Piotrek42 31.01.2013 20:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Jarecki79 jak podajesz przykład to chociaz być obiektywny... nawet nie wiesz czym gosc pali moze ma eko 30mj? moze drewnem, co to za kocioł,moze ma rbr- i zapomniał klapki zamknąc.. poza tym kocioł nie uzbrojony w czujniki wiec nawet nie wiadomo co on robi? ehh.. może dom 400m2 a kociołek 17...co za ludzie... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 31.01.2013 20:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 (edytowane) dziubeksterownik będzie się nadawał ale przy zbyt dużym palniku(np jak u mnie) będzie się sporo dziwnych rzeczy działo.zazwyczaj palnik jest mocniejszy niż sam wymiennik. jeśłi różnica jest rozsądna będzie dobrze, jak będzie przesadzona mogą być kłopoty.nie wiem czy wszystkie sterowniki posiadają ale uważam że powinny posiadać możliwość korekty ustawień "startowych"wtedy obniżając moc maksymalną można ograniczyć problem. gorzej jak się zejdzie poniżej minimum dla palnika a to nadal będzie zbyt dużo dla kotłamój piec to przerobiony mialowiec 24 kw 4 kanały z wsadzonym dużym Brucerem zastawy wyjściowe mam 8/40 duchową 10/85 dol gora zastanawiam się czy nie zmniejszyć palnika cegła szamotowa?! dom 200m stara instalacja 120 żeber zeliwnych Edytowane 31 Stycznia 2013 przez dziubek23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 31.01.2013 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 piotrek chodzi o pokazanie błędów które prowadzą do takich sytuacji a w tym przypadku wszystkie możliwe przyczyny kłopotów wymieniłeś i udowodniłeś że również nie jest to wina sterownika, czyli macie podobne zdanie z Włodkiem że czasem złe nastawy lub brak czegoś może powodować anomalie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.01.2013 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Czy przy innych moga byc wysokie temp., ano jest jedna platforma, gdzie można przykłady znalexć: https://esterownik.pl/remote/408 No ty jak zwykle miałeś się czym podeprzeć, masakra. Na chyba już około 3 tysiące kotłów na esterownik znalazłeś przykład. Może innego producenta sterownika podrzuć link. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 31.01.2013 20:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 (edytowane) myślałem o nakladce ale chwilowo brak:( a może ustawieniami wyjściowymi jakąś rada? Edytowane 31 Stycznia 2013 przez dziubek23 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dziubek23 31.01.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 pożyczonego Scorpiona na testy przymierzam się do Cobry jak się sprawdzić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tob 31.01.2013 21:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Witam, Pytanie zapewne naiwne, ale nie fachowcowi wolno, czy trudno było by wyposażyć algorytm sterownika w umiejętność, żeby nie prowadził kotła z tak wysoką temperaturą spalin, nawet przy skopanej instalacji, wadliwych nastawach, błędach użytkownika itp. itd.. Chyba, że jest to tylko wkurzające dla ignorantów a ekonomiczniej jest palić krócej z wyższą temp. spalin niż dłużej z niższą albo to faktycznie najmniej ważny parametr i nie ma co sobie nim głowy zawracać. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wlodek_PID 31.01.2013 21:06 Autor Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Witam, Pytanie zapewne naiwne, ale nie fachowcowi wolno, czy trudno było by wyposażyć algorytm sterownika w umiejętność, żeby nie prowadził kotła z tak wysoką temperaturą spalin, nawet przy skopanej instalacji, wadliwych nastawach, błędach użytkownika itp. itd.. Chyba, że jest to tylko wkurzające dla ignorantów a ekonomiczniej jest palić krócej z wyższą temp. spalin niż dłużej z niższą albo to faktycznie najmniej ważny parametr i nie ma co sobie nim głowy zawracać. Bardzo trudno. Zwróć uwagę, jak wielu użytkowników ma problemy z ustawieniem sterownika. A człowiek jest inteligentniejszy od maszyny... Pamiętaj, że są krytyczne sytuacje, kiedy grzejemy "za wszelką cenę" nie patrząc na temp. spalin. Np. jest mróz i grzejemy kurczęta... Pewnych decyzji sterownik nie może podejmować samodzielnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 31.01.2013 21:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 No ty jak zwykle miałeś się czym podeprzeć, masakra. Na chyba już około 3 tysiące kotłów na esterownik znalazłeś przykład. ,,,, Dla równowagi podam taki przykład https://esterownik.pl/remote/2167 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
karoka65 31.01.2013 21:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Że też chciało ci się szukać hehe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
timon120777 31.01.2013 21:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 (edytowane) kolejny przykład na spitolenie tematu przy dobrym sterownikurenowacja komina na wiosnę i wymiana kotła za dwa lata albo coś nie tak z czujnikiem temp spalin co nie zmienia faktu że 80st to dość wysoko i te wykresy dość dziwne Edytowane 31 Stycznia 2013 przez timon120777 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 31.01.2013 21:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Dziękuję za informacje. 1. Jaki masz kocioł? Jaka moc? Jak się domyślam, podajnik ślimakowy. 2. Na którym biegu pracuje pompa? Jaka moc? 3. Jak masz podłogówkę, to masz zawór, żeby obniżyć temperaturę. Zawór 3d, czy 4d? Czy zawór ma 1 pompę, czy 2? 4. Czemu masz na kotle nastawę aż 60'C? I jeszcze o temperaturze spalin. Temperatura spalin zależy od mocy kotła i wydajności wymiennika. Jeśli na nastawach fabrycznych przekraczasz 300'C, to problem jest w brudnym wymienniku lub w konstrukcji wymiennika, a nie w sterowniku! 1. Skam-P Premium 12KW z małym palnikiem brucer 2. Pompy pracują na pierwszym biegu. Nie ma zbyt ekonomicznych pomp. 3. Tak mam zawór czterodrogowy a na nim siłownik. Siłownik jest podłączony pod sterownik pogodowy UMS-4P. W sumie mam 3 pompy. jedno do grzejników , jedna co podłogówki , jedna do ładowania bojlera. 4. Czemu aż 60 stopni ? Bo jak piec działa w podtrzymaniu nawet kilka godzin to walczyłem aby w stanie podtrzymania temp była jak najwyższa abym nie zniszczył komina. Niestety i tak się zniszczył. Wymiennik czyszczę raz w tygodniu. nadgorliwiec jestem. Czyszczę bo zarasta sadzą. Niestety tak to jest jak piec długo jest w podtrzymaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.01.2013 21:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Dla równowagi, to z Bruli moge swoje też podać, nie o to chodziło przecież, no jak dzieci, dosłownie dzieci https://esterownik.pl/remote/1889https://esterownik.pl/remote/1651to są skamy 12kW na takim samym palniku jak u Kaszpira i nie jest to dziubek duży brucer, to mały palnik żelowny z ramka na wyjście paliwa 10x14cm i rantami dopalającymi o odpowiedniej szerokości stąd można takie gorsze paliwa spalićBrucera tez idzie przerobić,pogadaj z Timonem, on takie własne próby robił a jeszcze lepiej z minertu, dorobił taką nakładke zmniejszającą dużego brucera i fajnie to chodzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 31.01.2013 21:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Zjechałbym mocno z temp. zadaną i "odchudził" parametry wyjściowe. przecież odchudziłem. W tamtym sezonie zjechałem z parametrem PP-5 do chyba pp-7 bo przesypywało. Ehhh ... A temp ? jesli piec by działał cały czas w PID to temp spalin była w porzadku. Ja w podtrzymaniu miałem temepraturę na czopuchu 45-55 stopni więc walczyłem o każdy stopien , stąd temp zadana na piecu ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 31.01.2013 21:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Ja też. Ogólnie moim zdaniem mamy problem z instalacją: 1. Kocioł osiąga 60'C 2. Zawór przy podłogówce, po osiągnięciu nastawy (powiedzmy 30'C), zamyka się. 3. Kocioł nie ma odbioru ciepła, przekracza nastawę i idzie w podtrzymanie. 4. Podłogówka oddała ciepło i zawór zaczyna się otwierać. 5. Do kotła napływa lodowata (30'C) woda z podłogówki. (Kocioł od tego może Ci zgnić). 6. Na kotle gwałtownie spada temperatura, sterownik bierze się do roboty, moc gwałtownie rośnie, spaliny w górę. 7. Kocioł osiąga nastawę, podłogówka się zamyka i cykl się powtarza. Uważam, że w takiej instalacji między podłogówką a kotłem powinien być wymiennik ciepła. Żaden sterownik nie będzie na tym dobrze pracować. Obniż nastawę do 45'C lub jeszcze niżej. Różnica temperatur między podłogówką a kotłem będzie mniejsza, powinno być lepiej. To nie jest wina Ognika. Nie to wina PIS ... Po pierwsze to nie zawór na podłógówce a SIŁOWNIK. On reguluje zaworem. Pompa podłogówki działa nonstop. Nigdy się nie wyłącza. Woda krązy w obiegu nonstop. Tak to moja wina. Mam zbyt ciepły dom i za mały. Przepraszam. Choć według standardów muratora mój dom nie jest zbyt energooszczedny ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.01.2013 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Kaszpir, ze spokojem przeczytaj co Ci napisałem Prześpij sie z tym, przemyśl przez weekend i pogadamy po niedzieli. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.01.2013 21:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Kaszpir, któryś z tych Bruli, co podawałem w linkach chodzi na domku 80m2.....Tesel zresztą tez jakiś malutki dom ma i tez 12kW tyle,że u kolegi Tesel to "stara buda" była Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jarecki79 31.01.2013 21:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 pożyczonego Scorpiona na testy przymierzam się do Cobry jak się sprawdzić Jak wcześniej napisałem, ok. 15-ej podpiałem Skorpiona u siebie, jutro będe widział jaki popiół Nastawę mam 41st.c c.O., 42st.C CWU (dobieg dobiera sam, więc fizycznie na kotle jest powyżej tego jak ma dogrzać cwu) ustawiona praca skokowa pompy c.o. z pauzą 8minut, bo pompa energooszczędna LFP Efekta Iryd w obecnej chwili tylko steruje zaworem i podawaniem temp. na dom Skorpiona pomęcze na 100% przez minimum tydzień, jutro jakiś wykres z jego pracy mogę zapodać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tob 31.01.2013 21:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 Dzięki Wlodek_Pid z odpowiedź, tak mnie wzruszyłeś swoim przykładem, iż apeluję do wszystkich aby w interesie naszych mniejszych i większych braci, zaniechali wszelkich prac nad tym aspektem algorytmu. Ale skoro o inteligencji, to czy w dobie dążenia do stworzenia AI nie można w sterownikach o tak potężnych możliwościach, czytałem o zamiarze wyposażenia sterowników w układy GHz, z pamięciami GB, w taki algorytm co by nie klękał przy pierwszej lepszej okazji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Andrzej_M_ 31.01.2013 21:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2013 kolejny przykład na spitolenie tematu przy dobrym sterowniku renowacja komina na wiosnę i wymiana kotła za dwa lata ,,,, Kotła nie widziałem, ale przypuszczam, że gdybyś te dwa lata przemnożył razy 10 to była by to dopiero realna liczba. Renowacji komina zapewne nie trzeba będzie przeprowadzać, bo praktycznie tego komina niema. ,,,, albo coś nie tak z czujnikiem temp spalin co nie zmienia faktu że 80st to dość wysoko i te wykresy dość dziwne Czujnik temperatury spalin zapewne sprawny i umieszczony prawidłowo. Wykresy faktycznie dziwnie wyglądają, ponieważ przyzwyczajono nas do innych. ps. Sam mam 1metr poniżej wylotu komina czujniki i temperatura w tym miejscu spalin wacha się od 25*C do 35*C. Zapewniam, że komin suchy, nawet bym powiedział bardzo suchy. ps.2 Zwróć uwagę na informację do jakiego kotła ten sterownik jest podłączony. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts