kubaiada 10.03.2013 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Cześć, Wydaje mi się, że to jest OK. Nawet, jeśli dasz obniżenie na -9, algorytm nie pozwoli obniżyć nastawy poniżej 40'C. Czyli 45'C - 9'C = 36'C, ale algorytm przyjmuje nastawę 40'C. Żeby dogrzać CWU do 40'C - w zależności od czasu grzania - nadwyżka temperatury kotła może dojść nawet do 20'C, czyli kocioł może osiągać do 60'C. To jest potrzebne na bojlerach ze słabym wymiennikiem (rurka w kształcie litery U). U Ciebie 49'C na kotle jest wg. mnie OK. Co masz na myśli? Ekran z wykresami jest pod kodem 1203. Zaznaczam że CW było na stop czyli kocioł powinien dobić do 40 Wykresy są ale tak jak kiedyś były pod 1204 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 10.03.2013 21:33 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 (edytowane) Czyli CWU było na STOP, a kocioł grzał do 49'C? Możesz podesłać jakieś zdjęcie z wykresem? Napisz proszę dokładnie, o co chodzi z menu 1204, bonie pamiętam. Wykresy to jest kod 1203, kodu 1204 chyba nigdy nie było. Edytowane 10 Marca 2013 przez Wlodek_PID Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
locaj85 10.03.2013 23:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Witam, po kilku dniach testów, wyciągnąłem kolejne wnioski: 25kW Sukcesywnie, codziennie korygowałem moc o ok -10, okazało się, że piec pracował równiej, słabiej też dmuchał. Doszedłem do -60 i kocioł nie mógł sobie poradzić z osiągnięciem zadanej temperatury przy normalnej pracy ( bez grzania CWU). Podniosłem mu moc z powrotem do -50 i ładnie trzymał temp do czasu włączenia się CWU, wtedy temp. zaczęła lecieć w dół i przez godzinkę nie mógł sobie poradzić, wobec czego podniosłem mu moc o kolejne 10, do -40, po czym nagrzał wrócił do zadanej temp. i nagrzał CWU do 45 st. Poniżej przesyłam kilka zdjęć, niestety nie chciało mi się później robić fotek z sytuacją za małej mocy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 10.03.2013 23:05 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Witam, po kilku dniach testów, wyciągnąłem kolejne wnioski: 25kW Sukcesywnie, codziennie korygowałem moc o ok -10, okazało się, że piec pracował równiej, słabiej też dmuchał. Doszedłem do -60 i kocioł nie mógł sobie poradzić z osiągnięciem zadanej temperatury przy normalnej pracy ( bez grzania CWU). Podniosłem mu moc z powrotem do -50 i ładnie trzymał temp do czasu włączenia się CWU, wtedy temp. zaczęła lecieć w dół i przez godzinkę nie mógł sobie poradzić, wobec czego podniosłem mu moc o kolejne 10, do -40, po czym nagrzał wrócił do zadanej temp. i nagrzał CWU do 45 st. Poniżej przesyłam kilka zdjęć, niestety nie chciało mi się później robić fotek z sytuacją za małej mocy... [ATTACH=CONFIG]175749[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]175750[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]175751[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]175752[/ATTACH][ATTACH=CONFIG]175753[/ATTACH] Dziękuję za testy! Jaki masz opał? Nie przesadź z obniżaniem mocy palnika, to powoduje że spaliny są zimniejsze i może powodować wzrost zużycia opału. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
locaj85 10.03.2013 23:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
locaj85 10.03.2013 23:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 12 kW Tutaj, również sukcesywnie obniżałem moc, dochodząc w tym momencie do -50, piecyk pracował wtedy na OK 45%. Poniżej zdjęcia przy korekcji ustawionej na -40 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
locaj85 10.03.2013 23:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Dziękuję za testy! Jaki masz opał? Nie przesadź z obniżaniem mocy palnika, to powoduje że spaliny są zimniejsze i może powodować wzrost zużycia opału. No właśnie problem w tym, ze jestem jeszcze mocno zielony w temacie, a to, że lubię wiedzieć staje się moim brzmieniem chętnie i elastycznie poddam się przemyślanym sugestiom. Dotychczas myślałem, że im gorętszy czopuch tym gorzej... rozumiem, że krzywa gdzieś się przegina... Faktycznie przy obniżeniu do -60, opał był podawany, a nie było wystarczającego wiatru, żeby go wykorzystać, nie mniej jednak, z moich obserwacji wynika, że na większej mocy, za bardzo dmuchało, w momencie kiedy mogło słabiej, a na za niskiej mocy, ładnie dmuchało w stabilnej pracy,a le jak przyszła potrzeba to płuca okazały się za małe... Szukałem takiego punktu, gdzie kocioł będzie pracował na ok 50%, i z doświadczeń wynikło, że w 25kW jest to ok -40, w 12 ok -50 ( ale to będę mógł potwierdzić jutro wieczorem, ponieważ dopiero ok 20 obniżyłem z 40). Przeczytałem w przednim poście, że oszacowałeś kg, myślę, że to dobry kierunek, zobaczymy jak z dokładnością, jutro postaram się zważyć ile wsypię do podajnika, i jak będzie ta wersja softu, to na koniec, zobaczę czy różnice będą się mieściły w granicach przyzwoitości p.s. wcześniej nie wiedziałem o istnieniu wykresów związanych z opałem, przypomnij proszę, jeśli już gdzieś to było, jak odczytywać te 5 wykresów ( czy one przedstawiają czas podawania w ostatnich 5 dobach?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
locaj85 10.03.2013 23:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 Coś ostatnio ten wątek niestety umarł więc albo na nowym sofcie jest tak dobrze albo i wręcz przeciwnie! A ja osobiście bardzo ciekaw jestem jak sprawuje się ten nowy soft. Ja myślę , ze nie umarł, tylko przeszliśmy do rzeczy, i zostali faktycznie zainteresowani... W zasadzie to odetchnąłem, jak pewnego wieczoru okazało się , ze nie muszę czytać kilku stron, nic nie wznoszących przekrzywiań... Wcześniej bałem się, że jak kilka dni nie zaglądałem, to za karę będę musiał poświęcić kilka cennych godzin na odsiewanie istoty sprawy od reszty fusów... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
locaj85 10.03.2013 23:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Marca 2013 (edytowane) Dziękuję za testy! Jaki masz opał? w zasadzie trudno powiedzieć, bo zeznania Sprzedawcy, są trochę zagmatwane, a i opinie skrajnie różne. Skład jest jednym z większych pod Bydgoszczą, opał to ponoć węgiel z ZIEMOWITA, o wartości 27 ( nie dopytałem jak kupowałem czy Qri czy Qaj, wtedy niestety nie rozróżniałem wartości opałowej od cieplnej)... na stronie kopalni, jest informacja o 25 MJ, dodam jeszcze, że na składzie mają kruszarki i sita, więc sami segregują sorty... i najpewniej nie płuczą, bo jak widać na zdjęciach jest w nim więcej miału, niż np. w EKORECIE z fabrycznych worków , którym wcześniej paliłem. Jako ciekawostkę, powiem, że przy zmianie opału z ww. na obecny, temperatura na piecach ( zarówno na 25 jak i 12), wg. wykresów, w trybie PID podskoczyła, i unormowało się to dopiero po kilku godzinkach. Przy cenie 700 zł, do jestem raczej zadowolony, choć kilka razy zerwałem zawleczkę... ( prawdopodobnie grubsza frakcja) , za EKORET z transportem musiałbym zapłacić ponad ok 1000 zł . Edytowane 10 Marca 2013 przez locaj85 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 11.03.2013 03:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 locaj85dobrze odczytujesz wykres pracy podajnikapokazuje on czas pracy dobowy na górze jest z bieżącej doby a kolejne ponizej z poprzednichjeśli znasz ilość opału jaka podaje Twój podajnik w minutę możesz sobie przeliczyć czas pracy na ilosć zuzytego opałuw nowszej wersji będzie już można wpisac tą ilość i sterownik sam wyliczy ilość zuzytego opałubędzie to oczywiście nieco przyblizone ponieważ opał jest podawany objetościowo i w zależności od grubości frakcji wyniki mogą się trochę różnicmyślę jednak że do szacunków takie przeliczniki wystarczą Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 11.03.2013 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Witam wszystkich Pod wieczór dośle nowsze softy swoim klientom.Czekam jeszcze na dwie poprawki, jak Włodek softa podrzuci, to roześlę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 11.03.2013 12:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Locaj85 obserwując zamieszczone przez Ciebie zdjęcia widzę, że wygląda to bardzo podobnie jak u mnie nawet spalanie na podobnym poziomie (ciekaw jestem czy ogrzewasz podobną powierzchnie u mnie to 103 m2 + 20 m2 garaż ). Podobne mam również spostrzeżenia z tym, że u mnie jak dałem korekcję na -40 to kociołek chodził na 70 % mocy i za mocno dmuchał co objawiało się większymi spiekami. U mnie najlepiej wychodzi na korekcji -20 niemniej przy większym zapotrzebowaniu na ciepło a w szczególności przy grzaniu CWU gdy piec wchodzi na większą moc to spieki wyglądają jak kalafior. Z ciekawości na dwa dni zasypałem piec czeskim ekogroszkiem z którym automat świetnie daje sobie radę ale za to zużycie podskoczyło o ok 30-40 % względem retopalu. Na zdjęciu z widokiem palnika widzę (chyba że inaczej to na zdjęciu widać), że u Ciebie też przy pracy dmuchawy płomień jakby mocniejszy był z tyłu palnika jeśli tak to u mnie też tak jest i nie wiem czy to do końca jest prawidłowe bo u mnie właśnie tam tworzą się największe spieki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kubaiada 11.03.2013 15:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Czyli CWU było na STOP, a kocioł grzał do 49'C? Możesz podesłać jakieś zdjęcie z wykresem? Napisz proszę dokładnie, o co chodzi z menu 1204, bo nie pamiętam. Wykresy to jest kod 1203, kodu 1204 chyba nigdy nie było. Dosyłam wykres CO ustawione na 45`C Strefy od 8 do 15 ustawione na -9`C CW nastawa 43`C Strefy od 9 do 11 stop 12 strefa na 0 13 do 16 strefa na stop Odnośnie menu 1204 to była w nim możliwość sprawdzania wykresu wstecz jak dobrze pamiętam po -12h 1203 była możliwośc wykresu na stałe jako ekran główny Soft 20f Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
hubi27 11.03.2013 17:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Dosyłam wykres [ATTACH=CONFIG]175871[/ATTACH] CO ustawione na 45`C Strefy od 8 do 15 ustawione na -9`C CW nastawa 43`C Strefy od 9 do 11 stop 12 strefa na 0 13 do 16 strefa na stop Odnośnie menu 1204 to była w nim możliwość sprawdzania wykresu wstecz jak dobrze pamiętam po -12h 1203 była możliwośc wykresu na stałe jako ekran główny Soft 20f teraz 1203 wciskamy minus i cofamy wykres wstecz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
locaj85 11.03.2013 23:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Marca 2013 Locaj85 obserwując zamieszczone przez Ciebie zdjęcia widzę, że wygląda to bardzo podobnie jak u mnie nawet spalanie na podobnym poziomie (ciekaw jestem czy ogrzewasz podobną powierzchnie u mnie to 103 m2 + 20 m2 garaż ). zależy, o których wykresach piszesz... jeżeli o 12 kW to metraż z grubsza podobny ( 130 m + garaż 25) 25 grzeje deczko więcej....bo w sumie ~ 300m2 , w tym ok : -80m2 piwnicy, grzejniki z termostatami ustawione na 2,5 ( do stycznia na max celem suszenia ścian) w tym kotłownia , w której jest ok 26 ( drzwi otwarte na resztę piwnicy) -90m2 parteru, grzane na 22 st C -37m garażu nieogrzewanego, panuje tam temp ok 10-15 st) - poddasze temperatura ok 19 stopnie ( poza łazienką tam poza podłogówką, grzejnik na max hula) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 12.03.2013 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Witam! Dzisiaj z rana wysłałem już te poprawione softy Sprawdźcie swoje skrzynki mailowe.Jest tam też skrótowy opis co i jak..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 12.03.2013 10:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 locaj85 chodziło mi o ten 12 kW bo taki sam mam u siebie u mnie pow użytkowa 103 + 20 garaż. W garażu temp. ok 19 stopni bo nie mam drzwi między garażem a kotłownią.Dzieki Jarecki za podesłanie softa. Wieczorkiem wgram to porównam spalanie bo od 3 dni jechałem na starszym sofcie A33c najpierw na czeskim opale a od wczoraj znów na retopalu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 12.03.2013 18:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 Witam zapodałem nowy soft i zauważyłem nowy sposób przeliczania opału w związku z tym mam pytanie jaką wartość wpisać aby wyświetlane były poprawne wartości. Mój kocioł to skam 12kW. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 12.03.2013 18:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 albo zapytaj jareckiego to ci poda uśredniony albo zmierz sobie ile ci podaje paliwa na minutę- to może być nieco kłopotliwe bo najlepiej to robić na wygaszonym kotle. pisałem wcześniej że taki sposób liczenia będzie nieco kłopotliwy. opał jest podawany objętościowo i im drobniejsza frakcja tym więcej podane paliwa w jednostce czasudla przykładu u mnie waha się to od 280 do 320g/minutę w zależności jakiej frakcji więcej akurat jest wsypane do kosza zasypowego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
small7 12.03.2013 18:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Marca 2013 dzięki Timon za odp. z tego co pamiętam przy moim kotle to ok 5 g na 1s więc wstawiałem 18 kg/h ale jakieś głupotki mi na wykresach pokazuje więc wolałem podpytać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts