Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Sterowanie wg Włodka_PID

Wlodek_PID

Recommended Posts

• Odpowiedzi 2,5k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Testuję nowy soft Włodka i póki co bardzo ładnie trzyma zadaną temperaturę (tak wyglądał wykres na starszym sofcie) DSC_0086.jpg

A tak na nowym przy korekcji 0

DSC_0091.jpgDSC_0092.jpg

i przy korekcji -5

DSC_0089.jpgDSC_0090.jpg

jak dla mnie jest lepiej ale chyba parametry wyjściowe miałem przesadzone 8/25 s gdzie na ostatnim sofcie jechałem na ustawieniach 5/35 s. Póki co zmniejszam korekcję. Jedyny póki co minus nieco podwyższone spalanie ale nie wiem czy to wina samego algorytmu czy przesadzonych parametrów wyjściowych.

U mnie już czwarty tydz. działa Cobra z automatem S, jedyne zmiany jakie dokonywałem w tym czasie to były zmiany opału aby sprawdzić jak sobie algorytm

i za każdym razem nie było z tym kłopotu. Regulacja temp. wręcz idealna i to bez żadnego czujnika spalin.

Niestety u mnie na Skorpionie z PID nie działa tak jak powinno.

Zapewne nie będę miał szansy przetestować tego "cudownego" nowego algorytmu ...

U mnie niestety obecny algorytm nie działa jak powinien. Nie działał w ogniku , nie działa do końca w Skorpionie. Zapewne wielki wpływ mają głowice termostatyczne i podłogówka

Z tego co widzę algorytm w Skorpionie opiera się na wzroście/spadkowi i trendowi spadkowemu i zwyżkowemu temepratury CO i CWU. Niestety wahania tej temperatury (termostaty , zawory czterodrożne) zupełnie rozwalają ten algorytm i sterownik głupieje.

Stwierdzam że chyba sterowniki Włodka sa dobre dla ludzi którzy mają tylko grzejniki i to bez głowic termostatycznych i domy niezbyt dobrze ocieplone. Wtedy można puścić na grzejniki tyle samo co na piec i będzie stały odbiór ciepła i będzie to chodziło stabilnie.

Niestety jak jest podłogówka i głowice termostatyczne i jeszcze na domiar złego siłownik to zaczyna się jazda bez trzymanki i działanie na zasadzie rosyjskiej ruletki ...

Widzę jak to u mnie działa. Działa ładnie przez jakiś czas. Dmuchawa leniwie się kreci , temperatura powoli rośnie a nagle zaczyna spadać , sterownik powoli reaguje , dalej spada , sterownik znów anemicznie podejmuje walkę i spada. Spada o tyle że potem bardzo szybko wchodzi na dużą moc a nawet max i z taką mocą leci cały czas , mija zadaną temepraturę z pełną moca i dalej leci i potem lekko zwalnia i .. wchodzi w podtrzymanie ...

Zapewne włączył się gdzieś grzejnik i ... sterownik zwariował ...

Mnie zastanawia czemu sterowniki nie mają sondy lambda ? Sondy samochodowe są tanie jak barszcz (nawet 60-80zł) a sądzę że dużo by pomogły w utrzymaniu odpowiedniej lambdy ...

Co jest przyczyną nie montowania sond ? Chciwość ?

Edytowane przez kaszpir007

Mnie zastanawia czemu sterowniki nie mają sondy lambda ? Sondy samochodowe są tanie jak barszcz (nawet 60-80zł) a sądzę że dużo by pomogły w utrzymaniu odpowiedniej lambdy ...

Co jest przyczyną nie montowania sond ? Chciwość ?

moim zdaniem

1 dodatkowy zużywany prąd na stałe podgrzewanie sondy

2 konieczność częstego czyszczenia jej z pyłu

3 być może konieczność wymiany jej co 1, 2 lata

4 koszty wykonania, wdrożenia i badań

5 cena samej sondy, gdyby sięgnęli po lepszą szerokopasmową.

ps: nie psujcie Włodkowi tak szybko statystyki ;)

Stwierdzam że chyba sterowniki Włodka sa dobre dla ludzi którzy mają tylko grzejniki i to bez głowic termostatycznych i domy niezbyt dobrze ocieplone. Wtedy można puścić na grzejniki tyle samo co na piec i będzie stały odbiór ciepła i będzie to chodziło stabilnie.

Niestety jak jest podłogówka i głowice termostatyczne i jeszcze na domiar złego siłownik to zaczyna się jazda bez trzymanki i działanie na zasadzie rosyjskiej ruletki ...

Nie zgodzę się z tobą, mam zawór 3d ale z niego nie korzystam, jest otwarty na maxa, dodatkowo na każdym grzejniku głowica termostatyczna i dom dobrze ocieplony. Mam kolegę który ma zawór 3d na podłogówkę, na drugiej pompie c.o. ma układ z grzejnikami gdzie steruje tym termostat pokojowy, dodatkowo CWU i ten algorytm b. dobrze sobie radzi.

Nie zgodzę się z tobą, mam zawór 3d ale z niego nie korzystam, jest otwarty na maxa, dodatkowo na każdym grzejniku głowica termostatyczna i dom dobrze ocieplony. Mam kolegę który ma zawór 3d na podłogówkę, na drugiej pompie c.o. ma układ z grzejnikami gdzie steruje tym termostat pokojowy, dodatkowo CWU i ten algorytm b. dobrze sobie radzi.

Czyli to co napisałem ...

Masz same grzejniki.

Ja mam grzejniki + podłogówka. Na grzejnikach głowicie termostatyczne , podłogówką steruje siłownik na zaworze czterodrogowy według wyliczeń sterownika pogodowego.

W przypadku prostych instalacji algorytm PID w Skorpionie zapewne daje radę , jednakże w bardziej zaawansowanych instalacjach się gubi.

Nie wiem jak działa nowy algorytm bo mam Skorpiona a Włodek nie ma ochoty na niego przenieść nawet testowo nowego algorytmu więc się nie dowiem.

Widzę to co się dzieje na sterowniku u mnie i widzę że niestety bardzo źle znosi wahania temperatur w obiegu ...

U mnie też powiedzmy że algorytm w Skorpionie działa dużo lepiej niż algorytm w ogniku ale u mnie daleko jeszcze do ideału jaki miał być ...

Czyli to co napisałem ...

Masz same grzejniki.

Ja mam grzejniki + podłogówka. Na grzejnikach głowicie termostatyczne , podłogówką steruje siłownik na zaworze czterodrogowy według wyliczeń sterownika pogodowego.

W przypadku prostych instalacji algorytm PID w Skorpionie zapewne daje radę , jednakże w bardziej zaawansowanych instalacjach się gubi.

Nie wiem jak działa nowy algorytm bo mam Skorpiona a Włodek nie ma ochoty na niego przenieść nawet testowo nowego algorytmu więc się nie dowiem.

Widzę to co się dzieje na sterowniku u mnie i widzę że niestety bardzo źle znosi wahania temperatur w obiegu ...

U mnie też powiedzmy że algorytm w Skorpionie działa dużo lepiej niż algorytm w ogniku ale u mnie daleko jeszcze do ideału jaki miał być ...

Kaszpir, masz poprawnie zrobiony obieg kotłowy przy zaworze 4 drogowym? Zrób zdjęcia okolicy zaworu i kotła, to bardzo ważne w takiego typu instalacji jak Ty masz.

Witam Testuję nowy soft Włodka i póki co bardzo ładnie trzyma zadaną temperaturę (tak wyglądał wykres na starszym sofcie) [ATTACH=CONFIG]173830[/ATTACH]

A tak na nowym przy korekcji 0

[ATTACH=CONFIG]173832[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]173833[/ATTACH]

i przy korekcji -5

[ATTACH=CONFIG]173834[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]173835[/ATTACH]

jak dla mnie jest lepiej ale chyba parametry wyjściowe miałem przesadzone 8/25 s gdzie na ostatnim sofcie jechałem na ustawieniach 5/35 s. Póki co zmniejszam korekcję. Jedyny póki co minus nieco podwyższone spalanie ale nie wiem czy to wina samego algorytmu czy przesadzonych parametrów wyjściowych.

A jaki masz kocioł?

Bardzo dziękuję za testowanie!

Dzień dobry, widzę,że znowu był kwas...

Kubaiada, przypomnij na priva maila, to wyślę.

Small ma Skam-Pa 12kW i wysyłałem mu chyba 2softy, 33c oraz ten nowszy. Sądząc po uwadze na temat nastaw 8/25 wgrał 33c, a może się mylę?

Włodek, nie trać czasu na głupoty, w ubiegły weekend obiecałes soft do testów - zrobiłeś tylko dla większej dmuchawy i weekend przeszedł....

Info, o które prosiłes do przygotowania drugiej paczki softu wysłałem, czekam cierpliwie.

Powtarzam, róbmy swoje, zakończyć projekt cobra s, brać się wreszcie za moduł i pomysł o którym ostatnio rozmawialiśmy tez bardzo fajny..

Weekendowo pozdrawiam i trzymam się dalej zasady sobota-niedziela dla rodziny

Kaszpir, masz poprawnie zrobiony obieg kotłowy przy zaworze 4 drogowym? Zrób zdjęcia okolicy zaworu i kotła, to bardzo ważne w takiego typu instalacji jak Ty masz.

Aby nie zaśmiecać tego wątku dałem zdjęcia na wątku "kocioł Skam-P i sterownik Puma".

Jakbyś miał jakieś pytania to pytaj :)

Panie Włodku nie wiem czy mam za duże wymagania i oczekiwania ale czy nie było by szansy zrobić testowego softu też dla Skorpiona ? Nie ukrywam że obecny soft nie działa u mnie jak powinien , bo widać że czasami za wolno reaguje i ten soft mógłby być lekarstwem na moje problemy.

Jeśli Elektromiz nie byłby zainteresowany tym softem to zyskałby Pan chociaż napewno kilku BEZPŁATNYCH testerów i sądzę że ich doświadczenia pomogły by na dopracowanie oprogramowania co było by na pewno korzystne dla obu stron :)

A jeśli Elektromiz byłby nie zainteresowany to po prostu nie trafił by ten soft do oficjalnego obiegu ...

A czy twierdzisz, że jakbyś założył na swój kocioł np. sterownik ecoal byłoby lepiej?

Czy próbowałeś sterować kotłem bez regulatora pogodowego?

Nie wiem. Nie mam takiej wiedzy.

Widzę postęp.

Na sterowniku Ognik piec działał fatalnie. Na Skorpionie jest dużo lepiej i często bardzo dobrze , ale są chwile że sterownik głupieje.

Bez sterowania pogodowego jest troche lepiej , ale nie ma takiej opcji aby instalcja chodziła bez sterowania pogodowego podłogówki bo spowodowało by to dyskomfort temperaturowy w domu.

Obecnie podłogówka to niemalże standard. Sterowanie pogodowe podłogówką to najlepszy sposób kontroli nad temperaturą w obiegu podłogówki.

Nie są to jakieś "dziwactwa" a niemalże standard. Jak jest podłogówka to powinna być pogodówka do jej sterowania.

Osobiście uważam że producenci sterowników i pieców nie nadążają za trendami i standardami i ciągle żyją przeszłością oferując wielkiej mocy piece i zakładając że każdy ma w domu tylko grzejniki ...

Dzień dobry, widzę,że znowu był kwas... ,,,,

Dzień dobry.

A ja znowu widzę sztuczne kreowanie rzeczywistości

,,,, Small ma Skam-Pa 12kW i wysyłałem mu chyba 2softy, 33c oraz ten nowszy. Sądząc po uwadze na temat nastaw 8/25 wgrał 33c, a może się mylę?

Włodek, nie trać czasu na głupoty, w ubiegły weekend obiecałes soft do testów - zrobiłeś tylko dla większej dmuchawy i weekend przeszedł....

Info, o które prosiłes do przygotowania drugiej paczki softu wysłałem, czekam cierpliwie.

Powtarzam, róbmy swoje, zakończyć projekt cobra s, brać się wreszcie za moduł i pomysł o którym ostatnio rozmawialiśmy tez bardzo fajny..

Weekendowo pozdrawiam i trzymam się dalej zasady sobota-niedziela dla rodziny

Jarecki odpowiedz mi (oczywiście w poniedziałek) dlaczego takie przypisy wstawiasz oficjalnie na forum.

Przecież jest ścieżka prywatna, Włodek z pewnością ma nie jedną skrzynkę pocztową.

Odnoszę wrażenie, że u Was się tylko tli i dlatego tak ostro dmuchacie na forum, aby wzniecić choć słaby płomień.