0degree 02.03.2013 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Czyli to co napisałem ... Masz same grzejniki. Ja mam grzejniki + podłogówka. Na grzejnikach głowicie termostatyczne , podłogówką steruje siłownik na zaworze czterodrogowy według wyliczeń sterownika pogodowego. W przypadku prostych instalacji algorytm PID w Skorpionie zapewne daje radę , jednakże w bardziej zaawansowanych instalacjach się gubi. Nie wiem jak działa nowy algorytm bo mam Skorpiona a Włodek nie ma ochoty na niego przenieść nawet testowo nowego algorytmu więc się nie dowiem. Widzę to co się dzieje na sterowniku u mnie i widzę że niestety bardzo źle znosi wahania temperatur w obiegu ... U mnie też powiedzmy że algorytm w Skorpionie działa dużo lepiej niż algorytm w ogniku ale u mnie daleko jeszcze do ideału jaki miał być ... Kaszpir, masz poprawnie zrobiony obieg kotłowy przy zaworze 4 drogowym? Zrób zdjęcia okolicy zaworu i kotła, to bardzo ważne w takiego typu instalacji jak Ty masz. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 02.03.2013 08:15 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Witam Testuję nowy soft Włodka i póki co bardzo ładnie trzyma zadaną temperaturę (tak wyglądał wykres na starszym sofcie) [ATTACH=CONFIG]173830[/ATTACH] A tak na nowym przy korekcji 0 [ATTACH=CONFIG]173832[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]173833[/ATTACH] i przy korekcji -5 [ATTACH=CONFIG]173834[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]173835[/ATTACH] jak dla mnie jest lepiej ale chyba parametry wyjściowe miałem przesadzone 8/25 s gdzie na ostatnim sofcie jechałem na ustawieniach 5/35 s. Póki co zmniejszam korekcję. Jedyny póki co minus nieco podwyższone spalanie ale nie wiem czy to wina samego algorytmu czy przesadzonych parametrów wyjściowych. A jaki masz kocioł? Bardzo dziękuję za testowanie! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 02.03.2013 08:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Panie Włodku proszę o nową Pume Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 02.03.2013 08:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Włodek mój kociolek to skam 12 kw teraz jadę na korekcji -10 i jest trochę lepiej z popiołem temperatura na kotle bez wiekszych odchyłek, wieczorem zobaczę spalanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 02.03.2013 08:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Dzień dobry, widzę,że znowu był kwas... Kubaiada, przypomnij na priva maila, to wyślę. Small ma Skam-Pa 12kW i wysyłałem mu chyba 2softy, 33c oraz ten nowszy. Sądząc po uwadze na temat nastaw 8/25 wgrał 33c, a może się mylę? Włodek, nie trać czasu na głupoty, w ubiegły weekend obiecałes soft do testów - zrobiłeś tylko dla większej dmuchawy i weekend przeszedł....Info, o które prosiłes do przygotowania drugiej paczki softu wysłałem, czekam cierpliwie. Powtarzam, róbmy swoje, zakończyć projekt cobra s, brać się wreszcie za moduł i pomysł o którym ostatnio rozmawialiśmy tez bardzo fajny.. Weekendowo pozdrawiam i trzymam się dalej zasady sobota-niedziela dla rodziny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 02.03.2013 08:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Panie Włodku proszę o nową Pume Jarecki ma nowy soft Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 02.03.2013 09:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Już poszło, bo się do maila dokopałem zmykam i Włodek czekam na kolejny sofcik serii S... dane poszły Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.03.2013 09:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Kaszpir, masz poprawnie zrobiony obieg kotłowy przy zaworze 4 drogowym? Zrób zdjęcia okolicy zaworu i kotła, to bardzo ważne w takiego typu instalacji jak Ty masz. Aby nie zaśmiecać tego wątku dałem zdjęcia na wątku "kocioł Skam-P i sterownik Puma". Jakbyś miał jakieś pytania to pytaj Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.03.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Panie Włodku nie wiem czy mam za duże wymagania i oczekiwania ale czy nie było by szansy zrobić testowego softu też dla Skorpiona ? Nie ukrywam że obecny soft nie działa u mnie jak powinien , bo widać że czasami za wolno reaguje i ten soft mógłby być lekarstwem na moje problemy. Jeśli Elektromiz nie byłby zainteresowany tym softem to zyskałby Pan chociaż napewno kilku BEZPŁATNYCH testerów i sądzę że ich doświadczenia pomogły by na dopracowanie oprogramowania co było by na pewno korzystne dla obu stron A jeśli Elektromiz byłby nie zainteresowany to po prostu nie trafił by ten soft do oficjalnego obiegu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.03.2013 09:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 A czy twierdzisz, że jakbyś założył na swój kocioł np. sterownik ecoal byłoby lepiej? Czy próbowałeś sterować kotłem bez regulatora pogodowego? Nie wiem. Nie mam takiej wiedzy. Widzę postęp. Na sterowniku Ognik piec działał fatalnie. Na Skorpionie jest dużo lepiej i często bardzo dobrze , ale są chwile że sterownik głupieje. Bez sterowania pogodowego jest troche lepiej , ale nie ma takiej opcji aby instalcja chodziła bez sterowania pogodowego podłogówki bo spowodowało by to dyskomfort temperaturowy w domu. Obecnie podłogówka to niemalże standard. Sterowanie pogodowe podłogówką to najlepszy sposób kontroli nad temperaturą w obiegu podłogówki. Nie są to jakieś "dziwactwa" a niemalże standard. Jak jest podłogówka to powinna być pogodówka do jej sterowania. Osobiście uważam że producenci sterowników i pieców nie nadążają za trendami i standardami i ciągle żyją przeszłością oferując wielkiej mocy piece i zakładając że każdy ma w domu tylko grzejniki ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 02.03.2013 09:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Dzień dobry, widzę,że znowu był kwas... ,,,, Dzień dobry. A ja znowu widzę sztuczne kreowanie rzeczywistości ,,,, Small ma Skam-Pa 12kW i wysyłałem mu chyba 2softy, 33c oraz ten nowszy. Sądząc po uwadze na temat nastaw 8/25 wgrał 33c, a może się mylę? Włodek, nie trać czasu na głupoty, w ubiegły weekend obiecałes soft do testów - zrobiłeś tylko dla większej dmuchawy i weekend przeszedł.... Info, o które prosiłes do przygotowania drugiej paczki softu wysłałem, czekam cierpliwie. Powtarzam, róbmy swoje, zakończyć projekt cobra s, brać się wreszcie za moduł i pomysł o którym ostatnio rozmawialiśmy tez bardzo fajny.. Weekendowo pozdrawiam i trzymam się dalej zasady sobota-niedziela dla rodziny Jarecki odpowiedz mi (oczywiście w poniedziałek) dlaczego takie przypisy wstawiasz oficjalnie na forum. Przecież jest ścieżka prywatna, Włodek z pewnością ma nie jedną skrzynkę pocztową. Odnoszę wrażenie, że u Was się tylko tli i dlatego tak ostro dmuchacie na forum, aby wzniecić choć słaby płomień. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 02.03.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Panie Włodku nie wiem czy mam za duże wymagania i oczekiwania ale czy nie było by szansy zrobić testowego softu też dla Skorpiona ? Nie ukrywam że obecny soft nie działa u mnie jak powinien , bo widać że czasami za wolno reaguje i ten soft mógłby być lekarstwem na moje problemy. Jeśli Elektromiz nie byłby zainteresowany tym softem to zyskałby Pan chociaż napewno kilku BEZPŁATNYCH testerów i sądzę że ich doświadczenia pomogły by na dopracowanie oprogramowania co było by na pewno korzystne dla obu stron A jeśli Elektromiz byłby nie zainteresowany to po prostu nie trafił by ten soft do oficjalnego obiegu ... Już prosiłem o to samo kilka wpisów wcześniej ale niestety nie ma szans puki co na to że chociaż będzie nam to dane potestować. A może na nowym sofcie przestał bym w końcu czyścić piec co 2 dni z sadzy. I nie jest to do końca wina palnika bo inny sterownik sobie z nim nieżle radzi. Może panie Włodku można by było trochę odstąpić od trzymania sztywno temperatury przecięż lekkie skoki +/- 2 stopnie nie zakłócą oddawania ciepła przez grzejnik tym bardziej jeśli bedą one w krótkim czasie a można zająć się bardziej syfieniem w piecu takie moje zdanie bo idzie to zrobić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nela_32 02.03.2013 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Kaszpir007 odbierz prv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.03.2013 10:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Już prosiłem o to samo kilka wpisów wcześniej ale niestety nie ma szans puki co na to że chociaż będzie nam to dane potestować. A może na nowym sofcie przestał bym w końcu czyścić piec co 2 dni z sadzy. I nie jest to do końca wina palnika bo inny sterownik sobie z nim nieżle radzi. Może panie Włodku można by było trochę odstąpić od trzymania sztywno temperatury przecięż lekkie skoki +/- 2 stopnie nie zakłócą oddawania ciepła przez grzejnik tym bardziej jeśli bedą one w krótkim czasie a można zająć się bardziej syfieniem w piecu takie moje zdanie bo idzie to zrobić U mnie temperatura pieca nie ma ma wpływu na temperaturę w domu , oczywiście w pewnym zakresie ... Temperaturę w pomieszczeniach pilnują termostaty na grzejnikach a na temperaturę w obiegu podłogówki steruje sterownik pogodowy ... Mnie zbytnio Cobra nie interesuje bo jest droższa i to co oferuje dodatkowo jest mi zupełnie nie potrzebna (strefy czasowe dniowe , większy wyświetlacz . mozliwość dodania modułów rozszerzeń). Po co mi te możliwości których nie wykorzystam nigdy ? Te bajery mnie nigdy nie interesowały dlatego z pełną premedytajcą wybrałem Ognika kiedyś , bo nawet na wyświetlaczu mi nie zalezało aby okazało się że niestety był zbyt okrojony ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 02.03.2013 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 U mnie temperatura pieca nie ma ma wpływu na temperaturę w domu , oczywiście w pewnym zakresie ... Temperaturę w pomieszczeniach pilnują termostaty na grzejnikach a na temperaturę w obiegu podłogówki steruje sterownik pogodowy ... Mnie zbytnio Cobra nie interesuje bo jest droższa i to co oferuje dodatkowo jest mi zupełnie nie potrzebna (strefy czasowe dniowe , większy wyświetlacz . mozliwość dodania modułów rozszerzeń). Po co mi te możliwości których nie wykorzystam nigdy ? Te bajery mnie nigdy nie interesowały dlatego z pełną premedytajcą wybrałem Ognika kiedyś , bo nawet na wyświetlaczu mi nie zalezało aby okazało się że niestety był zbyt okrojony ... Ja miałem kilka tygodni podpiętego Ognika ale kiepsko chodził piec ciągle się odstawiał na Scorpionie to dzięń do nocy ciągła praca ale też wielki syf w piecu więc szukam dalej ludzie dobrze się wypowiadają o nowym sofcie ale niestety nie dla nas:( Sćorpion w pełni zaspokoił by moje potrzeby, nie potrzeba mi internetu ani żadnych innych bajerów no może jedynie licznik zużycia opału tak dla własnego komfortu. Nie wiem jak Ty ale ja jeśli się zdecyduje na sterownik to chciałbym taki który spełni moje oczekiwania. Ktoś powie : Masz palnik do d..py! Może i mam ale ale idzie go prowadzić na bardzo przyzwoitym poziomie i to nie koniecznie w dwunastawie ani na żadnym super drogim internetowy sterze. Liczę że temat sterownika jakoś będzie załatwiony do przyszłego sezonu i te 70% klientów będzie zadowolona z produktów Włodka i Elektromizu ja osobiście chciałbym być w tym gronie ale każdy produkt zweryfikuje życie jak dla mnie jeszcze któryś kilometr przed Włodkiem. Może bardziej trzeba się skupić na samym procesię czystego i efektywnego spalania kosztem kilku stopni różnicy wahań temperatury wody wyjściowej. Pozdrawiam i życze miłego WEEKENDU Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 02.03.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 (edytowane) Ja miałem kilka tygodni podpiętego Ognika ale kiepsko chodził piec ciągle się odstawiał na Scorpionie to dzięń do nocy ciągła praca ale też wielki syf w piecu więc szukam dalej ludzie dobrze się wypowiadają o nowym sofcie ale niestety nie dla nas:( Sćorpion w pełni zaspokoił by moje potrzeby, nie potrzeba mi internetu ani żadnych innych bajerów no może jedynie licznik zużycia opału tak dla własnego komfortu. Nie wiem jak Ty ale ja jeśli się zdecyduje na sterownik to chciałbym taki który spełni moje oczekiwania. Ktoś powie : Masz palnik do d..py! Może i mam ale ale idzie go prowadzić na bardzo przyzwoitym poziomie i to nie koniecznie w dwunastawie ani na żadnym super drogim internetowy sterze. Liczę że temat sterownika jakoś będzie załatwiony do przyszłego sezonu i te 70% klientów będzie zadowolona z produktów Włodka i Elektromizu ja osobiście chciałbym być w tym gronie ale każdy produkt zweryfikuje życie jak dla mnie jeszcze któryś kilometr przed Włodkiem. Może bardziej trzeba się skupić na samym procesię czystego i efektywnego spalania kosztem kilku stopni różnicy wahań temperatury wody wyjściowej. Pozdrawiam i życze miłego WEEKENDU No u mnie Ognik to była tragedia. na takich samych ustawieniach jak teraz poprzednio Ognik działał bardziej "dwustanowo' niż PID. U mnie praca wyglądała tak. Spadek temepratury poniżej zadanej , sterownik coś tam próbował modulować mocą ale na tyle wolno i nie efektywnie że temepratura spdała nawet o 10 stopni i wtedy sterownik od razy wchodził na 100% mocy (15kW !!!) i dawał w komin ogień (300-350 stopni !!!). Dochodził wtedy do żądanej temperatury błyskawicznie i potem przebijał o około 10-15 stopni i potrafił nawet kilka godzin być w podtrzymaniu. Na ustawieniach firmowych przesypywał opał. Musiałem zmniejszyć ilośc opału ale tak nic nie dało ... Tragedia. Przez taką pracę miałem problemy z kominem ... Zauważyłem że sterownik zbyt czesto korzystał z max obrotów dmuchawy mimo że zabezpewnie nie były potrzebne ... Na pracy dwustanowej było duuużo lepiej . Udało mi się zejść z temperaturą spalin. Na Skorpionie jest nieporównywalnie lepiej , ale ciągle się odstawia , tyle że nie na tak długo i nie tak cżesto jak kiedyś. Widzę też że moduluje mocą i czesto jest ładny wykres i daje sobie radę , ale niestety czasami dostaje świra Porównując pracę Ognika do Skorpiona. Na Ogniku miałem sadzy w piecu co niemiara.Musiałem czyścić go co 2-3dni. Sadzy mnóstwo. Zarastał sadzą ... Popiołu też duuużo było. W Skorpionie sadzy dużo mniej , popiołu tez mniej i lepiej wygląda. U mnie problemem jest podtrzymanie i jego czas. nawet teraz czasami potrafi być w podtrzymaniu nawet 40-50 minut i to nawet jak były mrozy ... Edytowane 2 Marca 2013 przez kaszpir007 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 02.03.2013 11:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 Jarecki obecnie testuje soft serii s . Tego 33c narazie nie wgrywalem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 02.03.2013 11:29 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 (edytowane) ps: nie psujcie Włodkowi tak szybko statystyki Vld, drodzy forumowicze Bardzo proszę o możliwie prawdziwe informacje Każda krytyczna uwaga jest dla mnie po prostu bezcenna, bo umożliwia korekty Nie zależy mi na poklasku Cokolwiek zauważycie, piszcie! Tylko tak mi pomożecie... Bardzo dziękuję za testy. A teraz coś do Vld Bądź sprawiedliwy. Wyrób konkurencji z założenia spalał więcej opału w myśl zasady "coś za coś", czyli mamy soft automatyczny bez nastaw, ale w zamian większe zużycie paliwa. Czemu o tym nie pamiętasz? Tak było na sofcie docelowym (finalnym). Obecny soft to wersje testowe, które są modyfikowane. Może będzie lepiej, a może gorzej... Cierpliwości. Edytowane 2 Marca 2013 przez Wlodek_PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 02.03.2013 11:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 kaszpirmasz rozbudowany układ i siłownik na zaworze reguluje iloscią ciepła puszczanego na układ.coś za coś- albo stabilna praca po stronie układu- bez przegrzewania podłogówki albo stabilna praca kotła- przegrzewasz lub niedogrzewasz podłogówki.próbowałeś odłączyć siłownik aby odbiór ciepła byl bardziej stabilny i wtedy ocenić pracę algorytmu???moim zdaniem chcesz mieć wszystko naraz a tak się czasem nie da. zdecyduj co ważniejsze- czy kocioł ma pilnować zadaną z dokładnością pół stopnia i kreślić ładne wykresy bez odstawiania sięczy komfortowa i stabilna temperatura w pomieszczeniach?? próbowałeś z innym opałem??? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Vld 02.03.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Marca 2013 A teraz coś do Vld Bądź sprawiedliwy. Wyrób konkurencji z założenia spalał więcej opału w myśl zasady "coś za coś", czyli mamy soft automatyczny bez nastaw, ale w zamian większe zużycie paliwa. Czemu o tym nie pamiętasz? Tak było na sofcie docelowym (finalnym). Obecny soft to wersje testowe, które są modyfikowane. Może będzie lepiej, a może gorzej... Cierpliwości. ja tego nie nazwał bym nie sprawiedliwy może uszczypliwy, tak lubie być uszczypliwy a co do sterownika, to może mamy różne definicje i wymagania od sterownika automatycznego otóż ja uważam automatycznym ten który wie co dzieje się z kotłem i z palnikiem i na podstawie tych swoich danych wejściowych steruje swoimin końcówkami tak, by sprawność kotła była najwyższa, a spalanie najniższe. Jak w podobnych domowych warunkach testerzy stwierdzają wyższe spalanjea, to wedle mojej def coś w nim nie działa, albo czegoś on nie widzi. Nie sztuką było by przecież i wcale cie onto nie podejrzewam, zablokować nastawy w sterowniku nie automatycznym i nazwać go automatycznym, bo nie ma nastaw. On ma działać conajmniej tak dobrze jak u konkurencji. A u konkurencji (na normalnym paliwie) już działa tak, jak u doświadczonego palacza na nastawach ręcznych. Pozr i sukcesów życzę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts