Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

nie krępuj się możesz na mnie wchodzić śmiało ;)

pyasz jakie ma znaczenie, a no zasadnicze

bo tu nie chodzi o temperaturę spalin, ani wykrywanie płomienia, tylko o tzw optymalny wspólczynnik nadmiaru tlenu, bez oczywiscie jego ciałego monitorowania analizatorem mierzącym CO O2 i HC. Powiesz, że przecież lepsze spalanie przeklaaada się tez na temp wody, owszem, ale nie w powej domowej instalacji, gdzie ciągle zmieniają sie przepływy. Dlatego jesteś wrogiem wszelakich zaworów 4/3d czy głowic termostatycznych, bo one ciagle wprowadzają w bład twoje algorytmy. Czujnikowi temperatury przeszkadza tylko zmienny ciąg, no i może nadgorliwy palacz, który za często kuka.

Widzisz teraz o ile profesor jest przed tobą?

Czy nadal będziesz zamykał oczy inwmawiał sobie, że czujnik temperatury zbędny, a proces spalania drugorzędny?

Vld, nie gniewam się ani nie czuję się urażony.

I podtrzymuję swoje zdanie :

Nieważne, na jakiej zasadzie działa algorytm. Ważne, że działa.

Możesz zapytać - ale czy działa na pewno? No niech na to odpowie

statystyka. Jeśli > 70% użytkowników będzie zadowolonych, to uznam,

że mam sukces, niezależnie od tego, jak przebiega proces spalania.

Dla mnie od procesu spalania ważniejszy jest proces zadowolenia

użytkownika... :yes::yes::yes:

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

prawdę powiedziawszy nie napisaleś jeszcze w tym wątku nic co by mnie przekonało, że się znasz

z drugiej strony napisaleś sporo na swoją niekorzyść.

Tak jak Andrzwj pisze użyj prawdziwch słów i nas przekanaj.

Nie zamierzam nic więcej pisać ani nikogo przekonywać.

Przecież nie mogę zadowolić wszystkich.

Tym niemniej, algorytmy automatyczne, które wymieniłem,

po prostu są i działają - każdy może sprawdzić.

Nie zamierzam nic więcej pisać ani nikogo przekonywać.

Przecież nie mogę zadowolić wszystkich.

Tym niemniej, algorytmy automatyczne, które wymieniłem,

po prostu są i działają - każdy może sprawdzić.

gdzieś mi posta wcięło, albo ktoś już tu lata z brzytwą

ja nie mogę sie przekonać

i nie przekonuje mnie statystyka w której jeden z testujących stwierdził wieksze spalanie.

Pozatym co oni mogą stwiedzić jak mają tylko oko, bez szkiełka?

gdzieś mi posta wcięło, albo ktoś już tu lata z brzytwą

ja nie mogę sie przekonać

i nie przekonuje mnie statystyka w której jeden z testujących stwierdził wieksze spalanie.

Pozatym co oni mogą stwiedzić jak mają tylko oko, bez szkiełka?

Vld, nie gniewaj się - ale chyba nie jesteś matematykiem.

Co to za statystyka, gdzie wszystkie wyniki są dobre lub znakomite?

Witam Testuję nowy soft Włodka i póki co bardzo ładnie trzyma zadaną temperaturę (tak wyglądał wykres na starszym sofcie) DSC_0086.jpg

A tak na nowym przy korekcji 0

DSC_0091.jpgDSC_0092.jpg

i przy korekcji -5

DSC_0089.jpgDSC_0090.jpg

jak dla mnie jest lepiej ale chyba parametry wyjściowe miałem przesadzone 8/25 s gdzie na ostatnim sofcie jechałem na ustawieniach 5/35 s. Póki co zmniejszam korekcję. Jedyny póki co minus nieco podwyższone spalanie ale nie wiem czy to wina samego algorytmu czy przesadzonych parametrów wyjściowych.

U mnie już czwarty tydz. działa Cobra z automatem S, jedyne zmiany jakie dokonywałem w tym czasie to były zmiany opału aby sprawdzić jak sobie algorytm

i za każdym razem nie było z tym kłopotu. Regulacja temp. wręcz idealna i to bez żadnego czujnika spalin.

Niestety u mnie na Skorpionie z PID nie działa tak jak powinno.

Zapewne nie będę miał szansy przetestować tego "cudownego" nowego algorytmu ...

U mnie niestety obecny algorytm nie działa jak powinien. Nie działał w ogniku , nie działa do końca w Skorpionie. Zapewne wielki wpływ mają głowice termostatyczne i podłogówka

Z tego co widzę algorytm w Skorpionie opiera się na wzroście/spadkowi i trendowi spadkowemu i zwyżkowemu temepratury CO i CWU. Niestety wahania tej temperatury (termostaty , zawory czterodrożne) zupełnie rozwalają ten algorytm i sterownik głupieje.

Stwierdzam że chyba sterowniki Włodka sa dobre dla ludzi którzy mają tylko grzejniki i to bez głowic termostatycznych i domy niezbyt dobrze ocieplone. Wtedy można puścić na grzejniki tyle samo co na piec i będzie stały odbiór ciepła i będzie to chodziło stabilnie.

Niestety jak jest podłogówka i głowice termostatyczne i jeszcze na domiar złego siłownik to zaczyna się jazda bez trzymanki i działanie na zasadzie rosyjskiej ruletki ...

Widzę jak to u mnie działa. Działa ładnie przez jakiś czas. Dmuchawa leniwie się kreci , temperatura powoli rośnie a nagle zaczyna spadać , sterownik powoli reaguje , dalej spada , sterownik znów anemicznie podejmuje walkę i spada. Spada o tyle że potem bardzo szybko wchodzi na dużą moc a nawet max i z taką mocą leci cały czas , mija zadaną temepraturę z pełną moca i dalej leci i potem lekko zwalnia i .. wchodzi w podtrzymanie ...

Zapewne włączył się gdzieś grzejnik i ... sterownik zwariował ...

Mnie zastanawia czemu sterowniki nie mają sondy lambda ? Sondy samochodowe są tanie jak barszcz (nawet 60-80zł) a sądzę że dużo by pomogły w utrzymaniu odpowiedniej lambdy ...

Co jest przyczyną nie montowania sond ? Chciwość ?

Edytowane przez kaszpir007

Mnie zastanawia czemu sterowniki nie mają sondy lambda ? Sondy samochodowe są tanie jak barszcz (nawet 60-80zł) a sądzę że dużo by pomogły w utrzymaniu odpowiedniej lambdy ...

Co jest przyczyną nie montowania sond ? Chciwość ?

moim zdaniem

1 dodatkowy zużywany prąd na stałe podgrzewanie sondy

2 konieczność częstego czyszczenia jej z pyłu

3 być może konieczność wymiany jej co 1, 2 lata

4 koszty wykonania, wdrożenia i badań

5 cena samej sondy, gdyby sięgnęli po lepszą szerokopasmową.

ps: nie psujcie Włodkowi tak szybko statystyki ;)

Stwierdzam że chyba sterowniki Włodka sa dobre dla ludzi którzy mają tylko grzejniki i to bez głowic termostatycznych i domy niezbyt dobrze ocieplone. Wtedy można puścić na grzejniki tyle samo co na piec i będzie stały odbiór ciepła i będzie to chodziło stabilnie.

Niestety jak jest podłogówka i głowice termostatyczne i jeszcze na domiar złego siłownik to zaczyna się jazda bez trzymanki i działanie na zasadzie rosyjskiej ruletki ...

Nie zgodzę się z tobą, mam zawór 3d ale z niego nie korzystam, jest otwarty na maxa, dodatkowo na każdym grzejniku głowica termostatyczna i dom dobrze ocieplony. Mam kolegę który ma zawór 3d na podłogówkę, na drugiej pompie c.o. ma układ z grzejnikami gdzie steruje tym termostat pokojowy, dodatkowo CWU i ten algorytm b. dobrze sobie radzi.

Nie zgodzę się z tobą, mam zawór 3d ale z niego nie korzystam, jest otwarty na maxa, dodatkowo na każdym grzejniku głowica termostatyczna i dom dobrze ocieplony. Mam kolegę który ma zawór 3d na podłogówkę, na drugiej pompie c.o. ma układ z grzejnikami gdzie steruje tym termostat pokojowy, dodatkowo CWU i ten algorytm b. dobrze sobie radzi.

Czyli to co napisałem ...

Masz same grzejniki.

Ja mam grzejniki + podłogówka. Na grzejnikach głowicie termostatyczne , podłogówką steruje siłownik na zaworze czterodrogowy według wyliczeń sterownika pogodowego.

W przypadku prostych instalacji algorytm PID w Skorpionie zapewne daje radę , jednakże w bardziej zaawansowanych instalacjach się gubi.

Nie wiem jak działa nowy algorytm bo mam Skorpiona a Włodek nie ma ochoty na niego przenieść nawet testowo nowego algorytmu więc się nie dowiem.

Widzę to co się dzieje na sterowniku u mnie i widzę że niestety bardzo źle znosi wahania temperatur w obiegu ...

U mnie też powiedzmy że algorytm w Skorpionie działa dużo lepiej niż algorytm w ogniku ale u mnie daleko jeszcze do ideału jaki miał być ...