zyzolek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 01.03.2013 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Przecież nie pisałem, że jest gorzej, tylko, że nie jest automatycznie. Na dzień dzisiejszy ze sterowników automatycznych jest Cobra-S. Sterownik eCoal.pl jest sterownikiem uniwersalnym- to cytat z najnowszego płodu tego pana co łazi po drodze i turystów zaczepia a nam wmawia że idzie do zakopanego. zniknęły nagle wszystkie stwierdzenia "adaptacyjny" automatyczny" więc chyba coś jest na rzeczy zresztą zniknęło dużo więcej i jeszcze więcej się zmieniło- punkt widzenia został dopasowany do nowego punktu siedzenia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Piotrek42 01.03.2013 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Boicie się jego armii żołnierzy? Stoję całkiem z boku i czytam to i owo na tym forum. Co raz bardziej pojmuję tą walkę. A tych przysłowiowych żołnierzy jedynego słusznego rozwiązania pod nazwą OGNIWO i Elektro System na tym forum nie brakuje. Ciekawe, co z tej bitwy wyniknie? Wydaje mi się, że zawijan ma liczebnie większą armię. To tak pół żartem, pół serio. Ale czytając przeróżne ostatnie wątki nie mogłem się powstrzymać. A co tu porównywać??? g.... pod nazwą puma,skorpion czy cobra??? które praktycznie nie mają rynków zbytu poza okręgiem pleszewskim, i nie istnieją w świadomości producentów, użytkowników innych kotłów a które są sprzedawane na forum i dzięki forum?? czy orła wśród sterowników?sterowniki ecoal/bruli które są sprzedawane w tysiącach kotłów i do takich standartów dążą teraz producenci oprogramowania innych firm, np, tech cz plum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 01.03.2013 15:38 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 Boicie się jego armii żołnierzy? Stoję całkiem z boku i czytam to i owo na tym forum. Co raz bardziej pojmuję tą walkę. A tych przysłowiowych żołnierzy jedynego słusznego rozwiązania pod nazwą OGNIWO i Elektro System na tym forum nie brakuje. Ciekawe, co z tej bitwy wyniknie? Wydaje mi się, że zawijan ma liczebnie większą armię. To tak pół żartem, pół serio. Ale czytając przeróżne ostatnie wątki nie mogłem się powstrzymać. Nie, niczego się nie boimy... Oni są bardzo hałaśliwi - ale decyduje jakość produktu, a nie pyskówki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 01.03.2013 15:50 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Marca 2013 (edytowane) A co tu porównywać??? g.... pod nazwą puma,skorpion czy cobra??? które praktycznie nie mają rynków zbytu poza okręgiem pleszewskim, i nie istnieją w świadomości producentów, użytkowników innych kotłów a które są sprzedawane na forum i dzięki forum?? czy orła wśród sterowników?sterowniki ecoal/bruli które są sprzedawane w tysiącach kotłów i do takich standartów dążą teraz producenci oprogramowania innych firm, np, tech cz plum Cześć Piotrek, Dziękuję za konstruktywny wpis. Pierwszym na rynku automatycznym sterownikiem kotłów na węgiel jest Cobra-S. I nic tego nie zmieni... To, że Tech sprzedaje tysiące sterowników nie ma nic do rzeczy. Czy możesz zdradzić, jak przebiegają prace nad kradzieżą moich pomysłów? Edytowane 1 Marca 2013 przez Wlodek_PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts