dziubek23 04.03.2013 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Tutaj reszta: palnik duży brucer (gardzie zmniejszona o ok 6 cm cegłą szamotową), popiół bez spieków i niedopalków poprostu świetnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 04.03.2013 18:11 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 dziubek23, trochę nie rozumiem: spalanie - czy jest w normie, za duże czy małe? Nie wiem, jak traktować 30kg, bo nie wiem, jaki obiekt grzejeszpopól jak rozumiem OK syf w kotle - czy dalej jest, czy zmniejszenie gardzieli palnika pomogło? Dziękuję za informacje!Pozdrowienia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 04.03.2013 19:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 Przy obecnych temperaturach trochę dużo. Jesienią przy podobnych temperaturach piec wciągał około 20-24 kg na dwunastawie. Ogrzewam prawie 200m2 nieocieplonego domu, dom z cegły brzostowskiej, instalacja ok 130 żeber żeliwnych. Popiół ok ale jak Sam widzisz co się dzieje w wymienniku nawet zmniejszenie dość mocno gardzieli palnika nie pomogło. Mam od Jareckiego podłączony inny sterownik w tej chwili po 3 dniach w piecu było czysto a i spalanie poniżej 30 kg. Dzisiaj podłączyłem go znowu a Scorpionem go nadzoruje jego prace. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 04.03.2013 19:26 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Marca 2013 OK, dzięki za info. Pozdrowienia, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 05.03.2013 14:39 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 I jak tam testy S08c? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 05.03.2013 14:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Marca 2013 Dopiero dosyłałem ten deczko świeższy soft chłopakom.Chyba za wcześnie na jakieś poważniejsze opinie. Wiem,że ma być drobna zmiana przy termostacie pokojowym, - więc czekam.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 06.03.2013 20:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 Dopiero dziś zauważyłem nowy soft na skrzynce jutro wgram i zobaczę jak spalanie. Póki co na 8 b przy korekcji -15 sterownik bardzo dobrze trzyma temp. zadaną spalanie od trzech dni spada ale raczej to efekt pogody, ale cały czas spieki. Dziś zmieniłem korekcję na -25 zobaczymy jak będzie po nocy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
locaj85 06.03.2013 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Marca 2013 dziś wgrałem S08c na 12 kW i na 25 kWwcześniej na 12Kw przez 2 dni chodziło S508b, i wykresy były prawie płaskie, ale z pobieżnych obserwacji wynika, że częściej niż na A33c wchodzi w podtrzymanie, były odrobinę większe spieki, no i kopiec się zapadłą na podtrzymaniu.Dzisiaj wgrałem S08C i ustawiłem korekcję mocy na 12 KW na +5, na 25 kW -25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 07.03.2013 10:30 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Marca 2013 Dziękuję za testy!Napisz, jak działa program 08c. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
locaj85 08.03.2013 21:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Marca 2013 (edytowane) Witam, po kilkudziesięciu godzinach przedstawię swoje pierwsze obserwacje: 25 KW:-wykres prawie płaski, trochę przeciągało temp., w związku z czym sukcesywnie korygowałem moc, teraz mam już ustawione -40% mocy,-robią się kalafiory, ale rozpadają się-czopuch dużo cieplejszy niż na oprogramowaniach serii A, wcześniej można było"pocałować", teraz dłoń utrzymam na nim chwilkę-ilość spalonego paliwa OK ( choć duży wkład w poprawę miała pewnie pogoda) 12KW:- tu się zaczęły schody- dużo większe spieki niż na algorytmie A- często wchodzi w podtrzymanie, na którym wypalał dziurę..., teraz pracuje na + 20-spalanie raczej wzrosło pomimo dobrej pogody (spalił więcej tego samego paliwa niż 25) O interfejsie nie piszę ponieważ generalnie jest na plus, choć kod 1982 mógłby być w menu pod "-" Generalnie mam wrażenie, że mocniej dmucha, wcześniej 25kw, chodziła średnio na ok 30% przy 70/8, teraz chodzi na przykład na 58% , w 12 jest podobnie. Edytowane 8 Marca 2013 przez locaj85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 09.03.2013 07:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 to tylko wrażenie że mocniej dmuchajak mu korygujesz moc na minus to obniżasz mu moc maksymalną. aby zatem osiągnąć ten sam poziom mocy musi pracować z wyższą mocą wg nastawy sterownika.jeśli zatem dla przykładu miałeś bez korekty moc maksymalną ~`25KW to aby osiagnąć 12,5KW będzie pracował na 50% mocyale jak zrobisz mu korektę -25% to moc maksymalna będzie ~`19KW więc aby osiągnąć 12,5KW będzie pacował na około 65% mocy będzie to oczywiście moc z parametrów sterownika a nie moc kotła.wszystko jest jak być powinno.faktycznie te softy mocniej operują wiatrem. myślałem że modulacja nadmuchu będzie na plus ale i ja muszę schodzić z moca ze względu na spieki jeśli na 12KW masz spieki to powinieneś korygować moc w dół- wtedy daje mniej wiatru i spiekanie powinno maleć-ty mu moc podniosłeś (również moc nadmuchu) i stąd kłopoty. spróbuj korekty w drugą stronę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 09.03.2013 09:47 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Bardzo dziękuję za testy! Zgodnie z Waszymi sugestiami pomyślę jeszcze nad nadmuchem, może coś się uda poprawić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 09.03.2013 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Ja rozmawiałem telefonicznie jeszcze 2dni temu z kolegą MichałPiasta, taki chyba jest nick na forum...U niego było zdecydowanie lepiej.... Może jak przeczyta, to się sam wypowie. Ja Włodku czekam na tą drobna poprawkę.pozdrawiam weekendowo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 09.03.2013 20:14 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Marca 2013 Poprawkę właśnie testuję... Tak sobie myślę - co tu jeszcze uprościć? Jeśli macie jakieśsugestie, piszcie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 10.03.2013 10:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Coś ostatnio ten wątek niestety umarł więc albo na nowym sofcie jest tak dobrze albo i wręcz przeciwnie! A ja osobiście bardzo ciekaw jestem jak sprawuje się ten nowy soft.Mam teraz podpięty zamiast Scorpiona inny ster który realizuje tzw spalanie pulsacyjne czy grupowe zwał jak zwał a i tu Panie Włodku musze przyznać że w porównaniu do Scorpiona spalanie mniejsze o dobre 20% a wykresy identyczne jak na Scorpionie popiół też super. Czekam na opinie użytkowników o nowym sofcie i może jakieś próbce nowego softu na Scorpiona. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 10.03.2013 11:55 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Jutro, po testach, roześlemy nową wersję. Są zmiany w termostacie. Pompa CO, gdy termostat każe chłodzić,może pracować w 4 trybach:praca cykliczna pompy CO z nastawą temperatury COpraca cykliczna pompy CO z obniżoną nastawą temperatury. Obok termostatu jest parametr "obniżenie termostat" praca ciągła pompy CO z obniżoną tempraturą stop pompy CO Ponadto dodałem możliwość zablokowania alarmu od brakuopału, co się przydaje na obiektach, gdzie kocioł jest przeciążony. Są zmiany w nadmuchu - zobaczymy, jak to wpłynie na spiekii zużycie opału. Dodałem też przeliczanie czasu pracy podajnika na kilogramy, dziękiczemu wykresy zużycia są w [kg], a nie w . Napiszcie, jak działa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubi27 10.03.2013 12:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Jutro, po testach, roześlemy nową wersję. Są zmiany w termostacie. Pompa CO, gdy termostat każe chłodzić, może pracować w 4 trybach:praca cykliczna pompy CO z nastawą temperatury CO praca cykliczna pompy CO z obniżoną nastawą temperatury. Obok termostatu jest parametr "obniżenie termostat" praca ciągła pompy CO z obniżoną tempraturą stop pompy CO Ponadto dodałem możliwość zablokowania alarmu od braku opału, co się przydaje na obiektach, gdzie kocioł jest przeciążony. Są zmiany w nadmuchu - zobaczymy, jak to wpłynie na spieki i zużycie opału. Dodałem też przeliczanie czasu pracy podajnika na kilogramy, dzięki czemu wykresy zużycia są w [kg], a nie w . Napiszcie, jak działa. A kiedy to wszystko na PUMĘ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 10.03.2013 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Witam Panie Włodku wczoraj i dziś miałem możliwość poobserwować nową PUME wersja rDalej jest problem z grzaniem CW A mianowicie CO 45 zadana strefa -9CW stop kocioł pracuje i ciągnie do 49 Pozdrawiam Michał PS. Dalej brak ekranu głównego z wykresem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 10.03.2013 15:36 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Witam Panie Włodku wczoraj i dziś miałem możliwość poobserwować nową PUME wersja r Dalej jest problem z grzaniem CW A mianowicie CO 45 zadana strefa -9 CW stop kocioł pracuje i ciągnie do 49 Pozdrawiam Michał PS. Dalej brak ekranu głównego z wykresem Cześć, Wydaje mi się, że to jest OK. Nawet, jeśli dasz obniżenie na -9, algorytm nie pozwoli obniżyć nastawy poniżej 40'C. Czyli 45'C - 9'C = 36'C, ale algorytm przyjmuje nastawę 40'C. Żeby dogrzać CWU do 40'C - w zależności od czasu grzania - nadwyżka temperatury kotła może dojść nawet do 20'C, czyli kocioł może osiągać do 60'C. To jest potrzebne na bojlerach ze słabym wymiennikiem (rurka w kształcie litery U). U Ciebie 49'C na kotle jest wg. mnie OK. PS. Dalej brak ekranu głównego z wykresem Co masz na myśli? Ekran z wykresami jest pod kodem 1203. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 10.03.2013 15:37 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 A kiedy to wszystko na PUMĘ? Jak zakończymy testy na Cobrze - czyli na pewno na następny sezon grzewczy. Wg mnie czerwiec - lipiec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts