Wlodek_PID 03.03.2013 19:57 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Marca 2013 (edytowane) Na zakończenie coś optymistycznego Motto kolegi z innego forum. Wszyscy wiedzą, że coś nie da się zrobić. I wtedy pojawia się ten jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to coś robi. Dokładnie właśnie tak postąpiłem. No, ale szału nie ma - skoro nie wiedziałem, że się tego nie da zrobić, nie można mnie traktować poważnie... Przecież już teraz, nawet w wersji testowej, ten algorytm przesuwa problem sterowania kotłem z podajnikiem do zupełnie innej epoki... Nawet, jeśli ma niedomagania.... Edytowane 3 Marca 2013 przez Wlodek_PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 04.03.2013 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Włodek, Jarecki Nowy soft S jest do wszystkich mocy kotłów i dmuchaw? Może i ja wrzuce do testowania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.03.2013 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Włodek, Jarecki Nowy soft S jest do wszystkich mocy kotłów i dmuchaw? Może i ja wrzuce do testowania Witam! Do skama są 3wersje softu w zależności od mocy kotła i dmuchawy.... W weekend chyba dosłałem właściwą, jak dobrze kojarzę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.03.2013 08:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 (edytowane) Co do wątku, to czytając troszkę, co było przez weekend miałem podobne odczucia jak Karoka, mam nadzieję,że wycieczek więcej nie będzie.Wątek dotyczy sterowań w/g Włodka_pid, więc zostańmy przy tym bez wchodzenia na innych. Rozumiem,że to trochę pod wpływem cisnienia... Przypomnę,że korzystam od lat z E-M, ale nigdy nie zamykałem się tylko na 1sterownik, bo uważam,że to może "uśpić czujność"Irkowi lepiej jak rozumiem pracuje Cobra od eCoalaZ kolei kolega Dziubek mając palnik brucer na skorpionie miał zabrudzony wymiennik a pożyczyłem mu inny sterownik pracujący w cyklach przerywanych (jak chcecie to nazwać grupowo czy pulsacyjnie) i wymiennik wygląda inaczej.... tutaj zatem ciut racji miał inny kolega pisząc o sterowaniu palnikami typu rynna, tłok czy owe duże brucery. Fajnie,że w podobnym kierunku zmierza cobra. Powtarzam zatem, co stwierdzam w praktyce, na jednej instalacji, palniku, węglu lepiej wypadnie sterownik X a na innej Y. Nie uważam także,że mamy tzw game over, każdy ze sterowników spełnia inne potrzeby, więc trafia do innych osób.Dla przykładu o parametrach spalania powiem tak:Włodka Cobra S - tylko korekcja mocy i tylko ustawienie 1parametru dla podtrzymania Bruli dla grupowego - wybór mocy 8,12,16kW... i do tego dopisanie siły nadmuchu i koniec, więc żadna filozofia. Wybieram np. zakres pracy 8-12kW i finito.Ustawic muszę ciut bardziej rozbudowane podtrzymanie, ale najczęściej nawet nie trzeba ruszać tego, co jest fabrycznie...Oczywiście dalej jest sterownik mocniej rozbudowany, ale z dodatków czy wodotrysków korzystać nie trzeba, podobnie jak np. w cobrze nie ma "musu" korzystania ze stref dobowych czy tygodniowych..... i dla przykładu jeszcze niedrogi SPP, wybieram dla mocy max. dane np. 6/40 i wartość nadmuchu np. 18 plus parametr rozruch dmuchawy i finito...., dla podtrzymania nieco w inny sposób jest także tylko 1parametr, ilościowo zatem podobnie w tym wypadku jak u Włodka dla podtrzymania ognia. Dodatkowo pokazuje dane spalania godzinowego, dobowego, ile opału w zasobniku... więc całkiem poręcznie, bajer jest wygodny jak dobierzemy firmowy panel domowy, bo wówczas widze to bez latania do kotłowni. Tutaj Wodku pisałeś użytkownikowi, że pomyślisz o zmianie w cobrze, aby ten czas pracy można przeliczyć na ilość paliwa, uważam,że warto i można i jest to poręczne i przydatne. Raz jeszcze na koniec apeluje zatem, abyśmy poruszali się w granicach przyzwoitości. Włodku, róbmy swoje, nie oglądaj się na lewo czy prawo, poprawiaj produkt, myśl o dodatku, o którym rozmawialiśmy, myśl i szybciej rób moduł shark.Resztę weryfikuje czas i rynek Edytowane 4 Marca 2013 przez Jarecki79 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 04.03.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Witam! Do skama są 3wersje softu w zależności od mocy kotła i dmuchawy.... W weekend chyba dosłałem właściwą, jak dobrze kojarzę Zaraz, bo już sie pogubiłem. Jaki wersja jest do czego ? Ja mam od Ciebie jakieś ostatnie uaktualnienie do którejś wersji, nawet nie wiem jakiej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 04.03.2013 11:42 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Są 3 wersje dla Skam 12kW, 17kW i 25kW. W nazwie pliku pisze,do jakiej mocy kotła jest ten program. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tatrzan 04.03.2013 12:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 A czy wersje dla Skam 12 kW mają podwersje dla różnych dmuchaw - ja mam taka małą ( 40W ) - tak mi się przynajmniej wydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 04.03.2013 12:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 A czy wersje dla Skam 12 kW mają podwersje dla różnych dmuchaw - ja mam taka małą ( 40W ) - tak mi się przynajmniej wydaje. Do kotłów z Cobrą/Skorpionem dla mocy 12-17kW są dmuchawy 40W. Do 25kW jest większa dmuchawa z dwóch powodów.... Softy wysyłałem właściwe Były tylko 2wyjątki od tej reguły. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
art-e 04.03.2013 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 teraz wszystko jasne Rozumiem że korekcje mocy robimy tylko ze względu na jakość opału a nie ze wzgledów zmian pogodowych np ? Generalnie jeśli opał dobrej jakości to zostawiamy na 0, zgadza się ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 04.03.2013 13:27 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 teraz wszystko jasne Rozumiem że korekcje mocy robimy tylko ze względu na jakość opału a nie ze wzgledów zmian pogodowych np ? Generalnie jeśli opał dobrej jakości to zostawiamy na 0, zgadza się ? Dokładnie tak, pod warunkiem, że soft (nastawy fabryczne) jest do Twojego kotła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 04.03.2013 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 A jak tak trochę żeby nie być gołosłownym kilka fotek dla Pana Włodka. Wykresy super:) Nastawy wiadome:) Na czysty piec Scorpion podpięty w sobotę o 9 rano wyłączony dzisiaj o 17 spalanie ponad 30 kg na dobę. Praca ciągła. I syf i syf i syf. Gdyby nie to to cała reszta ideał no i zastanawia mnie jeszcze tylko taka jedna kwestia może nie mam racji bo też nie mam wielkiego doświadczenia bo to mój pierwszy sezon palenia ale dlaczego wszyscy tak panicznie boją się tego że piec się odstawia?? Przez 3 miesiące paliłem w dwunastawie i tam spalanie wynosiło ok 20kg problem jednak pojawił się w momencie spadku temperatury -10 poprostu piec dochodził do temperatury odstawiał się ale też bardzo szybko stygł. Komfort w domu średni. Czy to że piec będzie się odstawiał na 2-5min jest jakimś wielkim grzechem? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 04.03.2013 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Tutaj reszta: palnik duży brucer (gardzie zmniejszona o ok 6 cm cegłą szamotową), popiół bez spieków i niedopalków poprostu świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 04.03.2013 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 dziubek23, trochę nie rozumiem: spalanie - czy jest w normie, za duże czy małe? Nie wiem, jak traktować 30kg, bo nie wiem, jaki obiekt grzejeszpopól jak rozumiem OK syf w kotle - czy dalej jest, czy zmniejszenie gardzieli palnika pomogło? Dziękuję za informacje!Pozdrowienia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 04.03.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Przy obecnych temperaturach trochę dużo. Jesienią przy podobnych temperaturach piec wciągał około 20-24 kg na dwunastawie. Ogrzewam prawie 200m2 nieocieplonego domu, dom z cegły brzostowskiej, instalacja ok 130 żeber żeliwnych. Popiół ok ale jak Sam widzisz co się dzieje w wymienniku nawet zmniejszenie dość mocno gardzieli palnika nie pomogło. Mam od Jareckiego podłączony inny sterownik w tej chwili po 3 dniach w piecu było czysto a i spalanie poniżej 30 kg. Dzisiaj podłączyłem go znowu a Scorpionem go nadzoruje jego prace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 04.03.2013 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 OK, dzięki za info. Pozdrowienia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 05.03.2013 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 I jak tam testy S08c? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.03.2013 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Dopiero dosyłałem ten deczko świeższy soft chłopakom.Chyba za wcześnie na jakieś poważniejsze opinie. Wiem,że ma być drobna zmiana przy termostacie pokojowym, - więc czekam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 06.03.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Dopiero dziś zauważyłem nowy soft na skrzynce jutro wgram i zobaczę jak spalanie. Póki co na 8 b przy korekcji -15 sterownik bardzo dobrze trzyma temp. zadaną spalanie od trzech dni spada ale raczej to efekt pogody, ale cały czas spieki. Dziś zmieniłem korekcję na -25 zobaczymy jak będzie po nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
locaj85 06.03.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 dziś wgrałem S08c na 12 kW i na 25 kWwcześniej na 12Kw przez 2 dni chodziło S508b, i wykresy były prawie płaskie, ale z pobieżnych obserwacji wynika, że częściej niż na A33c wchodzi w podtrzymanie, były odrobinę większe spieki, no i kopiec się zapadłą na podtrzymaniu.Dzisiaj wgrałem S08C i ustawiłem korekcję mocy na 12 KW na +5, na 25 kW -25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 07.03.2013 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Dziękuję za testy!Napisz, jak działa program 08c. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts